ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ
Ερχονται δραματικές αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τις λαϊκές οικογένειες

Η κυβέρνηση μιλά για κάτι «απολύτως φυσιολογικό» και παραμυθιάζει τον λαό με τα αντισταθμιστικά

Αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πληρώνοντας το «αντίτιμο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά (βλ. σελ. 28). Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης «κατατρώνε» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα.

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα δεν είναι όμως οι μόνες που πιέζουν το λαϊκό πορτοφόλι. Το σύνολο των αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας λαϊκής οικογένειας πουλιέται ακριβότερα στα σούπερ μάρκετ και στις άλλες αγορές, όπως καταγράφεται και στους διάφορους δείκτες τιμών καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλη, όπου υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώθηκε σε 1,4%.

Τον Αύγουστο η κατάσταση επιδεινώθηκε και όλοι προεξοφλούν μεγάλες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβρη σε προϊόντα όπως ο καφές, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, τα είδη υγιεινής, τα ροφήματα και δεκάδες άλλα αγαθά.

Είναι φυσιολογικό...

Ως κάτι «φυσιολογικό και αναμενόμενο» παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τις ανατιμήσεις στο σύνολο των αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας λαϊκής οικογένειας.

Ερωτηθείς χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε συγκεκριμένα ότι «έχουμε κάποιες αυξητικές τιμές των αγαθών παγκοσμίως. Αυτό αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη», «γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) απαίτησε και οδήγησε στην εκτύπωση χρήματος από τις τράπεζες παγκοσμίως. Αυτό, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργήσει αυτά τα κύματα ανατιμήσεων».

Δείχνοντας εξάλλου ότι κανένα από τα μείγματα διαχείρισής τους δεν είναι φιλολαϊκό, αλλά όλα φέρνουν δεινά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι «εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτικές μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η έξοδος από την ύφεση, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η γρήγορη ανάπτυξη, δημιουργεί ταυτόχρονα και κύμα ανατιμήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού», δείχνοντας τι σημαίνει για τον λαό η καπιταλιστική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Για την αντιμετώπιση δε της κατάστασης, παρέπεμψε στην πολυδιαφημισμένη «εποπτεία της αγοράς», ότι η κυβέρνηση θα «αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, που δημιούργησε αυτήν την περίοδο». Ταυτόχρονα, δείχνοντας τι σημαίνει για την τσέπη του λαού και η περιλάλητη «πράσινη μετάβαση», μπροστά και στις αυξήσεις - ηλεκτροσόκ στο ρεύμα, είπε για την Ενέργεια ότι «η αύξηση των τιμών παγκοσμίως συνδέεται και με τις υποχρεώσεις προσαρμογής στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Θυμίζουμε ότι αυτήν την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιούλης και Αύγουστος) προβλέπεται μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη.

Στα ποσά αυτά, πέρα από τον φόρο στο εισόδημα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, το τέλος επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις κ.ά.

Μέσα στον Σεπτέμβρη εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που προβλέπεται να εξοφληθεί σε έως 6 μηνιαίες δόσεις, από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι Φλεβάρη του 2022.

Τον Δεκέμβρη προστίθενται και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2022, συνολικού ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, τέλη Γενάρη θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα χρέη ή τους φόρους που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της αντιλαϊκής ατζέντας

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση των μεγεθών του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, με φόντο και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ η τρέχουσα αντιλαϊκή ατζέντα συμπληρώνεται από τα παζάρια και τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς γύρω από τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής αλλά και της νομισματικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ.

Ειδικότερα:

-- Σήμερα Τρίτη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στη διάρκεια του β' φετινού τριμήνου. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αξιοποίηση του όποιου επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ισχυρών επιχειρήσεων, καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα επιπλέον πακέτα που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί δεδομένη την επίτευξη ρυθμού ανάκαμψης πάνω από 10% (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020), σε μια εξέλιξη που δεν πρόκειται να επηρεάσει τους ήδη υπάρχοντες σχεδιασμούς αναφορικά με τη μάζα των φόρων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

- Μεθαύριο Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με θέμα συζήτηση για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη κάτω από τις νέες συνθήκες της εμφανιζόμενης σχετικής ανάκαμψης, και βέβαια των μαζικών όσο και γενικευμένων ανατιμήσεων που καταγράφονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης.

- Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η διαμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος. Τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σταγόνα στον ωκεανό» τα αντισταθμιστικά για το κύμα ακρίβειας

Σε σχόλιό του για την ακρίβεια το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οταν είναι να κόψουν μισθούς και συντάξεις και να βάλουν νέους φόρους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, το κάνουν με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα, όταν όμως πρόκειται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων, εκεί "σηκώνουν τα χέρια ψηλά", υποκλινόμενοι στους "νόμους της ελεύθερης αγοράς", δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οσο, δε, για τα "αντισταθμιστικά μέτρα", που υπόσχεται η κυβέρνηση, είναι "σταγόνα στον ωκεανό" των απωλειών που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα απ' τους απανωτούς αντεργατικούς νόμους, τους άδικους φόρους και την ακρίβεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ