ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε επιφυλακή με αφορμή τις απειλές της κολομβιανής κυβέρνησης

Από πρόσφατη διαδήλωση στο Καράκας ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ
Από πρόσφατη διαδήλωση στο Καράκας ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ
Νέα όξυνση στις σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με την αντιδραστική κολομβιανή κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε να κατηγορεί την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι στηρίζει την τρομοκρατία με αφορμή την επανασύσταση του νέου αντάρτικου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Στην ίδια κατεύθυνση, και η αντιδραστική Εθνική Συνέλευση (Βουλή της Βενεζουέλας, που έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της) και ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατέταξαν τις FARC-EP και το άλλο κολομβιανό αντάρτικο, «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕLN), στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που βρίσκουν καταφύγιο στη Βενεζουέλα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στο άνοιγμα «γραφείου για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας» στην πρεσβεία τους στην Μπογκοτά της Κολομβίας, για καλύτερο συντονισμό με τον Γκουαϊδό και τους ανθρώπους του.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης Βενεζουελάνος Πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατήγγειλε ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Ντούκε αξιοποιεί τις εξελίξεις στην Κολομβία ως «ελιγμό» για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της να «ξεκινήσει στρατιωτική σύγκρουση» με τις πλάτες και των ΗΠΑ, κάτι που προετοιμάζει εδώ και καιρό και αποδεδειγμένα έχει συντονίσει συνωμοτικές κινήσεις και εκπαίδευση ένοπλων ομάδων, που επιχείρησαν πολλές φορές να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί υψηλός («πορτοκαλί») συναγερμός στα σύνορα με την Κολομβία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης και για αυτόν το λόγο έχουν προγραμματιστεί στις 10 - 28 Σεπτέμβρη στρατιωτικά γυμνάσια. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι η καμπάνια ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας (εμπορικός και χρηματοπιστωτικός) έχει συγκεντρώσει ήδη 9 εκατομμύρια υπογραφές μέσα στη χώρα, που θα παραδοθούν στον γγ του ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες.

Οι εξελίξεις στην Κολομβία

Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2016 από το κολομβιανό κράτος (την κυβέρνηση του Χ. Μ. Σάντος) με τις FARC-EP, ύστερα από τετραετείς διαπραγματεύσεις στη Νορβηγία και στην Αβάνα, πολύ λίγα πράγματα από τα συμφωνηθέντα έχουν εφαρμοστεί και την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δολοφονίες από ένοπλες συμμορίες λαϊκών αγωνιστών και πρώην ανταρτών, που ξεπερνάνε τις 650, ενώ είναι σε εξέλιξη και διώξεις ηγετών ανταρτών στο όνομα της «απόδοσης δικαιοσύνης», με χαλκευμένες κατηγορίες, ενώ στο απυρόβλητο και ατιμώρητα μένουν αποδεδειγμένα εγκλήματα και θηριωδίες που διέπραξαν παραστρατιωτικές ομάδες και δυνάμεις του στρατού.

Ως απάντηση σε αυτή την κατάσταση, στις 29 Αυγούστου, με ένα μανιφέστο με τίτλο «Οσο υπάρχει διάθεση για αγώνα υπάρχει ελπίδα για τη νίκη» και μαγνητοσκοπημένο βίντεο, ο Ιβάν Μάρκες, παρουσία του Χεσούς Σάντριτς και άλλων παλιών στελεχών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας αντάρτικης οργάνωσης, που αποτελεί συνέχεια της παλιάς. Ο Μάρκες ήταν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των ανταρτών στην Αβάνα και στη συνέχεια στέλεχος στο κόμμα που συγκρότησαν μετά από πανεθνική διάσκεψη, με τα ίδια αρχικά FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun - Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας). Εδώ και καιρό αποτραβήχτηκε στις λεγόμενες «μεταβατικές ζώνες» για την επανένταξη των ανταρτών, δεν δέχτηκε τη θέση βουλευτή που προβλεπόταν στη συμφωνία για το νέο κόμμα για μια μεταβατική περίοδο δύο θητειών και αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες δολοφονίες και τη μη τήρηση της συμφωνίας, διατύπωσε την άποψη ότι «το μεγαλύτερο λάθος των ανταρτών ήταν η παράδοση των όπλων», κάτι που οδήγησε τον ηγέτη του νέου κόμματος Ροντρίγκο Λοντόνιο να δηλώσει ότι «θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος».

Επίσης, ο Χεσούς Σάντριτς κρατήθηκε για ένα χρόνο στη φυλακή με την απειλή έκδοσης στις ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ναρκεμπορίου», η οποία κατέπεσε, και τον φετινό Ιούνη απελευθερώθηκε.

Στο μανιφέστο σημειώνεται ότι «η εξέγερση δεν έχει ηττηθεί και γι' αυτό συνεχίζουμε στην κληρονομιά του Μανουέλ (σ.σ. Μ. Μαρουλάντα, ο ιστορικός ηγέτης των FARC) και του Μπολίβαρ για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή», ενώ δηλώνεται ότι αλλάζει ο τρόπος επιχειρήσεων που θα είναι μόνο απάντηση σε επιθέσεις, ότι στόχος δεν είναι τα ταξικά αδέλφια που είναι οι απλοί φαντάροι, και αποκλείει τις απαγωγές. Οι αντάρτες επανήλθαν με νέα επιστολή την 1η Σεπτέμβρη, που απευθύνουν σε δυνάμεις και ανθρώπους που συνέβαλαν στην προσπάθεια συμφωνίας ειρήνης, λέγοντας ότι πρέπει «να συναντηθούμε στον μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων της ζωής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας για την επίτευξη της αληθινής και τελικής, σταθερής και διαρκούς ειρήνης» και «για να επιτευχθεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια ανοικτή συνταγματική διαδικασία και μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα εμπνέεται από ανθρωπισμό, ώστε να βαδίσουμε σε ένα δρόμο συνύπαρξης, όπου προτεραιότητα θα έχουν τα συμφέροντα του λαού και μια πραγματική εθνική ανάπτυξη».

Με την επιστολή απαντάνε και στην έντονη κριτική που δέχτηκαν για την επιστροφή στην ένοπλη πάλη, από την ηγεσία του κόμματος FARC (Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), το Κολομβιανό ΚΚ, την Πατριωτική Ενωση, αλλά και τον ΟΗΕ και χώρες όπως η Κούβα και η Νορβηγία, εγγυήτριες της συμφωνίας, λέγοντας ότι «στο μέλλον θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάτω από άλλες συνθήκες στις οποίες η άλλη πλευρά, το κολομβιανό κράτος, θα συμπεριφέρεται χωρίς μένος να προσπαθεί να διαλύσει την προσπάθεια συμφιλίωσης».

ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Φόβοι για πολλές χιλιάδες νεκρούς στις Μπαχάμες

Ισοπεδωμένη συνοικία στο νησί Μεγάλο Αμπακο στις Μπαχάμες

Copyright 2019 The Associated

Ισοπεδωμένη συνοικία στο νησί Μεγάλο Αμπακο στις Μπαχάμες
Συνεχίζει να ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ντόριαν» μέσα στη βδομάδα από τις Μπαχάμες. Επίσημα έχουν καταγραφεί 30 νεκροί, όμως οι αρχές εκτιμούν πως όταν τερματιστούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει κι άλλο.

Ηδη οι αγνοούμενοι που δηλώνονται από συγγενείς τους σε πόλεις που έχουν «ισοπεδωθεί» ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα, ακόμα και χιλιάδες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας της χώρας, Ντουέιν Σαντς, που είπε: «Ας μην υπάρχουν αυταπάτες επ' αυτού, ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος. Σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέχρι τώρα απολογισμό» και προειδοποίησε τον κόσμο «να είναι έτοιμος για το αδιανόητο σε ό,τι αφορά τον τραγικό απολογισμό των νεκρών». Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε σακούλες μεταφοράς πτωμάτων και ότι επιπλέον ιατροδικαστές και ψυγεία έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές.

Οι προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές συναντά μεγάλες δυσκολίες και έλλειψη πόρων, ενώ το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, που βρίσκεται στη νήσο Grand Bahama, ισοπεδώθηκε και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής για μεταφορά ιατρικού υλικού και έκτακτη αεροδιακομιδή τραυματιών και ασθενών.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν «άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στις πληγείσες περιοχές του αρχιπελάγους, τόνισε ο ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά τις ζημιές στα 7 δισ. δολάρια.

Ο «Ντόριαν», που υποβαθμίστηκε την Πέμπτη στην κατηγορία 2, πλήττει τις αμερικανικές ακτές, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοστρόβιλους και τον κίνδυνο θανατηφόρων πλημμυρών.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι που συνδέονταν έμμεσα με τον «Ντόριαν». Στην Κομητεία Οραντζ, στη Φλόριντα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις προετοιμασίες και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης περιοχών, γνωστοποίησαν οι αρχές. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένας 85χρονος έπεσε από σκάλα, ενώ κάρφωνε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του ενόψει της έλευσης του «Ντόριαν», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Πάνω από 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε Τζόρτζια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα, όπου πέρασε ο κυκλώνας με ανέμους γύρω στα 100 χλμ. την ώρα, αλλά προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες.

Υποκρισία για τον Αμαζόνιο που καταστρέφεται

Συνάντηση στην επαρχία της Λετίσια της Κολομβίας των 9 κρατών (Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) στα οποία περιλαμβάνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή το βράδυ ώρα Ελλάδας. Είχε επιβεβαιωθεί η συμμετοχή, εκτός του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, και των ομολόγων του των Περού, Εκουαδόρ, Βολιβίας και Σουρινάμ, ενώ ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, για «ιατρικούς λόγους», όπως δηλώθηκε επίσημα, θα έπαιρνε μέρος με τηλεδιάσκεψη, θα συμμετείχε δε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ερνέστο Φράγκα. Ο Βενεζουελανός Πρόεδρος δεν έλαβε πρόσκληση στη σύνοδο. Επί της ουσίας οι κυβερνήσεις της περιοχής θα δώσουν ένα ακόμη σόου περί προστασίας του «πνεύμονα της Γης», όταν με τις πολιτικές ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων συμμετέχουν στην καταστροφή του δίνοντας εδώ και δεκαετίες την περιοχή προς καπιταλιστική εκμετάλλευση με την εκτεταμένη υλοτομία, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή κυρίως προς εξαγωγή και την ασύδοτη εξόρυξη μεταλλευμάτων, που με τα χημικά που φτάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα καταστρέφουν περαιτέρω το περιβάλλον. Οπως ανέφεραν πηγές των διοργανωτών, αναμενόταν να υπογραφτεί ένα σύμφωνο για τη συνεργασία των χωρών και ιδιωτών για την «αποκατάσταση, προστασία και διάσωση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας». Πάντως, υπολογίζεται ότι με τις φετινές πυρκαγιές (που έσπασαν κάθε ρεκόρ) σε Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Παραγουάη έχουν γίνει στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Πέθανε ο Ρ. Μουγκάμπε

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ - ΧΑΡΑΡΕ.--

Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης μετά από πολυήμερη νοσηλεία ο πρώην Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε ηλικία 95 ετών.

Ο θάνατός του επήλθε τρία χρόνια μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, μετά από πραξικόπημα. Ο αστός αυτός πολιτικός ήταν ηγετικό στέλεχος του κινήματος Zanu-PF στον αγώνα για την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στη Ροδεσία, όπως λεγόταν τότε η Ζιμπάμπουε. Μετά την ανεξαρτησία ήταν Πρόεδρος για 37 χρόνια, εκπροσωπώντας την ντόπια αστική τάξη και συσφίγγοντας ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, κάτι που συνεχίζουν και αυτοί που τον ανέτρεψαν.

Την είδηση του θανάτου επιβεβαίωσε ο νυν Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα, τονίζοντας ότι «θα μείνει αλησμόνητη η συνεισφορά του στην ιστορία του έθνους και της ηπείρου». Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατό του έστειλαν πολλοί ξένοι ηγέτες ενώ οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Κίνα και τη Νότια Αφρική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ