ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει το ... μομέντουμ των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων

MotionTeam

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει στη φετινή ΔΕΘ χαρακτήρα «αφετηρίας» της υποτιθέμενης «νέας εποχής», που τάχα σηματοδοτεί το τυπικό τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επιβεβαιώνει το σχετικό άρθρο του πρωθυπουργού στο περιοδικό «Πρακτορείο» του ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση «ιστορικής σημασίας» αφού, όπως λέει, «8 χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας έφτασαν πλέον στο τέλος τους», την ίδια στιγμή που παραμένουν σε ισχύ οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων. Παρουσιάζει επίσης ως παροχές τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας καταγράφει τα «σταθερά βήματα», το «σχέδιο και την αποφασιστικότητα» με τα οποία η καπιταλιστική οικονομία ανακάμπτει το τελευταίο διάστημα. Ξεχωρίζει ως δυνατά χαρτιά τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την «υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα» που έχει πετύχει από το 2015, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα και περικόπτοντας δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. Ετσι, ο πρωθυπουργός καμαρώνει που «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι», με φόντο το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, που «τα βασικά μεγέθη της οικονομίας - οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η βιομηχανία - εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ δεκαετίας».

Εχοντας ως βάση τα παραπάνω δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο ότι θα αξιοποιήσει το «θετικό μομέντουμ» για να χτίσει την «επόμενη μέρα» στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων. Μπαίνοντας στο «ζουμί», ο πρωθυπουργός ξεκόβει για μια ακόμα φορά κάθε συζήτηση για ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης και αναφέρει ως «κεντρικό στοιχείο» το «νέο παραγωγικό μοντέλο», που δήθεν δεν θα εξυπηρετεί μια «κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ», αλλά θα στοχεύει στην «εξωστρέφεια», θα ενθαρρύνει τις «νέες ιδέες» κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, τόνωσης δηλαδή της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ο Αλ. Τσίπρας χαιρετίζει την 83η ΔΕΘ «ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων», που «έρχεται να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά».

Προφανώς, ο πρωθυπουργός ξεχωρίζει την παρουσία των ΗΠΑ στην έκθεση, που είναι και η «τιμώμενη χώρα». Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Τραμπ και της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα καλωσορίζει την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, λέγοντας ότι «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης...», σε συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων Αμερικανών παραγόντων, όπως του πρέσβη, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ κ.ά.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανταγωνίζεται την κυβέρνηση σε ταξίματα στο κεφάλαιο

Τις ανησυχίες του για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και την αποφασιστικότητά του να βάλει πλάτη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε σε αναγκαίες παρεμβάσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.λπ. και από αυτήν τη σκοπιά έκανε κριτική στη «λιτότητα» της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε ασφυκτικό το «πλαίσιο των πολύ υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων» και αναφέρθηκε στις «επιβαρύνσεις» του ασφαλιστικού συστήματος. Είπε ακόμα ότι «η επιχειρηματικότητα δεν αναγνωρίζεται και δεν χαιρετίζεται ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας» και ότι «καμία πραγματική προσπάθεια απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν έχει δρομολογηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

Σε σχέση με το Σκοπιανό εστίασε στην επιχειρηματική διάσταση αναδεικνύοντας «ζητήματα ανταγωνισμού», που έχουν να κάνουν με την πιστοποίηση και που «εγείρουν και την αμοιβαία καχυποψία η οποία μετατρέπεται τελικά σε εμπόδιο στις διακρατικές και εμπορικές σχέσεις».

Παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι της κυβέρνησης χαρακτήρισε «παροχολογία» τις εξαγγελίες - ψίχουλα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό σε αυτήν την κατεύθυνση...».

Αναλύοντας το «αναπτυξιακό σχέδιο» της ΝΔ επανέλαβε τη «μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών», της «φορολογίας στα μερίσματα στο 5%» μέσα σε μια διετία κ.λπ. Επίσης, για το Ασφαλιστικό δεσμεύτηκε ξανά «για μείωση των εισφορών στην κύρια ασφάλιση από το 20% στο 15% (...) κυρίως γιατί μειώνει το κόστος της εργασίας μιας επιχείρησης».

Τέλος, ως δική του «προσωπική δέσμευση» κατέθεσε την «απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα», που θα είναι «η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης» μέσα σε ένα πλαίσιο «φιλικό στην επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντας «ξεπερασμένες αντιλήψεις» το ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι στην αντίθετη πλευρά του φράχτη από τα συμφέροντα των εργοδοτών».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Εξασφαλίζει νέες κερδοφόρες μπίζνες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Με τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε την Τετάρτη στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει σε ευκαιρία για νέες μπίζνες και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους τη σύγχρονη ανάγκη που δημιουργεί η επιστημονική εξέλιξη, να υπάρχει ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Το όλο έργο παραδίδεται στις ιδιωτικές εταιρείες και στην προκειμένη περίπτωση κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες πλέον ως πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών θα εισπράττουν κρατική επιχορήγηση 24 εκατ. ευρώ ετησίως και για 8 χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που είναι εκτός ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης, θα επιδοτούνται με 110 ευρώ για 8 χρόνια προκειμένου με το ποσό αυτό να αγοράζουν την πρόσβασή τους από τις εταιρείες παρόχους οι οποίες θα καθοριστούν από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις από τους δήμους ότι πρόκειται για μόνιμο κάτοικο) που θα πρέπει να προσκομίζονται για την καταβολή της επιδότησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει παρών στο νομοσχέδιο. Οπως τόνισε, παίρνει υπόψη ότι πρόκειται για μια ανάγκη, την οποία όμως η κυβέρνηση την μετατρέπει σε κερδοφόρα μπίζνα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Ουσιαστικά, τόνισε, πρόκειται για μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών, με την επιχορήγηση με "ζεστό" χρήμα».

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε και την Τετάρτη εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Παππά, γιατί να δοθεί το έργο αυτό στους επιχειρηματικούς ομίλους, και να μην το αναλάβει το κράτος, χωρίς να πάρει και πάλι απάντηση, ενώ έθεσε ακόμα το ερώτημα «γιατί η επιδότηση θα έχει ισχύ 8 χρόνια; Τι γίνεται μετά; Δεν θα υπάρχει κάλυψη; Δεν θα υπάρχει επιδότηση;».

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι αποδεικνύεται ξανά πως «το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διασφαλίσουν την ισότιμη δημόσια, δωρεάν και αντικειμενική πρόσβαση του λαού στην ενημέρωση και την πληροφόρηση» γιατί έχουν αποκλειστικό γνώμονα την υπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δηλαδή, πρόσθεσε, και σε αυτό το πεδίο «αναμετρούνται κατά τη γνώμη μας δύο στρατηγικές. Η πρώτη είναι αυτή της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των επιχειρηματικών συμφερόντων, που θεωρεί την επικοινωνία, την ενημέρωση, το ψηφιακό μέρισμα, το φάσμα των συχνοτήτων, εμπόρευμα. Από την άλλη είναι η στρατηγική που υπηρετεί το ΚΚΕ, που θεωρεί δημόσια αγαθά και κοινωνικό δικαίωμα την πληροφορία και την ενημέρωση. Γι' αυτό άλλωστε ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο».

Ολα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιφυλάχτηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια προβάλλοντας κάποιες διαχειριστικού τύπου ενστάσεις και χωρίς κανένα από αυτά να αμφισβητήσει το βασικό ζητούμενο του νομοσχεδίου, δηλαδή τα επιπλέον κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο Φεστιβάλ της εφημερίδας του Γερμανικού ΚΚ

Για το Ντόρτμουντ της Γερμανίας αναχωρεί σήμερα, Παρασκευή, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο 20ό Φεστιβάλ της εφημερίδας του Γερμανικού ΚΚ, «Unsere Zeit», που θα πραγματοποιηθεί στις 7 - 9 Σεπτέμβρη.

Το στέλεχος του Κόμματος θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω ομιλίες στο περίπτερο του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ:

Σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. με θέμα: «Το "τέλος των μνημονίων" στην Ελλάδα και η αλήθεια».

Αύριο Σάββατο στις 4 μ.μ. με θέμα: «Τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στο περίπτερο του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει επίσης έκθεση φωτογραφίας για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και για τη ζωή και τη δράση του Κόμματος και της Νεολαίας σε διάφορες χρονικές περιόδους στη ΓΛΔ και την ΟΔΓ, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τις μέρες μας.

Διεργασίες στην «κεντροαριστερά»

«Εκλογές τώρα» ξαναζήτησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στον «Alpha», καθώς όπως είπε: «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές ούτε προς τους δανειστές». Ταυτόχρονα, δίνοντας εξετάσεις και στο ζήτημα της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, χαρακτήρισε την «πλειοδοσία παροχών» κάτι «τρομερά επικίνδυνο», που «μπορεί να μας βάλει σε νέες περιπέτειες».

Στο ίδιο μοτίβο ζήτησε «αλλαγές στη συμφωνία (σ.σ. με τους δανειστές)», εστιάζοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το ρόλο που διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ στην αστική διαχείριση είπε ότι θέλει «μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό» για «προοδευτική αλλαγή». Εσπευσε, δε, να απαξιώσει την αξιοποίηση στελεχών από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιλώντας για «χρησιμοποίηση μεμονωμένων στελεχών που έχουν φύγει από το χώρο μας εδώ και πολλά χρόνια». Την ίδια ώρα, βέβαια, άφησε ανοικτό παράθυρο για συνεννοήσεις σε τοπικό επίπεδο. «Οποιος θέλει ας έλθει πίσω μας και να στηρίξει τα δικά μας ικανά στελέχη», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει στελέχη του ΚΙΝΑΛ στις τοπικοδιοικητικές εκλογές.

Στις διεργασίες αυτές αναφέρθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης, λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει ότι δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» «με διαδρομή στο χώρο» πλέον στεγάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις που προηγήθηκαν στο ΚΙΝΑΛ, είπε ότι οι προσπάθειες ανασυγκρότησης στο τέλος «ήταν ένα σχέδιο στήριξης και αναστήλωσης του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ». Ειδικά για το Ποτάμι, είπε ότι «ενδεχομένως ένας ιστορικός του κύκλος έχει κλείσει» και ότι πρέπει να κάνει τομές «για να γεννηθεί το καινούργιο...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ