ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Αρης» «ταξιδεύει»...

Dimitra PSichogiou

Ο Αρης, το «ΠΑΙΔΙ της Λιάκουρας, σπαθί του Γερανοβουνιού κι αητός της Γκιώνας», αυτός που «δεν ήξερε μαθές από χαρτιά και μπερδεμένα λόγια», αυτός που «με το σπαθί του γύρναγε του κόσμου τις σελίδες και διάβαζε ολόισια την καρδιά χωρίς πολλά τερτίπια, μ' ένα ΝΑΙ, μ' ένα ΟΧΙ», χρόνια φυλαγμένος στις καρδιές μας, στη σκέψη και στις συζητήσεις μας, «έρχεται» μ' ένα φανάρι αναμμένο, καλεσμένος μιας ανάγκης. Της ανάγκης του «θέλω», της ανάγκης του «μπορώ», της ανάγκης του «εμείς».

Σήμερα, ο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη στον επώνυμο ρόλο, θα παρουσιαστεί στον Βόλο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή θα παρουσιαστεί στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεσσαλικό Θέατρο - Καλοκαίρι 2018 - Νύχτες Τέχνης», στην Αυλή του Μύλου, στις 9.15 μ.μ.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου στην Κατερίνη, στις 9 μ.μ.

Στη συνέχεια, την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ., ο «Αρης» ανεβαίνει στον ιστορικό χώρο της Καλύβας του Στεφανή, στη Σπερχειάδα. Εκεί απ' όπου, το 1942, ο Αρης Βελουχιώτης με την πρώτη ανταρτοομάδα του ΕΛΑΣ ξεκίνησε το έπος της Αντίστασης ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που διοργανώνει την παράσταση, απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του, στους απογόνους, στους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους κατοίκους της Φθιώτιδας και ιδιαίτερα τη νεολαία, να απολαύσουν την παράσταση, να εμπνευστούν και να αξιοποιήσουν σήμερα την πολύτιμη πείρα του παρελθόντος. Λεωφορείο αναχωρεί από τη Λαμία, στις 7.15 μ.μ. από την πλατεία Πάρκου.

Συντελεστές της παράστασης: Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Αρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους. Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη. Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας. Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης. Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός. Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης. Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέττα Διολή. Εκτέλεση παραγωγής: Φαίη Τζήμα.

«Τσε: Ο Αργεντίνος» στους κινηματογράφους

Από την προηγούμενη βδομάδα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους το πρώτο μέρος της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Τσε: Ο Αργεντίνος» (2008), για τη ζωή του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος, με τον τίτλο: «Τσε: Ο επαναστάτης».

Στο πρώτο μέρος ο θεατής παρακολουθεί την καθοριστική γνωριμία του Τσε με τον Φιντέλ και την απόφασή του να τον ακολουθήσει στην Κούβα. «Φύγαμε μια νύχτα του 1956 από το Μεξικό με προορισμό την Κούβα με ένα σαπιοκάραβο και 82 άντρες...».

Ξεχωρίζει η καθηλωτική ερμηνεία του Μπενίσιο Ντελ Τόρο, ως Τσε. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ηθοποιός έχει αναφερθεί στην πολύχρονη μελέτη του για την προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα, για την επανάσταση στην Κούβα, για την επαφή και γνωριμία του με Κουβανούς που είχαν πάρει μέρος στην Επανάσταση. Η σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ κερδίζει τον θεατή.

Μουσικό ταξίδι με την Τάνια Τρύπη

Η Τάνια Τρύπη δεν είναι μόνο εξαιρετική ηθοποιός, είναι και σπουδαία ερμηνεύτρια. Το τραγούδι δεν είναι απλά μεγάλη αγάπη για εκείνη, αλλά ένας στίβος στον οποίο εξελίσσεται διαρκώς με σπουδές και άσκηση. Την έχουμε δει σε πολλές μουσικές παραστάσεις και κάθε φορά είναι καλύτερη. Τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει σε διάφορους χώρους ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα βρίσκεται στο «Egalite» (Αβέρωφ 36, Νέα Ιωνία, τηλ. κρατήσεων 210.2716.461). Σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο νοσταλγία με αγαπημένες γνωστές μελωδίες από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, από το «Φάντασμα της όπερας» μέχρι το «Αυτή η νύχτα μένει». Στο πιάνο ο Σωτήρης Σινάνης.

60 χρόνια μιας μοναδικής πορείας

Το τελευταίο «αντίο» χτες για την Ευαγγελία Μαργαρώνη
Το τελευταίο «αντίο» χτες για την Ευαγγελία Μαργαρώνη
Μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες μουσικούς, μια αφανή ηρωίδα σε πολλές ηχογραφήσεις, την Ευαγγελία Μαργαρώνη, την Κοκκινιώτισα πιανίστρια του Τσιτσάνη επί 33 χρόνια αποχαιρέτησαν χτες συγγενείς και φίλοι της στον Αγιο Ιωάννη της Κοκκινιάς.

Η μουσική πορεία της Ευαγγελίας Μαργαρώνη για περισσότερα από 60 χρόνια, αποτελεί μια παρακαταθήκη μοναδική στο λαϊκό πιάνο και στις τεχνικές του. Πρωτοανέβηκε στο πάλκο σε ηλικία μόλις 12 χρόνων παίζοντας ακορντεόν, για το μεροκάματο. Κόρη του περίφημου σαντουρίστα του Μεσοπολέμου, Μανώλη Μαργαρώνη, ήρθε σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή. Στο πιάνο, στο οποίο στράφηκε στη συνέχεια, είχε δασκάλα την Μαρίτσα Αρπαζοπούλου και τον Μάριο Βάρβογλη.

Η πρώτη της γνωριμία με τον Βασίλη Τσιτσάνη έγινε το 1949, όταν εκείνος πήγε να την ακούσει στο κέντρο του Περιβόλα. Την κάλεσε για την ηχογράφηση του τραγουδιού «Η Ζημιά», σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (1950 σε single 78 στροφών), με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου. Η συνεργασία τους κράτησε 33 χρόνια μέχρι το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη.

Μετά το θάνατο του Τσιτσάνη (1984), η Μαργαρώνη συνεργάστηκε με τον Στέλιο Βαμβακάρη, με τον οποίον έπαιξε και στο εξωτερικό, σε συναυλίες στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Εκλεισε την καριέρα της το 1997, συμμετέχοντας στη συλλογή Εμείς Οι Ελληνες, όπου συνόδευσε τον Γιώργο Νταλάρα στη διασκευή του «Παπατζή» του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Πραγματοποιήθηκε χτες η παράσταση «Οιδίπους» στο Κατράκειο

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον σκηνοθέτη Στ.Τσακίρη και τον Κ. Καζάκο
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον σκηνοθέτη Στ.Τσακίρη και τον Κ. Καζάκο
Ανέβηκε χτες στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια η παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες», σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου του Σταύρου Τσακίρη.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της στις 14 και 15 Σεπτέμβρη και ώρα 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μία σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών: «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.

Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

Tο «Τελευταίο Σημείωμα» στη Νίκαια Λάρισας

Προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Νίκαιας Λάρισας του Κόμματος οργανώνει προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα», τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στον κήπο του Νηπιαγωγείου Νίκαιας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ