ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Πολλές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες

Κορυφώνονται με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, πλησιάζοντας στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη, στο χώρο του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Με το σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, τις αμέσως επόμενες μέρες πραγματοποιούνται φεστιβάλ και διήμερες εκδηλώσεις σε μία σειρά πόλεις, ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Βέροια, στην πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσοπούλου, στις 19.00. Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

-- Πρέβεζα, στο Κηποθέατρο. Θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Θήβα, στο γήπεδο του Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Παρασκευή και Σάββατο

-- Κοζάνη, στον Δημοτικό Κήπο. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Στις 7/9, ομιλία - συζήτηση με τίτλο «Καπιταλισμός: "Ενας κόσμος τόσο παράξενος που μέσα στην αφθονία κανείς πεθαίνει" - Σοσιαλισμός: Το μεγάλο άλμα προς την απελευθέρωση του ανθρώπου». Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Βόλος, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 20.30. Στις 8/9 θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Στις 7/9 θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Αρης» και θα υπάρξει συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι θέσεις του ΚΚΕ» με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Καλαμάτα, στο πάρκο Λιμενικού. Στις 8/9 θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Στις 7/9 συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

-- Αρτα, στην πλατεία Σκουφά. Στις 8/9 ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Στις 7/9 συναυλία με την Μελίνα Κανά.

Αύριο, Σάββατο

-- Μυτιλήνη, στο Κάστρο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κυριάκο Θωμαΐδη.

-- Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

-- Πύργος, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Μανώλη Φάμελλο.

-- Κέρκυρα, στην Ανω Πλατεία. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στα τραγούδια του Αλκαίου με τον Δημήτρη Κανέλο.

-- Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

--Λαμία, στο Πάρκο Τσαλτάκη, στις 20.30. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό πρόγραμμα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

-- Αμφισσα, στο χώρο δίπλα από τον Αγιο Φανούριο. Θα μιλήσει η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι.

-- Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Ακαδημίας. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

-- Σάμος, στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ναύπλιο, στην πλατεία Καποδίστρια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη

-- Ρόδος, στο Θερινό Κινηματοθέατρο. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Αγιος Νικόλαος, στη Λίμνη Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Κατερίνη, στο θεατράκι του Πάρκου ξεκινούν οι διήμερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Στις 9/9 θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10/9 θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Αρης» της Σ. Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Β. Μπισμπίκη.


«Αφισοκυνηγός» και ο δήμαρχος Περιστερίου

Τη δημοτική αρχή του Περιστερίου καταγγέλλουν οι ΤΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αφού έχει εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια στα προπαγανδιστικά υλικά, που κάνουν γνωστό το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στην περιοχή.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν τη διοίκηση Παχατουρίδη γιατί για μια ακόμα φορά έχει δώσει εντολή στα συνεργεία της να καταστρέφουν προπαγανδιστικό υλικό για το Φεστιβάλ, που μάλιστα φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και γίνεται στην περιοχή μας.

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα φιμώσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην περιοχή. Οτι θα εμποδίσουν το λαό και τη νεολαία του Περιστερίου να συμμετάσχουν μαζικά στο Φεστιβάλ, να έρθουν σε επαφή με την πρωτοπόρα δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Τους τρομάζει το κάλεσμα του Φεστιβάλ, που, με τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου καλούμε την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να βαδίσουν το δικό τους δρόμο, το σίγουρο δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει το λαό και τη νεολαία να απαλλαγούν από τα βάσανα που τους φορτώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Εχουν το θράσος να λένε ότι οι αφίσες και τα υλικά του Κόμματος βρωμίζουν το Περιστέρι, την ίδια ώρα που κάθε γωνιά την έχουν γεμίσει με διαφημίσεις και χορηγούς. Φτάνουν στο σημείο να λένε πως η αιτία για τις πλημμύρες είναι οι αφίσες του ΚΚΕ. Αυτό που βρωμίζει τις ζωές μας καθημερινά είναι το σάπιο σύστημά τους, που μας καίει το καλοκαίρι και μας πνίγει με τις πρώτες βροχές το φθινόπωρο. Είναι το σύστημά τους που μας καταδικάζει στην εργασιακή ζούγκλα, τη νεολαία στη μισοζωή και την ανασφάλεια, που κόβει το ρεύμα σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που αφήνει χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς, που εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στην Υγεία.

Η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν κρύβεται πίσω από τα κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, πίσω από φιλανθρωπίες του δήμου. Οσοι νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης και στη διεκδίκηση για τη ζωή που μας αξίζει, για την ανατροπή του συστήματος που τα γεννά.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία του Περιστερίου να δώσουν απάντηση σ' αυτές τις πρακτικές, συμμετέχοντας μαζικά στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ που πραγματοποιείται στο Πάρκο Τρίτση στις 20 - 21 - 22 Σεπτέμβρη».


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Προβλήματα με το μειωμένο εισιτήριο για τους φοιτητές

Αμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι νεοεισαχθέντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση σχετικά με το μειωμένο κόμιστρο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ αναφέρεται σε καταγγελίες φοιτητών τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες είναι αδύνατη η αγορά κομίστρου 30 ημερών, αφού η συμφωνία του ΟΑΣΑ με το υπουργείο Παιδείας για το μειωμένο φοιτητικό κόμιστρο λήγει στις 30 Σεπτέμβρη και δεν έχει ανανεωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να βγάλουν μηνιαία κάρτα (30 ημερών) ενώ στον αέρα είναι η διαδικασία για τους επόμενους μήνες.

«Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές και οι σπουδαστές επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, αφού το υπουργείο Παιδείας κωλυσιεργεί και δεν δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητά με την ΕΕ τη "μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών", δηλαδή την περικοπή των μειωμένων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού μνημονίου! Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές δεν δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο μέχρι την έκδοση του πάσο!», επισημαίνει το ΜΑΣ. «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας», δηλώνει απαιτώντας:

  • «Να ανανεωθεί τώρα η σύμβαση για το μειωμένο εισιτήριο των φοιτητών - σπουδαστών και να εκδίδονται κανονικά οι κάρτες με το μειωμένο κόμιστρο. Ούτε σκέψη για περικοπή των μειωμένων εισιτηρίων!
  • Ολοι οι πρωτοετείς φοιτητές να μπορούν να μετακινούνται με τα ΜΜΜ πληρώνοντας μειωμένο κόμιστρο, με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους στο τμήμα έως ότου εκδοθεί το πάσο τους!
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων που οδηγούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές στις σχολές. Με αυτόν τον τρόπο να δοθεί λύση στην κατάσταση σαρδελοποίησης που βιώνουμε χιλιάδες φοιτητές μέσα σε αυτά τα λεωφορεία!
  • Να διαγραφούν τα πρόστιμα προς τους φοιτητές που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν εισιτήριο για τα ΜΜΜ.
  • Πλήρης κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει τις ανάγκες για μετακίνηση του λαού της Αττικής.

Διεκδικούμε δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές με τα ΜΜΜ όπως συμβαίνει με τους ανέργους, ώστε να μην επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες!»
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org