ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία!

Ανακοίνωση για τις προσλήψεις αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών και με αφορμή τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν κενά

Τις ανάγκες για κάλυψη όλων των κενών, μέτρα στήριξης των αναπληρωτών, κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, για 25.000 μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων, προβάλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απέναντι στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ:

«Λίγο πριν χτυπήσει το "πρώτο κουδούνι", η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων - αναπληρωτών για να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν από την κυβέρνηση.

Ακόμα και αυτήν τη στιγμή στη Δευτεροβάθμια δεν έχει καλυφθεί σχεδόν το 50% των κενών, στην Πρωτοβάθμια πάνω από το 20% και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση το 35%.

Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών φέρνει στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προκλητικά πανηγυρίζει, μιλά για "κανονικότητα" και προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους.

Είναι πρόκληση, όταν πάνω από 30 χιλιάδες συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την Εκπαίδευση, να έχουν γίνει μόνο 100 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία τριετία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τήρησαν μέχρι κεραίας τους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην Εκπαίδευση και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε και για τέλος των μνημονίων.

Δεν μπορεί να περηφανεύεται η κυβέρνηση όταν η δήθεν κανονικότητα στηρίζεται στις διαλυμένες ζωές χιλιάδων συμβασιούχων, που είναι υποχρεωμένοι μέσα σε δυο μέρες να παρουσιαστούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όταν χωρίς καμία οικονομική στήριξη φορτώνονται τα τεράστια έξοδα μετακίνησης, όταν δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όταν στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως π.χ. οι μωρομάνες να είναι μαζί με τα παιδιά τους.

Αλήθεια, πόσο περήφανη είναι η κυβέρνηση για το μπάχαλο που δημιούργησε, ξεχνώντας να συμπεριλάβει ολόκληρες περιοχές στο σύστημα πρόσληψης, ή πόσο περήφανη είναι για τις περσινές εικόνες ντροπής, όπου συνάδελφοί μας κοιμούνταν στις παραλίες με sleeping bags.

Εδώ και τώρα:

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία!
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)!
  • Να διευκολυνθούν οι έγκυες συναδέλφισσες, οι μωρομάνες, οι οικογένειες, οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας. Να εξισωθούν εδώ και τώρα τα δικαιώματα με αυτά των μονίμων!
  • Να δοθεί παράταση για την ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών, να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πρόσληψης!
  • Σε κάθε νομό να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα κενά για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων!

Κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών!».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλα προβλήματα στη στέγαση σπουδαστών και φοιτητών

Πολύ μεγάλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλία, τόσο σε σπουδαστικές όσο και σε φοιτητικές εστίες, με αποτέλεσμα να διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα στέγασης χιλιάδων σπουδαστών και φοιτητών που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες. Ειδικότερα:

-- Στη Λάρισα, όπου στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τους 10.000 σπουδαστές, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές, ενώ για τους 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.

-- Στον Βόλο, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.

-- Στα Τρίκαλα, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές - σπουδαστικές εστίες.

-- Στην Καρδίτσα, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στα ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές.

Να σημειώσουμε ότι και σε αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες οι σπουδαστές και οι φοιτητές δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Ευθύνες στις κυβερνήσεις και στην Τοπική Διοίκηση

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, που παραθέτει τα παραπάνω στοιχεία και επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα:

«Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή, που έχουν μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

Αφορούν και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις δημοτικές αρχές Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν "πελάτες", που τους ξεζουμίζουν στα δημοτικά τέλη και προτιμούν τα "έργα βιτρίνας" από τη διεκδίκηση ανέγερσης νέων φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δεν πείθουν κανέναν, αφού δεν συνοδεύονται με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών - σπουδαστών, με κατάργηση των δημοτικών τελών.

Αφορούν βεβαίως και τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που επέβαλαν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, αφήνοντας τις εστίες στη μοίρα τους, επιβάλλουν χαράτσια στους διαμένοντες και αποβάλλουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δωμάτιά τους!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας καλεί τους σπουδαστές - φοιτητές και τις οικογένειές τους να διεκδικήσουν:

-- Την άμεση έναρξη κατασκευής σύγχρονων σπουδαστικών - φοιτητικών εστιών, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και να είναι δωρεάν η στέγασή τους.

-- Την ενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για όσους φοιτητές - σπουδαστές δεν θα απορροφηθούν από τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν σήμερα.

-- Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές - σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών, και δεν θα απορροφηθούν ούτε από τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.

-- Την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και την κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προωθείται η ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την κύρωση σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας».

Η απόφαση για την προετοιμασία της ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας υπογράφηκε στο Βερολίνο στις 26 Ιούνη 2017, επικυρώθηκε τώρα από την ελληνική Βουλή και προβλέπει ανταλλαγές μαθητών, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκμάθηση των δύο γλωσσών, ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1945, κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία για να εξωραΐσουν το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «η νέα γενιά της Ευρώπης, μέσω τέτοιων αλληλεπιδράσεων, προωθεί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών», ενώ από τους βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης τόσο στην Ολομέλεια όσο και πριν από δύο μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έκαναν λόγο για συνεργασία που θα «συμβάλει στην τόνωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους», «στην κατανόηση της σημερινής ανάγκης για περαιτέρω σύγκλιση» κ.ο.κ. Συνολικά, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ακόμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε ότι «τo ΚΚΕ από θέση αρχής είναι υπέρ της συνεργασίας των λαών και ιδιαίτερα της νεολαίας για τη γνώση της Ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας, των εθίμων, στο πλαίσιο της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους», στόχοι όμως που δεν επιτυγχάνονται επί της ουσίας με τη σύμβαση αυτή.

Οπως ανέδειξε, σήμερα «η κρατούσα ιδεολογία στην ΕΕ στην οποία, βέβαια, η Γερμανία είναι σημαιοφόρος και η Ελλάδα άξιος παραστάτης, είναι ο αντικομμουνισμός». Αναφέρθηκε «στην εξίσωση φασισμού - ναζισμού και κομμουνισμού» που επιχειρείται στην ΕΕ, στις διώξεις και την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων κυρίως στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, επισήμανε ότι όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης των νέων, πυρήνας της είναι οι ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ολόπλευρη γνώση, ενώ η επαγγελματική κατάρτιση αφορά κατά κύριο λόγο τη μαθητεία που έχει καθιερωθεί σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία μεταφράζεται σε «προσφορά φθηνής εργασίας κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για τους νέους, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο».

Μάθημα σε 27άρια τμήματα

Σε τάξεις 27 ατόμων καλούνται να κάνουν μάθημα οι 135 μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου Κερατέας μετά την απόρριψη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής της αρχικής πρότασης του σχολείου να δημιουργηθούν 6 τμήματα.

Οι μαθητές καλούνται να χωρέσουν σε 5 τμήματα. «Κάθε τμήμα θα έχει πλέον 27 μαθητές, οι οποίοι ενδέχεται να αυξηθούν, χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας νέων τμημάτων, καθώς το μεν υπουργείο Παιδείας θεωρεί δεσμευτικό τον αριθμό των μαθητών που ήταν καταγεγραμμένοι τον Ιούνη, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τις μετεγγραφές έως το Σεπτέμβρη. Σημειωτέον ότι τυχόν επιλογή μας να απορρίψουμε αιτήσεις μετεγγραφής θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να φοιτήσουν πολύ μακριά από τα σπίτια τους, δεδομένου ότι είμαστε το μοναδικό Γυμνάσιο της Κερατέας και τα όμορα σχολεία απέχουν πολύ», σημειώνει σε επιστολή του ο Σύλλογος Διδασκόντων στο σχολείο, επισημαίνοντας μία σειρά ακόμα από ζητήματα, που προκύπτουν από τη λογική της τοποθέτησης μαθητών σε τάξεις με μοναδικό κριτήριο το εάν χωράνε...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ