ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ψήνεται» η νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά μέτρα

Νέο πακέτο μέτρων συνοδεύει το αφήγημα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Copyright 2017 The Associated

Νέο πακέτο μέτρων συνοδεύει το αφήγημα της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης
Στις 11 του Σεπτέμβρη, αμέσως μετά τις αναμενόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ περί «δίκαιης ανάπτυξης», επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Στην ατζέντα βρίσκονται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και η διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος για την 3η «αξιολόγηση», καθώς και για την επισκόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών και των αντιλαϊκών στόχων που έχουν τεθεί. Το σκηνικό συμπληρώνεται από την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (15 Σεπτέμβρη), στο πλαίσιο της οποίας ρυθμίζεται και ο «βηματισμός» του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, όπως αυτός καταγράφεται στην πρόσφατη «Εκθεση Συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» φτάνουν σε 95, αριθμός που προσαυξάνεται στα 113 μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ενώ, όπως επισημαίνεται, ο εισπρακτικός στόχος από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων φτάνει σε 5,4 δισ. ευρώ.

«Τρέχουν» την ατζέντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση, «τρέχοντας» την ατζέντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, περνά στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Σε αυτό το επίπεδο, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τη διοργάνωση «θεματικών ημερίδων για σημαντικούς τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας», στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, «διαβουλεύσεων για την περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση των θέσεων που άπτονται της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβρη ανακοινώθηκε η διοργάνωση θεματικών ημερίδων με θέματα την «Αγροδιατροφή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια και τις Εξορύξεις, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό» και «Λοιπές υπηρεσίες» (Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, Logistics κ.ά.)

Οπως επιγραμματικά αναφέρεται σε προσχέδιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, «η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021 έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά αφενός με το 3ο Μνημόνιο της περιόδου 2015 - 2018 (...). Αφετέρου με το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας...».

Επιπλέον, στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, υπάρχει η ρητή πρόβλεψη για νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την κατάρτιση λίστας από 15 έως 20 «εμβληματικών σχεδίων» για την περίοδο μέχρι το 2020. Οπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν τη «στρατηγική ανάπτυξης», η οποία μεταξύ άλλων «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο Τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι Μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η γεωργία και η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, όπως και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Επίσης, στην απόφαση του Γιούρογκρουπ, αναφορικά με το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων καλούνται οι ελληνικές αρχές «από κοινού με τα θεσμικά όργανα» και με «τρίτα μέρη», μέχρι το τέλος του 2017, να διαμορφώσουν συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Με βάση και τα παραπάνω, προκύπτει ανάγλυφα ότι σε συνδυασμό με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, «σπρώχνουν» και τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης», με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ενώ πλέον βρίσκεται προ των πυλών η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στα 101,8 δισ. ευρώ εμφανίζονται (για το τέλος Ιούνη του 2017) τα «κόκκινα» δάνεια («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα») στις εγχώριες τράπεζες και διαμορφώνονται στο 45,2% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους «επιχειρησιακούς στόχους» των τραπεζών, η συνολική μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια επιμερίζεται ως εξής: Στεγαστικά με 27,8 δισ., καταναλωτικά με 13,8 δισ. και επιχειρηματικά με 60,1 δισ. Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι:

-- Παρά την οριακή απομείωση 2% στη διάρκεια του β' τριμήνου, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντική άνοδο της μάζας των νέων προβληματικών στεγαστικών δανείων, ιδιαίτερα από δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς δικαστικής προστασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυριότεροι παράγοντες απομείωσης παραμένουν οι διαγραφές προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά.

-- Τα ποσοστά των επισφαλειών διαμορφώνονται στο 42,7% των στεγαστικών, στο 53,6% των καταναλωτικών και στο 44,4% των επιχειρηματικών δανείων.

-- Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, «ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα», σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει η κατηγορία των «ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», όπου τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν στο 67,8% του δανεισμού τους.

Σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις «μεγάλες επιχειρήσεις» με 25,9% και στα ναυτιλιακά δάνεια με 36,8%.

Αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

«Ο κίνδυνος που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρέπει να σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα - αντίθετα, τότε είναι η στιγμή να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο».

Αυτό τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως «η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης αποτελεί προτεραιότητα (...). Η συζήτηση ξεκίνησε τώρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», τόνισε αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Ο ίδιος μιλώντας στη «Wall Street Journal» επισήμανε ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο φετινό 12μηνο στην περιοχή του 2% έναντι 1,7%, σύμφωνα με τις «εαρινές προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ