ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016
Ανοίγει σήμερα η αυλαία στο Ρίο

Με την τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (18.00 τοπική ώρα - ΕΡΤ2) ανοίγει σήμερα στο Ρίο η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων 2016. Η διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη, κατέχει το ρεκόρ στις συμμετοχές αφού αναμένεται να μετάσχουν 4.300 αθλητές και αθλήτριες από 176 χώρες. Συνολικά θα διεξαχθούν 528 αγώνες σε 23 αθλήματα. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία, που αποκλείστηκε από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή λόγω του περίφημου μαζικού σκανδάλου ντόπινγκ.

Πάντως, και στην περίπτωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς πριν από ένα μήνα στην ίδια πόλη, τα προβλήματα στη διοργάνωση είναι αρκετά μέχρι την τελευταία στιγμή, κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα των εγκαταστάσεων. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός υπάρχει στους διοργανωτές για τα πολλά απούλητα εισιτήρια.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν ξεφεύγουν από το γενικότερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού αφού και εδώ οι πολυεθνικές εταιρείες, έχοντας το ρόλο των χορηγών, έχουν βρει ένα ακόμη πρόσφορο έδαφος για το δικό τους κυνήγι κέρδους.

Προσδοκίες διάκρισης για την Ελλάδα

Στη διοργάνωση συμμετέχει και η Ελλάδα, η οποία θα παρουσιάσει μια 62μελή αποστολή που θεωρείται η μεγαλύτερη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και θα έχει παρουσία σε 11 αθλήματα και αρκετές προσδοκίες για διακρίσεις. Οι συμμετοχές των Ελλήνων αθλητών/τριών μεταφράζονται ως εξής: 18 (13 άνδρες και 5 γυναίκες) στο στίβο, 5 (3+2) στο μπότσια, 1 (γυναίκα) στο κανόε, 3 (1+2) στην ποδηλασία δρόμου, 3 (1+2) στην ποδηλασία πίστας, 1 (άνδρας) στο τζούντο, 6 (άνδρες) στην άρση βαρών σε πάγκο, 3 (άνδρες) στην ιστιοπλοΐα, 1 (άνδρας) στη σκοποβολή, 16 (12+4) στην κολύμβηση, 4 (3+1) στην ξιφασκία σε αμαξίδιο και 1 (άνδρας) στο τένις.

ΒΟΥΛΗ
Εκδήλωση για την ολυμπιακή αποστολή

Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διοργάνωσε χτες το απόγευμα ειδική τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στα μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών και βουλευτών των κομμάτων. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, και οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Γκιόκας.

Τους αθλητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής υποδέχτηκε με το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις «δυσχέρειες» που προκαλεί «στην προετοιμασία τους η οικονομική κρίση». Σημείωσε ότι η πολιτεία προσπάθησε να βοηθήσει «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων» τους αθλητές, ενώ επισήμανε «τη σημαντική βοήθεια από ιδιωτικές χορηγίες»...

Οι αθλητές που πήραν το λόγο, έκαναν ειδική αναφορά στις τραγικές ελλείψεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου κυριαρχεί η εγκατάλειψη, στα πενιχρά ή μηδενικά κονδύλια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τις συνεχώς μειούμενες ώρες γυμναστικής στα σχολεία.

Επιπλέον, ο ασημένιος ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης ανέδειξε την ανάγκη για την προώθηση του «μαζικού αθλητισμού», με «τα στάδια, τα κολυμβητήρια, να είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά, τους νέους, όλες τις ηλικίες». Ο Κώστας Δουβαλίδης ζήτησε «από την πολιτεία κίνητρα στα παιδιά για να αθληθούν». Ενώ η αρχηγός της ρυθμικής Ομάδας Αθανασούλα Λαμπροπούλου πρόσθεσε ότι η «ανάδειξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού» θα βοηθήσει τα παιδιά «να διδαχθούν την ευγενή άμιλλα, τη συλλογικότητα, μένοντας μακριά από επιβλαβείς συνήθειες».

FOOTBALL LEAGUE
Προσαγωγές υπόπτων για τα επεισόδια

Σε προσαγωγές επτά υπόπτων για τα προχτεσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια της κλήρωσης για το πρωτάθλημα της Football League προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα αγνώστων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλε σε χώρο στο Αττικό Αλσος όπου διεξαγόταν η κλήρωση, πετώντας μολότοφ, φωτοβολίδες, καρέκλες και τραπέζια, έριξαν κάτω τις κάμερες, έσπασαν λάπτοπ φωτογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φωτογράφος.

Προτού φτάσει στο σημείο η Αστυνομία, οι κουκουλοφόροι είχαν αποχωρήσει. Την ώρα της επίθεσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο πρόεδρος της Football League, Στέλιος Σφακιανάκης, αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Ελευθεριάδης.

Με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, χαρακτήρισε άνανδρη την επίθεση κουκουλοφόρων στην κλήρωση της Football League και την καταδίκασε, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, αν και απέφυγε να σχολιάσει εάν τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αυτό είναι το ποδόσφαιρο που ευαγγελίζονται κάποιοι».

Τα επεισόδια καταδίκασαν, με ανακοινώσεις τους, η Football League και η Super League.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Καλή αρχή για Εθνική

Με τον ιδανικότερο τρόπο άνοιξε η Εθνική Ανδρών τις υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, αφού στην πρεμιέρα του ομίλου της επικράτησε άνετα του Γιβραλτάρ με 4-1 στην Πορτογαλία. Μάλιστα, το ευρύ σκορ ήταν κάτι που ήθελε η Εθνική για τυχόν ισοβαθμίες στο τέλος (πρώτο κριτήριο η συνολική διαφορά τερμάτων).

Η Εθνική, παρά το αρχικό σοκ, όταν είδε να ισοφαρίζουν αρχικά το γκολ του Μήτρογλου (10') με τον Γουόκερ (26') σε 1-1, κατάφερε να ανακάμψει, να κυριαρχήσει επιθετικά και να φτάσει στη νίκη, με σκόρερ των υπόλοιπων τερμάτων τους Βάισμαν (44' αυτογκόλ), Φορτούνης (45'), Τοροσίδης (45+).

Ωστόσο, απ' την άλλη για την Εθνική δεν έλειψαν και τα μελανά σημεία, αφού για μια ακόμη φορά επέδειξε λάθη στην άμυνα και μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο χαμηλής δυναμικότητας (ερασιτέχνες η ημιεπαγγελματίες οι περισσότεροι παίκτες) που δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικός.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Περεζ, Γουίσεμαν, Τσιπολίνα Τ., Κασιάρο Ρ., Τσιπολίνα Ρ., Γουόλκερ, Μπόσιο (Κασιάρο Μ), Κασιάρο Λ, Χερνάντεζ, Κούμπεζ (85' Γιόμε), Γκαρσία.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Μανιάτης (71' Τζίολης), Μάνταλος (62' Γιαννώτας), Φορτούνης, Μπακασέτας, Μήτρογλου (73' Βέλλιος).

Στα άλλα ματς του ομίλου είχαμε: Κύπρος - Βέλγιο 0-3, Βοσνία - Εσθονία 5-0.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αλλαξε μέρα το ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός

SUPER LEAGUE: Τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο επέφεραν αλλαγές στο πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη Super League, η οποία αποτελεί ουσιαστικά και την πρεμιέρα για τη νέα σεζόν. Οπως ανακοινώθηκε ο αγώνας ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός μετά από σχετικό έγγραφο της αστυνομίας μετατέθηκε από το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη. Αντίστοιχα, ο αγώνας Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης πήγε Σάββατο από Κυριακή.

KΥΠΕΛΛΟ: Το ερχόμενο Σάββατο θα ανοίξει τελικά και η αυλαία του Κυπέλλου, με την ΕΠΟ να ορίζει χτες τη διεξαγωγή δύο αγώνων για την 1η αγωνιστική του θεσμού. Ο ΟΦΗ θα υποδεχτεί τον Αχαρναϊκό (17.30) και ο Παναιγιάλειος θα φιλοξενήσει τη Σπάρτη (19.30). Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν την Τετάρτη (14/9). Υπενθυμίζεται ότι στην 1η φάση του Κυπέλλου συμμετέχουν μόνο ομάδες της Football League.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ