ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχέδιο δράσης απέναντι σε όλα τα μέτωπα που ανοίγει η αντιλαϊκή πολιτική

Με αποφασιστικότητα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, ώστε να συμβάλουν στην πάλη ενάντια σε όλα τα μέτωπα που οξύνονται από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που συνεδρίασε το Σάββατο. Στην εισήγησή της, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και σχολίασε τον προκλητικό «αγώνα δρόμου» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος έχει τις καλύτερες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καπιταλιστική ανάκαμψη και αντιμετώπιση της ανεργίας. «Και οι δύο λένε ψέματα, γιατί ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει», τόνισε, και πρόσθεσε πως αυτό που σκόπιμα αποκρύπτεται είναι το γεγονός ότι οι όποιες νέες θέσεις δημιουργηθούν «θα είναι επί το πλείστον κακοπληρωμένες, ελαστικές, περιορισμένου χρόνου και ανασφάλιστες, κι εμείς οι γυναίκες το ξέρουμε καλά, γιατί είμαστε οι πρώτες που το βιώσαμε και το βιώνουμε καθημερινά». Στο στόχαστρο θα βρεθούν ξανά οι εργαζόμενες μπροστά στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που δρομολογεί η κυβέρνηση με μοχλό τη μελέτη του ΚΕΠΕ, που προκλητικά αναφέρει ότι «σε ορισμένα Ταμεία, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες». Ο αγώνας ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, η κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία του λαού και την απειλή των κατασχέσεων, είναι μερικά από τα σημεία που έθιξε η εισήγηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση για τους Παιδικούς Σταθμούς, καθώς Σύλλογοι και Ομάδες έχουν ήδη πάρει πρωτοβουλίες για τα χιλιάδες βρέφη και νήπια που αποκλείονται από αυτούς, για τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και τα τροφεία που αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι δυνάμεις της ΟΓΕ από κοινού με Συλλόγους Γονέων, με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ και μαθητές, κινητοποιούνται ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων, στις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία.

«Ολα τα τελευταία στοιχεία οδηγούν σε εκτιμήσεις που διαψεύδουν τις προσδοκίες για μικρή έστω ανάκαμψη, ενώ "σκοτεινιάζει" και η εικόνα ισχυρών οικονομιών όπως αυτή της Γερμανίας», ανέφερε η πρόεδρος της ΟΓΕ σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Να μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι η προβληματική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της ΕΕ, η διαπάλη ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου διαφορετικών χωρών ή ακόμα και της ίδιας χώρας, η όξυνση των ανταγωνισμών, σε ένα βράδυ μπορεί να μετατρέψει την ιμπεριαλιστική ειρήνη σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο», τόνισε με αφορμή όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή αλλά και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία: «Ολα αυτά εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για την εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή (...) για οφέλη της ελληνικής αστικής τάξης που φυσικά δεν υπηρετούν στο ελάχιστο το συμφέρον του λαού μας», κατέληξε, και κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να συνεχίσουν να συζητούν με τις γυναίκες και να δραστηριοποιούνται γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.

Βαριές οι συνέπειες για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

Η ΟΓΕ εξακολουθεί να έχει στον προσανατολισμό της την πάλη για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων και των Ομάδων στο μέτωπο αυτό είναι συνεχείς. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια πιο συστηματική και πολύμορφη παρέμβαση που θα επικεντρώνει στα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από την οργάνωση τρίμηνης καμπάνιας (Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2014), με σύνθημα «Ο αγώνας για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή».

«Παίρνουμε υπόψη τη σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωσης της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των βαθιών ανατροπών στις παροχές Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που τα καθιστούν ανεπαρκή να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν», σημείωσε στην εισήγησή της η Μ. Στεφανίδη. Εξήγησε πως η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζεται με την καμπάνια που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, και συμμετέχει και η ΟΓΕ, για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, με αιχμή την ανεργία και την απαίτηση για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και κορύφωση το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα: «Η ανεργία αφορά όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών γιατί έχουν παιδιά, συζύγους ανέργους. Εχει φωλιάσει ή έστω μπαινοβγαίνει δυστυχώς σε κάθε λαϊκό σπίτι. Η ανεργία και η ευελιξία δοκιμάζουν σκληρά ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους μέχρι 24 ετών. Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να έρθουμε σε επαφή με αυτές τις γυναίκες», υπογράμμισε.

Τους λόγους που οδήγησαν την ΟΓΕ να προχωρήσει σε καμπάνια με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξηγεί στο «Ριζοσπάστη» η αντιπρόεδρός της, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση συνολικά στην Υγεία είναι δραματική. Ομως, επιλέξαμε να επικεντρώσουμε στην ΠΦΥ για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αφορά ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πρόληψη, και έχουν μεγάλη σημασία για τα λαϊκά στρώματα. Δεύτερον, γιατί τα προβλήματα στην ΠΦΥ εμφανίζουν ραγδαία επιδείνωση. Μέσα από μια σειρά ανατροπές, φτάσαμε στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο σήμερα καλείται να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό, με μειωμένες και υποβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και ελλιπέστατο προσωπικό. Παρότι αυτή η ανεπάρκεια είναι κραυγαλέα, η διαδικασία συρρίκνωσης και υποβάθμισης δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η κατάσταση αυτή έχει βαριές συνέπειες για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, καθώς έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Με βάση όλα τα παραπάνω επιλέξαμε το θέμα της καμπάνιας». Οπως εξηγεί, οι συνέπειες αυτές είναι φανερές σε μια σειρά τομείς: «Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτήν είναι προκλητική. Εχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτηρίων και γυναικολογικών κλινικών έναντι των δημόσιων, στον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κυριαρχούν οι επιχειρήσεις. Το ΠΕΔΥ έχει τεράστιες ελλείψεις τόσο σε γυναικολογικά ιατρεία όσο και σε ειδικές μονάδες για τη μάνα και το παιδί. Η μητρότητα θεωρείται οικογενειακή υπόθεση και κόστος για τον εργοδότη και το κράτος. Ακόμα και το επίδομα τοκετού έχει καταργηθεί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις όσον αφορά τα κέντρα για προληπτικές εξετάσεις. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που μας έχουν ήδη απασχολήσει και για τα οποία θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες, με αφορμή την καμπάνια».

Σχέδιο με βάση τις δυνατότητες να ανοίξουν νέοι δρόμοι

Η έγκαιρη προετοιμασία και ο πλούσιος σχεδιασμός της δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων είναι απαραίτητοι όροι για την επιτυχία της καμπάνιας, όπως επισημαίνει η Κάτια Κρόκου, γραμματέας της ΟΓΕ: «Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Τετάρτη, η παναττική συνάντηση συλλόγων και ομάδων για να συζητήσει τις αποφάσεις του. Αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων και των Ομάδων. Η διαδικασία αυτή δε θα έχει μόνο το χαρακτήρα της ενημέρωσης και του εξοπλισμού των δυνάμεων της ΟΓΕ. Μέσα από αυτήν θα προκύψει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και το πρόγραμμα πρωτοβουλιών κάθε συλλόγου και ομάδας, δίπλα στις κεντρικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνονται. Το σχέδιο δράσης θα κινείται ασφαλώς στις κατευθύνσεις που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο, παράλληλα όμως θα λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες για παρέμβαση που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις που σίγουρα θα προκύψουν για συσκέψεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι δυνάμεις της ΟΓΕ θα επιδιώξουν να οργανωθούν πρωτοβουλίες από τις Λαϊκές Επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν, κοινές παρεμβάσεις με Επιτροπές Ανέργων, εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας. «Οι δυνατότητες που υπάρχουν δεν περιορίζονται στις κοινές εξορμήσεις σε Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, νοσοκομεία και μαιευτικές κλινικές, σε κινητοποιήσεις που μπορούν να οργανωθούν από κοινού σε Δήμους, Περιφέρειες, ακόμα και στο υπουργείο Υγείας», σημειώνει η Κ. Κρόκου και προσθέτει: «Δίπλα στα παραπάνω, έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε κι άλλους δρόμους. Για παράδειγμα, να συνεργαστούμε με σωματεία σε κλάδους όπου εργάζονται πολλές γυναίκες και μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία. Να απευθυνθούμε από κοινού με τις δυνάμεις του ΜΑΣ σε σπουδάστριες και σπουδαστές ιατρικών, παραϊατρικών και νοσηλευτικών σχολών. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για τις σπουδάστριες σε σχολές κατάρτισης, που οι συνθήκες δουλειάς τις εκθέτουν σε κινδύνους και την ίδια στιγμή πολλές από αυτές είναι ανασφάλιστες».


Ευ. Χαϊντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ