ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στ. Κωνσταντάς
Στ. Κωνσταντάς
φωτό 1

Στη μνήμη του κουνιάδου μου ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΔΑ, που εκτελέστηκε, στις 26 Ιούνη 1948, στο Γουδή, προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ. Ο Γιάννης Ροδάς γεννήθηκε στην Καλλιρράχη Θάσου. Στην περίοδο της Κατοχής, υπηρετώντας ως μόνιμος υπαξιωματικός του ΛΣ στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Το 1943 πέρασε στη Μέση Ανατολή. Υπηρέτησε στο πολεμικό «Αβέρωφ». Πήρε μέρος στο κίνημα της Μ. Ανατολής. Για τη δράση του, κλείστηκε στα στρατόπεδα της ερήμου. Με την απελευθέρωση κατατάσσεται και πάλι στο ΛΣ. Πιάστηκε το 1947, δικάστηκε και καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο. Εκτελέστηκε σε ηλικία 27 χρόνων στις 26/6/1948.

Η νύφη του Πηνελόπη Ροδά

***

φωτό 1

Αγαπημένε μου σύντροφε, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΔΑ, πέρασαν 5 χρόνια από τότε που «έφυγες», στις 6 Σεπτέμβρη 2009. Αφησες κενό δυσαναπλήρωτο. Με τις λίγες δυνάμεις που μου απομένουν, συνεχίζω, τώρα, μόνη μου.

Στην άσβεστη μνήμη σου και για τα 5 χρόνια, προσφέρω στην ΚΟ Καβάλας το ποσό των 50 ευρώ.

Η συντρόφισσά σου, στη ζωή και στο Κόμμα, Πηνελόπη Ροδά

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΕΛΕΝΑΣ ΚΑΡΛΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου, 500 ευρώ.

Ο σύζυγός της

***

Ο Χρήστος Τερζής, κάτοικος Σίδνεϊ Αυστραλίας, προσφέρει 50 δολάρια στο ΚΚΕ, στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΤΕΡΖΗ, μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το χωριό Κάρπη Παιονίας Ν. Κιλκίς.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγωνιστή του ΕΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ από την Κριτσά Λασιθίου Κρήτης, που απεβίωσε στις 7.9.1987, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης γυναίκας μου, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗ, που στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 7 χρόνια που λείπει από κοντά μας, προσφέρω ένα μικρό ποσό - 20 ευρώ - στο τιμημένο ΚΚΕ, την ψυχή του ελληνικού λαού, μέσω ΚΟΒ Καλαμπάκας. Επίσης, προσφέρω, στη μνήμη της, 20 ευρώ στο Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και 10 ευρώ στην ελπίδα μας, την ΚΝΕ, μέσω ΤΣ Τρικάλων.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Γιώργος Σωτηρίου - Καστράκι Καλαμπάκας

***

φωτό 1

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Πάτρας, με απόφαση του ΔΣ, προσφέρει στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ 200 ευρώ στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος μέχρι το θάνατό του. Η προσφορά του στο κίνημα ήταν μεγάλη. Επί χρόνια γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ΠΟΣ ΟΑΕΕ. Σε όλη τη ζωή του συμμετείχε στους ταξικούς αγώνες τόσο των συνταξιούχων όσο και των εργαζομένων.

***

Στη μνήμη των ΑΝΤΩΝΗ και ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΗΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας.

***

φωτό 1

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μακρυράχη (Καΐτσα) Δομοκού. Από μικρό παιδί μπήκε στον αγώνα της βιοπάλης και της ζωής. Εφυγε από το χωριό και μετά από πολλές ταλαιπωρίες έφτασε στην Αθήνα, όπου έμεινε οργανωμένος στο Κόμμα και στα σωματεία. Ολη του η οικογένεια τον στήριξε σ' αυτόν τον αγώνα. Ηταν περήφανος γι' αυτό που πίστευε και αγωνιζόταν και ήταν ικανός μέχρι και τη ζωή του να θυσιάσει. Αγωνίστηκε πλάι σε σημαντικούς κομμουνιστές που έγραψαν Ιστορία στο Κόμμα. Πέθανε στις 9-9-2013.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στον Τομέα Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

***

Φωτό 1

ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΟΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Την 1η Αυγούστου 2010 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς. Στη μνήμη του αγωνιστή συντρόφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΡΑΓΟΡΗ η οικογένειά του προσφέρει 70 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και 30 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Στουτγάρδης. Ο ζευγάς έφυγε, η σπορά του, όμως, ανθίζει...

***

φωτό 1

Πέρασαν κιόλας δύο μήνες από τότε που «έφυγε» (8/7) ο τόσο αγαπητός στους συντρόφους και στην οικογένειά του ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ. Κι όμως, τα χνάρια που εντύπωσε στη ζωή μας είναι τόσο έντονα, που συχνά, όποτε μας δημιουργούνται απορίες από τις περίπλοκες και δύσκολες καταστάσεις ή από τις συζητήσεις για την Ιστορία του λαϊκού κινήματος, μας έρχεται ακόμα στο νου η φράση που τόσο συχνά λέγαμε: «Να ρωτήσουμε τον Παντελή!» Κι όσο κι αν με πίκρα συγκρατούμε αυτή τη φράση στις άκρες των χειλιών μας, συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας για παρηγόρια τις παρακαταθήκες που μας άφησε και τους συντρόφους του, που τις αξιοποιούν καθημερινά.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας Κοκκινιάς.

***

φωτό 1

Πριν από λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε τη συντρόφισσά μας ΣΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ. Στο στερνό αντίο, οι σύντροφοι της δώσαμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε να περπατάμε στα βήματά της, να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική νίκη, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 420 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ «Alpha» του Τομέα Χρηματοπιστωτικού.

***

φωτό 1

Πέρασε ενάμισης χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ, ένας υπέροχος σύζυγος, πατέρας και παππούς. Κι ένας αταλάντευτος κομμουνιστής μέχρι τέλους.

Στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
Η σύζυγος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του

***

φωτό 1

Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, καλός σύζυγος, πατέρας, πατριός και παππούς. Ζήσαμε μαζί 47 χρόνια μαζί χέρι χέρι, για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να τους δώσουμε καλή ανατροφή. Ο χάρος, όμως, μας χώρισε. Από τα 19 του χρόνια πήρε το όπλο ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και αργότερα στο ΔΣΕ πάλεψε με συνέπεια για τα ιδανικά που πολιτικά εξέφραζε το ΚΚΕ. Πιάστηκε, φυλακίστηκε, κακοποιήθηκε άνανδρα από τις παρακρατικές οργανώσεις. Τραυματίστηκε δύο φορές. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε στη φιλόξενη ΛΔ Πολωνίας. Μαζί με το τμήμα του έβγαλε σχολή ηλεκτρολογίας και δούλεψε 30 χρόνια ως ηλεκτρολόγος στην ίδια επιχείρηση. Το 1981 επιστρέψαμε στην πολυπόθητη πατρίδα μας.

Στη μνήμη του προσφέρω 250 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μαρία Μαγκλάρα - Παππά

***

φωτό 1

Στις 6 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, από το Νεοχώρι Δομοκού. Υπήρξε ο Ανθρωπος, ο Αγωνιστής, ο Πατέρας, ο Σύντροφος, ο Φίλος! Ηταν ο θεματοφύλακας της οικογένειας και των υψηλών ιδεών του, άγρυπνος φρουρός των αξιών του, αλύγιστος, πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του «εφ' ω ετάχθη». Μας λείπει πολύ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Νότιας Λαμίας.

Η κόρη του, Μαίρη Παπαδήμα

***

φωτό 1

Πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ. Ο σύντροφος Μάκης Ποζατζίδης και η σύζυγός του προσφέρουν στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς - Ρέντη και εύχονται στο γιο του Γιάννη και στους συντρόφους του πολλή δύναμη για να αντιμετωπίσουν το κενό που άφησε ο Βαγγέλης.

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
***

φωτό 1

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΠΟΤΟΥ, που πέθανε στις 31 Ιούλη 2014, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ 30 ευρώ μέσω της ΤΟ Μαγνησίας.

Ο γιος του Γιάννης

***

φωτό 1

Ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στους Σουστιάνους Σπάρτης το 1928. Ηταν αγωνιστής και χωρίς να υπολογίζει δυσκολίες, με σεμνότητα πάλεψε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του για να δουν καλύτερες μέρες η εργατική τάξη και ο λαός μας. Ηταν για δεκαετίες και ως το τέλος της ζωής του μέλος του ΚΚΕ, ενώ την περίοδο 1947-1949 διατέλεσε μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από τους τελευταίους αντάρτες που έμειναν στον Πάρνωνα. Παρέμεινε αταλάντευτος στα ιδανικά του για έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανθρωπος ακέραιος, αξιοπρεπής, εργατικός. Ο σύντροφος Παναγιώτης δεν το έβαζε κάτω και, παρά τα προβλήματα υγείας του, παρέμεινε ως το τέλος δραστήριος και μαχητικός. Πάντα θα θυμόμαστε το παράδειγμά του.

Οι σύντροφοί του προσφέρουμε, στη μνήμη του, το ποσό των 300 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ριζούπολης, στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

***

φωτο 8

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ του Κων/νου (φωτ.), δάσκαλος, καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές του ιδέες δε διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΗ (φωτ.), σύζυγός του, γεννήθηκε το 1901 στον Καύκασο. Αγωνίστρια της Εθνική Αντίστασης, εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία.

Τα παιδιά τους:

Ο ΚΩΣΤΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1922. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ από προπολεμικά. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός, για να χρησιμοποιηθούν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

ΣΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1925. Στην κατοχή ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του, ΕΛΑΣίτης και Ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Παγγαίο, το 1949.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1927. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1929. Μαθητής Γυμνασίου και ΕΠΟΝίτης στην κατοχή. Στον Εμφύλιο ήταν ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 ζούσε στην Τσεχοσλοβακία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

Ο ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1941. Στις αρχές του 1960 πήγε στη Γερμανία και από εκεί στη Σουηδία. Εμεινε σταθερός δίπλα στο Κόμμα, οργανώθηκε το 1970. Για πολλά χρόνια ήταν Γραμματέας της ΚΟΒ ΚΑΛΜΑΡ Σουηδίας. Κλείνουν δύο χρόνια από το θάνατό του.

Ο γιος του, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γεννήθηκε το 1961. Πέθανε πριν από 14 χρόνια.

Στην μνήμη τους, ο γιος και αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του και τα παιδιά τους προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Κιλκίς, 200 ευρώ.

***

φωτό 1

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ, του Ιωακείμ, γεννήθηκε στη Βάβρα του Κιλκίς το 1929. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε, επιβίωσε και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Επαναπατρίστηκε και πέθανε στο Κιλκίς.

Στη μνήμη του, οι γαμπροί του Βλαδίμηρος και Αναστάσης και οι αδελφές του Κατίνα, Μαρία και Λένα προσφέρουν στο ΚΚΕ 90 ευρώ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΛΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

ΣΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΓΟΡΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (Παπαστυλιανός)
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (Παπαστυλιανός)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΠΟΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΠΟΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ(γιος)
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ(γιος)
ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ