ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Κριτήριο ψήφου οι συντάξεις και οι παροχές πείνας

Σε πολιτική συγκέντρωση των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ μίλησε χτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας

Γεμάτη η αίθουσα στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση
Γεμάτη η αίθουσα στη χτεσινή πολιτική συγκέντρωση
«Η πραγματική τους τιμωρία είναι η ψήφος στο ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας, μιλώντας χτες στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ. Και κάλεσε τους απόμαχους της δουλιάς, μα όχι της ζωής, να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

«Είναι τιμή για μας ότι έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με συντρόφους και συναγωνιστές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στους αγώνες», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Ενα βασικό ζήτημα στις εκλογές, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, αποτελεί το με ποια κριτήρια θα ψηφίσει ο κόσμος. «Θα είναι άξιος της μοίρας του όποιος πιστέψει στις υποσχέσεις, είπε. Γιατί αυτά που λένε δεν τα κάνουν πριν τις εκλογές; Γιατί στην πραγματικότητα έχουν πολλά για τη "γούνα" του εργαζόμενου, συνολικά του λαού μετά τις εκλογές».

Οπως τόνισε, η συζήτηση που γίνεται από τα δυο μεγάλα κόμματα είναι εντελώς αποπροσανατολιστική και είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής, ότι η ΝΔ επιδιώκει τη συζήτηση από το 2004 και πριν και το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά και «αυτό το κάνουν γιατί και οι δυο έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

«Εμείς δε θα πάμε να ψηφίσουμε - συνέχισε - με βάση τις άθλιες συντάξεις που παίρνουμε μετά από 30 και 40 χρόνια δουλιάς και σήμερα γινόμαστε επαίτες στα ίδια μας τα παιδιά; Δε θα πάμε να ψηφίσουμε με βάση το έγκλημα που διατέλεσαν και συνεχίζουν σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης; Δε θα πάμε να ψηφίσουμε με βάση το τι γίνεται στην υγεία που πάνε να διαλύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της; Δε θα πάμε να ψηφίσουμε με κριτήριο τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία;».

Και υπογράμμισε: «Με την ενίσχυση του ΚΚΕ ο λαός θα βγει πολλαπλά ωφελημένος. Το κίνημα θα ισχυροποιηθεί, το ίδιο και τα συνδικάτα. Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει και αυτήν την ψήφο για τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής». Καταλήγοντας, τόνισε: «Η δύναμη του ΚΚΕ είστε εσείς, είμαστε όλοι. Ας σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε τις τελευταίες μέρες που απομένουν για την ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί έχουμε δίκιο».

Νωρίτερα, ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση, αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά στο χτύπημα που έχουν δεχτεί στο σύνολο των δικαιωμάτων τους οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ψηφίσουμε το ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιστέκεται. Δηλώνουμε περήφανοι γι' αυτό που είμαστε, γιατί δε βάλαμε ποτέ νερό στο κρασί μας».


Τι πρέπει να ξέρουμε για τη σταυροδοσία

Σύμφωνα με το νόμο, οι 288 βουλευτικές έδρες κατανέμονται μεταξύ των 56 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 καλύπτονται από βουλευτές Επικρατείας.

Πού βάζουμε ένα σταυρό

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι τρεις βουλευτές οι ψηφοφόροι βάζουν ένα σταυρό. Δηλαδή, ένα σταυρό βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Πού βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς

Μέχρι δύο σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές. Δηλαδή, μέχρι δύο σταυρούς βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Εβρου, Καβάλας, Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α' Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου και Χανίων.

Πού βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς

Μέχρι τρεις σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα βουλευτές. Δηλαδή, στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β' Πειραιά, Αττικής και Ηρακλείου.

Πού βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς

Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών και Β' Αθηνών.

Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή ο αρχηγός συνασπισμού κομμάτων δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους επιτρέπεται, θεωρείται έγκυρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, περιέχει τέσσερις σταυρούς, από τους οποίους ο ένας έχει τεθεί δίπλα σε όνομα υποψηφίου που δε σταυροδοτείται (αρχηγό κόμματος, κλπ.), λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι τρεις σταυροί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ