«Αδακρυς μάχη»: αυτή είναι η ψυχολογική κατάσταση που θέλουν με την εμφάνιση του «Ινολα» να επιβάλουν σε όλον τον κόσμο. Αδακρυς μάχη, όπως μας θύμισε ο συγγραφέας Χάνσον στο βιβλίο του «Ο δυτικός τρόπος πολέμου», είναι να τρέπεσαι σε φυγή πριν από τη σύγκρουση, όπως συνέβη το 368 μ.Χ. στη μάχη μεταξύ Πελοποννησίων και Σπαρτιατών.
Το «Ινολα Γκέι» είχε από τότε όλα τα στοιχεία που προέρχονται από την κοινωνία του θεάματος. Πήρε το όνομα που είχε η μητέρα του πιλότου που το οδήγησε πάνω από τα ιαπωνικά εδάφη. Φανταστείτε τη μαμά συγκινημένη να δακρύζει για την τιμή που της έγινε και να σηκώνει το μαντίλι λίγο πριν από την απογείωση του «Ινολα» χαιρετώντας τον ήρωά της. Σαν Αμερικανίδα μητέρα δε θα το ρωτήσει ποτέ τι έκανε εκεί, γιατί ό,τι κι αν έκανε, γιος της είναι και θα παραμείνει.
Το «Ινολα Γκέι» έγινε τραγούδι. Βλέπετε η φρίκη συχνά κατοικεί στα χείλη των τροβαρούδων που ακολουθούν με κλειστά μάτια τον Ομηρο και σαν άλλοι παραμυθάδες με τις κιθάρες τους συντηρούν την πληγή - και καλά κάνουν - γιατί ο λόγος είναι πιο δυνατός κι από χίλιες φωτογραφίες, κι ας ισχυρίζονται ορισμένοι το αντίθετο.
Το Ινολα το συντηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ένα παιχνίδι που τους είχε εμπιστευτεί ο θάνατος. Τώρα η θρησκεία της Αμερικής είναι η λατρεία του θανάτου, γι' αυτό και σιγά - σιγά θα αντικαταστήσουν τον Εσταυρωμένο με το «Ινολα».
«Αίγινα, το σπίτι με τα περιστέρια», λιθογραφία |
Στον εκθεσιακό χώρο των 500 περίπου τετραγωνικών μέτρων παρουσιάζονται 200 χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες), 20 έργα ζωγραφικής από τις σημαντικές περιόδους της 45χρονης δουλιάς του καλλιτέχνη, έξι λευκώματα τέχνης, ξύλα μήτρες, λιθογραφικές πέτρες και ένα πιεστήριο λιθογραφίας του 19ου αιώνα. Τα παραπάνω αποτελούν δωρεά του καλλιτέχνη προς το δήμο Μεσσήνης, στην πόλη δηλαδή που γεννήθηκε και έζησε ο Τ. Κατσουλίδης έως ότου τελείωσε το Γυμνάσιο.
Πρόκειται για ένα ζωντανό Μουσείο, αφού στους κάτω ορόφους του λειτουργούν εργαστήρια χαρακτικής και γραφικών τεχνών. Σ' αυτά διδάσκει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αλλά και άλλοι γνωστοί δημιουργοί, οι οποίοι προσκαλούνται στη Μεσσήνη γι' αυτό το σκοπό. Τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν μαθητές γυμνασίου, λυκείου, αλλά και ενήλικες. Στο πρόγραμμα του Μουσείου είναι η οργάνωση κατά διαστήματα εκθέσεων με σκοπό τη διάδοση και γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τη χαρακτική δημιουργία.
«Υδρα», ξυλογραφία |
Ο Τ. Κατσουλίδης γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1933. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1952 - 1958) με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Γ. Κεφαλληνό. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (1962 - 1966), όπου και ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου. Εξέθεσε για πρώτη φορά το 1960 έργα χαρακτικής, που τον καθιέρωσαν στον καλλιτεχνικό χώρο ως έναν προικισμένο χαράκτη, κάτοχο άρτιας τεχνικής, ιδιαίτερα στη λιθογραφία και την ξυλογραφία. Το χρώμα και το φως παίζουν το βασικότερο ρόλο τόσο στο χαρακτικό, όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Σε ό,τι αφορά στη χαρακτική, αυτή κινείται στο πλαίσιο του ρεαλισμού, η οποία με άξονα την έξοχη χρωματικότητα, αλλά και το άρτιο σχέδιο, δημιουργεί «εικόνες για την όραση».
Θέματα της δημιουργίας του είναι κυρίως τοπιογραφίες και σκηνές από την καθημερινή πραγματικότητα. Αξιοπρόσεκτες είναι οι κινήσεις του στους χώρους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, της γεωμετρικής αφαίρεσης και του νέου ρεαλισμού, ενώ, παράλληλα, εμπλουτίζει την τεχνική του με νέους συνδυασμούς των υλικών του μέσων. Χαρακτική και ζωγραφική είναι άρρηκτα δεμένες, εξαιτίας της ζωγραφικής αίσθησης που κυριαρχεί στα έργα του. Το φως, ιδιαίτερα στη ζωγραφική, παίζει το βασικότερο ρόλο, όπως βλέπουμε σε έργα μετά το 1976. Παράλληλα, ενσωματώνει σε κολάζ, φωτολιθογραφικά στοιχεία, προσεγγίζοντας μ' αυτό τον τρόπο την άμεση πραγματικότητα, με σύμβολα που επεξηγούν το χαρακτήρα της.
Σημαντική είναι και η προσφορά του Τ. Κατσουλίδη στο χώρο του βιβλίου. Από τα λευκώματα τέχνης με χαρακτικά του σημειώνουμε: «Παλατική ανθολογία» (10 λιθογραφίες, 1979). «Παιωνίες της Ελλάδας» (12 λιθογραφίες, 1983). «Ημικύκλιο» με 7 λιθογραφίες και ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου (1989). «Μάνη» με 10 ξυλογραφίες και κείμενα Νικήτα Νιφάνη (1992). «Γένεσις» με 7 χαρακτικά και βυζαντινό αλφάβητο σχεδιασμένο ειδικά γι' αυτό το λεύκωμα ((1995). «Θάλασσα της επαγγελίας» με 7 λιθογραφίες και 7 ποιήματα του Τ. Πατρίκιου (2002).