ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Τα κλεφτρόνια... προστατεύουν την Ολυμπιάδα!

Ολοι οι ξένοι «προστάτες» και επεμβασίες ενδιαφέρονται για την... ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενδιαφέρονται, δηλαδή να αποσπάσουν, με κάθε τρόπο, ένα μέρος από τον πακτωλό του ποσού που προορίζεται γι' αυτόν τον τομέα.

Και πιέζουν αδίστακτα και ασύστολα προς την κατεύθυνση αυτή. Με διπλωματικές παρασκηνιακές ενέργειες, με ταξιδιωτικές οδηγίες που προειδοποιούν τους υπηκόους τους ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «καμάκια», τροπική ζέστη, κουνούπια, σεισμοί και πάσης φύσεως κλεφτρόνια που περιμένουν τους επισκέπτες της Ολυμπιάδας, για να τους μαδήσουν.

Και με αφορμή τα επεισόδια που προκάλεσαν Βρετανοί του ομαδικού ξεβρακώματος - και όχι μόνο - έφτασε ήδη η πρώτη βρετανική αστυνομική αποστολή, με σύμφωνη την κυβέρνηση, για να μας «προστατέψει» από τους... Βρετανούς!

Πρακτικότερος και πονηρός Ρωμιός ο αστυνομικός διευθυντής κατά την εποχή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ζήτησε και έκανε ολυμπιακή... εκεχειρία με τα κλεφτρόνια και τους μικροαπατεώνες της εποχής. Και τους ζήτησε, όπως τους είπε, όχι μόνο να μην πειράξουν τους ξένους επισκέπτες, αλλά και να τους προφυλάξουν από ξένους «ομότεχνους» που θα μπορούσαν να εισβάλλουν μαζί με τους αλλοδαπούς φιλάθλους και να τους αρπάξουν το «λάχανο» (σ.σ. το πορτοφόλι)!

Και η πρωτότυπη και ιστορική αυτή εκεχειρία πέτυχε τόσο πολύ, ώστε καμιά κλοπή, καμιά διάρρηξη δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τα εγχώρια κλεφτρόνια εγγυήθηκαν και τήρησαν την «μπέσα».

Αμέσως όμως μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας, όπως καταγράφεται από τους χρονικογράφους, ξανάπιασαν δουλιά! Γιατί τα κλεφτρόνια κρατούν μια ιδιότυπη «μπέσα», ενώ οι μεγαλοκλεφταράδες και ταχυδακτυλουργοί της πολιτικής και της εκμετάλλευσης δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες «φούσκες» εξαγγελιών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Την Τρίτη στο Πάντειο η σύσκεψη φορέων

Μεθαύριο Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας», πραγματοποιείται η σύσκεψη φορέων με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - Το αναγκαίο εκλογικό σύστημα». Εχουν κληθεί και θα πάρουν μέρος πολλοί μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, όπως Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Ενώσεις και Σωματεία Εργαζομένων, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων του τόπου.

Η οργάνωση της σύσκεψης προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, για το ζήτημα της απλής αναλογικής.

Ηδη, εκατοντάδες συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις και αποφάσεις των οργάνων τους, έχουν δηλώσει ότι θα αντισταθούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα απαιτήσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η έντονη δραστηριότητα, που αναπτύσσουν και συνεχίζουν, αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη σύσκεψη της Τρίτης.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις μαζικών φορέων και έχουν υπάρξει αποφάσεις για συντονισμό της δράσης, με στόχο την εφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Ετοιμη η κυβέρνηση

Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει και ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο ληστρικό εκλογικό νόμο. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός ξανασυζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών. Κατόπιν, ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης θα διατυπώσει τη σχετική πρόταση προς τα κόμματα και θα συγκαλέσει την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή. «Στην πρόταση προς τα κόμματα, θα υπάρχουν και κάποια εναλλακτικά σενάρια, για να γίνει ο διάλογος επί της ουσίας», συμπλήρωσε.

Η ΝΔ, που θεσμοθέτησε το ισχύον εκλογικό σύστημα όταν ήταν κυβέρνηση, διαφωνεί με την αλλαγή του τώρα, αλλά είναι υπέρ των καλπονοθευτικών συστημάτων. Στελέχη της έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι συμφωνούν, π.χ., με το γερμανικό. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού θέλουν όχι μόνο να κυβερνήσουν, αλλά και να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, που πρέπει να λειτουργεί, χωρίς τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής. Και τα εκλογικά συστήματα που στηρίζουν και προωθούν, τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα...

Ποιες οι προθέσεις της κυβέρνησης

Σήμερα ισχύει καλπονοθευτικό σύστημα, που ενισχύει το πρώτο κόμμα και γενικά το δικομματισμό, ενώ αποδυναμώνει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των άλλων κομμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν στις εκλογές του 2000 ίσχυε η απλή αναλογική η σύνθεση της Βουλής θα είχε διαμορφωθεί ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 139 βουλευτές, αντί 158 που πήρε. ΝΔ 125 βουλευτές, αντί 128 που πήρε. ΚΚΕ 17 βουλευτές, αντί 11. ΣΥΝ 10 βουλευτές, αντί 6. ΔΗΚΚΙ 8 βουλευτές, αντί 0.

Ομως, και το νέο σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «αθεράπευτα» καλπονοθευτικό. Απ' αυτά που έχει δώσει στη δημοσιότητα, σχετικά με το νέο νόμο και αν ισχύσουν έτσι ακριβώς, προκύπτουν τα εξής:

- Μόνον το 80% των ψήφων που παίρνουν τα κόμματα θα μετατρέπεται σε έδρες στη Βουλή (Κ. Σημίτης: «Οι έδρες των κομμάτων αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 80% της εκλογικής τους δύναμης»). Τι σημαίνει αυτό με τη γλώσσα των αριθμών; Οτι μόνον το 80% των 300 εδρών (δηλαδή 240 έδρες) θα μοιραστούν στα κόμματα που πέρασαν το 3% με αναλογικό τρόπο. Οι υπόλοιπες 60 έδρες χαρίζονται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κλέβονται από τα μικρότερα κόμματα, τα οποία χάνουν από χέρι τουλάχιστον το 20%(!) των ψήφων τους. Για να «εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα», αποφάνθηκε ο Κ. Σημίτης.

- Με τη διατήρηση του κατώτατου ορίου του 3% που πρέπει να υπερβεί ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή, παραμένει ένα κατ' εξοχήν καλπονοθευτικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει κυρίως στο πρώτο κόμμα τις έδρες που ανήκουν στα κόμματα τα οποία δεν πέρασαν το αντιδημοκρατικό αυτό όριο.

- Επίσης, το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα ενισχύουν, αν αποφασιστούν, δύο ακόμα προτεινόμενες διατάξεις: Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η «διπλή ψήφος», μία για το κόμμα και μία για τον βουλευτή, σε κάθε ελάσσονα εκλογική περιφέρεια - νομό. Αυτό το τελευταίο επιδιώκει να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι πρόσωπα και όχι προγράμματα και πολιτικές, άρα να αδυνατουν να επιλέγουν με βάση το ποιά πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Γεγονός που επίσης ενισχύει το αστικό πολιτικό σύστημα.

Υπόθεση του λαού

Το εκλογικό σύστημα, μπορεί να είναι υπόθεση των κομάτων αλλά πρώτ' απ' όλα είναι υπόθεση του λαού. Δεν πρέπει να δεχτεί τη διαπραγμάτευση για το αν αυτός ο νόμος θα νοθεύει λιγότερο ή περισσότερο από τον προηγούμενο τη θέλησή τους. Να απαιτήσει την ανόθευτη, γνήσια έκφραση της ψήφου, που μπορεί να την εγγυηθεί μόνον η απλή αναλογική, το μόνο εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου. Ακόμη περισσότερο, ο λαός μπορεί με την πάλη του και την ψήφο του να τορπιλίσει τη σταθερότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που συγκρούεται με τα λαϊκά συμφέροντα.

Οπως τόνιζε πρόσφατα - σε ανακοίνωσή της - η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η απλή αναλογική είναι «το μόνο εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για ισότητα της ψήφου και αναλογία ψήφων και εδρών στη Βουλή».

Βεβαίως, σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας, η απλή αναλογική εκφράζει απλά την ισοτιμία ψήφου και την αντιστοίχιση ψήφων και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των κομμάτων. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η προσπάθεια για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως ένα από τα ζητήματα δημοκρατίας.

Αλλά για το λαό έχει επίσης τεράστια σημασία, ο αγώνας του να κατευθύνεται συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, και στις δυνάμεις που είτε την εφαρμόζουν, είτε συμφωνούν, είτε την ανέχονται.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ