ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
Πανεξορμήσεις σε χώρους δουλειάς μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, η ενημέρωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, όπως και η συζήτηση για την απάντηση που πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους, με ενίσχυση της οργάνωσης και του αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα, βρέθηκε στο επίκεντρο της πλατιάς εξόρμησης που πραγματοποιήθηκε όλο το τελευταίο διάστημα σε χώρους δουλειάς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στελέχη και εκλεγμένοι συνδικαλιστές σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε μια σειρά από κλάδους, όπως Κατασκευές, Βιομηχανικός Επισιτισμός, Μέταλλο, Επισιτισμός - Τουρισμός, Χρηματοπιστωτικό κ.λπ.

Η ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο, ως βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, αναδείχθηκε μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο στο αμαξοστάσιο του Μετρό (πρώην ΜΑΚΡΟ), που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουτσουράς, τόνισαν ότι βασικό συμπέρασμα που αναδεικνύεται από την πείρα και την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει έστω και ελάχιστη βελτίωση στους όρους δουλειάς και ζωής αν δεν υπάρξει προηγουμένως απόφαση για οργάνωση και αγώνα, με όρους τέτοιους που να μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ανέφεραν το παράδειγμα των εργαζομένων του Μετρό στην Αθήνα, που αν και μεμονωμένο προσφέρεται για συμπεράσματα. Οπως είπαν, οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν με ίδιες συνθήκες μέσω εργολάβων και υπεργολάβων, όμως το επιχειρησιακό τους σωματείο κατάφερε για δεύτερη φορά σε μια τριετία να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις.

Στην επιχείρηση «ΔΡΟΜΕΑΣ» στις Σέρρες
Στην επιχείρηση «ΔΡΟΜΕΑΣ» στις Σέρρες
Στις Σέρρες, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, παραβρέθηκε στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργατών Επεξεργασίας Μετάλλου Ν. Σερρών, από την επιχείρηση «ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ». Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία ανακοίνωσε τη «λήξη της συνεργασίας» στον πρόεδρο του Σωματείου, λίγες ώρες μετά την άρνησή του να πάρει αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Η απόλυση έγινε τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της εταιρείας για επέκταση και αύξηση της κερδοφορίας της. Σχέδιο που πατάει πάνω στην εντατικοποίηση και στην καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους και παράλληλα να δυναμώσουν τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, με αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο, τήρηση κανόνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Την Παρασκευή επίσης πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς και στο κατάστημά της στην οδό Αριστοτέλους. Απηύθυναν κάλεσμα αντίστασης στους εργαζόμενους του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU), οι οποίοι εκβιάζονται από την τράπεζα να αποδεχτούν τη μεταφορά τους στην εταιρεία «Intrum», στην οποία μεταβιβάστηκε η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Μέσα από τις συζητήσεις με εργαζόμενους, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους της Πειραιώς, μαζί με τους άλλους τραπεζοϋπαλλήλους, να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και όρισαν προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», στην Αριστοτέλους.


Στο εργοτάξιο στο αμαξοστάσιο του Μετρό (πρώην ΜΑΚΡΟ)
Στο εργοτάξιο στο αμαξοστάσιο του Μετρό (πρώην ΜΑΚΡΟ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποφάσεις απεργιακής ετοιμότητας απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά
«Η απάντηση στην καταστολή, στην παρεμπόδιση των αγώνων θα δοθεί με απεργία», διαμηνύουν στην κυβέρνηση και την εργοδοσία Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

Μπροστά στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα να προχωρήσουν σε απεργία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνουν σχέδιο δράσης και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα, καθώς και μια σειρά δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μεταξύ αυτών, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας, Σάμου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες, με τις οποίες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία ενημερώνουν τους εργαζόμενους γύρω από τα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και το νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υλοποιεί πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια, συνελεύσεις και συσκέψεις στα παραρτήματά του. Μέχρι στιγμής, συνελεύσεις και συσκέψεις έχουν γίνει στα εργοτάξια της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, του πρώην εργοστασίου «Παπαστράτος» στον Πειραιά και της «Orbit» στην Κηφισίας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 9/9, στις 8 μ.μ., για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 10/9, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), ενώ με καθημερινές παρεμβάσεις ενημερώνει τους εργαζόμενους του κλάδου. Τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει εξορμήσεις σε «Metalign», «PwC» και λογιστικά γραφεία του κέντρου της Αθήνας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 16/9, στις 6.30 μ.μ., σωματεία και εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ