ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Σύνοδος στην Τεχεράνη για πιθανές αποφάσεις για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της διπλωματίας με επίκεντρο το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική συριακή επαρχία, Ιντλίμπ, και φόντο τις νέες απειλές ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία αποφασίζουν σήμερα στην Τεχεράνη οι ηγέτες Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί μία τριμερής συμφωνία σε ένα «συμβιβαστικό σχέδιο», που θα αποτρέπει επί του παρόντος μία ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο Ιντλίμπ, ώστε να μην δοθούν προσχήματα σε Δυτικούς ανταγωνιστές τους για επίθεση αντιποίνων δήθεν για να αποτραπούν τα πλήγματα μεταξύ αμάχων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προωθηθεί ένα σχέδιο «επιλεκτικών», «χειρουργικών» επιθέσεων σε συγκεκριμένες υποδομές και βάσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» που εξακολουθούν να δρουν στην επαρχία πλήττοντας αμάχους, θέσεις του συριακού στρατού και τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια. Κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν ακόμη και να «επιτραπεί» η ανακατάληψη σημαντικών πόλεων ή οδικών αρτηριών - κλειδιά της επαρχίας Ιντλίμπ, όπως είναι οι πόλεις Τζισρ αλ Σουγκούρ, Μααρέω αλ Νούμαν και Χαν Σεϊκχούν και η οδική αρτηρία Μ5 που συνδέει πολλές πόλεις της χώρας...

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επανέλαβε και χτες την έκκλησή του κυρίως στους ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας, ζητώντας τους να βρουν «μία ήπια λύση σε αυτήν την κρίση». «Κοιτάμε τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν με την ελπίδα ότι θα δώσουν ελπίδα στους άμαχους του Ιντλίμπ. Εκεί υπάρχουν περισσότερα παιδιά από τρομοκράτες. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, στη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας με δημοσιογράφους επανέλαβε ότι το Ιντλίμπ «μετατρέπεται σε θερμοκοιτίδα τρομοκρατίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα!». «Η Ρωσία ενεργεί προσεκτικά, επιλεκτικά και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους», κατέληξε. Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν οι προειδοποιήσεις και της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα: «Σκοτώσαμε τρομοκράτες και θα συνεχίσουμε να τους σκοτώνουμε. Πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία εάν βρίσκονται στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ ή άλλες περιοχές της Συρίας».

Γεγονός πάντως είναι πως και χτες συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιντλίμπ και σε ένα χωριό της παρακείμενης επαρχίας Χάμα, δίχως να αναλάβουν επίσημα την ευθύνη Δαμασκός και Μόσχα. Το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, αναφέρθηκε ότι αρκετές εκατοντάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Ιντλίμπ, αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές πιο βόρεια ανησυχώντας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Στοχευμένα σχέδια για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «δε μας συμφέρει η αποδυνάμωση της Τουρκίας»

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

Copyright 2018 The Associated

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν
Σημαντικά συμφέροντα των οποίων η εξυπηρέτηση συνδέεται και με την πορεία των γερμανο-τουρκικών αλλά και ευρω-τουρκικών σχέσεων αναδείχθηκαν κατά τις διήμερες επαφές που ολοκλήρωσε χτες στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε μια περίοδο που υπάρχει μια ρευστότητα στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Γερμανός αξιωματούχος - που συνάντησε και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν - ήταν σχετικά περιορισμένες, ωστόσο και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι εντοπίζουν οφέλη στη διατήρηση, αν όχι αναθέρμανση της συνεργασίας τους.

Ετσι, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος στη Γερμανία, στα τέλη του μήνα, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σχολίασε για τις διμερείς σχέσεις, σε συνέντευξή της (στα δίκτυα RTL και N-TV): «Δεν μπορούμε πάντα να σκεφτόμαστε άσπρο - μαύρο. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι».

Αναφέροντας ότι οι δύο χώρες συνδέονται με έναν ειδικό τρόπο, επισήμανε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η χώρα της έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. «Δεν θα ενεργούσαμε προς το συμφέρον μας αν συμπεριφερόμασταν με τρόπο που θα αποδυνάμωνε την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: Είναι σημαντικό «να μιλάμε μεταξύ μας».

Στην Αγκυρα, κατά την προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ΥΠΕΞ τόνισαν ότι οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησής τους.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αντιπροσωπεύουμε με τη Γερμανία την ίδια θέση όσον αφορά τη Συρία. Οι απόψεις μας συμπίπτουν...». Ακόμα, χαρακτήρισε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης «ειλικρινή» αλλά και «αξιέπαινη και αξιοσέβαστη», υπογραμμίζοντας: «Η υποστήριξή σας είναι σημαντική».

Από την πλευρά του, ο Μάας δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εμποδίσουμε μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και θα υποστηρίξουμε τους Τούρκους εταίρους μας στις προσπάθειές τους και αυτήν τη βδομάδα στην Τεχεράνη (σ.σ. σημερινή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν για τη Συρία)». «Διότι - συνέχισε όλο νόημα - πιστεύω ότι μέσα στη διεθνή κοινότητα πολλοί κοιτάζουν προς την Τουρκία επειδή η Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται αυτές τις μέρες ίσως έχει μεγαλύτερη ικανότητα από άλλους να επηρεάσει αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, για ακόμη μία φορά».

Με επιχειρηματίες και την «κοινωνία των πολιτών»

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο Μάας συνάντησε και εκπροσώπους της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών», όπως συχνά περιγράφονται εκπρόσωποι ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων - οργανισμών που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε ενδοαστικές διεργασίες και κόντρες. Μην ξεχνάμε άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον που είχε δείξει η Δύση για την ανάδειξη «εναλλακτικών» στο (κυβερνών σήμερα στην Τουρκία) ΑΚΡ και κατά τις τελευταίες εκλογές και στο περσινό δημοψήφισμα που έγινε. Κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το σοσιαλδημοκρατικό, το φιλοκουρδικό HDP, έχουν αναπτύξει συστηματικές προσπάθειες για σταθερές επαφές με «κύκλους» σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον κ.α.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ συνάντησε και γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με δεδομένο - όπως τόνιζαν τα ίδια ΜΜΕ - ότι μεγάλο μέρος της επίσκεψής του απασχόλησε και την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία, από την πλευρά της ενίσχυσης των γερμανικών επενδύσεων. Σημειωτέον, σήμερα οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ξεπερνούν τις 7.100.

  • Το αμερικανικό δίκτυο CNBC μετέδιδε χτες στην ιστοσελίδα του εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο στην Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να αναπτυχθούν στη χώρα τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-400», παρά την έντονη δυσαρέσκεια Αμερικανών και άλλων δυτικών της «εταίρων». Το ρεπορτάζ μάλιστα μετέφερε εκτιμήσεις ότι «το σύστημα "S-400" έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από το αμερικανικό σύστημα THAAD και κοστίζει σημαντικά λιγότερο».
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σήμερα η επανεκκίνηση στο παζάρι Σέρβων - Κοσσοβάρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σήμερα το επίκεντρο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια εστιάζεται στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινά, μετά από μήνες, ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, με τελικό στόχο την επίτευξη μίας «τελικής συμφωνίας», που θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις και θα επιτρέψει (εάν βεβαίως υπάρξει κάποιος συμβιβασμός) την ενδεχόμενη ένταξη του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου και στον ΟΗΕ, κάτι που φυσικά θα τροφοδοτήσει εξελίξεις και σε άλλες περιοχές.

Μπροστά στην πρόσφατη πληθώρα φημών, δηλώσεων και σεναρίων για σχέδια αλλαγής ή «διόρθωσης» συνόρων και ανταλλαγής εδαφών, ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι μία συμφωνία με τη Σερβία θα έχει νόημα μόνο εάν οδηγήσει στην αναγνώρισή του από το Βελιγράδι και επιτρέψει την ένταξη στον ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι πλέον δεν γίνεται κουβέντα για ανταλλαγές εδαφών, διχοτόμηση ή δημιουργία «Σερβικής Δημοκρατίας Κοσσόβου».

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, στο Βελιγράδι πραγματοποίησε επίσκεψη ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, προτού μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση, όπου οι ΗΠΑ είναι «τιμώμενη χώρα». Ο Ρος συναντήθηκε με τους Σέρβους υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου κατανόησης Σερβίας - ΗΠΑ για την ανάπτυξη του τομέα υποδομών...

Επιπλέον ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς προειδοποίησε την κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο να μην απαγορεύσει ή προκαλέσει εμπόδια στην προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στο προτεκτοράτο. «Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είναι αυτός που θέλει ειρήνη», είπε ο Στεφάνοβιτς. Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της κοσσοβάρικης Βουλής Κάντρι Βέσελι, ότι μπορεί να μην δοθεί άδεια στον Σέρβο Πρόεδρο για επίσκεψη στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο Στεφάνοβιτς τόνισε ότι εάν συμβεί κάτι στον Σέρβο Πρόεδρο «θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Η Ιορδανία απορρίπτει πρόταση για «συνομοσπονδία»

ΑΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΝΣΟΥΣΙΟΝ.--

Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' απέρριψε χτες ακόμη ένα σχέδιο, που φέρεται πως προωθούν Αμερικανοί και Ισραηλινοί, με στόχο τη δημιουργία «Συνομοσπονδίας Ιορδανίας - Παλαιστίνης», ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πλήρη δικαιώματα σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες...

«Κάθε χρόνο ακούμε για μία συνομοσπονδία. Συνομοσπονδία με ποιον; Η θέση της Ιορδανίας είναι σταθερή: Δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της λύσης των δύο κρατών και της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε πρόταση έξω από αυτό το πλαίσιο δεν έχει καμία αξία».

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν (που άρπαξε το Ισραήλ το 1967 από τη Συρία) δεν θα μείνουν για πάντα «υπό ισραηλινή κυριαρχία».

Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε χτες την απόφαση της Παραγουάης να μεταφέρει την πρεσβεία της από την Ιερουσαλήμ (που έκανε πρόσφατα έχοντας προηγουμένως αναγνωρίσει την πόλη ως «πρωτεύουσα» του Ισραήλ) πίσω στο Τελ Αβίβ. Η Παραγουάη προχτές βράδυ ανακάλεσε την (προ τεσσάρων μηνών!) απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ισραήλ που ανακοίνωσε πως θα κλείσει την πρεσβεία του στην Παραγουάη και πως «θα περιοριστούν» οι διμερείς σχέσεις.

  • Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε την κατεδάφιση του χωριού Βεδουίνων Χαν αλ Αχμάρ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ