ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις αυτό το Σαββατοκύριακο
ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
Στα Χανιά

Στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κρητικούς χορούς από το συγκρότημα «Πελασγοί». Αφιέρωμα στα 95 χρόνια του ΚΚΕ και τα 45 χρόνια της ΚΝΕ με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Χαιρετισμό από τον Ορέστη Χαραλαμπάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρουσίαση των έργων «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» από την Δέσποινα Δρακάκη και «Ρωμιοσύνη» από τον Τάσο Ψαλιδάκη. Λαϊκό - Ρεμπέτικο γλέντι. Συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα. Μαθητικές εργασίες για τα 85 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα. Μαθητικά συγκροτήματα.

Στη Μυτιλήνη

Στο Πάρκο ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα, στις 8 μ.μ. Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ από τους Βλαδίμηρο και Γιώργο Σιαμέτη και Ειρήνη Παπανικολάου. Κεντρική ομιλία από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό Γλέντι με τους Στρατή Στεργιανό, Γρηγόρη Μωραΐτη και Γιώργο Κεχαγιά.

Στην Καλαμάτα

Στο πάρκο Λιμενικού, στις 8 μ.μ. Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: «Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον...», αφιέρωμα ενάντια στο φασισμό από μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Εκδηλώσεις, με θέμα «Μέσα από το παιχνίδι γινόμαστε ομάδα». Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Last Resort». Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Λαϊκό γλέντι με τον Γιάννη Γαλανόπουλο.

Στην Αρτα

Στην πλατεία Σκουφά. Δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων σήμερα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Συναυλία με τους «BF» (βαλκανική μουσική από φοιτητικό συγκρότημα του ΤΕΙ Ηπείρου). Λαϊκό Γλέντι. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο.

Στο Ρέθυμνο

Στο Δημοτικό Κήπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συσκέψεις με νέους εργαζόμενους για το σοσιαλισμό, με φοιτητές για τους κομμουνιστές εκπαιδευτικούς και με μαθητές για το φασισμό. Συναυλία από συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου. Αφιέρωμα στα 95 χρόνια ΚΚΕ και τα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Γλέντι με τους Στέλιο Ζερβό, Στέλιο Μυλωνάκη, Χάρη Μπάκα, Αντρέα Σταμούλη, Γιώργο Κουτρουμπάκη.

Στα Τρίκαλα

Στο Μύλο Ματσόπουλου, στις 6 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Ψάχνοντας το μυστικό του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια» - Παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Συζήτηση για την ανάγκη εγγραφής των νέων εργαζομένων στα σωματεία. Συζήτηση με Ελληνες μετανάστες μαθητές μέσω skype. «Εκεί που το σκοτάδι το 'σβησε το φως», αφιέρωμα για το μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα των κομμουνιστών στους τόπους εξορίας. Ομιλία από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα. Αντιφασιστική συναυλία των «CollectivΑ». Γλέντι με τη λαϊκή ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης».

Στη Σπάρτη

Στο πάρκο Ευαγγελίστριας, στις 6 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Μαθήματα πυρογραφίας και παραδοσιακών χορών. Συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα. Ομιλία από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με τα Υπόγεια Ρεύματα.

Στο Ναύπλιο

Στην πλατεία Καποδίστρια, στις 8.00 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό με αποσπάσματα του Μπ. Μπρεχτ. Ομιλία από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με το συγκρότημα «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ». Τουρνουά πινγκ-πονγκ.

Στη Ζάκυνθο

Στην πλαζ του ΕΟΤ, στις 8.00 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη καράτε και ζίου - ζίτσου από τον αθλητικό σύλλογο «ΑΠΟΛΟΦΑΝΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ». Μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα, με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι από το 1922 έως σήμερα». Ομιλία από τον Θανάση Πάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Συναυλία συγκροτήματος του Μουσικού Σχολείου. Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα του Εργατικού Κέντρου.

Στο Αργοστόλι

Στο πάρκο Νάπιερ, στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παράσταση Καραγκιόζη. Θεατρικό «Πόσο κοστίζει το ατσάλι» του Μπ. Μπρεχτ. Συζήτηση για τον αθλητισμό. Συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα. Ομιλία από την Φωτεινή Παγούνη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
Στην Κέρκυρα

Στην πάνω πλατεία, στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα: Αφιέρωμα στους κερκυραϊκούς χορούς από το σύλλογο «Λαοδάμας». Αφιέρωμα στα 95 χρόνια του ΚΚΕ. Συναυλία με τους «drop-ες». Λαϊκό γλέντι. Κουκλοθέατρο και εργαστήρι κατασκευής κούκλας. Αύριο: Αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ. Ομιλία από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία από τους «duck's anarchy». Ρεμπέτικο γλέντι. Κουκλοθέατρο. Αφήγηση του παραμυθιού «3 μικρά λυκάκια». Ζωγραφιά με θέμα «Ολος ο κόσμος μια γειτονιά».

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
Στην Κόρινθο

Στην πλατεία Φλοίσβου, στις 8.00 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Βιντεοπροβολή ενάντια στο φασισμό. Ροκ συναυλία από τους «The Yesterdaze Blues Band». Ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία του Βασίλη Λέκκα.

Στα Γιαννιτσά

Στο Πολύκεντρο (κεντρικός πεζόδρομος), στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιώργο Χαβατζά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, βιντεοπροβολές, διάφορα συγκροτήματα και συναυλίες reggae, rock, ελληνικού έντεχνου και ροκ τραγουδιού, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι και διαδραστική συζήτηση - παρουσίαση του έργου του Μπ. Μπρεχτ για μαθητές.

Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη

Σήμερα Σάββατο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», του Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σ' αυτό το τεύχος, του Σεπτέμβρη, περιλαμβάνεται ένθετο αφιέρωμα στα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Στο αφιέρωμα, παρουσιάζονται ντοκουμέντα, άρθρα, ανακοινώσεις κ.ά. που προέρχονται από το Αρχείο του «Οδηγητή» και της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολα τα υλικά της συλλογής, αναδεικνύουν το καθήκον και την ανάγκη για γερή και μαζική ΚΝΕ, με γερές Οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, στα σχολειά, τις σχολές, τις λαϊκές γειτονιές.

Από την ύλη του «Οδηγητή», ξεχωρίζουν:

-- Αφιέρωμα στις εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

-- Αρθρο για τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

-- Αρθρα για το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την απάντηση των μαθητών

-- Συνέντευξη με νέους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου

-- Αρθρο για τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό

-- Ρεπορτάζ για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες

-- Παρουσίαση των νέων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
  • Σήμερα Σάββατο

Στην Ηλιούπολη, πλατεία Βεάκη περιοχή «Τυπογραφικά», με ομιλητή τον Δημήτρη Φακιρίδη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, με τουρνουά πινγκ πονγκ, αφιέρωμα στο μικρασιάτικο ρεμπέτικο τραγούδι, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Σαρρή.

Στα Πετράλωνα, πλατεία Αγ. Αικατερίνης, με ομιλητή τον Γιώργο Τάτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, παράσταση Καραγκιόζη και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

  • Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή:

Στην παραλία του Μεγάλου Πεύκου. Σήμερα, στις 7.30 μ.μ. στο Θεατράκι της παραλίας η εκδήλωση περιλαμβάνει: Απαγγελία από το βιβλίο του Μπ. Μπρεχτ «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», βιντεοπροβολή για τον πόλεμο, αντιπολεμική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το λιοντάρι και ο σκύλος» από μαθητές της περιοχής, ομιλία από τον Μάκη Σίμο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, συναυλία με λαϊκά και έντεχνα τραγούδια. Αύριο στις 6 μ.μ. τουρνουά beach volley και μπάσκετ στα γήπεδα της παραλίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ