ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Επιχειρούν να αναστηλώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σχόλιο του ΠΑΜΕ για τις δηλώσεις του Γ. Μιχελάκη και τον τρόπο εκλογής των οργάνων στο συνδικαλιστικό κίνημα

Την έντονη εναντίωσή του στις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών για αλλαγή του τρόπου εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων κατά τα πρότυπα των αλλαγών που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση, με τη συγκρότηση κοινών και όχι ξεχωριστών ψηφοδελτίων από κάθε παράταξη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γ. Μιχελάκης προχτές κατά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες για το νέο τρόπο εκλογών στην τοπική διοίκηση το συνέδεσε ευθέως και με τις εκλογές στα συνδικάτα και στα συνδικαλιστικά όργανα και μάλιστα ισχυρίστηκε πως αυτό είναι έκφραση του «ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού»! «Ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής, είπε, (...) θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δε μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων;»

Η παρέμβαση αυτή βέβαια, ούτε καινούρια είναι ούτε τυχαία. Και πέρυσι με ανάλογες τοποθετήσεις κυβερνητικά στελέχη υποδείκνυαν αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, προτείνοντας αυτές να παίρνονται από το σύνολο των εργαζομένων και όχι από τους συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και τις διοικήσεις τους. Πρόταση που επί της ουσίας βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.

Καταδικάζει το ΠΑΜΕ

Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η αναστήλωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και το χτύπημα του ταξικού προσανατολισμού του κινήματος, σχολιάζει το ΠΑΜΕ και, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μετώπου για τις δηλώσεις του Γ. Μιχελάκη, σημειώνει:

«Ν' αφήσει τα παραμύθια ο κος Μιχελάκης περί κομματικού εναγκαλισμού των συνδικάτων εξαιτίας του οποίου, όπως λέει, έχει μειωθεί το κύρος των συνδικάτων. Το πρόβλημα των συνδικάτων δεν είναι αυτό.

Αν υπάρχει απαξίωση είναι εξαιτίας του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχει βαρύτατες ευθύνες γιατί έχει αποδεχθεί, μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με την παρέμβασή τους αυτή επιδίωξή τους είναι να αναστηλώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και να χτυπήσουν τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, γιατί γνωρίζουν ότι η εργατική τάξη αργά ή γρήγορα θα ανασυνταχθεί και θα οργανώσει την αντεπίθεσή της».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, o Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σημείωσε μεταξύ άλλων: «...γνωρίζουν πολύ καλά, η κυβέρνηση, η εργοδοσία, ο ΣΕΒ, ότι αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη, μέσα από τα προβλήματα, τις δυσκολίες, θα ορθώσει ανάστημα και θα αντεπιτεθεί. Και μπροστά σε αυτήν τη γνώση που έχουν, επιχειρούν να χτυπήσουν ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και μάλιστα από τις πληροφορίες που έχουμε θέλουν να βάλουν χέρι συνολικά στο νόμο που αφορά τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τη δράση των συνδικάτων.

Εμείς θα δυναμώσουμε τη δουλειά μας, θα δυναμώσουμε τη δράση μας, την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα το επόμενο διάστημα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Μποτιλιάρισμα» ασθενών από τις φτωχές συνοικίες

Είναι το αποτέλεσμα του κλεισίματος μονάδων και των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού που υπολογίζονται σε 4.800 σε όλους τους κλάδους

«

Κόκκινο έχουν χτυπήσει» οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, τη στιγμή που στα μεγαλύτερα απ' αυτά, λόγω του κλεισίματος συνοικιακών μονάδων, φτάνει μεγάλος αριθμός αρρώστων από φτωχές συνοικίες.

Οπως αποκαλύπτει ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, αυτή τη στιγμή, έχουν καταμετρηθεί 4.800 κενές θέσεις όλων των κλάδων των εργαζομένων σε αυτά. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζει ο ΣΕΝΕ, το «σχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση Υγείας - Πρόνοιας, για λουκέτο σε δεκάδες Νοσοκομεία, κατάργηση κλινών και θέσεων εργασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διαθεσιμότητα των 1.835 συναδέλφων μας είναι η αρχή. Ακολουθούν άλλες 1.500 διαθεσιμότητες ως το τέλος του 2013 και 3.000 μέσα στο 2014. Παρά τις διακηρύξεις πως "δεν θα απολυθεί κανείς" είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απολύσεις, αφού ο χώρος της Υγείας πρέπει "να συμβάλλει" στις 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο ως το τέλος του 2014».

«Το έγκλημα του λουκέτου στα Νοσοκομεία έχει άμεση επίπτωση και στον "Ευαγγελισμό"», επισημαίνει σε άλλο σημείο ο ΣΕΝΕ. «Ασθενείς από τις πιο φτωχές γειτονιές συρρέουν στα μεγάλα Νοσοκομεία, όπου η κατάσταση γίνεται αφόρητη... Οι ανασφάλιστοι ψάχνουν απεγνωσμένα για στοιχειώδη περίθαλψη, κι ας έχουν πληρώσει επί δεκαετίες. Ο "Ευαγγελισμός" γίνεται πεδίο μίας ανθρωποθάλασσας απελπισμένων που ψάχνουν να βρουν την υγεία τους. Τα άλλα χρόνια προβλήματά μας επιδεινώνονται».

Ο ΣΕΝΕ οργανώνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την Τετάρτη, 11/9/2013, στο Δώμα του «Ευαγγελισμού», ώρα 8 π.μ.

«Τα Νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός»

Με τα συνθήματα «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία» οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείων «Πατησίων» και «7ου Θεραπευτηρίου» έκαναν πορεία στους δρόμους της συνοικίας της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκεται το Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα δύο Νοσοκομεία.

Είχε προηγηθεί κοινή συγκέντρωση των εργαζομένων στο αμφιθέατρο του «Αγία Ολγα» στην οποία παραβρέθηκαν ο Παναγιώτης Τσουκαλάς -ο οποίος και χαιρέτισε- επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Ιωνίας και ο Τάσος Κλάδης εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» 5ου και 6ου Διαμερίσματος. Τη Δευτέρα θα γίνει νέα συγκέντρωση στο «Αγία Ολγα», ώρα 10 π.μ.

Στο Θριάσιο

Σε χτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» υπερψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και αποφάσισαν: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια. Τετάρτη και Πέμπτη στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στην Ελευσίνα και σε συντονισμό με τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και το Αγία Βαρβάρα στην περιοχή Αιγάλεω - Χαϊδάρι. Νέα ΓΣ την Παρασκευή.

ΣΕΚΑΠ
Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των απεργών της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, και ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις και μειώσεις μισθών, βρέθηκε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναντήθηκε με τα ΔΣ των δύο σωματείων και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Τους κάλεσε να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της εργοδοσίας. Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, συντονισμένα με το υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Οπως είπε, το χτύπημα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων που συντελείται στη ΣΕΚΑΠ, εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται με σκοπό τη διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών υπέρ του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα ανέδειξε την αναγκαιότητα συσπείρωσης και πάλης γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που θα διασφαλίζουν τη λαϊκή ευημερία και όλα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα το φεστιβάλ για Ελληνες και μετανάστες

Στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία του Ρέντη

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία του Ρέντη η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει το 3ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Φεστιβάλ για Ελληνες και Μετανάστες εργαζόμενους. Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα. Σε όλη την Ελλάδα και τη Μανωλάδα». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δρώμενο από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών βασισμένο σε έργο του Καβάφη, χορευτικά συγκροτήματα, τραγούδια αφιερωμένα στη μετανάστευση και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργεί Παιδότοπος.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σιγοντάρει το μονοπωλιακό κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου για τις εξελίξεις στις αμυντικές βιομηχανίες και στη ΛΑΡΚΟ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζει:

«Αν κάτι χαρακτηρίζει τη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ σε σχέση με την πολεμική βιομηχανία αλλά και συνολικά τις εξελίξεις στον κλάδο του μετάλλου είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανοχή στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ και στις περισσότερες των περιπτώσεων ή από κοινού υλοποίηση των σχεδίων τους. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Το ότι για μια ακόμα φορά προσπαθεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να πείσει πως μπορεί να υπάρξει μέλλον για τα Ναυπηγεία - τα ΕΑΣ - την ΕΛΒΟ - τη ΛΑΡΚΟ μέσα στην ΕΕ, χωρίς σύγκρουση μαζί της, με τα μονοπώλια κυρίαρχα, δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση του ρόλου της ΓΣΕΕ ως πέμπτης φάλαγγας στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Για μια ακόμη φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ότι μια άλλη διαχείριση, πιο σθεναρή, από κάποια αστική κυβέρνηση είναι λύση, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ΕΕ, ότι τελικά ένας ανθρώπινος καπιταλισμός είναι εφικτός.

Οσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι της πολεμικής βιομηχανίας και συνολικά οι εργαζόμενοι γυρίσουν την πλάτη τους στη ΓΣΕΕ και συνολικά στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα οργανώσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διάσωση, τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων με στόχο και αποκλειστικά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ