ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει το ρήγμα, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι

Δεδομένη η εμπλοκή της Ελλάδας στην ένταση που κλιμακώνεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Οι ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις και το βάθεμα της διμερούς συνεργασίας συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή
Οι ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις και το βάθεμα της διμερούς συνεργασίας συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την πλήρη διακοπή «εμπορικών, αμυντικών και στρατιωτικών» σχέσεων με το Ισραήλ ανακοίνωσε, χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανεβάζοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, στην ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν προανήγγειλε, επίσης, εντονότερη ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία έχει βάσεις στο Ακσάζ (Μαρμαρίδα) και στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα)».

Αφού εκτίμησε ότι το Ισραήλ φέρεται σαν «κακομαθημένο παιδί», ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα αναλόγως με τις εξελίξεις» και υπενθύμισε ότι η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα, την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την επόμενη βδομάδα, οπότε επισκέπτεται την Αίγυπτο.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού έσπευσε, λίγο αργότερα, να διευκρινίσει ότι «όταν μιλούσε για εμπορικές σχέσεις, εννοούσε το οτιδήποτε σχετίζεται με στρατιωτικό τομέα». Ετσι παραμένει ασαφές αν τελικά διακόπτονται οι καθαρά εμπορικές διμερείς σχέσεις οι οποίες αποτιμώνται περίπου στα 3,5 δισ. δολάρια. Τη σημασία της, πάντως, έχει η πληροφορία ότι ο Ερντογάν πριν από τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους είχε συναντήσει τον επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγό Ν. Οζέλ.

Σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστηρίζει ότι ουσιαστικά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό «θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στην περιοχή ανατολικά και νότια της Κύπρου», στην περιοχή όπου στα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για την άντληση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν σχολιάστηκαν, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το απόγευμα, επισήμως από την ισραηλινή ηγεσία. Πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ε. Μπαράκ είχε ταχθεί υπέρ της «επικράτησης της ψύχραιμης σκέψης και από τις δύο πλευρές», ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «η Τουρκία θα χάσει από την εξτρεμιστική αυτή πολιτική».

Δεδομένη η εμπλοκή της Ελλάδας

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Π. Μπεγλίτη στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία μάλιστα ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ στη διαμάχη του με την Τουρκία, ενώ δήλωσε πλήρη ταύτιση και με την πολιτική των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Η επίσκεψη Μπεγλίτη, αντικειμενικά, συνδέεται με την όξυνση των ανταγωνισμών στο τρίγωνο Τουρκία - Ισραήλ - Κύπρος, με αφορμή τόσο την υπόθεση της ισραηλινής επίθεσης στο στολίσκο της Γάζας, όσο και τις επικείμενες έρευνες, από αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων εταιρεία, για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και των απειλών που εκτοξεύει η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την τουρκο-ισραηλινή διαμάχη, η επιλογή στρατοπέδου από την ελληνική κυβέρνηση είναι έμπρακτη και δεσμευτική, μέσα από τις διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ. Διπλωματικές και πολιτικές πηγές στην Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι το Μνημόνιο που υπογράφτηκε προχθές, κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού, συνιστά αναβάθμιση της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας και αποτελεί ένα λεπτομερές και δεσμευτικό πλαίσιο, το οποίο θα αξιοποιηθεί στην περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της να εμποδίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ θα εκφραστεί σε μια πρώτη φάση στην Ελλάδα με προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σ. Πέρες και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβ. Λίμπερμαν, ο Π. Μπεγλίτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών του, σημειώνοντας πως «αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από την τριήμερη παρουσία μου εδώ, είναι η ένδειξη της κοινής μας βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Συμμερίζεται τις «ανησυχίες» του Ισραήλ

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «υπάρχει, όπως γίνεται αντιληπτό, μια αυξημένη ανησυχία από την πλευρά του Ισραήλ, για τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ανησυχίες τις οποίες συμμεριζόμαστε για την ασφάλειά του, όσο και για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή».

Εκφράζοντας με σαφήνεια τους κυβερνητικούς προσανατολισμούς, στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να εργαστούμε από κοινού στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής σχέσης που θα βοηθήσει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Μπορούμε να αποτελέσουμε δυο αξιόπιστους και σταθερούς πυλώνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και είναι σημαντικό αυτό σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και ανατροπών».

Σε συγκεκριμένη αναφορά του για την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κάνοντας αρχικά μια γενική έκκληση για «ψυχραιμία από όλες τις πλευρές στην περιοχή», επισήμανε ότι «απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών». Για να διευκρινίσει πως «οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ούτε ασφαλώς με την Τουρκία».

O υπουργός Αμυνας συναντήθηκε προχθές το βράδυ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, με αιχμή τη συνεργασία «στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο των αμυντικών μας βιομηχανιών, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας».

Στη μέγκενη το Παλαιστινιακό

Στο μεταξύ, όσο «ψυχραίνουν» οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, τόσο πιο θερμές γίνονται οι τουρκο-παλαιστινιακές, φανερώνοντας το πλέγμα των επικίνδυνων ανταγωνισμών που υφαίνονται στην περιοχή. Στην τουρκική πρωτεύουσα μετέβη, χθες, εκ μέρους του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ν. Σάαθ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σάαθ εξήρε «τη γενναία τουρκική συμπεριφορά» και συμμερίστηκε την τουρκική θέση, ενώ ο Νταβούτογλου υποστήριξε το παλαιστινιακό «φυσικό δικαίωμα στην ανεξαρτησία», προαναγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπίσει το σχετικό παλαιστινιακό αίτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την επόμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η τωρινή κλιμάκωση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είχε ως αφορμή τις πρώτες διαρροές της έκθεσης επιτροπής υπό τον ΟΗΕ για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στο στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα το Μάη του 2010, που οδήγησε στο θάνατο εννιά Τούρκων ακτιβιστών, που χαρακτηρίζεται «νόμιμη», αν και «υπερβολική».

Η προσχηματική αυτή αντιπαράθεση κρύβει την πραγματική αιτία, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ως προστάτη των μουσουλμάνων και να διεκδικήσει καλύτερες θέσεις στον ενεργειακό πόλεμο που εξελίσσεται. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο αντιδρά στη συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στην εξόρυξη φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Π. Μπεγλίτης μίλησε προχθές αόριστα για την ανάγκη δημιουργίας «ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967». Ωστόσο, δεν παρέλειψε με νόημα να πει ότι πρέπει ταυτόχρονα «να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ. Θέλουμε ένα Ισραήλ ασφαλές. Θέλουμε ένα σταθερό Ισραήλ, γιατί είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα συμβάλει στη συνδιαμόρφωση της κοινής θέσης της ΕΕ».


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Με επιφυλάξεις υπέρ του τεμένους

Tο ΚΚΕ τάχθηκε με επιφύλαξη χτες στη Βουλή υπέρ του άρθρου του νομοσχεδίου για τα «αυθαίρετα», με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση ισλαμικού τεμένους στην Αττική. Στο άρθρο ορίζονται μια σειρά από οικιστικές παράμετροι στην περιοχή του Βοτανικού όπου και θα ιδρυθεί το τέμενος. Οπως δήλωσε σε προηγούμενη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, «ο τρόπος που η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση ισλαμικού τεμένους δεν ικανοποιεί τις διευρυμένες ανάγκες άσκησης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μουσουλμάνων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Αντίθετα, θα υπάρξουν προβλήματα και στους ίδιους - απόσταση, θα συγκεντρωθούν πολλοί, συνωστισμός σε ένα μικρό χώρο - όσο και για τους υπόλοιπους κατοίκους που ζουν στην περιοχή εξαιτίας της γιγάντωσης μεγάλου αριθμού πιστών. Ψηφίζουμε με επιφύλαξη το συγκεκριμένο σημείο και θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, όπως και του προβλήματος της ίδρυσης μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική και αυτό στα πλαίσια γενικότερων αιτημάτων που έχουμε για τους μετανάστες στη χώρα μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ