ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αγρια αστυνομική επίθεση σε βάρος των συμβασιούχων

Οι αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν τους συμβασιούχους που βρίσκονταν σε κινητοποίηση
Οι αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν τους συμβασιούχους που βρίσκονταν σε κινητοποίηση
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους πρώην συμβασιούχους του Δήμου Τρικκαίων, οι οποίοι για 5η ημέρα πραγματοποίησαν κατάληψη του δημαρχείου, διεκδικώντας την πληρωμή δεδουλευμένων τους. Μάλιστα, στο χώρο της επίθεσης βρισκόταν ο ίδιος ο δήμαρχος.

Ηταν 11 η ώρα, χτες το πρωί, όταν δεκάδες αστυνομικοί, υπό τις προτροπές του, επιτόπου παρόντος, δημάρχου Χρήστου Λάππα, επιχείρησαν να εκδιώξουν τους πρώην συμβασιούχους από την είσοδο του δημαρχείου. Για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν βία σε βάρος και των πρώην εργαζομένων, αλλά και του Κώστα Τάσσιου, δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, που εκλέχτηκε με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα των πρώην συμβασιούχων.

Την ενεργό συμπαράσταση του ταξικού εργατικού κινήματος εξέφρασε με την παρουσία του στην κινητοποίηση ο Δ. Αρμάγος, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ. Στη διάρκεια της αστυνομικής εφόρμησης δυο γυναίκες σωριάστηκαν στο έδαφος και χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ συνελήφθη ο Χ. Μαντέλλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι πρώην συμβασιούχοι του δήμου.

Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων κι εκεί έφτασαν με πορεία οι συνάδελφοί του - μαζί τους και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ - για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή του.

Eκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του εργαζόμενου και την άμεση πληρωμή των συμβασιούχων. Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος των απλήρωτων, από 10 ως και 19 μήνες, συμβασιούχων του Δήμου Τρικκαίων, που διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και για τη σύλληψη ενός εργαζόμενου. Μετά την πίεση που ασκήθηκε, αργά το απόγευμα ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων στο Δήμο Τρικκαίων το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή.

Η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ καταδικάζει τον ωμό και απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή του Δήμου Τρικκαίων πήρε την πολιτική ευθύνη να χτυπήσει τον αγώνα των απλήρωτων συμβασιούχων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προβαίνοντας και σε σύλληψη του Χάρη Μαντέλλου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων.

Και επισημαίνει: «Ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων πάνε χέρι - χέρι με την υλοποίηση αντιλαϊκών αντεργατικών πολιτικών και η δημοτική αρχή απέδειξε πως τα υιοθετεί εξ ολοκλήρου. Οι απλήρωτοι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός των Τρικάλων πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των απλήρωτων συμβασιούχων, καλεί την εργατική τάξη του νομού μας, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και ιδιαίτερα το σωματείο των υπαλλήλων του Δήμου Τρικκαίων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Απεργούν αύριο οι ταχυδρόμοι

Απεργία πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Γραφείο Διανομής Ταχυδρόμων Νέας Ιωνίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους καθώς χτες έκαναν τετράωρη στάση εργασίας. Αιτία των κινητοποιήσεων είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας, απόρροια των μεθοδεύσεων της διοίκησης για μείωση του προσωπικού και οι οποίες εντάσσονται στη συνολικότερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης της αγοράς των ταχυδρομείων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούν σε όλα τα γραφεία διανομής στην Αττική και όχι μόνο. Ωστόσο, η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΚ - του ΔΣ στο Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας απέρριψε την πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Ενότητας Ταχυδρόμων», οι κινητοποιήσεις (στάση εργασίας και απεργία) να κηρυχθούν για όλα τα γραφεία διανομής στο Λεκανοπέδιο. Ενέργεια που αποκαλύπτει το ρόλο τους, τη στήριξη που προσφέρουν στην εφαρμογή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι στη χτεσινή κινητοποίηση οι μόνοι που βρέθηκαν και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τον τρόπο συνέχισης του αγώνα ήταν οι ταξικές δυνάμεις.

Η εντατικοποίηση επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση του αριθμού των τομέων διανομής (σε κάθε τομέα αντιστοιχεί ένας ταχυδρόμος). Ομως, η μείωση επιφέρει αύξηση του μεγέθους του νέου τομέα που δημιουργείται από τη συγχώνευση παλαιότερων και οι ταχυδρόμοι αναγκάζονται να διανύουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, στη Νέα Ιωνία οι τομείς μειώθηκαν από 27 σε 21 και οι ταχυδρόμοι αναγκάζονται να διανύουν 10-11 χιλιόμετρα και παραπάνω, από 6-7 χιλιόμετρα που έκαναν προηγουμένως. Το ότι η διοίκηση μετέτρεψε τους τομείς από πεζοπόρους σε μηχανοκίνητους αποτελεί καθαρό εμπαιγμό. Ο ταχυδρόμος πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και η μοτοσικλέτα δεν του χρησιμεύει σε τίποτα άλλο, παρά μόνο να κουράζεται περισσότερο, αφού πρέπει ή να ανεβοκατεβαίνει κάθε πέντε μέτρα ή να την αφήνει και να επιστρέφει να την πάρει.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων. Στην Αττική υπάρχουν 1.400 τομείς, αλλά οι μόνιμοι ταχυδρόμοι είναι περίπου 1.050. Υπήρχαν δηλαδή 350 κενές οργανικές θέσεις. Αυτές οι θέσεις καλύπτονταν από συμβασιούχους. Τώρα που σταματούν οι προσλήψεις συμβασιούχων αντί τα ΕΛΤΑ να προσλάβουν μόνιμους μείωσαν τους τομείς σε 1.100 για να δείξουν ότι τάχα επαρκεί το προσωπικό. Κι όλα αυτά με απώτερο στόχο να διευκολύνουν την έλευση του στρατηγικού επενδυτή, τον οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να ψάχνει.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για τα ΒΑΕ

Στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 4.30 μ.μ.

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 4.30 μ.μ., ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, εκφράζοντας την απαίτησή τους να αποσυρθεί η λίστα αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ και να ενταχθούν νέοι κλάδοι και ειδικότητες.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Αττικής, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Νομού Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας». Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα απαιτούν: Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια αποχαρακτηρισμού, να ενταχθούν στα ΒΑΕ κλάδοι και ειδικότητες. Διεκδικούν σύνταξη στα 50-55 στα ΒΑΕ για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα και 55-60 γενικά, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ και καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικό «παρών» στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας.

Ενδεικτικό της προκλητικότητας της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και κυβέρνηση στα ΒΑΕ είναι στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπου ο υπουργός εμφάνισε κατάσταση ασφαλισμένων στα ΒΑΕ (1ο τρίμηνο 2011) του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία σε αυτή εμφανίζονται μόλις 21.000 ασφαλισμένες καμαριέρες και 9.134 σερβιτόροι!

Τη στιγμή δηλαδή που τα μονοπώλια, και ειδικά οι μεγαλοξενοδόχοι, στον τουρισμό απαιτούν εδώ και τώρα κατάργηση των ΒΑΕ, την ίδια στιγμή δεν ασφαλίζουν στα ΒΑΕ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο, πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν ασφαλίζονται καθόλου.

Στάση εργασίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός). Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), γενική συνέλευση για ζητήματα που αφορούν στις μετατάξεις, στις ΣΣΕ, στο οργανόγραμμα και άλλα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Εκδήλωση με ανέργους για την Παιδεία

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, διοργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μαζί με την επιτροπή ανέργων του σωματείου την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζήτηση για την κατάσταση στην Παιδεία και το δυσβάσταχτο κόστος που καλούνται εργαζόμενοι και άνεργοι να πληρώσουν, η θέση του ταξικού κινήματος για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Επίσης, θα υπάρχει πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθώς και θα μοιραστούν δώρα (σχολικά είδη) στα παιδιά.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την αλλαγή του καταστατικού του σωματείου, πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ