ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ

Πραγματοποιείται το Σάββατο, 11 Σεπτέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ετοιμάζει ο εργαζόμενος λαός και η αγροτιά της Θεσσαλονίκης. Ηδη αποφάσεις για τη συμμετοχή των εργαζομένων των κλάδων τους έχουν πάρει τα σωματεία Οικοδόμων, Καπνεργατών, Δέρματος, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται αποφάσεις και μια σειρά άλλα εργατικά σωματεία.

Στο μεταξύ καθημερινά συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, προκειμένου το κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή να φτάσει παντού. Χτες μαζική παρέμβαση στο χώρο του εμπορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκαναν κλιμάκια στελεχών της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, ενώ αντίστοιχη εξόρμηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους έγινε και σε εργοτάξια του ΥΠΠΟ, όπου απασχολούνται στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι. Από σήμερα ξεκινά κύκλος εξορμήσεων σε εργοστάσια, βιοτεχνίες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος.

Από παντού εκφράζεται η απόφαση των εργαζομένων να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εργοδοτικής ασυδοσίας, που υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους αγρότες και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα του νομού και τη νεολαία, ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες και δε θα παρέχει απλόχερη στήριξη στην πλουτοκρατία.

Περιοδείες και στα χωριά

Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κάλεσε τους αγρότες της Μακεδονίας ο Γιάννης Πατάκης, στη διάρκεια περιοδειών του το Σαββατοκύριακο σε χωριά του νομού Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Πατάκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΠΑΣΥ, επισκέφθηκε τη Ν.Ζωή και την Επανωμή Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τους μικρομεσαίους αγρότες σε συντονισμό με τους εργαζόμενους που πλήττονται το ίδιο από τις αντιλαϊκές πολιτικές να παλέψουν για την ανατροπή τους.

«Να μην έχει κανείς αυταπάτες σχετικά με το τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, όπως και στους τομείς της απασχόλησης, των εργασιακών δικαιωμάτων κλπ. Ανεξάρτητα από το τι έλεγε και τι θα πει το Σάββατο στην Εκθεση ο Κ. Καραμανλής, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί στη Λισαβόνα, τις εντολές τις δίνουν οι Βρυξέλλες. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ στοχεύει ξεκάθαρα στο γρηγορότερο ξεκλήρισμα και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, στη μείωση των κονδυλίων για τη γεωργία, τη μείωση των επιδοτήσεων, με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους. Τώρα θα πρέπει να αντιδράσει ο αγροτικός κόσμος, αύριο θα είναι αργά», τόνισε ο Γιάννης Πατάκης.

ΠΑΣΟΚ
Θυμήθηκαν τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα!

Τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα θυμήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη, ανθρώπινη πόλη», Σπύρος Βούγιας, και χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης «Νομός Θεσσαλονίκης - πρωταγωνιστής», Γρηγόρη Χατζησάββα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξή της. Πήραμε λοιπόν μια γεύση του γνωστού σκηνικού της στείρας δικομματικής αντιπαράθεσης που θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες στη διάρκεια της ΔΕΘ. Μιας αντιπαράθεσης που στέκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και περιορίζεται στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για νέα κίνητρα, για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε πόλη παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικό κέντρο.

Πάνω σ' αυτό τον ίδιο στόχο που ενδεικτικά περιγράφεται μέσα από τη διεκδίκηση της EXPO 2008, «κονταροχτυπιούνται» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σπέρνοντας αυταπάτες στο λαό, πως μπορεί αυτό να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ετσι οι κύριοι Βούγιας και Χατζησάββας ζήτησαν από την κυβέρνηση και από τους τοπικούς φορείς της πόλης να μην υπονομεύουν τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της πόλης για την EXPO 2008. Επιπλέον, ο Σπ. Βούγιας, κατήγγειλε για συνθηκολόγηση το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην προηγούμενη έκθεση ο δήμαρχος της πόλης σήκωσε μαύρη σημαία. Είπαμε όχι στις μαύρες σημαίες της μιζέριας, λέμε και πάλι όχι στις λευκές σημαίες της συνθηκολόγησης».

ΔΕΘ
Τη θέλουν ένα καθαρά εμπορικό πανηγύρι

Η μετατροπή της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης σε ένα καθαρά εμπορικό πανηγύρι, απαλλαγμένη από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχει προσλάβει στην πάροδο των χρόνων, φαίνεται πως είναι στους στόχους της νέας Διοίκησης της HELEXPO και της ΔΕΘ. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Θέμης Καρτσιώτης, «η έντονη πολιτική παρουσία την ημέρα των εγκαινίων και οι συνακόλουθες αντιπαραθέσεις, απωθούν ως προς ένα βαθμό τους επισκέπτες και δε βοηθούν το θεσμό». Η φετινή 69η ΔΕΘ ξεκινά την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη και θα λειτουργεί για 9 ημέρες. Συμμετέχουν συνολικά 1.067 εκθέτες, Ελληνες και ξένοι, από τους οποίους οι 732 άμεσοι και οι 335 έμμεσοι. Οι εκθετήριοι χώροι καλύπτουν έκταση 43.399 τετραγωνικών μέτρων. Με δικά τους περίπτερα συμμετέχουν και χώρες όπως Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λίβανος, Νότια Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Συρία, Ταϊβάν και Τουρκία. Ως στοιχείο καινοτομίας της φετινής διοργάνωσης, αναφέρθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το εκθεσιακό αφιέρωμα σε 4 κλάδους που δεν καλύπτονται από κλαδικές εκθέσεις της διοργανώτριας εταιρίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών νεότερης ηλικίας.

Συνέντευξη ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Την «Πλατφόρμα Διεκδικήσεων» του ΠΑΜΕ για το 2005 θα δώσει στη δημοσιότητα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιεί μεθαύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για τους εκπροσώπους όλων των ΜΜΕ, στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα θα γίνει αναφορά στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στη συμπρωτεύουσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ