ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνικιστικά υποδαυλιζόμενα έκτροπα

Με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας

Από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Στα όσα τραγικά και ακραία γεγονότα ακολούθησαν αλλά και προηγήθηκαν του αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας για μια ακόμα φορά το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε από «γνωστούς - αγνώστους» για σκοπούς και στόχους που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό. Σε συνέχεια της στάσης τους σε ανάλογα γεγονότα, κάποιοι ανήγαγαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε εθνικό θέμα και του έδωσαν διαστάσεις επικίνδυνες όσο και οι «λογικές» τους. Φωτεινή εξαίρεση οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, δηλαδή οι παίχτες. Δυστυχώς όμως δε φτάνουν. Το «αυγό του φιδιού» υπάρχει και κάποιοι συνειδητά το εκτρέφουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Η υποκριτική απορία - αντίθεσή τους στα όσα συνέβησαν, δεν είναι αρκετή να καλύψει τις ευθύνες τους (από πράξεις ή παραλείψεις).

Ενθεν κακείθεν η ποδοσφαιρική αναμέτρηση αποτέλεσε πεδίο για εθνικιστικοφασιστικές παρεμβάσεις, κορόνες «πατριωτισμού» και αποπροσανατολισμό. Τεχνητά ψευτοδιλλήματα - που δεν ανέκυψαν εν μια νυκτί αλλά καλλιεργούνται χρόνια - προσχεδιασμένες συμπεριφορές, και καθοδηγούμενη δημιουργία πολεμικού κλίματος. Ενδεικτικά μπορούμε ν' αναφέρουμε το σύνθημα που κυκλοφόρησε - πριν το παιχνίδι - από τον σύνδεσμο «φιλάθλων» εθνικών ομάδων «Γαλάζια Στρατιά», δηλαδή... καλόπαιδα που σχετίζονται στενότατα με τη «Χρυσή Αυγή»: «Δε θα γίνεις ΕΛΛΗΝΑΣ ποτέ Αλβανέ»... Στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, πάρα πολλοί Αλβανοί στο γήπεδο χαιρετούσαν φασιστικά, δεν έλειψαν οι κορόνες περί «μεγάλης Αλβανίας» και σημαίες τουρκικές και αμερικανικές... Εντελώς... τυχαία, στο γήπεδο ήταν πολλοί με διακριτικά του UCK...

Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο, με τις πράξεις και τις δηλώσεις του, συνέβαλε στο κλίμα. Πίσω δεν πήγαν και τα περισσότερα ΜΜΕ. Τα ελληνικά με ανταποκρίσεις και τίτλους για πολεμικό κλίμα και συμπεριφορές, την ώρα που η εικόνα έδειχνε απλώς Αλβανούς να πανηγυρίζουν με τις σημαίες της χώρας τους... 'Η εκεί με αναφορές στα μύρια όσα και τη λογική του καταπιεσμένου ενάντια στον δυνάστη.

Μετά από όλα αυτά, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία τα όσα έγιναν. Σε μια έξαρση αλητείας και χουλιγκανισμού, χάθηκε ανθρώπινη ζωή, τραυματίστηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν περιουσίες. Και δημιουργήθηκε κλίμα και για το μέλλον...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοχή και συγκάλυψη

Πολιτική ανοχής, αν όχι υπόθαλψης, του εθνικιστικού κλίματος και συγκάλυψης των υπαίτιων των τραγικών επεισοδίων τηρεί η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια την επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων.

Η αόριστη και φραστική καταδίκη των επεισοδίων και της βίας, εκ μέρους των εκπροσώπων της, δεν μπορεί να αποκρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της, τόσο για την πλήρη κάλυψη που πρόσφερε στη στάση των δυνάμεων ασφαλείας και τη φασιστική δράση των ακροδεξιών τραμπούκων όσο για τον επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν ορισμένα ΜΜΕ, που υπέθαλψαν κλίμα εθνικισμού πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας -Ελλάδας. Γενικότερα, πάντως, με τη στάση της η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά στάθηκε «απέναντι» στην έξαρση εθνικισμού που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το Euro-2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που δεν είναι τυχαίο.

Η κυβέρνηση έκανε «τα στραβά μάτια» στην απροκάλυπτη και αναίτια βία που άσκησαν τα όργανα της τάξης σε βάρος Αλβανών μεταναστών, θέτοντας ως προϋπόθεση για τον καταλογισμό οιωνδήποτε ευθυνών «επώνυμες» καταγγελίες!

«Οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες, να υποβληθούν και όταν υποβληθούν, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει καταγγελίες Αλβανών μεταναστών ότι χτυπήθηκαν και από Ελληνες αστυνομικούς. «Οπου τεκμηριωθεί ότι υπάρχει ευθύνη οποιουδήποτε ατόμου, θα αποδοθούν ευθύνες», είπε σε άλλο σημείο ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος δε βρήκε μια λέξη αποδοκιμασίας της δράσης των φασιστοειδών της «Χρυσής Αυγής», που έδρασαν σε όλη τη χώρα το βράδυ το Σαββάτου. Ο ίδιος δε διέκρινε την παραμικρή ευθύνη σε μερίδα των ΜΜΕ, όσον αφορά στην υπόθαλψη κλίματος εθνικισμού, δηλώνοντας ότι «δε θα ήθελα να αποδώσω τέτοιες ευθύνες»(!), προφανώς για να ενοχλήσει φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ... Αναφερόμενος έμμεσα στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τα σύνορα μπορούν να διαβούν όσοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα», δείχνοντας το δρόμο των απελάσεων και των «επαναπροωθήσεων» για όσους έρχονται «παράνομα». Παρ' όλα αυτά, κράτησε αποστάσεις, στα λόγια, από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης που αποδοκίμασε την πολιτική των ανοικτών θυρών, που δήθεν ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ακραίες τοποθετήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάντα λύσεις στα πλαίσια της συναίνεσης για την ένταξη διαφορετικών εθνικών ομάδων σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες».

Σημειώνεται ότι στην αρχική δήλωση που είχε εκδώσει προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδικάζονταν γενικόλογα τα επεισόδια και περίσσευαν τα κούφια λόγια όπως ότι «οι πράξεις βίας είναι ξένες προς το πνεύμα του αθλητισμού, πνεύμα γιορτής και συναδέλφωσης ανθρώπων και λαών, το οποίο, άλλωστε, μόλις πρόσφατα τιμήσαμε έμπρακτα με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα».

  • Χαρακτηριστική, πάντως, της ανοχής που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους ακροδεξιούς είναι η κάλυψη που ουσιαστικά πρόσφερε στους βουλευτές και στα στελέχη της ΝΔ που συμμετείχαν στις «γιορτές μίσους». «Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση», είπε κυνικά και ανερυθρίαστα ο Ευ. Αντώναρος, όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Κ. Τασούλα καθώς και του «γαλάζιου» νομάρχη και δημάρχου σε εμφυλιοπολεμικές παρασυναγωγές.
Στυγερό έγκλημα στη Ζάκυνθο

Ενα στυγερό έγκλημα, με θύμα έναν νεαρό Αλβανό, απότοκο του εθνικισμού και του ρατσισμού που καλλιεργείται και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συγκλόνισε το λαό της Ζακύνθου και ολόκληρης της χώρας.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο, λίγη ώρα μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας στην περιοχή Τσιλιβί Ζακύνθου, τρεις Αλβανοί εργάτες που επέβαιναν σε δύο μηχανάκια και πανηγύριζαν κορνάροντας την επιτυχία της Εθνικής ομάδας της χώρας τους, δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι του 22χρονου Ελληνοαμερικανού Παναγιώτη Κλάδη-Ξιφιτά, γόνου μεγαλοξενοδόχου του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που ήταν μπροστά στο περιστατικό, ο δολοφόνος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε καφετερία και μόλις άκουσε τις κόρνες πετάχτηκε έξω και με τη βοήθεια ενός φίλου του, του Διονυσίου Κεφαλληνού, ο οποίος έκλεισε το δρόμο και σταμάτησε τους τρεις Αλβανούς, σκότωσε τον 20χρονο Γράμμο Παλούσι, τραυμάτισε σοβαρά στην καρωτίδα τον 30χρονο Λουάν Νασούφ (νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού) και στην κοιλιακή χώρα τον 22χρονο Χαρούν Παλούσι, ξάδερφο του νεκρού. Οι δράστες συνελήφθησαν από την αστυνομία λίγο αργότερα.

Πάντως, σε αυτό το κλίμα του εθνικισμού και του ρατσισμού έχουν συμβάλει με τη συμπεριφορά τους και οι τοπικές αρχές του νησιού, οι οποίες προ πέντε μηνών, στο όνομα δήθεν της εγκληματικότητας (;!) (μικροκλοπές, μικρός καυγάς ντόπιων και αλλοδαπών παιδιών) είχαν ζητήσει από την αστυνομία να αναλάβει δράση. Τότε, αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής αποτέλεσε ο σοβαρός τραυματισμός του Βορειοηπειρώτη Σπύρου Καλογήρου, ιδιοκτήτη καφενείου, ο οποίος στον εξευτελιστικό τρόπο ελέγχου που υποβλήθηκε από άντρες της αστυνομίας - κλιμάκιο ειδικών «Ράμπο» ήρθε γι' αυτό το λόγο από την Κέρκυρα - διαμαρτυρήθηκε, για να δεχτεί στη συνέχεια την επίθεση των αστυνομικών και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σπασμένο σαγόνι.

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καταδικάζει το στυγερό έγκλημα και σημειώνει: «Αυτό το περιστατικό είναι σίγουρο ότι δεν εκφράζει τα αισθήματα της πλατιάς πλειοψηφίας του λαού του νησιού μας».

Στη συνέχεια η ΝΕ υπογραμμίζει: «Τέτοια γεγονότα, έστω και ως μεμονωμένα περιστατικά, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Δεν μπορούν να αξιοποιούνται από παράγοντες, ΜΜΕ, πολιτικά κόμματα προκειμένου να αναζωπυρώνονται εθνικιστικές τάσεις και η δήθεν εθνική υπερηφάνεια. Η διχόνοια, το μίσος, ο εθνικισμός είναι όπλο του ιμπεριαλισμού προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους από τον κοινό τους εχθρό, το κεφάλαιο, το οποίο τους εκμεταλλεύεται».

Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες και Αλβανούς εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από το καλλιεργούμενο μίσος, να μην οδηγηθούν στην αντιπαράθεση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να συγκροτήσουν το δικό τους κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές τους και στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, συνυπάρχοντας αρμονικά στη ζωή και στην πάλη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών

Τρικάκι, με βλακώδες ρατσιστικό περιεχόμενο, που πετούσαν οι Χρυσαυγίτες στην Αθήνα και αλλού
Τρικάκι, με βλακώδες ρατσιστικό περιεχόμενο, που πετούσαν οι Χρυσαυγίτες στην Αθήνα και αλλού
Εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες ακροδεξιών Ελλήνων και Αλβανούς μετανάστες σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Για πάνω από τρεις ώρες, το κέντρο της πόλης μύριζε μπαρούτι, με την αστυνομία να περιορίζεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν παραταχθεί στην περιοχή του Λευκού Πύργου και της Καμάρας. Στον απολογισμό της βραδιάς, συγκαταλέγονται μικροτραυματισμοί και δυο σπασμένα αυτοκίνητα Αλβανών υπηκόων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Νέα Απολλωνία ένας Αλβανός, υπό την επήρεια αλκοόλ, επιτέθηκε με σπασμένο μπουκάλι και τραυμάτισε ελαφρά δύο νεαρούς Ελληνες. Ο 18χρονος δράστης Αρμπεντιν Χόχα συνελήφθη και οδηγήθηκε χτες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ' όπου πήρε προθεσμία για να δικαστεί σήμερα.

Οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», που εξαπέλυσαν συγκροτημένα οι ομάδες των ακροδεξιών στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στους Αλβανούς μετανάστες, διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ οι συγκεντρωμένοι ματαίωσαν την προγραμματισμένη πορεία τους προς το αλβανικό Προξενείο κυρίως λόγω της βροχής που άρχισε να πέφτει μετά τις δυο στο κέντρο της πόλης.

Κάλυψη από Ψωμιάδη

Ο Π. Ψωμιάδης έσπευσε να καλύψει τα ακροδεξιά στοιχεία, χαρακτηρίζοντας τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία «ανοιχτή πληγή», που κληροδότησαν στις επόμενες γενεές των Ελλήνων «οι θιασώτες των ανοιχτών θυρών και των ανοιχτών συνόρων». Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης απέδωσε τα επεισόδια στο θιγμένο «φιλότιμο» των Ελλήνων, «που διαπιστώνουν για πολλοστή φορά, όχι απλά να μην ακούν ένα "ευχαριστώ" από τους μετανάστες Αλβανούς, για όσα τους παρέχει η νέα τους πατρίδα, αλλά απεναντίας να υβρίζονται, να λοιδορούνται και να εξευτελίζονται και μάλιστα εκτός Ελλάδας». Θέλοντας, ωστόσο, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το εθνικιστικό του παραλήρημα, ο Π. Ψωμιάδης προέβη σε διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι επισημάνσεις δεν αφορούν τους φιλήσυχους Αλβανούς που προκόβουν, μεγαλώνουν παιδιά και τιμούν με τη συμπεριφορά τους τη νέα τους πατρίδα».

Στο ζήτημα παρενέβη χτες και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Αγάπιος Σαχίνης χαρακτήρισε τα επεισόδια απαράδεκτα, προσθέτοντας ότι η βίαια εθνικιστική έξαρση του Σαββάτου αποτελεί συνέχεια του κλίματος, που καλλιέργησαν «τα απαράδεκτα φαινόμενα πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού, που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, τόσο κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου, όσο και κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων».

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις

Στην Αθήνα, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, μερικές δεκάδες Αλβανοί φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια για να πανηγυρίσουν τη νίκη της εθνικής τους ομάδας. Ομάδες ακροδεξιών, τους περίμεναν ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Παρά το ότι η αστυνομία από νωρίς επιτηρούσε τα γραφεία ακροδεξιών οργανώσεων, πολλοί ήταν αυτοί που «στόλισαν» τους Αλβανούς με ανάλογου πολιτικού περιεχομένου συνθήματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν με βίαιο τρόπο τους Αλβανούς προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και τους γύρω δρόμους. Πάντως, συνελήφθησαν μόνον Αλβανοί, έξι άτομα, ενώ αρκετή δουλιά είχαν τα ιατρεία πρώτων βοηθειών του ΚΑΤ, του «Ασκληπιείου» και του «Λαϊκού», που δέχτηκαν Αλβανούς τραυματίες, αλλά και Ουκρανούς τραυματίες. Τους τελευταίους πυροβόλησε, με αεροβόλο όπλο, άγνωστος δράστης στο Μοναστηράκι.

Στο Βόλο, κάποιοι θερμόαιμοι κατέστρεψαν τα γραφεία του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών «ILLYRIA», λίγο πριν από τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας - Ελλάδας το Σάββατο το βράδυ. Με σιδερολοστούς και ξύλα, ξέσπασαν πάνω στις τζαμαρίες των κλειστών γραφείων, τα 'καναν όλα γυαλιά - καρφιά και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Κόρινθο και την Καλαμάτα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

ΚΚΕ
Συναδελφωμένοι στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις βιαιότητες που σημειώθηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας - Αλβανίας:

«Τα τραγικά επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας - Αλβανίας, που οδήγησαν στο φόνο ενός Αλβανού, στον τραυματισμό τεσσάρων και στον ξυλοδαρμό πολλών άλλων, δεν είναι γεγονός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα ενός γενικότερου εθνικιστικού κλίματος, που καλλιεργείται από πολλές πλευρές χρόνια τώρα, και που αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, όπως φάνηκε και με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου από την ελληνική ομάδα, καθώς και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πολλά ερωτηματικά γεννάει η ολιγωρία της Αστυνομίας, για γεγονότα που ήσαν αναμενόμενα.

Το φαινόμενο είναι άκρως επικίνδυνο, όχι μόνο λόγω της έκτασης που εκδηλώθηκε, αλλά κυρίως επειδή προμηνύει τα πολύ χειρότερα που θα έρθουν, αν δεν υπάρξει από τον ίδιο το λαό αποφασιστική αντιμετώπιση του εθνικισμού και του ρατσισμού. Δε φτάνει η συναισθηματική καταδίκη των εκτρόπων.

Το ΚΚΕ, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, την καταδίκη του για τις βιαιότητες κατά των Αλβανών, καλεί τους Ελληνες και Αλβανούς εργάτες να αγωνιστούν μαζί για τα δικαιώματά τους. Μόνο αυτή η δράση μπορεί να οδηγήσει στην αδελφοσύνη και αλληλεγγύη, που θα βάλει στο περιθώριο τη διαίρεση και τον αλληλοσκοτωμό».

ΕΣΗΕΑ
Καταγγέλλει τον παροξυσμό

«Μέρος των Μέσων Ενημέρωσης συνέβαλε και συμβάλλει - είτε με την προβολή ακραίων απόψεων προσώπων του "δημόσιου χώρου", είτε με ανάλογα σχόλια ορισμένων δημοσιογράφων, είτε με επιλεκτική χρήση της "ειδησεογραφίας" - στη διαμόρφωση επίφοβου κλίματος εθνικιστικού και ρατσιστικού παροξυσμού». Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζοντας, με αφορμή την ποδοσφαιρική συνάντηση των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελλάδας, τα όσα τραγικά επακολούθησαν.

Μάλιστα, ενόψει και του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού της Τετάρτης στην Αθήνα με την ομάδα της Τουρκίας, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί τις επιχειρήσεις Ενημέρωσης, καθώς και κάθε άλλο κυβερνητικό, κομματικό ή αθλητικό παράγοντα -και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου- να μην αναμοχλεύουν τα πάθη και τη μισαλλοδοξία που τροφοδοτούν τη χουλιγκανική βία, αναμασώντας εθνικιστικά στερεότυπα και άλλες βαρβαρότητες.

Το ΔΣ ζητεί επίσης απ' όλους τους δημοσιογράφους να τηρούν απαρέγκλιτα τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, να μην αποδέχονται πιέσεις, από οποιονδήποτε κι αν ασκούνται, που στοχεύουν στη δημιουργία εμπρηστικού κλίματος και να επιβεβαιώνουν ότι έχουν απόλυτη συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου, πέρα από ασύδοτες επιχειρηματικές, πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

ΔΗΚΚΙ
Λυπηρό φαινόμενο

Το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, σε ανακοίνωσή του για τα βίαια επεισόδια, αναφέρει: «Είναι λυπηρό φαινόμενο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ δυο γειτονικών χωρών να οδηγείται σε πεδίο αντιπαραθέσεων και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες που υποκινούνται από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Το ποδόσφαιρο, συμπληρώνουν, «και γενικότερα ο αθλητισμός είναι προϊόν παιδείας και πολιτισμού και μόνο ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι αθλητικές και γενικότερα οι πολιτικές ηγεσίες των δυο χωρών πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οφελός των λαών είναι η συμφιλίωση των κρατών και των εθνών. Οφελος της Νέας Τάξης και του ιμπεριαλισμού είναι ο διχασμός τους».

ΠΑΣΟΚ
Δεν αρμόζουν στην... ισχυρή Ελλάδα

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία προβάλλοντας, ουσιαστικά εκ νέου, το μοντέλο της «ισχυρής» Ελλάδας, αναφέρει: «Τα βίαια επεισόδια, αποτελούν κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, μιας άρρωστης νοοτροπίας και μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, που δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2004. Μια Ελλάδα που μπορεί πλέον να κερδίζει τις πιο μεγάλες μάχες και που οφείλει ταυτόχρονα να καταδικάζει και να απομονώνει τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα».

  • Τις εθνικιστικές βιαιότητες καταδικάζει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ