ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο ... και ξερό ψωμί για τους εργάτες

Η «στρατηγική της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και της πραγματικής σύγκλισης» είναι το νέο φρούτο που λανσάρει φέτος η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Ενα φρούτο «κλεμμένο» από το θεωρητικό οπλοστάσιο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, που ενώ στηρίζει απροκάλυπτα την αυξανόμενη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια στιγμή «κλείνει το μάτι» στους εργαζόμενους και τους υπόσχεται ότι και αυτοί κάτι έχουν λαμβάνειν..!

Ετσι και με τη φετινή Εκθεση του ΙΝΕ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει ότι μένει σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της «ανάπτυξης», τον οποίο έχουν πληρώσει ακριβά οι εργαζόμενοι, και προτείνει έξι κατευθύνσεις οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Κατευθύνσεις από τις οποίες απουσιάζει προκλητικά η παραμικρή διεκδίκηση, το ελάχιστο εργατικό αίτημα. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υπογράφοντας τη διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έδεσε χειροπόδαρα την εργατική τάξη στην πολιτική της λιτότητας, εξασφάλισε εκ των προτέρων την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και της εκμετάλλευσης.

Η ουσία όλων αυτών των στόχων-κατευθύνσεων, κατά την άποψη της πλειοψηφίας, είναι ότι μπορεί να επιτευχτεί άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, χωρίς «διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση του κόστους εργασίας». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, θέλει να φτιάξει την ομελέτα της κερδοφορίας χωρίς να σπάσει τ' αυγά...

Και αυτό τη στιγμή που όλα τα επιτελεία και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, με νύχια και με δόντια προσπαθούν να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, να αφαιρέσουν τις εργατικές κατακτήσεις, να φέρουν δηλαδή σε πέρας τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Περίτρανη απόδειξη, ότι αυτή η «ανάπτυξη» στα πλαίσια της ΟΝΕ, ότι η ανταγωνιστικότητα όταν κουμάντο στην οικονομία και στην πολιτική κάνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, θα είναι μόνο σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων αυτών που παράγουν τον πλούτο της χώρας, αποτελούν και τα οικονομικά ευρήματα της Εκθεσης του ΙΝΕ.

Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μεγεθύνεται ταχύτερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και από το 1995 η συνολική αύξηση έφτασε το 40%, έναντι 20% της ΕΕ των 15 κρατών- μελών. Πλούτος λοιπόν παράγεται, αλλά τον λυμαίνεται μια συγκεκριμένη μειοψηφία.

Η αύξηση της κερδοφορίας που άρχισε από το 1986 σε ορισμένους τομείς (π.χ. βιομηχανία) γενικεύτηκε το 1996 και σύμφωνα με τις προβλέψεις στο τέλος του 2004 η απόδοση του κεφαλαίου θα είναι κατά 10% υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1961-1973! Μια δεύτερη «χρυσή εποχή» ανοίγεται μπροστά στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Στον αντίποδα των παραπάνω, το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ ακολουθεί πτωτική πορεία και αποτυπώνει το επίπεδο αναδιανομής του προϊόντος σε βάρος της εργασίας. Στο τέλος του έτους το μερίδιο αυτό θα αντιστοιχεί στο 67,4% του ΑΕΠ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών κατά τη διετία 2003-2004 ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το σύνολο της οικονομίας. Αλλά, εκτιμούν οι συντάκτες της Εκθεσης, «η μείωση του κόστους εργασίας φαίνεται ότι μετατράπηκε περισσότερο σε αυξήσεις των κερδών και λιγότερο σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Αραγε, ποια εγγύηση υπάρχει ότι και η «ανάπτυξη» την οποία έχει κάνει σημαία η ΓΣΕΕ δε θα καταλήξει στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας;

Το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 88% του μέσου όρου της ΕΕ, όταν η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 83% του αντίστοιχου μέσου μεγέθους της Ενωσης.

Εκτενής αναφορά στην Εκθεση γίνεται στο θέμα του εργάσιμου χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, αν και ο συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος, για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, είναι 40 ώρες, οι πραγματικές ώρες εργασίας είναι 41 ώρες. Μία ώρα περισσότερο από το μέσο όρο της ΕΕ των 15.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Στους ιδιώτες η Διεθνής Ζώνη

Να παραδοθεί η Διεθνής Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού στους ιδιώτες, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του υπέρογκου κόστους, αλλά και η συντήρηση των τεράστιων υποδομών που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αυτή τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των έργων που έγιναν έχει στο νου του ο Χ. Πολυζωγόπουλος; Γι' αυτό πλήρωσε τα έργα ο Ελληνας φορολογούμενος. Για να παραδοθούν στους ιδιώτες;

Και ενώ είπε ότι αυτό το κόστος δεν πρέπει να το επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ, δεν πρότεινε τελικά τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα που έχει προκύψει. Και όμως, η λύση είναι πεντακάθαρη. Να πληρώσουν το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο - το οποίο και ωφελήθηκε - το υπέρογκο κόστος. Αλλά φαίνεται ότι τα κέρδη των πολυεθνικών και των κατασκευαστικών είναι κάτι σαν τις ιερές αγελάδες για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

  • Την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να αποκλείσει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) από το δικαίωμά τους να πάρουν σπίτι στο Ολυμπιακό Χωριό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). «Μετά την "αγαλλίαση" και την "εθνική υπερηφάνεια" από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με τολμηρά, σταθερά βήματα η κυβέρνηση ζητά από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το λογαριασμό», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. «Η κυβέρνηση μάς λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν ξανά το Ολυμπιακό Χωριό, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι με τα χρήματα του ΟΕΚ χτίστηκε». Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιχορηγήσει τον ΟΕΚ για το επιπλέον κόστος ανά τ.μ. από αυτό που ισχύει πανελλαδικά.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Δεν άντεξε η σκαλωσιά

Νέο εργατικό ατύχημα, με βαριά τραυματισμένο έναν εργάτη και ελαφρά τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, συνέβη χτες, στις 9.30 το πρωί, στην περιοχή Γλύφα της Χαλκίδας. Το ατύχημα έγινε στην ασβεστοποιία «Μπάτας ΑΒΕΕ», κατά τη διάρκεια εργασιών των δύο, στην καμινάδα του ασβεστοποιείου και συγκεκριμένα στην αλλαγή των πυρότουβλων. Από την πτώση της σκαλωσιάς που είχε φτιαχτεί στο εσωτερικό της καμινάδας, έπεσαν από ύψος 3,5 μέτρων και τραυματίστηκε βαριά, ο Μαξίμ Ζλάγκαλι του Ζαγκάλι 47 ετών, Αλβανός υπήκοος και με ελαφρύ τραυματισμό ανασύρθηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νικόλαος Μπάτας, 70 ετών.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου παρέμεινε ο Ν. Μπάτας, ενώ ο Μαξίμ Ζλάγκαλι μετακομίστηκε, επειγόντως, σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Και σ' αυτή την περίπτωση, είναι φανερή η έλλειψη μέτρων ασφάλειας, ειδικής κατασκευής πλατφόρμας και στήριξης των σαθρών μερών και εξειδικευμένου προσωπικού γι' αυτή τη δουλιά. Ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων εργαζομένων, πρόταση που τους έγινε από τον ιδιοκτήτη να συμμετέχουν στην επισκευή, απορρίφθηκε και την πλήρωσε ο ...«αδύναμος κρίκος», όπως συμβαίνει συνήθως.

Αλλη διαχείριση, ίδια πολιτική

Το «χαλί» στην αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ έστρωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας και αξιοποιώντας κατάλληλα την ετήσια Εκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. «Η ελληνική οικονομία διαθέτει μία σημαντική εσωτερική δυναμική» είπε ο πρόεδρος, για να προσθέσει με νόημα, «εφόσον το επιτρέψει ο προσανατολισμός και ο χαρακτήρας της αναπτυξιακής στρατηγικής και οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής». Και ενώ έδινε γην και ύδωρ στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας - την οποία τώρα την ονόμασαν «διαρθρωτική» - συμπλήρωσε επιδέξια: «Η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα έτη επιβάλλεται να απομακρυνθεί με επιδέξιο τρόπο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης έμπνευσης οικονομικής πολιτικής...». Με απλά λόγια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μας λέει ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλη διαχείριση, με άλλον διαχειριστή. Ομως όσο επιδέξια και αν επιχειρούν ορισμένοι να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους, η αλήθεια είναι μία. Είτε με νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, είτε με σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης πολιτικές, τα αποτελέσματα για τους εργάτες είναι ίδια. Οσο για το ποιος είναι διαχειριστής της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, ουδόλως ενδιαφέρει τους εργαζόμενους. Αυτό παραμένει αυστηρά προσωπική υπόθεση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ