ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ»
Προσπάθειες «αξιοποίησης» της τραγωδίας

Ενώ παραμένουν ακόμη αναπάντητα πολλά ερωτήματα...

Εκατοντάδες τα θύματα

Associated Press

Εκατοντάδες τα θύματα
ΜΠΕΣΛΑΝ και ΜΟΣΧΑ.--

Χτες πραγματοποιούνταν οι κηδείες 170 ανθρώπων. Ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας ανερχόταν σε 335 νεκρούς και 400 τραυματίες, εκ των οποίων δεκάδες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλοι 200 άνθρωποι παρέμεναν «αγνοούμενοι» και οι συγγενείς τους προσπαθούσαν ακόμη, χτες, τρεις ημέρες μετά το μακελειό, να διακριβώσουν αν βρίσκονται ανάμεσα στις (κατά μία εκτίμηση, 260) φρικτά παραμορφωμένες σορούς που έχουν στοιβαχτεί στα νεκροτομεία της πόλης, ή αν νοσηλεύονται.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, πιθανότατα, θα ξεπεράσει τους 500. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και χτες, δεν υπήρχε επίσημη εκτίμηση για το πόσοι ήταν οι όμηροι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οπλισμός είχε μεταφερθεί και αποθηκευτεί στο σχολείο πολύ πριν την 1η Σεπτέμβρη, όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η τραγωδία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χτες ρεπορτάζ με έναν άνδρα που φέρεται να ανήκε στην ομάδα των απαγωγέων. Ο άνδρας, με χειροπέδες, ορκιζόταν «στο όνομα του Αλλάχ» ότι «δεν πυροβόλησε κανένα παιδί». Ρώσος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δε δόθηκαν, θα «τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξε», όπως και «οι άλλοι ένοχοι» (δήλωση μάλλον περίεργη, αφού μόνο άλλη μία εκ των απαγωγέων φέρεται να επέζησε).

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τη σφαγή του Μπεσλάν, παραμένουν πάρα πολλά. Πόσοι και κυρίως ποιοι ήταν οι απαγωγείς; Σύμφωνα με μία γυναίκα που έλαβε μέρος στην ενέργεια, που επικαλείτο χτες η Κομερσάντ, ήταν «περίπου 30, εκ των οποίων δύο γυναίκες». Ηταν «Τσετσένοι, Ινγκουσέτιοι και 10 άραβες», σύμφωνα με το Ρόιτερς και άλλα ΜΜΕ. Ωστόσο, χτες, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσίευσε δήλωση του Αχμέντ Ζακάεφ, εκπροσώπου του Τσετσένου «Προέδρου» της αποσχιστικής παράταξης, Ασλάν Μασχάντοφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης «Αράβων» μεταξύ των απαγωγέων αποτελούν «προπαγάνδα... αν υπήρχαν, οι Ρώσοι θα έδειχναν τα πρόσωπά τους αμέσως». Η Ουάσιγκτον Ποστ την Κυριακή δημοσίευσε μια ενδεικτική του κλίματος δήλωση κατοίκου του Μπεσλάν: «Ολοι προσπαθούν να μας παραπλανήσουν».

Ο Ρώσος αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι αντιφάσκει: Την 4η Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ανάσυρση 26 νεκρών», την επομένη έκανε λόγο για «32 τρομοκράτες», εκ των οποίων δύο έχουν συλληφθεί. Πληροφορίες για το ότι ο επικεφαλής των απαγωγέων ήταν ο Μαγκομέντ Εβλοεφ, φερόμενος ως «πρωτοπαλίκαρο» του Μπασάγιεφ, δεν επιβεβαιώνονταν -- μάλιστα, η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα δημοσίευε δηλώσεις Ρώσου αντιστρατήγου που έλεγε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της αποσχιστικής παράταξης είχε σκοτωθεί σε μάχη «τον Ιούνιο». Κατά την Ιζβέστια, επικεφαλής των απαγωγέων φέρεται ένας Ντόκου Ουμάροφ, Τσετσένος οπλαρχηγός. Και η σπέκουλα συνεχιζόταν. Η εκτίμηση του Ιτάρ -Τας ότι την επιχείρηση χρηματοδότησε ένας Αραβας ονόματι Αμπού Ομάρ αλ-Σέιφ, φερόμενος ως «εκπρόσωπος της αλ Κάιντα στην Τσετσενία», αντιμετωπίστηκε από μέλη μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στη γερμανική Ντι Βελτ με «σκεπτικισμό». Ενα ακόμη ερώτημα -- που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ -- είναι πώς ακριβώς ξεκίνησε η σφαγή. Η επίσημη εκδοχή δε μοιάζει και πολύ πειστική.

Το StratFor, αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας, απορούσε, γιατί οι Ρώσοι δεν «χτύπησαν αμέσως» τους απαγωγείς, ενώ στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών δυνάμεων που μίλησαν στη Γκάρντιαν εξέφεραν την άποψη πως η εξέλιξη της κρίσης κατέδειξε «πλήρη έλλειψη σχεδιασμού» από πλευράς Μόσχας.

Στολές του ΝΑΤΟ;

Ενα, μάλλον περίεργο, δημοσίευμα στη Νιου Γιορκ Τάιμς, επίσης χτες, έδινε στοιχεία που πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο «επαγγελματισμού» των απαγωγέων: Οπως γράφει, οι μασκοφορεμένοι άνδρες και γυναίκες φορούσαν στολές καμουφλάζ του ΝΑΤΟ, είχαν μάσκες αερίων, κουτιά πρώτων βοηθειών, ασυρμάτους, και δύο εκπαιδευμένα σκυλιά. Γνώριζαν πολύ καλά τη γεωγραφία του σχολείου, είχαν παγιδεύσει όλες τις πιθανές εισόδους των αρχών ασφαλείας και είχαν τοποθετήσει σκοπευτές και εκρηκτικά για να τις ελέγξουν. Επιπρόσθετη αιτία «προβληματισμού» αποτελούν οι πληροφορίες ρωσικού ραδιοφωνικού σταθμού περί «λαδώματος» συνοριοφρουρών για να «περάσουν» οι απαγωγείς...

Ο Ζακάγιεφ, από το Λονδίνο, όπου διαμένει μόνιμα, επιχείρησε να αποδώσει την τραγωδία σε «μια τρίτη δύναμη, (αυτή) που έφερε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Προεδρία». Ο εκπρόσωπος του Μπασάγιεφ, που μίλησε στην εκδιδόμενη στο Λονδίνο Τάιμς του Καυκάσου, είπε πως πρόκειται «για την ίδια δύναμη που θέλει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο».

Από τις Βρυξέλλες, χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ εξέδωσε δήλωση με την οποία υπόσχεται «συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών». Συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της «συμμαχίας» με τον Ρώσο απεσταλμένο, στον οποίο πρόκειται να εκφραστούν «συλλυπητήρια» και να συζητηθούν «πιθανές κοινές πρωτοβουλίες» ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Το κλίμα επεξέτεινε η είδηση ότι «αγνοείται» από το βράδυ της Κυριακής στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8, με τρία μέλη πληρώματος, που είχε απογειωθεί από το Γκρόζνι της Τσετσενίας για να μεταβεί στη Βόρειο Οσετία.

Η τραγωδία του Μπεσλάν είναι σαφές ότι θα επιτείνει την κρίση στον Καύκασο --ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σαφές στο διάγγελμά του ότι «θα αναληφθούν, σύντομα, μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ενότητας της χώρας μας». Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήριζαν τη σφαγή ως «δώρο» για την προεκλογική καμπάνια του Τζορτζ Μπους.

Οι ξένοι πιέζουν τη Ρωσία

Στις πιέσεις που ασκούνται για την περιοχή του Καυκάσου αναφέρονται δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων

Στην ξένη επέμβαση και στις παρεμβάσεις στην περιοχή του Καυκάσου αναφέρονται αυτές τις μέρες αρκετές ρωσικές εφημερίδες, ερμηνεύοντας έτσι ως ένα βαθμό τα μεγέθη που παίρνουν οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τους.

Θέλουν στον Καύκασο Αμερικανούς κι όχι Ρώσους στρατιώτες

Η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» αφού διερωτάται τι βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη συνέχεια συμβουλεύει να διαβαστούν τα τελευταία τεύχη δυτικών εφημερίδων με επιρροή, και πρώτα απ' όλα των αμερικανικών και αγγλικών εφημερίδων. «Μόνο στο επίσημο επίπεδο οι πολιτικοί εξέφρασαν τη συμπόνια στη χώρα μας καθώς και στον Πρόεδρο σχετικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ομως, τα ΜΜΕ, τα οποία εκφράζουν τη γνώμη των κύκλων που επί της ουσίας καθορίζουν την κρατική και την παγκόσμια πολιτική, δε δεσμεύονται από πρωτόκολλα. Στα δημοσιεύματα αυτά εντύπωση προκαλεί όχι απλώς η παντελής λύπη για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά η ταυτόχρονη και μάλλον συντονισμένη πρόταση της ίδιας ιδέας. Η ιδέα αυτή έχει ως εξής: Η Ρωσία πρέπει να παρατήσει το Βόρειο Καύκασο και τη θέση των Ρώσων στρατιωτικών πρέπει να καταλάβουν διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, Αμερικανοί στρατιωτικοί. Και να, τότε δε θα έχουμε τρομοκρατικές ενέργειε»ς.

Κι είναι φανερό πως τέτοιες προτάσεις διαμορφώνονται γιατί έχουμε να κάνουμε με μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, συνεχίζει το σκεπτικό της η εφημερίδα. Είναι ένας μοναδικός διάδρομος για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας προς τη Δύση. Ο πρώτος τσετσενικός πόλεμος έγινε στο φόντο των αντιπαραθέσεων για το δρόμο μεταφοράς του πετρελαίου. Μέσω της Τσετσενίας ήταν φθηνότερα και συντομότερα, να όμως που εκείνη την εποχή (εντελώς τυχαία, φυσικά) έγινε πόλεμος και ο αγωγός τραβήχτηκε μέσω Γεωργίας. Και σύντομα στο πόστο του Προέδρου αυτής της Δημοκρατίας βρέθηκε ένας τοποτηρητής των ΗΠΑ. Φυσικά δεύτερος αγωγός στο Βόρειο Καύκασο έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει. Ομως, δεν επιτρέπεται να τον ελέγχει η Ρωσία, η οποία εκτός των άλλων έχει τη δυνατότητα επίδρασης στη Γεωργία, κι αυτό γιατί εκείνος που έχει στα χέρια του την πετρελαϊκή βρύση θα μπορεί να καθορίζει και την παγκόσμια πολιτική. Γι' αυτό και τη Ρωσία τη σπρώχνουν εκτός Καυκάσου, θεωρεί η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα».

«Εννοείται ότι θα ήταν ανόητο να υποθέταμε πως πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή της Μεγάλης Βρετανίας. Ομως, είναι φανερό πως σε αυτές τις δυτικές χώρες υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις, που επιδιώκουν να παιχτεί το τρομοκρατικό χαρτί υπέρ των συμφερόντων τους, αντί από κοινού να αγωνιστούμε ενάντια στους διεθνείς δολοφόνους», καταλήγει η εφημερίδα.

«Κράσναγια Ζβεζντά»: Αντιπαράθεση Ρωσίας και αγγλοσαξονικών δυνάμεων

Στην ίδια ρότα κινείται και η εφημερίδα του στρατού «Κράσναγια Ζβεζντά», στην οποία ο Μιχαήλ Αλεξάντροφ, υπεύθυνος του Τμήματος του Καυκάσου του Ινστιτούτου των χωρών της ΚΑΚ, γράφει πως η κατάσταση στη Βόρεια Οσετία πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της όξυνσης της διαπάλης για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου ανάμεσα στη Ρωσία και στις αγγλοσαξονικές δυνάμεις. Κατά τη γνώμη του τα τελευταία γεγονότα δεν έχουν καμιά σχέση με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία τις καταδίκασαν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η θέση τους ήταν μια πολιτική υποστήριξη στους Τσετσένους τρομοκράτες, θεωρεί ο Μ. Αλεξάντροφ. «Οι αγγλοσάξονες έχουν στόχο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την περιοχή του Καυκάσου και γι' αυτό επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης τόσο στο Βόρειο Καύκασο, όσο και γενικότερα στη χώρα», σημειώνει, και συνδέει το γεγονός και με την πρόσφατη σκληρή στάση της Ρωσίας απέναντι στη Γεωργία, στις εξελίξεις στη Νότια Οσετία.

Με τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία και τη ρωσική παρέμβαση στη Γεωργία, μέσω της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ερμηνεύει τα γεγονότα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιζβέστια».

Η Δύση ντοπάρει τους τρομοκράτες

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο της ιταλικής «Στάμπα», όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται πως οι Τσετσένοι τρομοκράτες «ντοπάρονται» όταν από τη μεριά της Δύσης γίνεται λόγος για «πολιτική λύση» του τσετσενικού προβλήματος. Στόχος είναι το αδυνάτισμα της Ρωσίας μέσω ενός ατελείωτου πολέμου των λαών της περιοχής του Καυκάσου.

Ψέματα κι αλήθειες του κ. Πούτιν

Η πρόσφατη τρομερή τραγωδία στην πόλη Μπεσλάν της Ρωσίας απέδειξε, ανάμεσα στα άλλα, πως οι ένοπλοι Τσετσένοι (αλλά και Αραβες, Νέγροι και Ρώσοι, που βρέθηκαν αναμεταξύ τους) κάθε άλλο παρά για την ελευθερία της Τσετσενίας αγωνίζονται. Δεν πρόκειται για κάποιο απελευθερωτικό κίνημα. Τα απελευθερωτικά κι επαναστατικά κινήματα κι οργανώσεις δεν παίρνουν παιδιά ομήρους, ούτε πολύ περισσότερο τα σφαγιάζουν. Γίνεται φανερό πως άλλοι στόχοι υπάρχουν και βέβαια άλλοι κινούν τα «νήματα». Σ' αυτήν την αλήθεια αναφέρθηκε στο διάγγελμά του ο Β. Πούτιν, λέγοντας πως: «Ορισμένοι θέλουν να μας κόψουν το πιο "παχύ" κομμάτι, ενώ άλλοι τους βοηθούν. Τους βοηθούν, πιστεύοντας πως η Ρωσία, ως μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί ακόμη γι' αυτούς κίνδυνο. Γι' αυτό επιδιώκουν να εξαλείψουν αυτόν τον κίνδυνο. Κι η τρομοκρατία είναι φυσικά μόνο το εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Και βέβαια, παρά το γεγονός πως ο Πούτιν δε βρήκε το κουράγιο να κατονομάσει όσους «φωτογράφισε», είναι φανερό πως λόγο δεν έκανε ούτε για τον μυθικό Μπιν Λάντεν, ούτε για τη φαντομά «Αλ-Κάιντα». Μόνο το στοιχείο πως δύο επιφανή στελέχη της «κυβέρνησης» των Τσετσένων αποσχιστών (Αχμάντοφ και Ζακάεφ) πήραν το τελευταίο διάστημα πολιτικό άσυλο αντίστοιχα σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος το ποιες δυνάμεις εννοούσε στο διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αναγνώρισε και μια άλλη αλήθεια. Οτι σήμερα ο λαός της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, βρέθηκε ανυπεράσπιστος, τόσο από τη Δύση όσο κι από την Ανατολή.

Την ίδια ώρα, όμως που αναγνωρίζεται πως το πρόβλημα είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, το αδυνάτισμα της οποίας επιδιώκουν ξένες δυνάμεις, ο Ρώσος Πρόεδρος ταχυδακτυλουργικά ανέσυρε και πάλι το σκιάχτρο της «διεθνούς τρομοκρατίας» λέγοντας πως «Εχουμε να κάνουμε με την άμεση επέμβαση της διεθνούς τρομοκρατίας ενάντια στη Ρωσία. Με τον ολοκληρωτικό, σκληρό, ολόπλευρο πόλεμο, που πάλι και πάλι θερίζει ζωές συμπατριωτών μας. Ολη η διεθνής εμπειρία δείχνει πως τέτοιοι πόλεμοι, δυστυχώς, δεν τελειώνουν γρήγορα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε, δεν πρέπει να ζούμε ανέμελα όπως πριν». Στο ψέμα του αυτό πατά για να στηρίξει, όπως ομολογεί, ένα ακόμη σκληρότερο σύστημα ασφαλείας, για τη θωράκιση του καπιταλιστικού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος.

Αλλά εκεί που ο Πρόεδρος Πούτιν λέει στο λαό του ένα ακόμη ολοφάνερο ψέμα είναι όταν ισχυρίζεται πως η ΕΣΣΔ διαλύθηκε γιατί «αποδείχτηκε μη βιώσιμη στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου, Περιμέναμε όλοι μας αλλαγές. Αλλαγές προς το καλύτερο. Ομως σε πολλά που άλλαξαν στη χώρα μας βρεθήκαμε εντελώς απροετοίμαστοι. Γιατί; Ζούμε στις συνθήκες της μεταβατικής οικονομίας, που δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση και στο επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας, του πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε συνθήκες όξυνσης των εσωτερικών συγκρούσεων και των διεθνικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες πριν σκληρά καταστέλλονταν από την κυρίαρχη ιδεολογία».

Ολη η ανθρωπότητα πρέπει να γνωρίζει πως η ΕΣΣΔ διαλύθηκε όχι γιατί υπήρχε κάποια αντικειμενική νομοτέλεια, όπως το παρουσιάζει ο Πούτιν, αλλά γιατί υπήρχαν συγκεκριμένοι παράγοντες (κυρίως υποκειμενικοί) που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό για τους λαούς αποτέλεσμα. Ούτε ο λαός της Ρωσίας περνά αυτή την κατάσταση γιατί η χώρα βρίσκεται σε κάποιο «μεταβατικό στάδιο». Από καιρό αυτή έχει κατασταλάξει στη «μετάβασή» της στο καπιταλιστικό πισωγύρισμα.

Συμπερασματικά, η μόνη διέξοδος για το ρωσικό λαό δεν είναι η υπομονή στην τυφλή βία από τη μια και στην αυθαιρεσία των οργάνων ασφαλείας από την άλλη, ούτε η αντοχή στον πόνο και η εμπέδωση της καχυποψίας, στα οποία καλεί ο κ. Πούτιν, αλλά ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που θα καταργήσει την υλική βάση των αιματοχυσιών, που δεν είναι άλλη από την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής. Τότε θα σταματήσουν ολόκληρες περιοχές (φυσικοί πόροι, υλικοτεχνική υποδομή) και λαοί να είναι αντικείμενο διεκδίκησης για καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

«Κάποιοι θέλουν να μας κόψουν "παχύ" κομμάτι»

Διπλωματικά «αποκαλυπτικός» ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αφού απέφυγε να κατονομάσει από ποιους απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Στις 4 του Σεπτέμβρη, σε διάγγελμά του προς το ρωσικό λαό ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, αναφέρθηκε στην τραγωδία στην πόλη Μπεσλάν. Οπως είπε «εκεί βρεθήκαμε αντιμέτωποι όχι απλώς με δολοφόνους, αλλά μ' εκείνους που χρησιμοποίησαν τα όπλα ενάντια σε ανυπεράσπιστα παιδιά».

Ο Πούτιν αναγνώρισε πως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης «η χώρα μας, που άλλοτε είχε το ισχυρότερο σύστημα υπεράσπισης των εξωτερικών της συνόρων, στιγμιαία βρέθηκε ανυπεράσπιστη, τόσο από τη Δύση όσο κι από την Ανατολή». Ο ίδιος, αφού δικαιολόγησε τη διάλυση της ΕΣΣΔ λέγοντας πως δε στάθηκε «βιώσιμη στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου», προσπάθησε να πείσει το ρωσικό λαό πως οι δυσκολίες που περνά οφείλονται στη «μεταβατική περίοδο».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι ζούνε «σε συνθήκες όξυνσης των εσωτερικών συγκρούσεων και των διεθνικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες πριν καταστέλλονταν σκληρά από την κυρίαρχη ιδεολογία», και πρόσθεσε: «Σταματήσαμε να δίνουμε την ανάλογη προσοχή στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, επιτρέψαμε στη διαφθορά να μολύνει τη σφαίρα της Δικαιοσύνης... Για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων και πραγματικά φυλασσόμενων συνόρων θα περάσουν πολλά χρόνια και θα απαιτηθούν δισεκατομμύρια ρούβλια. Ομως, κι εδώ θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο αποτελεσματικοί και να δράσουμε έγκαιρα και με επαγγελματικότητα. Γενικότερα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως δε δείξαμε κατανόηση της συνθετότητας και του κινδύνου των διαδικασιών, που έγιναν στη χώρα μας και στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορέσαμε να δράσουμε ανάλογα».

Κάποιοι θέλουν να μας εξαλείψουν!

Συνεχίζοντας το διάγγελμά του ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην ανάμειξη των ξένων στις εξελίξεις στη Ρωσία, λέγοντας: «Δείξαμε αδυναμία. Και τους αδύνατους τους χτυπούν. Ορισμένοι θέλουν να μας κόψουν ένα "παχύ" κομμάτι, ενώ άλλοι τους βοηθούν. Τους βοηθούν, πιστεύοντας πως η Ρωσία, ως μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, αποτελεί ακόμη γι' αυτούς κίνδυνο. Γι' αυτό επιδιώκουν να εξαλείψουν αυτόν τον κίνδυνο. Κι η τρομοκρατία είναι φυσικά μόνο το εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων».

Χαρακτήρισε επίσης τις τρομοκρατικές ενέργειες «επίθεση ενάντια στη χώρα μας» και υπεραμύνθηκε της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας. «Είμαι πεπεισμένος πως στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία επιλογή. Γιατί αρκεί να ανεχθούμε τον εκβιασμό και να πέσουμε σε πανικό και θα βουλιάξουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν ατελείωτο κύκλο αιματηρών συγκρούσεων, όπως, για παράδειγμα, αυτά του Καραμπάχ και της Υπερδνειστερίας και των άλλων ανάλογων τραγωδιών. Δεν μπορεί να μη δούμε το ολοφάνερο».

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος υποσχέθηκε «πιο αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας», «ένα σύνολο μέτρων, που θα κατευθύνονται στην ενίσχυση της ενότητας της χώρας», αλλά κι ένα νέο «σύστημα διαχείρισης των κρίσεων, εντάσσοντας νέες προσεγγίσεις στη δράση των οργάνων ασφαλείας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ