ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
Τριάντα πέντε εκατομμύρια φτωχοί στις ΗΠΑ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απίστευτο και όμως αληθινό. Στη μητρόπολη του καπιταλιστικού κόσμου, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας άγγιξε τα 35 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, 1.400.000 Αμερικανοί πέρασαν κάτω από το όριο της φτώχειας κατά τη διάρκεια του 2002. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος λόγος γι' αυτή την εξέλιξη.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος σημειώνουμε ότι οι φτωχοί είναι το 12,4% του συνολικού πληθυσμού. Μια ιδιαίτερα δραματική πτυχή αφορά στα παιδιά, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 12 εκατομμύρια (το 17,2% του συνόλου των παιδιών στις ΗΠΑ) ζουν σε συνθήκες πλήρους ανέχειας.

Το όριο της φτώχειας προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το συνολικό της εισόδημα. Ετσι, για κάποιο πρόσωπο, ηλικίας κάτω των 65 ετών, που ζει μόνο, το όριο της φτώχειας είναι 9.359 δολάρια το χρόνο. Για μια τριμελή οικογένεια (με ένα παιδί) το όριο είναι 14.480 δολάρια το χρόνο.

Ισως τα παραπάνω όρια να φαίνονται υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα, όμως η σύγκριση πρέπει να γίνει συνυπολογίζοντας και το κόστος ζωής στις ΗΠΑ. Ετσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μια τετραμελής οικογένεια ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αν έχει εισόδημα μικρότερα των 18.100 δολαρίων ετησίως. Ομως οι υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου έχουν προσδιορίσει ως όριο επιβίωσης τετραμελούς οικογένειας τα 18.548 δολάρια ετησίως. Με δυο λόγια, το όριο της φτώχειας είναι χαμηλότερο από το όριο της επιβίωσης!

Συνήθως όταν μιλούμε για φτωχούς έχουμε στο μυαλό μας τους ανέργους, τους άστεγους, τους πλήρως περιθωριοποιημένους. Στην πραγματικότητα, κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ένα σημαντικό μέρος της εργατικής τάξης. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ, το 2001, το 29% των εργατικών οικογενειών με ένα ως τρία παιδιά δεν κερδίζουν αρκετό εισόδημα για να αντέξουν οικονομικά τις βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα, την κατοικία, την υγειονομική περίθαλψη και τη φροντίδα των παιδιών.

Τα στοιχεία δίνουν μια αποκαλυπτική εικόνα του καπιταλιστικού συστήματος, της σχετικής και της απόλυτης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, ενώ ταυτοχρόνως το κεφάλαιο συσσωρεύει υπερκέρδη. Απ' την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος, με τον οποίο οι εκπρόσωποι του συστήματος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Τα συμπεράσματα των ερευνών είναι συνεπή με ό,τι θα ανέμενε κανείς στη διάρκεια της περιόδου οικονομικής επιβράδυνσης», σχολίασε ο Τσακ Νέλσον, στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ...

Ο μύθος της «παραγωγικότητας»

Τα στοιχεία από την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, την περασμένη Δευτέρα, έδειχναν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Βεβαίως, στην έκθεση δεν αναφέρεται το γεγονός ότι η αύξηση της αμερικάνικης παραγωγικότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων με τις μαζικές απολύσεις και στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων που συντελείται, είτε με την αύξηση των ωρών εργασίας, είτε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Την περασμένη χρονιά, το προϊόν ανά εργαζόμενο αυξήθηκε στις HΠA κατά 2,8% σε σχέση με το 2001 φτάνοντας τα 60.728 δολάρια. O μέσος όρος αύξησης των τελευταίων επτά ετών ήταν 2,2%, δηλαδή διπλάσιος τόσο σε σχέση με την Ευρώπη (1,2%) όσο και την Ιαπωνία (1,1%).

Μεταξύ των άλλων, με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, δίνεται μια απάντηση και σ' όσους ισχυρίζονται ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή και ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών συναδέλφων τους.

Λοιπόν, κατά το 2002 η Ελλάδα αύξησε την παραγωγικότητά της κατά 4,1% ξεπερνώντας κατά πολύ τις HΠA.

Το ίδιο ισχύει και για το μύθο περί της έλλειψης εργατικότητας των Ελλήνων. Το 2002, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.934 ώρες ξεπερνώντας τις 1.825 των Αμερικανών.

Βεβαίως, οι θιασώτες της «ανταγωνιστικότητας» επιμένουν ότι από τα στοιχεία προκύπτει η ανάγκη των «διαρθρωτικών αλλαγών» στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα. Η όρεξη του κεφαλαίου ανοίγει τρώγοντας.

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ στο 10,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού παρέμεινε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της ανεργίας στο 10,7%. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στους 4.407.000 ανέργους, στα επίπεδα του Ιουλίου.

ΣΤΑΘΕΡΑ στις 413.000 ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ από 398.000 το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εν λόγω αιτήσεις θα παρέμεναν κάτω από το επίπεδο των 400.000.

ΜΕΙΩΣΗ κατά 4,6% στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχαν οι γερμανικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ψαλίδισε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας την περιοχή του ευρώ σαν το «ασθενές σημείο» ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια, σε περίπτωση που η ανάκαμψη δεν έρθει σύντομα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς, δήλωσε πως ο Οργανισμός ψαλίδισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1% φέτος στο 0,5%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ