Ιστορική επιτυχία για την Εθνική πόλο ανδρών, που προκρίθηκε στον τελικό, εξασφαλίζοντας μετάλλιο. «Χρυσές» επιτυχίες για Τεντόγλου και Ντούσκο. «Χάλκινος» ο Πετρούνιας στους κρίκους
Associated Press |
Η παρουσία κρίνεται αξιόλογη με δεδομένες τις δυσκολίες που κλήθηκαν να ξεπεράσουν όλη την προηγούμενη χρονιά, καταβάλλοντας προσωπική προσπάθεια, τόσο οι αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο όσο και οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Με την πολιτεία, όπως έχει καταγγελθεί από πλήθος αθλητών όλων των αγωνισμάτων, να είναι απούσα, συνολικά να απουσιάζει ένα οργανωμένο σχέδιο στήριξης του ελληνικού αθλητισμού.
Οι «χρυσές» επιτυχίες ήταν η ιστορική νίκη του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και η σπουδαία επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου στο μονό σκιφ της κωπηλασίας. Στα δύο αυτά αγωνίσματα η Ελλάδα κατέκτησε χρυσά μετάλλια για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στον στίβο έφτασε στα 9 χρυσά μετάλλια και 31 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδική μνεία αξίζει το χρυσό του Τεντόγλου, καθώς αποτέλεσε το δεύτερο για την Ελλάδα στα λεγόμενα οριζόντια άλματα, μετά από εκείνο του Κώστα Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φόρας το 1926. Σημαντική στιγμή ήταν και το χάλκινο μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, μετά το χρυσό στο Ρίο.
Associated Press |
Ιστορική επιτυχία για την Εθνική ομάδα πόλο, που προκρίθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά |
Να σημειωθεί επίσης ότι η νίκη στον ημιτελικό ήταν η δεύτερη της Εθνικής στην ίδια διοργάνωση επί της Ουγγαρίας, μίας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του αθλήματος, καθώς την είχε νικήσει και στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων, δείγμα και αυτό της σπουδαίας πορείας που έχουν πραγματοποιήσει οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου.
Στο ημιτελικό η Ελλάδα είχε για μία ακόμα φορά ως βασικό στοιχείο του παιχνιδιού της την πολύ καλή άμυνα, ενώ έδειξε και χαρακτήρα απέναντι στους Ούγγρους, με το ματς να είναι ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Αποφασιστική για την ελληνική νίκη ήταν η 4η περίοδος, όταν η Εθνική απέκτησε προβάδισμα δύο γκολ (7-5), το οποίο δεν απώλεσε μέχρι και τη λήξη.
Eurokinissi |
Το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο μήκος έφερε ο Μ. Τεντόγλου |
Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, ένα άθλημα στο οποίο μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε παρουσίες σε Ολυμπιακό βάθρο αλλά καμία πρωτιά, πρόσφερε ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ. Ο Ελληνας κωπηλάτης πρώτευσε με χρόνο 6:40.45, με μία απίστευτη κούρσα, ενώ έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.
Δεν κατάφερε να πάρει το χρυσό όπως στο Ρίο, ωστόσο ο Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους ανέβηκε στο βάθρο των νικητών για δεύτερη φορά σε ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν άψογος πάνω στους κρίκους, ωστόσο μια μικρή ατυχία κατά την έξοδο του στέρησε κάτι παραπάνω από την 3η θέση, συγκεντρώνοντας 15.200 βαθμούς.
Associated Press |
Με χαρακτηριστικό τρόπο ο Κουβανός πυγμάχος Λα Κρουζ έδωσε τη δική του απάντηση στον λιποτάκτη Ρέγιες και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της χώρας του |
Τον Λα Κρουζ - ο οποίος απέδειξε ότι οι αγώνες κρίνονται στο γήπεδο, καθώς ήταν κυρίαρχος στο παιχνίδι - και τους άλλους αθλητές της Κούβας συνεχάρη ο Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ειδικά για τον Λα Κρουζ, ο Κουβανός ηγέτης έγραψε στο Twitter: «Στην άλλη άκρη του κόσμου, ανάμεσα σε τόσες γλώσσες και προκλήσεις, πόσο κουβανική ακούγεται η κραυγή "Πατρίδα ή θάνατος! Φυσικά θα νικήσουμε!"»...
Associated Press |
Η συγκομιδή αναμενόταν να μεγαλώσει κι άλλο μέχρι το τέλος των Αγώνων την Κυριακή, καθώς μια σειρά Κουβανών αθλητών διεκδικούσαν μετάλλια στα αγωνίσματά τους, ενώ πολλοί άλλοι, που δεν ανέβηκαν στο βάθρο, επίσης σημείωσαν αξιόλογες επιδόσεις. Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν ως το αποτέλεσμα ενός οργανωμένου κρατικού πλαισίου που υπάρχει στη χώρα, και στον τομέα του αθλητισμού, παρά τις αντιξοότητες.
«Iσως ορισμένοι θεωρούν τον αθλητισμό της Κούβας ρομαντικό. Αν είναι έτσι, λοιπόν, προτιμώ να πεθάνω ρομαντικός», είχε πει κάποτε για το σύστημα αθλητισμού υπό κρατική μέριμνα στη χώρα του ένας από τους σπουδαιότερους Κουβανούς αθλητές, ο χρυσός Ολυμπιονίκης στις μεσαίες αποστάσεις (400 μ., 800 μ.) και μετέπειτα υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας, Αλμπέρτο Χουαντορένα. Το σύστημα αυτό, έχοντας στο επίκεντρο τον λαό και τις ανάγκες του, παρέχει υπό την επίβλεψη του κράτους σε όλους και δωρεάν το δικαίωμα συμμετοχής στην άθληση και στη φυσική αγωγή, στους δε αθλητές τις ίδιες προϋποθέσεις ανάδειξης και διάκρισης.
Με τις βάσεις να μπαίνουν από το σχολείο, τη δουλειά να συνεχίζεται απρόσκοπτα στα αθλητικά σωματεία και μετέπειτα στην αξιοποίηση των ταλέντων και στην υψηλού επιπέδου, επιστημονική δουλειά στις Εθνικές ομάδες. Παράλληλα, ο αθλητής είναι χρήσιμος και για την επόμενη μέρα της σταδιοδρομίας του, όχι μόνο όταν βρίσκεται στο προσκήνιο. Πλήθος Κουβανών πρωταθλητών και άλλων αθλητών αξιοποιούνται σε σημαντικές θέσεις στον τομέα του αθλητισμού (Ομοσπονδίες αθλημάτων, προπονητές Εθνικών ομάδων κ.λπ.).
Ο ίδιος ο Χουαντορένα, ως προσκεκλημένος του ΚΚΕ σε εκδήλωση στα ΤΕΦΑΑ πριν από μερικά χρόνια, περιέγραψε αυτό που στις καπιταλιστικές χώρες μοιάζει - και είναι - εξωπραγματικό: «Στην Κούβα ο αθλητισμός δεν στηρίζεται πάνω σε οικονομικές βάσεις. Τα χρηματικά έπαθλα που πήραμε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Σοτομαγιόρ και ο Πεδρόσο, έχουν συμφωνίες με εταιρείες, όμως τα έσοδα επίσης πάνε για το γενικό συμφέρον. Ακόμα, όσον αφορά τον Χιλμπέρτο Χερέρα (σ.σ. πρώην προπονητή της Εθνικής βόλεϊ ανδρών), που δούλεψε με επιτυχία στην Ελλάδα, ένα μέρος του μισθού του πήγαινε στην πατρίδα. Καμία τσέπη δεν επωφελείται. Οπως καταλαβαίνετε, είμαστε ένα "εμπόρευμα" τόσο γνήσια κουβανέζικο, που δεν έχει τιμή...».