ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανοιχτά σενάρια για νέα αλλαγή συνόρων

Ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, των αυτονομιστών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην αμερικανική βάση «Μπονστίλ»

Copyright 2018 The Associated

Ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, των αυτονομιστών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην αμερικανική βάση «Μπονστίλ»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια, εξαιτίας των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Χαρακτηριστικός είναι μεταξύ άλλων ο πόλεμος δηλώσεων που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στις ηγεσίες της Σερβίας και του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου (αποτελεί τμήμα της Σερβίας), με φόντο φήμες που κυκλοφόρησαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας για πιθανή αυτονόμηση των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, αλλά και το σκληρό παζάρι που έχει ξεκινήσει ακόμη και για αλλαγή συνόρων στην περιοχή, παρά το «πάγωμα» του διαλόγου Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου, τους κάλεσε να μην απαντούν σε προβοκάτσιες, προκλήσεις και παραπληροφόρηση, ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία στις περιοχές τους. Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι η Σερβία δεν θα τους αφήσει αβοήθητους, επισημαίνοντας πως όσο είναι αυτός «στο τιμόνι» δεν θα επιτραπεί «οργανωμένη βία εναντίον Σέρβων, ούτε διώξεις», και πως το Βελιγράδι θα υπερασπιστεί «τις ζωές τους και την ειρήνη, εάν χρειαστεί»!

Επιπλέον, χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό «Pink TV», εκτίμησε ότι η τωρινή συγκυρία είναι «θετική» για την επίλυση των προβλημάτων με το Κοσσυφοπέδιο μέσω της εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης. Εκτίμησε ότι το παζάρι μπορεί να αποβεί θετικό για την πλευρά του Βελιγραδίου, εκτιμώντας πως η Ρωσία, «που είναι πιο κοντά στις θέσεις της Σερβίας», έχει γίνει «διεθνής δύναμη», πως οι ΗΠΑ από την άλλη έχουν επίσης αλλάξει την εξωτερική τους πολιτική, δημιουργώντας ευκαιρίες για διάλογο, και πως η Σερβία έχει πλέον πετύχει «πιο στενές σχέσεις με τη Γερμανία, τη Γαλλία, ακόμα και με την Τουρκία», ενώ έχει γίνει «στρατηγικός εταίρος με την Κίνα».

Υποστήριξε ότι η ΕΕ «πλέον συνειδητοποίησε» ότι «οι Αλβανοί είναι πρόβλημα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης», ότι οι τελευταίοι θέλουν «να μας αναγνωρίσουν», αν και το «ιδανικό για αυτούς» θα ήταν, «εάν μπορούσαν, να πάρουν τους δήμους στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας» (με αλβανικό πληθυσμό).

Επίσης, εξήρε τη στάση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρασίας, Ουές Μίτσελ, τονίζοντας ότι ήταν ο πρώτος Αμερικανός που «ενδιαφέρθηκε και έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας και τα προβλήματα στα Βαλκάνια»... Ο Ντάσιτς εμφανίστηκε δεκτικός στην πιθανότητα περαιτέρω απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι είναι «απόλυτα σύμφωνος» εάν οι Αλβανοί συμφωνήσουν στην αυτονόμηση των Σέρβων στο βόρειο τμήμα. Απέκλεισε από την άλλη το ενδεχόμενο να πάρει το Κοσσυφοπέδιο θέση στον ΟΗΕ, διαπιστώνοντας το ενιαίο μέτωπο των Αλβανών «με στόχο το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στην ψυχή τους επιθυμούν τη "Μεγάλη Αλβανία"».

Οι δηλώσεις Ντάσιτς αποκαλύπτουν το μεγάλο παζάρι που εντείνεται στα Δυτικά Βαλκάνια και τις επιδιώξεις της σερβικής αστικής τάξης, όπου όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: Και αυτά που ανοίγουν το δρόμο για αλλαγές συνόρων, με φόντο πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Κόσσοβο, Γκρεγκ Ντελαουί, για πιθανότητα «ανταλλαγής εδαφών» μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου και αυτά για ανάφλεξη στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το «ξαναζέσταμα» σεναρίων για αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με αφορμή το σενάριο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι αν το Κόσσοβο «πάρει θέση στον ΟΗΕ, τότε θα διεκδικήσει το ίδιο» και για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Σε «ετοιμότητα» ο Χαραντινάι

Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται πως μπήκε «φρένο» σε κινήσεις για μονομερή αυτονόμηση των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου, με αφορμή την αναμενόμενη σκόπιμη «αδυναμία» της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών να προχωρήσουν στη συγκρότηση της «Ενωσης Σερβικών Δήμων» έως το Σάββατο 4 Αυγούστου (όπως υπαγόρευε σχετική συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έκαναν με τους Σέρβους υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ).

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάι, έχει θέσει τις «δυνάμεις ασφαλείας» και την αστυνομία σε «ετοιμότητα» ζητώντας παράλληλα κατά πληροφορίες από τη ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR, να αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η αλβανική ηγεσία φαίνεται αντίθετη στην ενσωμάτωση σερβικών δήμων στη Σερβία.

Βάση των ΗΠΑ «βλέπει» ο Ράμα

Σε αυτά τα σενάρια, ο ρόλος δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι δυναμικός στην προώθηση των συμφερόντων με κάθε τρόπο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να δώσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να «εκσυγχρονίσει» αεροπορική βάση στην περιοχή Κουτσόβα της κεντρικής Αλβανίας, που απέχει περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Τίρανα. Η αλβανική κυβέρνηση έχει επίσης προσφέρει στις ΗΠΑ και άλλα εδάφη για τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ