ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΑΧΑΪΑ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ελλειψη προσωπικού, παλαιότητα εξοπλισμού, ακατάλληλα κτίρια, ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν

Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες
Από τη συζήτηση με τους πυροσβέστες
Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή του νομού, και αποτελούμενη επίσης από τον Σπύρο Μπέτση, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας, και τον Κώστα Κοτσιλιάνο, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας και στέλεχος του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Νίκο Ρουμελιώτη, αλλά και με τη διοίκηση και το προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως και της 6ης ΕΜΑΚ, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν για μία ακόμα φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αχαΐα και το γεγονός ότι αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, λόγω της έλλειψης κονδυλίων αλλά και των απαραίτητων μέτρων ενίσχυσής τους.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη προσωπικού, το οποίο ανέρχεται στα 70 άτομα για όλο το νομό, με βάση το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της δύναμης που θα έπρεπε να έχει. Οπως τονίστηκε τόσο από τη διοίκηση της Υπηρεσίας όσο και από το προσωπικό, τα κενά είναι μεγαλύτερα αν συνυπολογιστεί η δύναμη των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένων μηνών, προσωπικό που ζητείται να μονιμοποιηθεί μιας και πολλοί έχουν εμπειρία χρόνων.

Επισημάνθηκε η παλαιότητα του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε οχήματα - και ιδίως αυτών που επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές (ορισμένα είναι 40 χρόνων) - όσο και του ατομικού εξοπλισμού των πυροσβεστών. Οπως τονίστηκε, η τελευταία σημαντική προμήθεια ατομικών υλικών εξοπλισμού του προσωπικού της Υπηρεσίας (άρβυλα, ειδικές στολές κ.λπ.) έγινε το 2004 και από τότε δεν υπήρξε άλλη, ακόμη και για υλικά που έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο ζωής και είτε πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλο, είτε η ημερομηνία λήξης τους είναι άμεση (αναπνευστήρες, ειδικές στολές κ.ά.), και ακόμη δεν έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους.

Ενα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, όπως και η 6η ΕΜΑΚ (που καλύπτει περιφερειακές ανάγκες και όχι μόνο του νομού Αχαΐας), αφού στεγάζεται σε κτίριο ακατάλληλο και πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί άλλο ή να βρεθεί άλλο κατάλληλο. Οπως τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού της Υπηρεσίας σε ενδεχόμενο δυνατής σεισμικής δόνησης, κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά επίσης τη θωράκιση των περιοχών του νομού από ενδεχόμενο πυρκαγιάς, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας τουλάχιστον 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού εντός των ορίων του δήμου Πατρέων (σήμερα είναι ένας), ώστε να καλύπτονται επαρκέστερα τα διοικητικά όριά του.

Επιπλέον, από το προσωπικό της 6ης ΕΜΑΚ τονίστηκε ότι αναγκάζεται να πληρώνει για την ειδική εκπαίδευσή του, ιδιαίτερα για τα ζητήματα αντιμετώπισης καταστάσεων σε ορεινούς όγκους, αφού αυτή δεν παρέχεται από την Υπηρεσία κεντρικά ή τοπικά, αλλά από ιδιώτες, με την πληρωμή να φτάνει μέχρι και τα 500 με 600 ευρώ για καθέναν.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει πριν ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από το ΚΚΕ, συνολικά και τοπικά, και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων η υποβάθμιση των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υποβάθμιση που προκύπτει από το γεγονός ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του έχουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί ζήτημα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα η διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου προστασίας της ανθρώπινης ζωής με τις κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, με ενιαίο συντονισμό των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και γενναία αύξηση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, σε μέσα ατομικής προστασίας και σε μέσα επίγεια και εναέρια, όσο και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών αλλά και του συνόλου του λαού. Από αυτήν την πλευρά, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να επισημαίνει και να προβάλλει τα ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιπυρική θωράκιση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Υπηρεσίες».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Βγάζουν μάτι οι τεράστιες ελλείψεις και η συνειδητή απαξίωση

Eurokinissi

Οι τεράστιες ελλείψεις και κενά σε μέσα, υποδομές και προσωπικό αναδεικνύονται σε όλες τις πρόσφατες περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, που έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες.

Σταχυολογούμε:

  • Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια, που συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα στην Ελλάδα σε περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, το υπάρχον δυναμικό αριθμεί μόλις 22 άτομα, που είναι εργαζόμενοι τριών «ταχυτήτων» (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί). Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικές πυρκαγιές, παροχές βοήθειας, αγροτοδασικές πυρκαγιές και άλλα περιστατικά, ενώ η συχνότητα επέμβασης στα περιστατικά αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλείται περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού που επιχειρεί. Επίσης, συμβαίνει να υπάρχουν βάρδιες τις οποίες το υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει με ένα μόνο όχημα ολόκληρη την περιοχή ευθύνης. Συνολικά ο στόλος των οχημάτων (4 σύνολο) χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας ρουχισμό παρέλαβαν μετά από 6 ή και 9 χρόνια, για ορισμένους εργαζόμενους. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, και το ζήτημα των αναγκών συντήρησης του κτιρίου, όπως π.χ. μόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για αναλώσιμα και με προσωπική εργασία να φροντίζουν τη συντήρηση του χώρου.
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις συνομιλίες με πυροσβέστες και τη διοίκηση του Σωματείου τους αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης χωριών και κωμοπόλεων, αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, που είναι, πλέον, επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και βουνό ή συνορεύει με αυτά. Επίσης, η μη ύπαρξη σε όλη τη Θεσσαλία πυροσβεστικού αεροπλάνου και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με τα παμπάλαια αυτοκίνητα και την προβληματική συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένουν κάποιο ιδιώτη, μπας και κάνει δωρεά για να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα ώστε να κινούνται με ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα ατομικά είδη προστασίας, πολλά τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πυροσβέστες (όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου, μπότες, που είναι το κύριο εργαλείο στην πυρόσβεση, έχουν να πάρουν από το 2008).
  • Στα Κύθηρα, που ένα χρόνο πριν είχαν βρεθεί στο έλεος πολυήμερης πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, παρά τα όποια φτωχά μέτρα έχουν παρθεί μετά τα περσινά γεγονότα, αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιου μεγέθους περιστατικών. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο, που πλέον αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε άλλους τομείς, όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόλος των οχημάτων, αφού εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, είναι τουλάχιστον 20ετίας. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ειδικά για τα οχήματα μεγαλώνει από το γεγονός ότι η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτη και εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις κ.λπ. Μεγάλες είναι κι εδώ οι ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου και στην υλικοτεχνική υποδομή, στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, όπως για παράδειγμα στις φιάλες οξυγόνου, οι οποίες συν τοις άλλοις χρειάζεται να σταλούν στο Γύθειο για αναγόμωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για τη γραφική ύλη (μελάνια, εκτυπωτές), και όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό της υπηρεσίας υφίσταται μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα (π.χ. το κόψιμο των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο είναι «στα σκαριά»).
  • Αντίστοιχα προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στις υπηρεσίες αναδείχτηκαν και στις περιοδείες που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Οπως αναδείχθηκε, σοβαρά ζητήματα και κίνδυνοι προκύπτουν τόσο από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων όσο και από την άναρχη δόμηση, ιδιαίτερα περιοχών όπως τα πόδια της Χαλκιδικής, όπου μπροστά στην αξιοποίηση κάθε μέτρου γης για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών μονοπωλίων, οι όροι ασφάλειας για κατοίκους και τουρίστες περιορίζονται στο ελάχιστο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ