ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
Εγγύηση

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέουν οι διακηρύξεις περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στα Βαλκάνια από την ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟ και ΕΕ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Κοσσόβου - Σερβίας, με την εμπλοκή και της Αλβανίας. Θυμίζουμε ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, το Κόσσοβο είναι ένα «καθαρόαιμο» ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και η Σερβία διεκδικείται από ΝΑΤΟ και ΕΕ ανταγωνιστικά προς τη ρωσική επιρροή, που είναι ισχυρή στη χώρα αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η Σερβία είναι μέλος του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», ένα από τα πολλά ΝΑΤΟικά παραμάγαζα, που στόχο έχουν να ρυμουλκήσουν χώρες μη μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στους ευρύτερους σχεδιασμούς της. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λοιπόν, οι ΕυρωΝΑΤΟικοί παρεμβαίνουν και στις τρεις αυτές χώρες. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η κόντρα Σερβίας - Κοσσόβου οξύνεται, η συζήτηση για νέα αλλαγή συνόρων φουντώνει και η Αλβανία ανακοινώνει ότι από 1/1/2019 καταργεί τα σύνορα με το Κόσσοβο, ενώ στο παρασκήνιο δουλεύονται παλιότερες προτάσεις για κοινό υπουργικό συμβούλιο και άλλα κρατικά όργανα, στην προοπτική της «μεγάλης Αλβανίας». Κι αν αναρωτιέται κανείς για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά, θα διαπιστώσει ότι ασκεί πίεση στους Σέρβους να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο και να συμβιβαστούν με τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, λειτουργώντας η ίδια ως πρώτο βιολί σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, πουλώντας παραμύθια στο λαό περί ΝΑΤΟικών εγγυήσεων στα σύνορα και στην ειρήνη στη Βαλκανική.

Προλάβανε

«Φταίει που δεν προλάβαμε μέσα σε 3 χρόνια να διορθώσουμε ό,τι έγινε σε 40», λένε με ύφος τα κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά τους να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού για τις εγκληματικές τους ευθύνες σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τραγωδία. Μάλιστα, από το Σαββατοκύριακο πασπαλίζουν το αφήγημα και με ολίγον από «έξοδο από τα μνημόνια» ισχυριζόμενοι ότι φταίει τάχα ο κορσές των μνημονίων που δεν τους επέτρεψε να κατευθύνουν τα κονδύλια που θα ήθελαν σε αντιπυρική προστασία και συνολικά στις λαϊκές ανάγκες. Μιλάμε για πρόκληση ολκής με στόχο να κρυφτεί ότι «το κράτος είχε συνέχεια» και εδώ, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, πηγαίνοντας παραπέρα το ίδιο έργο της ανάπτυξης και του σχεδιασμού με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, της υποβάθμισης των μηχανισμών πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και συνολικά Υγείας, Πρόνοιας κ.ο.κ. Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται διπλή και τριπλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια χαρά «πρόλαβε» η κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια να ενισχύσει και να θωρακίσει το αντεργατικό πλαίσιο, να δώσει δεκάδες προνόμια, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, να χώσει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μετατρέποντάς τη σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η άλλη πλευρά αυτού του νομίσματος, της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου, είναι που αφήνει έκθετα σε τεράστιους κινδύνους τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ανακύκλωση...

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική είχαν εκτοπίσει προς στιγμήν από τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων τις περιγραφές για τον ...μεταμνημονιακό «παράδεισο» που περιμένει το λαό μετά τα τέλη Αυγούστου. Αλλά, όπως φαίνεται, η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση επαναφέρει άρον άρον στην προπαγάνδα το εμπόριο ελπίδας και ψευτοπαροχών στα πιο φτωχά από τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, δειλά δειλά εμφανίζονται ξανά ειδήσεις του τύπου «φοροελαφρύνσεις 1 δισ. το 2019» (άραγε σε ποιον;) και «κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ το 2018 ενόψει ΔΕΘ», που «απογειώνεται» στα 2,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 - 2022. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τον «κάβο» της φονικής πυρκαγιάς, επαναφέροντας όλο το πακέτο των ψευτοπαροχών που υπόσχεται στα φτωχότερα από τα λαϊκά στρώματα, ως απόδειξη τάχα της συμμετοχής τους στο μερτικό της «δίκαιης ανάκαμψης».

... της κοροϊδίας

Οι εξαγγελίες αυτές, όμως, είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που κατακαίει το λαό στις πυρκαγιές και τον πνίγει στις πλημμύρες. Το υπερ-πλεόνασμα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο υποτίθεται ότι θα διατεθεί στο λαό, προέρχεται από το φορο-ξεζούμισμά του, αλλά και από την περικοπή κρατικών δαπανών που έχουν άμεση σχέση με την ικανοποίηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών αναγκών του, για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου. Τέτοιες είναι και οι περικοπές στις δαπάνες για την πρόληψη των πυρκαγιών και των πλημμυρών, για την πυρόσβεση και πάει λέγοντας. Μάλιστα, τα χρήματα που εξοικονομεί το κράτος από αυτές τις περικοπές μετατρέπονται κατά βάση σε φοροελαφρύνσεις και προνόμια για το κεφάλαιο και μόνο ένα μικρό μέρος καταλήγει ως εφάπαξ βοήθημα στους φτωχότερους των φτωχών. Με άλλα λόγια, ανακύκλωση της φτώχειας, αλλά και της κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης, και μάλιστα πάνω στις στάχτες που αφήνει η πολιτική της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ενας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1960 Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα, 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ