ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου

Η στιγμή που γίνεται αντιληπτή η επίθεση με drones
Η στιγμή που γίνεται αντιληπτή η επίθεση με drones
Επίθεση κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με 2 μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη - drones, τύπου «DJIM600», που έφεραν 1 κιλό πλαστικής εκρηκτικής ύλης C4, κατήγγειλε η κυβέρνηση της χώρας. Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο το απόγευμα, καθώς ο Πρόεδρος και πολλά στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας συμμετείχαν στην εκδήλωση στο κέντρο του Καράκας για την 81η επέτειο από την ίδρυση της Εθνοφρουράς. Η στιγμή που ακούγονται ισχυρές εκρήξεις από τα drones (το ένα εξουδετερώθηκε από το στρατό κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων και πραγματοποιούνταν στρατιωτική παρέλαση, και το άλλο έπεσε πάνω σε πολυκατοικία σε κοντινή περιοχή) καταγράφεται στην τηλεοπτική κάμερα της κρατικής τηλεόρασης, η οποία στην συνέχεια διέκοψε το πρόγραμμά της. Ακολούθησε απομάκρυνση του Προέδρου από την προσωπική του φρουρά, χωρίς να τραυματιστεί, ενώ έγινε γνωστό ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 7 στρατιωτικοί και νοσηλεύονται.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε αργότερα σε διάγγελμα ο Μαδούρο. Κατήγγειλε ότι «όλα δείχνουν» μια ακροδεξιά συνωμοσία και κατηγόρησε ανοιχτά τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Αρκετοί από τους δράστες έχουν συλληφθεί, είπε, χωρίς να επεκταθεί. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν καταζητούμενος από την υπόθεση της τρομοκρατικής ομάδας του μέλους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, Οσκαρ Πέρες (ο οποίος ηγήθηκε επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνη του 2017 και αργότερα, το Γενάρη του 2018, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας σε συμπλοκή), ενώ ο δεύτερος συμμετείχε στις βίαιες συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με βάση στοιχεία της ανάκρισης των συλληφθέντων, κατήγγειλε ότι οι χρηματοδότες της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Κολομβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως η πρώην Γενική Εισαγγελέας, Λουίσα Ορτέγκα Ντίας, που έχει καταφύγει στην Κολομβία, εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποτυχημένη απόπειρα.

Ανάληψη ευθύνης από νέα οργάνωση - «φάντασμα»

Λίγες ώρες αργότερα, μία μυστηριώδης οργάνωση, το «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με τα Πουκάμισα», με μήνυμα στο διαδίκτυο ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων και την απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο. Στο μήνυμα αυτής της ομάδας, που φαίνεται ότι σχετίζεται με τον Πέρες, αναφέρεται: «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινάει, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, το εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό».

Καταδίκη από ηγέτες σε όλο τον κόσμο

Την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας καταδίκασαν πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, επίσης η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία, η Ισπανία και πολλές ακόμα. Η κολομβιανή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, αρνήθηκε τη συμμετοχή στην απόπειρα, την οποία τυπικά καταδίκασε, αφήνοντας υπόνοιες ότι «θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, από ένα πρόσχημα του ίδιου του καθεστώτος Μαδούρο μέχρι κάτι άλλο». Ανέφερε δε ότι «αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες τις οποίες θα ήθελε να μας παρουσιάσει και οι οποίες αποτελούν πιθανή παράβαση της αμερικανικής ποινικής νομοθεσίας, θα τις εξετάσουμε σοβαρά».

Τόσο το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας όσο και το ΚΚ Βενεζουέλας καταδίκασαν την επίθεση κατά του Προέδρου, ενώ ο Μεγάλος Πατριωτικός Μπολιβαριανός Πόλος, στον οποίο συμμετέχουν, είχε προγραμματίσει για χτες το απόγευμα συγκέντρωση στήριξης του Προέδρου. Το ΚΚ Βενεζουέλας στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ καταγγέλλει την απόπειρα ως «μέρος της πολύμορφης επίθεσης της αντίδρασης και του ιμπεριαλισμού για να ρίξουν μια νόμιμα από το λαό της εκλεγμένη κυβέρνηση, μέσα από βίαιες ενέργειες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, στρατιωτικές και επικοινωνιακές», και καλεί σε «επαναστατική ενότητα εργατών, αγροτών, κοινοτήτων για τη μέγιστη κινητοποίηση υπεράσπισης του λαού και της πατρίδας».

  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει και καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Νικολάς Μαδούρο. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων τονίζει πως «πρόκειται για μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια της ντόπιας ολιγαρχίας, που αποθρασύνεται συνεχώς με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λατινοαμερικάνικων αντιδραστικών κυβερνήσεων. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του εντείνεται τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο σε βάρος της Βενεζουέλας και του λαού της».
ΗΠΑ
Επαναφέρουν τις κυρώσεις στο Ιράν

Ενώ Κίνα και ΕΕ δείχνουν, προς το παρόν, να τις αψηφούν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι κόντρες γεωπολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ιράν εντείνονται. Χτες, συνεχίστηκαν με αφορμή την υπογραφή διατάγματος από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρώτη φάση επαναφοράς κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι απειλές και πιέσεις έναντι του Ιράν αποδίδουν υποστηρίζοντας σε μήνυμά του στο «Τουίτερ» το Σάββατο πως «το Ιράν και η οικονομία του πάνε πολύ άσχημα και γρήγορα» και πως είτε συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία είτε όχι «δεν έχει σημασία».

Πριν από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, είχε αναφερθεί στο θέμα επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που σε αυτήν τη φάση πλήττουν κυρίως τον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναχωρώντας από τη Σιγκαπούρη τόνισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν εφόσον το Ιράν «προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ώστε να γίνει ένα κανονικό κράτος». Αντίθετα, ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, επέλεξε προχτές να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την ολοκλήρωση περιφερειακού φόρουμ ασφαλείας στη Σιγκαπούρη επισημαίνοντας ότι η Κίνα απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για ανάσχεση της αγοράς ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Γουάνγκ Γι μάλιστα επισήμανε πως για την Κίνα (που τον περασμένο μήνα εισήγαγε το 35% του ιρανικού πετρελαίου!) η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «αποδίδει και συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα όλων των μερών και της διεθνούς κοινότητας και πρέπει να γίνει σεβαστή»! Παρόμοια στάση έχει εκφράσει και η Ινδία, χώρα που όπως και η Κίνα εισάγει σημαντικές ποσότητες ιρανικού πετρελαίου...

Επίσης, χτες, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που είχαν υπογράψει το 2015 τη διεθνή συμφωνία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν «βαθιά λύπη» για την απόφαση επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων. Τόνισαν ότι κάνουν ενέργειες για «διατήρηση και συντήρηση αποτελεσματικών χρηματοπιστωτικών διαύλων» με το Ιράν, υποστηρίζοντας παράλληλα τις εξαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ανακοίνωσαν επίσης πως επαναφέρουν το καθεστώς μπλοκαρίσματος αμερικανικών εξωχώριων κυρώσεων (γνωστό διεθνώς ως «blocking stature») που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, από το 1996, ως εργαλείο προστασίας προσώπων και επιχειρήσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες (π.χ. όπως έκαναν κατά το παρελθόν για την περίπτωση της Κούβας).

ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι μάχες στη Σουέιντα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται το τελευταίο 48ωρο σε ερήμους βόρεια και βορειοανατολικά της επαρχίας Σουέιντα στη νότια Συρία ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν πως οι δυνάμεις του συριακού στρατού υπερτερούν στις μάχες, καθώς τις συνδυάζουν με συνεχές από αέρος σφυροκόπημα.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί καταγράφονται μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την απελευθέρωση περίπου τριάντα αμάχων, που παραμένουν όμηροι από τον περασμένο μήνα, όταν απήχθησαν από τους τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων στην επαρχία Σουέιντα, με πάνω από 250 νεκρούς.

Νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο του επιφανούς Σύρου επιστήμονα Δρ. Αζίμ Ισμπέρ, που ήταν επικεφαλής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της χώρας. Η επίθεση που προκάλεσε το θάνατό του σημειώθηκε στα δυτικά περίχωρα της επαρχίας Χάμα και καταδικάστηκε έντονα από τη συριακή κυβέρνηση, που εκτίμησε πως ήταν αποτέλεσμα δράσης ξένων πρακτόρων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Ανακοίνωση καταδίκης της απόπειρας δολοφονίας του Προέδρου της χώρας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απόπειρα της δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, και καταγγέλλει κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για ενέργεια που εντάσσεται στην εντεινόμενη επιθετικότητα αντιδραστικών δυνάμεων της ντόπιας ολιγαρχίας, που απολαμβάνουν την προκλητική υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας του. Στηρίζουμε την πάλη του ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στις τραγικές συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ