ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα έχει «γονατίσει» η πολιτική των περικοπών

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει σαν «ανακουφιστικές παρεμβάσεις» τα αντιλαϊκά μέτρα που οξύνουν την ήδη επικίνδυνη κατάσταση

Εχουν «γονατίσει» τα δημόσια νοσοκομεία από την έλλειψη προσωπικού και την ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση. Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής οξύνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς για να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - τους οφείλονται χιλιάδες μέρες ρεπό και αδειών - συγχωνεύονται κι άλλες κλινικές, καταργούνται επιπλέον εφημερίες. Επίσης, το καλοκαίρι φανερώνεται ακόμη πιο έντονα η «γύμνια» των δημόσιων μονάδων Υγείας στην επαρχία και στα νησιά, αφού ο ντόπιος πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω επισκεπτών και κυριολεκτικά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Αλλη απάντηση από τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας και όσες επιπλέον χρειάζεται να αναπτυχθούν, δεν μπορεί να υπάρξει. Οταν από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι - για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, όχι για να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες - κάθε άλλη προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όχι μόνο δεν «ανακουφίζει», αλλά είναι και αντιλαϊκή, επικίνδυνη για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.

Συγχωνεύονται κλινικές, μετακινείται προσωπικό

Ας πάρουμε ενδεικτικά την περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Τους καλοκαιρινούς μήνες, η προσέλευση των ασθενών αυξάνει κατά 20% και όχι μόνο δεν παίρνονται μέτρα για επιπλέον προσωπικό, αλλά και οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 650 και μάλιστα σύμφωνα με τον κουτσουρεμένο οργανισμό του 2012, ο οποίος στέρησε 60 κρεβάτια από το λαό του Ηρακλείου... Οσο για τις 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλει ξανά και ξανά η κυβέρνηση; Μόλις 15 νοσηλευτές προβλέπονται για το ΠΑΓΝΗ!

Εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου και προκειμένου να δοθούν άδειες και οφειλόμενα ρεπό - στη νοσηλευτική υπηρεσία ξεπερνούν τις 18.000 μέρες! - η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προχωρά σε συγχωνεύσεις κλινικών. Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, «δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους. Ηδη συγχωνεύτηκε η ορθοπεδική κλινική με την κλινική της σπονδυλικής στήλης - γνάθου, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια, συγχωνεύθηκε η κλινική της γενικής χειρουργικής με την κλινική της χειρουργικής ογκολογίας καθώς και η ουρολογική με την αγγειοχειρουργική κλινική»...

Με τέτοια μέτρα το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων διαχειρίζονται τα τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό: «Σφραγίζοντας» κλινικές, καταργώντας κρεβάτια, μετακινώντας το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία, αλλά και αφήνοντας ακάλυπτες από ιατρικές ειδικότητες τις εφημερίες των νοσοκομείων. Με μέτρα, δηλαδή, που τα παρουσιάζουν σαν επείγουσες «λύσεις» και «μπαλώματα», αλλά που στην πραγματικότητα παγιώνουν και οξύνουν την επικίνδυνη και μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες Υγείας της χώρας.

Πρόκειται, εξάλλου, για μέτρα που στόχο έχουν να μειώσουν στο ελάχιστο το «κόστος» της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό το «κόστος» φορτώνεται με ποικίλους τρόπους στους ασθενείς και τους υγειονομικούς: Πληρωμές για εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπεία, υποβαθμισμένες συνθήκες νοσηλείας, μεγάλες αναμονές για χειρουργείο, θεραπεία κ.λπ., εξοντωτική δουλειά με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, μισθοί πείνας, ελαστικές μορφές εργασίας, μη ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ, «κινητικότητα»...

Αλλο παράδειγμα, το νοσοκομείο «Αττικόν». Οπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, μετακινείται προσωπικό προς τα νησιά, όπως συνέβη «προκειμένου να λειτουργήσει το νοσοκομείο της Σαντορίνης». Παίρνουν προσωπικό από «το Αττικό των 350 κενών οργανικών θέσεων, των ράντζων, της αναβολής χειρουργείων, των κλειστών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, των κλειστών πτερύγων, των διασωληνωμένων στους διαδρόμους, των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού», τονίζει το σωματείο.

Καμαρώνει η κυβέρνηση για τη γαλέρα στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, κι αυτοί οι «13 επικουρικοί νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, που με κυβερνητική απόφαση είχε προγραμματιστεί να έρθουν στο Αττικό, δεν μπορούν να προσληφθούν διότι το νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα κονδύλια για την πληρωμή τους», υπογραμμίζει το σωματείο. Να σημειωθεί ότι το μισθολογικό κόστος των επικουρικών πιστώνεται στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, η κυβέρνηση εξαγγέλλει προσλήψεις επικουρικών και το νοσοκομείο τις πληρώνει από τα έσοδά του (σ.σ. οι ασθενείς μέσω των άμεσων και έμμεσων πληρωμών)! Βέβαια και οι επικουρικοί δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, αφού η θητεία τους διαρκεί 1-2 χρόνια, ενώ οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και να μεγαλώνουν.

Η προσωρινή δουλειά, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι ένα ακόμη μέτρο που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «ανακουφιστική παρέμβαση» και που στην πράξη διαιωνίζουν την ομηρία των εργαζομένων, μειώνουν το μισθολογικό «κόστος» για το κράτος, ανακυκλώνουν τα κενά στα νοσοκομεία, καταργούν ακόμη και στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κ.ά. που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, παίρνοντας η ίδια τη θέση του εργολάβου. Πάει πολύ αυτό το «ξεκαθάρισμα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες - εργολάβους να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν υπεράσπιση των πρώην εργολαβικών εργαζομένων! Πάει πολύ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, να βαφτίζει «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας» το καθεστώς γαλέρας που επιβάλλεται με τις ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση μειώνει το «εργατικό κόστος», καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Παράλληλα, μένουν απλήρωτοι για μήνες, ενώ πολλοί πρώην εργολαβικοί έχουν απολυθεί. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες.

Για όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καμαρώνει ότι κάνει «το καλύτερο δυνατό» στα «ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια» και ξορκίζει ως μη ρεαλιστικό «σύνθημα» τη μόνιμη σταθερή δουλειά, τη μονιμοποίηση όσων σήμερα εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας με ελαστικές μορφές. Προσπαθεί να πείσει εργαζόμενους και ασθενείς να κατεβάσουν στο τίποτα τον πήχη των απαιτήσεών τους, να παραμερίσουν τις ανάγκες τους, να τις θυσιάσουν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, να δοθούν νέα κίνητρα στο κεφάλαιο για επενδύσεις.

Νοσοκομεία χωρίς εφημερίες

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου «Θριάσιο» προκαλεί και η απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για μετακίνηση 6 ειδικευομένων γενικών γιατρών σε άλλες δημόσιες Μονάδες Υγείας για 2 μήνες. «Οι γιατροί κάλυπταν συνολικά 40 - 45 εφημερίες σε τουλάχιστον 7 κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του νοσοκομείου. Οι μετακινήσεις οξύνουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού: «Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 210», τονίζεται.

Ως αποτέλεσμα της μετακίνησης, για δεκάδες μέρες τον Ιούλη και τον Αύγουστο δεν θα εφημερεύουν οι δυο παθολογικές, η νευρολογική, η ΩΡΛ κλινική, στην Αιμοδοσία δεν θα γίνονται αιμοληψίες τα Σαββατοκύριακα, αναστέλλονται οι εισαγωγές στο τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η λειτουργία του ιατρείου Διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Λευκάδας, εξαιτίας της υποστελέχωσης και για να δοθούν άδειες και ρεπό, σειρά κομβικών για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου τμημάτων θα εφημερεύσουν από ελάχιστες έως καθόλου μέρες τον Αύγουστο. Π.χ. η παιδιατρική κλινική και το παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο θα απέχουν από την εφημερία για 9 ημέρες, το ακτινολογικό ιατρείο για 13 μέρες, ενώ η καρδιολογική κλινική και το αντίστοιχο εξωτερικό ιατρείο θα εφημερεύσουν για μόλις 8 μέρες. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει για τις προαναφερόμενες μέρες να φροντίζουν για τη διακομιδή των έκτακτων περιστατικών στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Βγήκε στη ζητιανιά το Τζάνειο

Να χορηγήσει στο νοσοκομείο το ποσό των 3.300 ευρώ «για την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατ' επέκταση για την ασφάλεια των ασθενών, προσωπικού και συνοδών» ζητά με έγγραφό του (28/7/2016) ο διοικητής του νοσοκομείου «Τζάνειο» προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Η «αιτία» αυτής της κίνησης «ελεημοσύνης» προς έναν επιστημονικό φορέα και όχι προς το κράτος είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου «η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα» και «έχει επιφέρει προβλήματα στην οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου το οποίο αδυνατεί τις περισσότερες φορές να αναλάβει το κόστος προτεινόμενων λύσεων»...

Σε αυτή την κατάσταση έχει φέρει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει. Δεν αποτελεί εξαίρεση τα νοσοκομεία να απευθύνονται σε ιδιώτες και επιχειρηματίες για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για ανακαίνιση υποδομών, ενώ ζητιέται από τους ασθενείς να αγοράσουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα, να φέρουν από το σπίτι τους σεντόνια κ.λπ. Πολλά ΚΥ φυτοζωούν και προμηθεύονται υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα από δωρεές ιδιωτών ή από «ρεφενέ» των ίδιων των εργαζόμενων. Αλλωστε, με τέτοια κριτήρια αξιολογούνται κι επιλέγονται από τις κυβερνήσεις οι διοικητές των νοσοκομείων: Πόσο μειώνουν το «κόστος» για το κράτος, εξασφαλίζοντας έσοδα στα νοσοκομεία από τους ασθενείς, αλλά και δωρεές, χορηγίες κ.λπ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάλιστα με τροπολογία στο «παράλληλο» πρόγραμμα φορτώνει μέρος του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.

Η ζωτική σημασία του αιτήματος για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και κατάργηση κάθε πληρωμής κι επιχειρηματικής δράσης, φαίνεται και στην περίπτωση του νοσοκομείου «Μεταξάς», το οποίο όπως ανέδειξε πρόσφατα σε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, δεν έχει μαγνητικό τομογράφο «πράγμα απαράδεκτο - όπως είπε η Δ. Μανωλάκου - για αντικαρκινικό νοσοκομείο, που χρειάζεται να γίνει διάγνωση, που χρειάζεται να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πορείας των καρκινοπαθών». Οσο για τον αξονικό τομογράφο εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης, χρησιμοποιείται μόνο για πολύ επείγοντα περιστατικά. Ο υπουργός Υγείας απάντησε μόνο για τον αξονικό τομογράφο, λέγοντας πως αναμένεται μια χορηγία από το ίδρυμα «Νιάρχου». Για μαγνητικό τομογράφο μάλλον περιμένουν κάποιο άλλο «ευαγές» ίδρυμα να ...ευαισθητοποιηθεί. Μέχρι τότε οι καρκινοπαθείς θα πληρώνουν - όσοι έχουν - σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα...


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ