ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ - ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Ανελέητο κυνηγητό με... «εξατομικευμένα μνημόνια»!

Ακόμα περισσότερο σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό του λαού η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Την ανελέητη ένταση του κυνηγητού εναντίον των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και το Δημόσιο σηματοδοτούν η πρόταση που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και οι σχετικές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει για τα ίδια ζητήματα (π.χ. για την τροποποίηση της ρύθμισης των «100 δόσεων»), τόσο με το επίσημο αίτημά της για τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, όσο και με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη.

Στην ουσία, η συγκυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση... εξατομικευμένων «μνημονίων» ανά εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στις τράπεζες και στην εφορία, αφού μετά από εξέταση του συνόλου των περιουσιακών και εισοδηματικών του στοιχείων από «ειδικές επιτροπές», θα καθορίζεται η μέγιστη δυνατή δόση που πρέπει να δίνει κάθε μήνα, αφήνοντάς του ως «περίσσευμα» μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του, τις λεγόμενες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Είναι προφανές ότι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα καλούνται να κόψουν ακόμα περισσότερα από την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις δόσεις που θα προβλέπουν αυτά τα εξατομικευμένα «μνημόνια» και να μην «πεταχτούν» τελείως έξω από κάθε είδους ρύθμιση των χρεών τους...

«Αξιολόγηση», «βαθμολόγηση» και καθορισμός δόσης ανά νοικοκυριό...

Η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε έκθεση 180 σελίδων της γιαπωνέζικης επενδυτικής τράπεζας «Nomura», η οποία με τη σειρά της έχει πολλά κοινά στοιχεία με την αντιλαϊκή πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την 1/8/2014, και η οποία ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που καταρτιζόταν στη βάση του περιβόητου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατατέθηκε προχτές στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

  • Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau). Η εν λόγω αρχή θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον «Τειρεσία», τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι. Το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη, μάλιστα, θα παραδίδεται στα δικαστήρια - ή τις όποιες αρχές θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά τη διευθέτηση της οφειλής -, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της «ρύθμισης» τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι...
  • Αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με βάση την κυβερνητική πρόταση θα δημιουργηθεί γραμματεία του Συμβουλίου, με διευθύνσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν. Οι δανειολήπτες αυτοί θα καταθέτουν στην εν λόγω γραμματεία όλα τα στοιχεία για τα δάνειά τους, τα εισοδήματά τους και την όποια περιουσία τους, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να καθορίζει τις περιβόητες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσής» τους και τη δόση που θα πρέπει να πληρώνουν. Με άλλα λόγια, η «αξιολόγηση» και «βαθμολόγηση» κάθε δανειολήπτη από τη Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, σε συνδυασμό με την εξέταση όλων των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων του από τη γραμματεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμπληρώνουν το παζλ του... «εξατομικευμένου μνημονίου», που θα σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των υπερχρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αλλαγή διατάξεων που αφορούν την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εκδικάζονται πιο γρήγορα οι προσφυγές υπερχρεωμένων νοικοκυριών που κάνουν χρήση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», αλλά και μέτρα ουσιαστικής απάλειψης των όποιων - ολότελα ανεπαρκών - διατάξεων έχουν απομείνει για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, στο όνομα της καταπολέμησης των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» (των... «εχόντων» που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν). Πρόκειται για μια αντιλαϊκή κατεύθυνση που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (επί των ημερών της οποίας π.χ. ολοκληρώθηκε ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, που προβλέπει ακόμα και την παραχώρηση της πρώτης κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη στην τράπεζα και τη διαμονή σε αυτήν με καταβολή ενοικίου) και η οποία συνεχίζεται συστηματικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης, μάλιστα, «κουμπώνουν» και με τις σχετικές αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος ψηφίστηκε ήδη ως «προαπαιτούμενο» ενόψει του νέου μνημονίου, στις 22/7.
  • Δημιουργία εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company). Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα στον οποίο το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό και ο οποίος θα παίρνει τα «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αναλαμβάνοντας εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα λεγόμενα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και κατά συνέπεια εκτιμάται ότι - ικανοποιώντας τη σχετική πάγια απαίτηση και ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου - θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαιά τους σε νέα δάνεια προς τις «βιώσιμες» επιχειρήσεις.
Οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις για τη ρύθμιση των «100 δόσεων»

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, άλλωστε, της έντασης του κυνηγητού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, κινούνται και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του αιτήματος που κατέθεσε στις 9 Ιούλη προς τον ESM για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το αίτημα, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται ρητά για:

-- «Τροποποίηση του καθεστώτος ρύθμισης φορολογικών δόσεων για το 2014 - '15 (σ.σ. της ρύθμισης των "100 δόσεων") ώστε να αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

-- «Να μειωθεί η διάρκεια της ρύθμισης για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής νωρίτερα».

-- «Υιοθέτηση επιτοκίων αγοράς».

-- «Εγκριση νομοθεσίας για την εξάλειψη του ανώτατου (ακατάσχετου) ορίου του 25% σε μισθούς και συντάξεις και μείωση όλων των κατώτατων ορίων των 1.500 ευρώ».

Με άλλα λόγια: Πέταγμα έξω από τη ρύθμιση όσων δεν καταφέρνουν να πληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις της και τα χαράτσια που προστίθενται συνεχώς, μείωση αριθμού δόσεων για εκείνους που κόβοντας και από τα στοιχειώδη «μπορούν» να «αποπληρώσουν νωρίτερα», αύξηση των επιτοκίων και μείωση του «ακατάσχετου» ορίου για απευθείας κατασχέσεις από τις τράπεζες!

Προκλητικό είναι και το γεγονός ότι η προωθούμενη μείωση των δόσεων για την αποπληρωμή των χαρατσιών και των φόρων των προηγούμενων μνημονίων «πλασάρεται» τάχα ως κίνηση που θα πλήξει τους «έχοντες». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι... «έχοντες» έχουν κάνει ήδη τη δουλειά τους, με τις ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που επέτρεψε να ενταχθούν στη ρύθμιση μεγαλοοφειλέτες και επιχειρηματικοί όμιλοι με οφειλές πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (!), αλλά και να εντάξουν στην ίδια ρύθμιση τα πρόστιμά τους από κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις (π.χ. λαθρεμπόριο), χαρίζοντάς τους έτσι εκατομμύρια ευρώ από το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων, που έφτασε ακόμα και το 100% για εφάπαξ καταβολές!

Αντίθετα, τις περισσότερες δόσεις αναγκάζονται να επιλέξουν μόνο εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού όσο περισσότερες είναι οι δόσεις της ρύθμισης τόσο μεγαλύτεροι είναι οι τόκοι και τα ποσοστά των υπέρογκων προσαυξήσεων που καλούνται να πληρώσουν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ