ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Τα φύτρα της λαϊκής συμμαχίας, με τη συμπόρευση και το ενιαίο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο γέννησε το κίνημα στη σύγχρονη ιστορία του, με καθοριστική και αδιαμφισβήτητη τη συμβολή του ΚΚΕ
Τα φύτρα της λαϊκής συμμαχίας, με τη συμπόρευση και το ενιαίο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο γέννησε το κίνημα στη σύγχρονη ιστορία του, με καθοριστική και αδιαμφισβήτητη τη συμβολή του ΚΚΕ
Οι φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιχειρούν να ξεμπερδεύουν με κάθε εργατική λαϊκή κατάκτηση, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, δείχνουν σήμερα πιο καθαρά από ποτέ τον ενιαίο χαρακτήρα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δίπλα στα αντεργατικά μέτρα που κλιμακώνονται, την τελευταία τουλάχιστον 20ετία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η αστική τάξη επιταχύνει τη συγκέντρωση σε κλάδους, όπου τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, επιζητώντας ζωτικό χώρο, για να επενδύσει αποδοτικά τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της. Ταυτόχρονα, σπάνε παραδοσιακές συμμαχίες, με τις οποίες η αστική τάξη και τα κόμματά της σταθεροποίησαν τα προηγούμενα χρόνια την εξουσία τους.

Στο γενικευμένο αντιλαϊκό πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά και μέσα σ' αυτά τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία και οι γυναίκες, στέκονται στην ίδια από τις δυο όχθες που αντικειμενικά χαράζει η πολιτική, με την οποία η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιχειρούν να διαχειριστούν την κρίση υπέρ των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους.

Καθολική επίθεση

Ακόμα και αν το κεφάλαιο ξεπεράσει την κρίση, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης
Ακόμα και αν το κεφάλαιο ξεπεράσει την κρίση, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης
Ορισμένα μόνο παραδείγματα δίνουν ενδεικτικά την εικόνα:

1. Σε περιόδους αιματηρών περικοπών στο λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση κατευθύνει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρήσεων κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ (με προοπτική σταδιακά να φτάσουν τα 3,7 δισ.) για τη δημιουργία βραχύχρονων (πεντάμηνων) και υποαμειβόμενων (625 ευρώ μισθός) θέσεων απασχόλησης, που συγκαλύπτουν την πραγματική ανεργία, προωθούν ταχύτατα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το κυριότερο ισοδυναμούν με την παροχή τζάμπα εργατικής δύναμης στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, που η καπιταλιστική κρίση καταστρέφει με ασύλληπτους ρυθμούς ζωντανή εργατική δύναμη, έχοντας εκτινάξει τους επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους στις 800.000, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα τους καλούν να γίνουν ελευθεροεπαγγελματίες σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα υποκαθιστούν το κράτος στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και θα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στους ιδιώτες να πατήσουν πιο γερά το πόδι σε τομείς όπως η Πρόνοια.

2. Το γεγονός ότι η βραχύχρονη απασχόληση, η ψευτοκατάρτιση των ανέργων και η σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην «κοινωνική οικονομία» χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ - ευρωπαϊκά κονδύλια με 5% εθνική συμμετοχή σε κάθε «δράση»), δείχνει το φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα και την αντιλαϊκή στόχευση του προγράμματος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σαν βασικό εργαλείο για την «ανάπτυξη», η οποία, εκ των πραγμάτων, συναρτάται με το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Οι γυναίκες και η νεολαία, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων, θα είναι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα στη νέα ανθρωποθυσία που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στο βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας.

3. Η απελευθέρωση των ταξί αποτελεί χαρακτηριστική φιλομονοπωλιακή παρέμβαση, που προβλέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ, χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και ενισχύει τη μονοπώληση του κλάδου από μεγάλες επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών και τις απανωτές αυξήσεις που ήδη επιβάλλονται στα εισιτήρια, η μετακίνηση μέσα και έξω από τον αστικό ιστό θα γίνει ακριβότερη για τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και απρόσιτη για τα πιο φτωχά τμήματά τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες θα γίνουν χαμηλά αμειβόμενοι μισθωτοί σε μεγαλοεταιρείες ταξί, ενώ οι σημερινοί μεροκαματιάρηδες του κλάδου θα υποχρεωθούν σε ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

4. Στο Φορολογικό, η κυβέρνηση από τη μια καταργεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και από την άλλη μελετά την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, στο 15% από 20% που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, μέτρα όπως η αύξηση στον ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους για τα τσιγάρα, στα τέλη των ΙΧ, η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο, πλήττουν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και αφαιμάσσουν το πενιχρό τους εισόδημα, ανεξάρτητα από τον κλάδο και τον τομέα όπου απασχολείται κανείς.

5. Το δρομολογημένο κλείσιμο - σε πρώτη φάση - 40 Οργανισμών του Δημοσίου, από τους οποίους θα προκύψουν 7.000 εν δυνάμει άνεργοι, θα κάνει ακόμα χειρότερες τις - υποτυπώδεις ούτως ή άλλως - υπηρεσίες που το κράτος προσφέρει στο λαό, θα καταδικάσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια και την ανεργία, θα δώσει εκ νέου έδαφος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που καραδοκούν για να καλύψουν τους τομείς απ' όπου αποσύρεται το κράτος.

6. Η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με το νέο νόμο - πλαίσιο, προσαρμόζει πιο αποτελεσματικά την επιστήμη και την έρευνα στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου, υποβαθμίζει το περιεχόμενο των σπουδών και την επιστημονική γνώση, με επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Χειρότερη θα γίνει η κατάσταση και στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, με τα αλλεπάλληλα νομοσχέδια που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, θέλοντας θα μετατρέψουν τον - κατ' ευφημισμό - δημόσιο τομέα, σε εφάμιλλο ανταγωνιστή του ιδιωτικού και τα ασφαλιστικά ταμεία σε αγοραστή πανάκριβων υπηρεσιών από τους ιδιώτες και το Δημόσιο.

7. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα οδηγήσει στην παραπέρα μονοπώληση στρατηγικών τομέων της παραγωγής, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ακριβές και ποιοτικά χειρότερες οι υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα. Με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο λαός στερείται με βίαιο τρόπο βασικά παραγωγικά εργαλεία, που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν ευημερία κάτω από μια άλλη, λαϊκή εξουσία και μια άλλη οργάνωση της οικονομίας. Την ίδια ώρα, το ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο βάζει στο χέρι χρυσοφόρους τομείς της παραγωγής, ενισχύοντας γεωστρατηγικά τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή και κερδίζοντας νέα πεδία για την επένδυση των συσσωρευμέων κεφαλαίων του, στα αποκαΐδια των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

8. Συμπληρωματική στα παραπάνω είναι η ένταση της καταστολής, με κινούμενους καμεροχαφιέδες, περιστολή των διαδηλώσεων και εισαγγελικές παρεμβάσεις ενάντια σε όποιον αμφισβητεί και αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική, κύρια με ταξικούς όρους. Ενάντια στο κίνημα και τη νεολαία, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, ρίχνει στη μάχη προς βοήθεια της καταστολής και τη ναρκω-καταστολή. Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε την Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός, στοχεύει στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού.

Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο

Ολες οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη προωθούνται ή θα νομοθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν το τελευταίο εικοσάμηνο, αλλά και συνολικά στο αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Εχουν σωρευτική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς να εξαιρείται κανείς, είτε είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, είτε είναι αυτοαπασχολούμενος ή φτωχός αγρότης.

Ολοι πλήττονται εξίσου από την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της παραγωγής, από την κυριαρχία των ιδιωτών στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια, από τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από την καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας. Η επίθεση σε έναν κλάδο έχει άμεσες και γενικευμένες συνέπειες για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και στον αντίποδα δρα αναζωογονητικά για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Για παράδειγμα, κάθε μέτρο γης που κερδίζουν οι πολυεθνικές στην αγροτική παραγωγή, την παρασκευή και διακίνηση τροφίμων, αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο πιάτο της λαϊκής οικογένειας σαν διατροφικό προϊόν μειωμένης ποιότητας, επικίνδυνο για την υγεία. Ακόμα πιο πέρα: Κανένας, πέρα από το κεφάλαιο, δεν έχει να ωφεληθεί από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και των Μεταφορών, όπως μόνο η πλουτοκρατία βγαίνει κερδισμένη από τη ραγδαία μείωση των μισθών και των συντάξεων, η οποία αντανακλάται άμεσα στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ.

Κάθε αντιδραστική αλλαγή που καταφέρνουν στην οικονομία και το εποικοδόμημα τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, πλήττει συνολικά το λαό και τα δικαιώματά του, οι συνέπειές του δεν περιορίζονται σε έναν μόνο κλάδο. Από αυτή τη σκοπιά, η πάλη σε ενιαίο μέτωπο για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι καθοριστική μόνο για να εμπεδωθεί η αλληλεγγύη, που πολλαπλασιάζει τη δυναμική του κινήματος. Είναι όρος αναγκαίος για να μπουν σοβαρά εμπόδια στη σαρωτική επέλαση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, να πολεμηθεί αποτελεσματικά και νικηφόρα για το λαό η πολιτική τους.

Πρόταση ρεαλιστική και αναγκαία

Σ' αυτή τη δοκιμασμένη από τη ζωή διαπίστωση πατάει η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, το ριζοσπαστικό κίνημα των γυναικών και της νεολαίας, με στόχο το αντιπάλεμα της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, μέχρι την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά της.

Σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου, όπου ακόμα και στοιχειώδεις κατακτήσεις των περασμένων δεκαετιών αμφισβητούνται και παίρνονται πίσω, η οικονομική πάλη για τη βελτίωση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης ή για τον κρατικό προστατευτισμό σε τομείς όπου συνυπάρχουν οι αυτοαπασχολούμενοι με τα πολυεθνικά μεγαθήρια, δεν είναι αρκετή, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατακτήσεις ανάλογες με αυτές που απέσπασε το κίνημα σε προηγούμενες περιόδους ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Σήμερα, ακόμα και η άμυνα στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, προϋποθέτει τα οικονομικά αιτήματα να διαμορφώνονται και να υπηρετούν την ανάπτυξη ενός αποφασιστικού πολιτικού αγώνα, που θα αμφισβητεί στην καρδιά της τη στρατηγική του κεφαλαίου και θα αντιτάσσει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης την οργάνωση της οικονομίας σε όφελος του λαού, με λαϊκή εξουσία. Πίσω από αυτή τη γραμμή πάλης, καιροφυλακτεί η ενσωμάτωση και ο συμβιβασμός, η απογοήτευση και η ήττα.

Εναν τέτοιο αγώνα, μπορεί να τον διεξάγει με αποτελεσματικότητα η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και με ενιαίο πλαίσιο πάλης, που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτή η λαϊκή συμμαχία διαμορφώνει αιτήματα, παίρνοντας υπόψη τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι με το μυαλό και τα χέρια τους, αλλά και την αλματώδη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε κοινωνικό, επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, ώστε σήμερα, κάτω από προϋποθέσεις, να είναι εφικτή η ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων, σύνθετων και πραγματικών αναγκών του λαού.

Αλλαγή των συσχετισμών παντού

Η κρίση που βαθαίνει δείχνει τα ξεπερασμένα όρια του σάπιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Ακόμα και αν το κεφάλαιο ξεπεράσει την κρίση, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης. Ταυτόχρονα, η κρίση ανέδειξε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στο τσάκισμα του λαού, γεγονός που έχει τη δική του συμβολή στη διαπιστωμένη απαξίωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, ξεμπροστιάζονται τα συνδικαλιστικά του δεκανίκια, επαληθεύεται ο ρόλος τους σαν υπονομευτές του εργατικού κινήματος και σαν ιμάντες προώθησης της κυρίαρχης πολιτικής. Περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται σήμερα τις ευθύνες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού για το γεγονός ότι δεν ήθελε και δεν μπορούσε να προετοιμάσει έγκαιρα το κίνημα για να αντιπαλέψει τη λυσσαλέα επίθεση, αλλά αντίθετα συνέβαλε καθοριστικά στο να ωριμάσουν οι παράγοντες εκείνοι που ευνόησαν την εκδήλωσή της.

Ωστόσο, όσο αυτές οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις διατηρούν υπολογίσιμη δύναμη και ρόλο, ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς όφελος του λαού. Το ίδιο ισχύει και με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο εργατικό κίνημα και καλλιεργούν τη φενάκη ενός καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, για να ανακόψουν, με αυταπάτες και αποπροσανατολισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων. Η συντριβή όλων αυτών και ταυτόχρονα το δυνάμωμα του ΚΚΕ και η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, η οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές, είναι όροι αναγκαίοι για να προκύψουν ισχυρά ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική, που κάτω από προϋποθέσεις, θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της.

Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα τη δύναμή του. Στο χέρι του είναι να φέρει τα πάνω κάτω, να γκρεμίσει αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει. Τα φύτρα της λαϊκής συμμαχίας, με τη συμπόρευση και το ενιαίο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο γέννησε το κίνημα στη σύγχρονη ιστορία του, με καθοριστική και αδιαμφισβήτητη τη συμβολή του ΚΚΕ. Από το ρίζωμα και το δυνάμωμα αυτής της συμμαχίας θα καρπίσει η πραγματική διέξοδος για το λαό, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία, ο σοσιαλισμός.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ