ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι πιέσεις

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα
Από πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα
Ανησυχητικά ανεβαίνει για μία ακόμη φορά το θερμόμετρο της έντασης στη Συρία, όπως και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δήθεν νοιάζονται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα το κλίμα επιβαρύνει η έναρξη επιχειρήσεων του συριακού στρατού στη βόρεια πόλη Χάμα από τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (31 Ιούλη) εναντίον ισχυρών αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Συγκεχυμένες και ρευστές είναι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, που και το 1982 είχε δεχθεί ξανά τα πυρά του στρατού με εντολή του τότε Προέδρου (πατέρα του νυν), Χαφέζ Αλ Ασαντ, για την καταστολή ταραχών από ισλαμιστές της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα». Πάντως, αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τις οποίες επικαλούνται το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και εκπρόσωποι των λεγόμενων «Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού», υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται από 140 έως τουλάχιστον 300 μέσα σε μία βδομάδα, ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες και ότι δεκάδες κτίρια έχουν βομβαρδιστεί ή καεί. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και ψωμί, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες της πόλης.

Επιπλέον, προχτές, «ειδικοί ερευνητές» που επικαλέστηκε σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, κατήγγειλαν «υπερβολική κρατική βία» κατά Σύρων διαδηλωτών.

Σχέδια αποσταθεροποίησης βλέπει η Δαμασκός

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τον απολογισμό των συγκρούσεων δεν επιβεβαιώνονται από τις συριακές αρχές, που υποστηρίζουν πως ό,τι συμβαίνει στην πόλη Χάμα οφείλεται στη δράση αντικαθεστωτικών στοιχείων, που συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, κάτι που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις καταγγέλλονται ακόμη ότι στήνουν διάφορες προβοκάτσιες και επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας. Χαρακτηριστικά είναι εδώ τα «ηχητικά ντοκουμέντα» που μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση στις αρχές της περασμένης βδομάδας και τα οποία καταγράφουν συνομιλίες αντικαθεστωτικών δυνάμεων με ξένους παράγοντες σχετικά με το συντονισμό επιχειρήσεων σε βάρος του στρατού, αλλά και σχετικά με το ντύσιμο νεκρών στρατιωτών με πολιτικά ρούχα ώστε τα θύματα να παρουσιαστούν σε βίντεο σαν πολίτες που σκοτώθηκαν από κυβερνητικά πυρά. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί στην πόλη Χάμα έκλεψαν στρατιωτικές στολές και ταυτότητες σχεδιάζοντας προβοκάτσιες...

Πάντως, σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια του Σύρου Προέδρου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υπογράφοντας νομοθετικό διάταγμα για τη νομιμοποίηση της ελεύθερης συγκρότησης πολιτικών κομμάτων, δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτό, τα κόμματα πρέπει να συγκροτούνται στη βάση κοσμικών, συνταγματικών αρχών και όχι στη βάση θρησκείας, φυλής και να έχουν παράλληλη «διαφάνεια στους στόχους, στις μεθόδους και στη χρηματοδότησή» τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι ισορροπίες που φαίνεται να τηρούνται διαφάνηκαν και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη, που κατέληξε στο να καταδικάσει την κρατική βία σε βάρος αμάχων, ενώ ζητάει «από όλες τις πλευρές να δείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων κατά κρατικών θεσμών».

Στην ίδια ανακοίνωση (που εκδόθηκε με 14 ψήφους υπέρ και όχι με 15, αφού ο Λίβανος, μη μόνιμο μέλος, δυσανασχέτησε με το κείμενο), το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει την ισχυρή του αφοσίωση στην αυτοκυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ «επισημαίνει ότι η μόνη λύση στην τρέχουσα κρίση βρίσκεται στην πολιτική διαδικασία»...

Αντιρρήσεις σε μόνο καταδικαστική ανακοίνωση της συριακής ηγεσίας είχαν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα. Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε την Πέμπτη το Σύρο ομόλογό του να προβεί «σε μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει την ειρήνη και τη δημοκρατία», διαφορετικά προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να πάρει «κάποιες αποφάσεις». Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος προέβλεψε ότι εάν ο Ασαντ δεν επιλύσει τα προβλήματα αυτά, τότε «τον περιμένει θλιβερή τύχη»...

Εντείνονται οι πιέσεις

Η ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν επισείει απειλές για μελλοντικές κυρώσεις, όπως τα οικονομικά αντίποινα που επέβαλαν σε βάρος Σύρων αξιωματούχων οι ΗΠΑ και η ΕΕ (με την Ιταλία να γίνεται η πρώτη από όλες τις χώρες που αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της από τη Δαμασκό)... Ωστόσο, τίποτε δε θα πρέπει να αποκλείεται, ούτε καν μία μεσοπρόθεσμη ριψοκίνδυνη στρατιωτική επέμβαση, μολονότι τη διέψευσε ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ.

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν προχτές ανοιχτά (όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ) ότι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ, αφού υποστήριξαν ότι «ο Ασαντ βρίσκεται ήδη στο δρόμο της εξόδου» και ότι η Συρία «θα είναι σίγουρα ένα πολύ καλύτερο μέρος χωρίς τον Ασαντ».

Την ίδια ώρα οι Γερμανοί ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερη «διεθνοποίηση» της κρίσης στη Συρία, απαιτώντας τον άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου από τον ΟΗΕ (όπως πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε), ενώ οι Γάλλοι (διά του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ) ασκούν πιέσεις για την «ανάγκη» διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Στην κρίση παρενέβη προχτές και η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και να καλεί τη Συρία «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα μηνύματα της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία το συντομότερο δυνατό».

Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στη Συρία αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Θεσσαλονίκη, 05 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της διοικήσεως της ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το σύνολο των ΜΜΕ, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ έχει να διευκρινίσει τα εξής:

Ως γνωστόν, η ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με την ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΑΕ και τον κ. Πηλαδάκη, και έχει σεβαστεί το γεγονός ότι η οιαδήποτε ανακοίνωση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο σκοπιμότητες εντυπωσιασμού, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ με σωρεία ψευδών και διαστρεβλωτικών ανακοινώσεων. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει να διακόψουμε τη σιωπή μας και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, όπως αυτή προκύπτει τόσο από τα γεγονότα, όσο και από τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις.

1) Είναι γνωστό ότι η εταιρεία μας ανέλαβε το φθινόπωρο του 2009 την κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας. Το έργο ξεκίνησε ουσιαστικά αρχές του 2010. Τον Νοέμβριο παραδόθηκε κατασκευαστικά και αρχές Δεκεμβρίου με αναλυτικό πρωτόκολλο παραδόθηκε προς χρήση. Εκτοτε λειτούργησε συνεχώς τόσο για αγώνες όσο και για συναυλίες με πλήρη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ.

2) Αρκετά νωρίτερα όμως είχαν αρχίσει να διαφαίνονται δυσκολίες στα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης, λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ, λόγω κακής διαχείρισης και λόγω αποτυχίας προσέλκυσης εμπορικών επενδυτών. Ετσι, όταν οι συνθήκες έδειχναν ότι, παρόλο που το γήπεδο θα στοίχιζε μόνο 21.000.000 ευρώ από τα 42.000.000 ευρώ του εγκεκριμένου δανείου, παρόλα αυτά τα χρήματα δεν επαρκούσαν. Στήθηκε λοιπόν ο εξής μηχανισμός:

Αμέσως μετά την παραλαβή και την εντατική χρήση του γηπέδου, και ενώ απέμεναν να αποκατασταθούν οι τελευταίες επουσιώδεις συμπληρώσεις και φθορές από τη χρήση, η ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΑΕ, διά του κ.κ. Πηλαδάκη και με τη σύμπραξη του Λαρισαίου διαχειριστή της κοινοπραξίας κ. Γ. Ντόντου, μεθόδευσε την έκπτωσή μας, με στόχο όχι μόνον να μην εξοφλήσουν το υπόλοιπο της αμοιβής μας ύψους περίπου 4.500.000 ευρώ, αλλά επιπλέον να εισπράξουν, ζητώντας την κατάπτωσή τους, και όλες τις δικές μας εγγυητικές επιστολές ύψους 3.800.000 ευρώ, ήτοι πάνω από 8.000.000 ευρώ. Οι πραγματικές ανάγκες για τεχνικές διευθετήσεις είναι περίπου 200.000 ευρώ! Το σχέδιο, αν και χονδροειδές, ήταν αρχικά καλής σύλληψης, διότι θα έβγαζε την ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΑΕ από το αδιέξοδο που δημιούργησε η αποτυχία της επένδυσης.

3) Πλην όμως, την 25/7/2011 δημοσιεύθηκε η με αριθ. 22115/2011 ΜονΠρθ δικαστική απόφαση, η οποία δικαίωσε πλήρως την εταιρεία μας, καθώς απαγορεύθηκε η κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών μας με την αιτιολογία ότι «το αίτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών δεν δικαιολογείται, λόγω της ουσιαστικής και εμπρόθεσμης ολοκληρώσεως του τμήματος του έργου που αφορά τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, της ικανοποιητικής ποιότητάς του και της κανονικής λειτουργίας του έργου».

Το γεγονός της απόφασης αυτής πυροδότησε νέο χείμαρρο ανακοινώσεων όπου αναμασώνται οι ίδιες ανακρίβειες.

4) Η ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΕ υποχρεούται να σταματήσει το απίστευτο ψεύδος περί εξόφλησης των υποχρεώσεών της και να μας καταβάλει τα ποσά που συμβατικά και υπερσυμβατικά μας οφείλει, και να μας επιτρέψει να ικανοποιήσουμε οικονομικά τους επαγγελματίες που εργάστηκαν για την ανέγερση του γηπέδου.

5) Για όλη αυτή τη διαμάχη έχουν γίνει αγωγές αλλά και μηνύσεις στα φυσικά πρόσωπα από πλευράς μας, διότι η σκευωρία η οποία εξυφάνθη από τον κ. Πηλαδάκη και τον κ. Ντόντο οδήγησε την εταιρεία μας, που ΟΥΔΕΠΟΤΕ γνώρισε δίκη στα 40 χρόνια της επαγγελματικής ζωής της στην προστασία των δικαστηρίων.

Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύει ακράδαντα ότι θα δικαιωθεί πλήρως στο εγγύς μέλλον.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org