ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
1976: Η πρόκληση του «Χόρα» στο Αιγαίο

Η «πέτρα του σκανδάλου», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» (πρώην «Χόρα») στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
Η «πέτρα του σκανδάλου», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» (πρώην «Χόρα») στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
Το καλοκαίρι του 1976, για ακόμη μία φορά, Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης. Αφορμή, αυτή τη φορά, ήταν η πραγματοποίηση ερευνών από τουρκικό σκάφος «Χόρα» στο Αιγαίο, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είχε προηγηθεί, στις αρχές του χρόνου, ο εντοπισμός των κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο. Ετσι, με σκοπό την έρευνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων, το τουρκικό επιστημονικό σκάφος «Σισμίκ» (το προηγούμενο όνομα του ήταν «Χόρα») αποπλέει στις 23 Ιούλη του 1976 από τα στενά του Βοσπόρου για το Αιγαίο.

Ωστόσο, η έξοδος του «Χόρα» ήταν μάλλον η αφορμή, παρά η αιτία, για την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πίσω από το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για το πετρέλαιο, υπήρχε η ανομολόγητη, αλλά σαφής πρόθεση της Αγκυρας να ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς στο Αιγαίο και να εγγράψει υποθήκες εδαφικών διεκδικήσεων. Δύο ήταν τα επίμαχα θέματα, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και η υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική ηγεσία αμφισβητούσε στην Ελλάδα, τόσο το δικαίωμα των 12 μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών.

Οι ΗΠΑ με την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» συντηρούν ελεγχόμενη κρίση στην περιοχή ώστε να παίζουν, με το αζημίωτο, το ρόλο του επιδιαιτητή.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η έξοδος του «Χόρα» προκαλεί το συναγερμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού από τους χάρτες πορείας προκύπτει ότι το τουρκικό σκάφος θα περνούσε, τουλάχιστον σε μια περίπτωση, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, βορειοδυτικά της Λέσβου.

Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή μπροστά στην ωμή πρόκληση επιλέγει το δρόμο των διπλωματικών παρεμβάσεων. Καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων...

Το «Χόρα» ελλιμενίστηκε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1903 Γεννιέται στην Κένυα ο Λουίς Λίκεϊ. Σπουδαίος αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος. Πραγματοποίησε εκατοντάδες έρευνες στην Ανατολική Αφρική και διατύπωσε την άποψη ότι ο άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ πριν απ' ό,τι πίστευαν μέχρι τότε οι επιστήμονες. Επίσης, ότι η ανθρώπινη εξέλιξη είχε ως κέντρο της την Αφρική και όχι την Ασία όπως νομιζόταν. Οι απόψεις του Λίκεϊ προκάλεσαν σάλο στην επιστημονική κοινότητα και αμφισβητήθηκαν έντονα. Ωστόσο, το επιστημονικό του έργο και τα ευρήματα των ερευνών του αποτέλεσαν τη βάση για τις επόμενες, περισσότερο τεκμηριωμένες έρευνες για την προϊστορία του ανθρώπου. Στηριγμένοι στις δικές του ανακαλύψεις, πολλοί επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο, άρχισαν εκτεταμένες έρευνες στην Αφρική με αντικείμενο τη ζωή των γοριλών και των χιμπατζήδων, σχετικά με την εξέλιξη των ειδών.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1960 Ο Φιντέλ Κάστρο εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1960 Ανεξαρτησία και της Ακτής του Ελεφαντοστού.

1963 Οι αντιπρόσωποι της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας υπογράφουν στη Μόσχα τη Συμφωνία για την απαγόρευση των δοκιμών των πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο Διάστημα και κάτω από το νερό. Στη συμφωνία προσχώρησαν πάνω από 100 κράτη.

1964 Απότομη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επίκεντρο το Κυπριακό. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ελληνοκυπριακά χωριά και λιμάνια στην Τυλληρία (Β. Κύπρος). Ατμόσφαιρα επικείμενου ελληνοτουρκικού πολέμου.

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή στη Σαϊγκόν προκαλώντας πολλά θύματα.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων Κρουζ στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

ΥΠΑΡΚΤΟΣ και ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά μπροστά σε ένα συνολικό σχέδιο λύσης, έξω από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, επισήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη στη Γεροσκήπου, προσθέτοντας ότι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό είναι καθολική (σελίδα 8)

Η ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή στην απεργία, η δυναμική αυτού του αγώνα, η συμπαράσταση από τις οργανώσεις των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων έδωσαν αυτοπεποίθηση στους γιατρούς. Οι γιατροί απαιτούσαν από τις Διοικήσεις της Ομοσπονδίας και του ΣΕΥΠΙΚΑ να τσαλακώσουν τη λογική του υπουργείου «δε συζητάω με απεργούς», να βάλουν στην άκρη τους διαμεσολαβητές και τους αποπροσανατολιστικούς διαλόγους (σελίδα 12)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ περί της επίτευξης μιας ακόμη συμφωνίας στο τραπέζι των μαραθώνιων συνομιλιών στην Οχρίδα, που, όμως, δεν ξεκαθάρισαν τη συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ταραγμένο σκηνικό της ΠΓΔΜ. Και αυτό, όχι μόνο λόγω των νέων δεδομένων που έχουν διαγραφεί στα πεδία των σποραδικών - πλέον εδώ και βδομάδες - συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και του στρατού της ΠΓΔΜ, αλλά και εξαιτίας των συγκεκριμένων πιέσεων που ασκούν οι απεσταλμένοι των ΕΕ και ΗΠΑ (σελίδα 13)

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ βία και πολιτική πόλωση στη Μέση Ανατολή, που αγγίζει πια ανεπανάληπτα - ακόμα και για την αιματηρή ιστορία της περιοχής - επίπεδα, με την «ειρηνευτική διαδικασία» να έχει μπει για τα καλά στην «κατάψυξη» και τις αλληλοκατηγορίες και τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο να κλιμακώνονται διαρκώς (σελίδες 14-15)

ΠΑΣΧΙΖΕΙ η κυβέρνηση για την ανάκτηση από την Ελληνική Αστυνομία του «χαμένου κύρους» της και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία, όπως χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής ανάληψης της αρχηγίας της ΕΛ.ΑΣ από τον αντιστράτηγο Φώτη Νασιάκο. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής χαρακτηρίστηκε από την υπόσχεση του νέου αρχηγού ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για μια Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική (σελίδα 18)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά την ημέρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως ισχυροί.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, ασθενείς και στα ανατολικά μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ