ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΥΚΗ
"Παρκάρουν" τα απορριμματοφόρα δίπλα στο γυμναστήριο!

Σε γκαράζ απορριμματοφόρων μετατρέπει τον αυλόγυρο του Αθλητικού Κέντρου στην Ανω Πεύκη, δίπλα στο Ηλιακό χωριό, ο δήμαρχος της πόλης, Π. Καμάρας,ενώ την ίδια στιγμή, στο χώρο που ήταν το γκαράζ κατασκευάζει πισίνα και καφετερία, δήθεν για τον καλλωπισμό του Δημαρχιακού "μεγάρου"...

Αντίθετα με την επίσημη αυτή εκδοχή του δημάρχου, οι κάτοικοι εκτιμούν ότι η καφετερία και η πισίνα που κατασκευάζει ο Δήμος, με λεφτά των δημοτών από τα ανταποδοτικά τέλη, θα παραχωρηθεί, στο μέλλον, σε ιδιώτη! Και καμία σχέση δεν έχει με τον "καλλωπισμό".

Αλλωστε, τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνει ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο δήμαρχος. Το θέμα για το γκαράζ, την πισίνα και την καφετερία δε συζητήθηκε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργασίες στο χώρο του γυμναστηρίου για το γκαράζ γίνονται χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη από τη νομοθεσία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι εργασίες για την κατασκευή του γκαράζ, ξεκίνησαν πριν από 15 μέρες, από την εταιρία "Αττική Δίοδος". Την περασμένη Τετάρτη και ύστερα από παρέμβαση των κατοίκων, η αστυνομία σταμάτησε τις εργασίες, καθώς δεν υπήρχε η σχετική άδεια από την Πολεοδομία.

Επισημαίνεται ότι στο χώρο του γκαράζ δε θα σταθμεύουν μόνο, αλλά και θα καθαρίζονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Κάτι που σημαίνει ότι σε όλη την περιοχή θα υπάρχει η μυρωδιά σκουπιδιών. Ηδη, σήμερα ο χώρος όπου σταθμεύουν προσωρινά τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτος λάσπες και σκουπίδια, ενώ έντονη είναι ήδη και η μυρωδιά, συνθήκες που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, που βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό για την περιοχή τους.

Ετσι, από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι τόσο του Ηλιακού χωριού όσο και διπλανών περιοχών, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές και στάλθηκαν στο Πολεοδομικό Γραφείο της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προκειμένου να μην εκδώσει άδεια για κατασκευή γκαράζ, ενώ το κοινοποίησαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), στην οποία ανήκει το Γυμναστήριο προκειμένου να πάρει θέση.

Στην καταγγελία τους οι κάτοικοι τονίζουν μεταξύ άλλων: "Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε να συνυπάρχουν το Αθλητικό Κέντρο, όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά, αλλά και τα σπίτια μας με τα απορριμματοφόρα του Δήμου, τα οποία θα επιβαρύνουν πολύ άσχημα το περιβάλλον της περιοχής. Καλούμε τους αρμόδιους να παρέμβουν και να σταματήσουν αυτές τις παράνομες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής".

"Είναι γνωστή η τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, καθώς εν μέσω θέρους, όταν λείπουν αρκετοί κάτοικοι, προσπαθεί μέσα σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα σε σπίτια, στην αυλή του Γυμναστηρίου να κατασκευάσει ένα γκαράζ για απορριμματοφόρα. Κάτι τέτοιο οι κάτοικοι απέδειξαν ότι δε θα το δεχτούν", επισήμανε ο Δημ. Βανδώρος κάτοικος της περιοχής.

Παρά την παρέμβαση των κατοίκων όμως ο αύλιος χώρος του Γυμναστηρίου παραμένει σκαμμένος, γεμάτος χαντάκια και χώματα και η είσοδος έχει γίνει απροσπέλαστη. Τα παιδιά, που παίζουν στην περιοχή κινδυνεύουν, καθώς δεν υπάρχει καμία περίφραξη, ενώ όταν το γυμναστήριο ανοίξει ξανά, στις αρχές Σεπτέμβρη - λόγω των διακοπών είναι κλειστό τον Αύγουστο - πολλοί φοβούνται ότι δε θα υπάρχει πρόσβαση για τα παιδιά της περιοχής, λόγω των εργασιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πεύκης Στέργιος Λαμπρόπουλος και επικεφαλής της παράταξης "Ενωτική Δημοτική Κίνηση Πεύκης" τόνισε στο "Ρ" για το θέμα: "Ο χώρος δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς είναι σε μια περιοχή υπό ανάπλαση, με την οποία έχουν καθημερινή επαφή παιδιά. Η μόνη λύση είναι να αναζητηθεί άλλος χώρος και να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα".

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ

Καλοκαιράκι!..

Καλοκαιράκι με διοξίνες και δηλητήρια. Καλοκαιράκι με πιπερόριζα, αγιόκλημα, μαντζουράνα και βασιλικό. Καλοκαιράκι με αντιθέσεις και αντιφάσεις. Καλοκαιράκι με υποκρισία και Σύμφωνο Σταθερότητος στο μαρτυρικό Σεράγεβο. Θράσος και αηδία. Δε φτάνει που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Η προτροπή σ' ένα λαό ν' ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνησή του. Εμείς το λέμε πραξικόπημα. Η έντιμη δημοκρατία τους πώς; Εκείνα τα σιχαμερά χαμόγελα και οι χειραψίες της υποταγής. Η χλιδή και η αλαζονεία. Βουρ στον πατσά. Ετοιμαστείτε για το πλιάτσικο.

Καλοκαιράκι, φορτωμένο ντροπές.

Καλοκαιράκι, με πνίγεις!.. Η δημοκρατίας (τους) των πολυεθνικών, της διαφθοράς και της ασυδοσίας. Η δημοκρατία (τους) της ανεργίας και της λιτότητας. Ο Μιλόσεβιτς χαλάει τη σούπα. Ο σερβικός λαός χαλάει τη σούπα. Οι Σέρβοι Κοσσοβάροι που σφάζονται, ο ελληνικός λαός που συμπαρίσταται και παρακαλά σαν ελεύθερος πολιορκημένος του Μεσολογγίου ν' αντισταθούν και ν' αντέξουν.

Καλοκαιράκι με διοξίνες και δηλητήρια, καλοκαιράκι με πιπερόριζα, μαντζουράνα και βασιλικό. Καλοκαιράκι με πνίγεις!... Στο φανάρι σφουγγίζει τον ιδρώτα του προσώπου, μ' ένα χαρτομάντιλο, διψασμένος ο λουλουδάς. Οι μηχανές στο φουλ αναμμένες. Τα μπάνια του λαού. Ο άνεμος ούριος, η νίκη πύρρειος. Εμείς δίνουμε τη δική μας εξήγηση. Μη χαμογελάσεις άλλο, δικέ μου, στον φακό και με πιάνει σύγκρυο. Τα δόντια σου μαυρίζουν και οι ουλές σου μεγαλώνουν και κινούνται σαν μικρά καβούρια που εισχωρούν στο βάθος της σκέψης μας και του κορμιού.

Μια κάλπικη σιωπή. Στις παρυφές της πόλης. Στους σταθμούς, στα λιμάνια και τ' αεροδρόμια, τα μολυσμένα κύματα της οχλαγωγίας τρέχουν να προλάβουν. Ατέλειωτες ώρες αναμονής. Το μεγάλο όραμα της χρονιάς. Η άδεια. Πατείς με, πατώ σε. Το πλοίο που σφυρίζει. Το τρένο που χάνεται στη στροφή. Τ' αεροπλάνο που δε φτάνει. Στην εθνική οδό το μποτιλιάρισμα μεγαλώνει.

Καλοκαιράκι με τις πονηριές σου. Καλοκαιράκι με τις ξεγνοιασιές σου. Καλοκαιράκι με τα φρούτα και τις χωματερές. Καλοκαιράκι με τους ύπουλούς σου εχθρούς, με τη μικρή οθόνη στη διαπασών. Ο φόνος, η ληστεία, το δυστύχημα, η απάτη, η φρίκη, ο θάνατος, η πρώτη σου είδηση.

Καλοκαιράκι, με πνίγεις!... Ο ήλιος που σε ψήνει. Κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο. Ο μεταλλικός κουρνιαχτός του κομπρεσέρ, σου καρφώνεται σαν λεπίδι στο μηνίγγι.

Καλοκαιράκι μου γλυκό, τι μου θυμίζεις; Τον πατέρα κάτω απ' την ακακία της Νενές, πλάι στο λαγήνι με βρεμένο τσουβαλάκι να κρατά το νερό δροσερό. Την τραγιάσκα κρεμασμένη σ' ένα κλαρί, το ποτήρι με το ούζο, την ελιά και την αντσούγια και πάνω στο κούτελο μια φλοίδα αγγουριού να τον δροσίζει. Ηρθε κι ο γείτονας να τον συντροφέψει.

Καλοκαιράκι μου πικρό, τι μου θυμίζεις; Τη μάνα ν' απλώνει την καρπέτα πλάι στο κύμα και στο ταψί μοιρασμένο - ανάμεσα σε κομμάτια πάγου - το καρπούζι στα οχτώ.

Κι εμείς να περιμένουμε με το στόμα ανοιχτό την αγουρίδα να ωριμάσει.

Καλοκαιράκι μου όμορφο... Καλοκαιράκι, ευλογημένο, μη φεύγεις!...

Βασίλης Λιόγκαρης

Στο χώρο αυτό, γύρω από το κλειστό Γυμναστήριο Πεύκης, ο δήμαρχος θέλει να φτιάξει το γκαράζ των απορριματοφόρων... Ετσι, όσοι γυμνάζονται εκεί, θα εισπνέουν και τον "κατάλληλο" αέρα...

Οσον αφορά το χώρο του παλιού γκαράζ, έσπευσε να τον κάνει ...πισίνα!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org