ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εξαρση βίας και κατά των δυνάμεων κατοχής, λέει η "KFOR"...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Δώδεκα με δεκαπέντε φόνοι γίνονται κάθε μέρα τουλάχιστον στις ζώνες περιπολίας των αμερικανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην KFOR", παραδέχτηκε χτες ο ταξίαρχος Τζον Κράντοκ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Αν και επιχείρησε - μάλλον ματαίως... - να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, όταν αναφέρθηκε σε μία "γενική βελτίωση της κατάστασης στο Κόσσοβο", δεν μπόρεσε να κρύψει την ανησυχία του για την αλματώδη άνοδο της βίας μέσα στο περασμένο 24ωρο, οπότε εκδηλώθηκαν τουλάχιστον επτά αρκετά σοβαρά επεισόδια με δράστες Κοσσοβάρους Αλβανούς όχι μόνον κατά Σέρβων της επαρχίας, αλλά και στρατιωτών που συμμετέχουν στις δυνάμεις της "KFOR", με πρώτους στο στόχαστρο τους Ρώσους. Στη διάρκεια τέτοιων περιστατικών τραυματίστηκε μάλιστα και ένας Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος δέχτηκε πυρά αγνώστων την ώρα που έκανε σκοπιά σε φυλάκιο στο ανατολικό Κόσσοβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στα επτά, διαφορετικά, περιστατικά που σημειώθηκαν στις περιοχές Κορετίν, Κοσόβσκα Καμένιτσα, Ουρόσεβατς, Πετς, Πρίζρεν και Τζακόβιτσα, οι δράστες έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων και χειροβομβίδων. Ενα ακόμη γεγονός που αυτοδιαψεύδει την υποτιθέμενη διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης του "UCK" και αποκαλύπτει πως η πολυεθνική δύναμη "KFOR" δεν έχει ουσιαστικά τον έλεγχο παρά "ψιχίων" από το τεράστιο οπλοστάσιο του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου"...

Στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε χτες τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, Τζον Κράντοκ, υπεραμύνθηκε της δραστηριότητας των Αμερικανών στρατιωτών, λέγοντας πως αυτοί έκαναν "αρκετές επιχειρήσεις σε παράνομα κέντρα κράτησης όπου οι Αλβανοί είχαν οδηγήσει Σέρβους που είχαν απαγάγει"...

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι περισσότερες εγκληματικές ενέργειες σημειώνονται σε δύο περιοχές στο νότιο τομέα του Κοσσόβου, ενώ στο κεντρικό τμήμα του Κοσσόβου, που είναι υπό αμερικανική επίβλεψη, "υπάρχει μία ουσιαστική μείωση της εγκληματικότητας"...

Επτά χαρακτηριστικά βίαια περιστατικά σε ένα 24ωρο!

Ο ταγματάρχης Ιαν Τζούστεν, εκπρόσωπος της "KFOR" στην Πρίστινα, χτες φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την έξαρση της βίας στο Κόσσοβο, που πλέον ξεκάθαρα στρέφεται κατά των Ρώσων στρατιωτών που συμμετέχουν στις πολυεθνικές δυνάμεις κατοχής της επαρχίας.

"Η KFOR είναι πολύ ανήσυχη για τις τρέχουσες επιθέσεις κατά στρατιωτών της" είπε ο Τζούστεν, προσθέτοντας με "νόημα" ότι οι όροι της δράσης των ΝΑΤΟικών και άλλων δυνάμεων στο Κόσσοβο τους επιτρέπουν τη "χρήση άμεσης απάντησης σε οποιαδήποτε επίθεση".

Σύμφωνα με τον ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, άγνωστοι δράστες, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, επιτέθηκαν κατά τριών ρωσικών φυλακίων στο Κορετίν και στο Κοσόβσκα Καμένιτσα, ρίχνοντας πυρ εναντίον τους. Σε μία από τις τρεις αυτές επιθέσεις, τραυματίστηκε στο μηρό - όχι σοβαρά - ένας Ρώσος στρατιώτης.

Στρατιώτες της "KFOR" που φύλαγαν σπίτι Σέρβων στο Ουρόσεβατς αντάλλαξαν πυρά με αγνώστους που επέβαιναν σε όχημα. Στη συνέχεια, ελικόπτερο "Απάτσι" κλήθηκε να ακολουθήσει τους δράστες. Το κυνηγητό σταμάτησε όταν τραυματίστηκε ένας από τους δράστες, ο οποίος και συνελήφθη οδηγούμενος στις φυλακές της Πρίστινας.

Πυροβολισμοί ρίφθηκαν κατά φυλακίου της "KFOR" κοντά στο Πρίζρεν. ΝΑΤΟικοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά καταφέροντας στη συνέχεια να συλλάβουν έναν Αλβανό, του οποίου το αυτοκίνητο ήταν φορητό "οπλοστάσιο".

Στο Πετς, πάλι περιπολία της "KFOR" δέχτηκε πυρά αγνώστων. Ενας ύποπτος Κοσσοβάρος Αλβανός συνελήφθη. Τέλος ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν σε φυλάκιο στην Τζακόβιτσα και κατά τη διάρκεια έρευνας που ακολούθησε μεταξύ άλλων σε παρακείμενο σπίτι βρέθηκε τουλάχιστον ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδες.

Η δραματική επιδείνωση της τεταμένης κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε τους προβληματισμούς του Φινλανδού Προέδρου Μαάρτι Αχτισαάρι σε σχέση με τον αριθμό (όχι πάνω από 3.000 άτομα) των αστυνομικών δυνάμεων που τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αποφασίσει να στείλουν στην περιοχή.

"Φοβάμαι πως ο ρόλος της διεθνούς αστυνομικής δύναμης δεν έχει προβλεφτεί ορθώς... Η ιδέα ότι 3.000 αστυνομικοί θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τάξη σε μία περιοχή όπως το Κόσσοβο είναι εξωπραγματική!", δήλωσε ο Φιλανδός Πρόεδρος. Ο ίδιος κατέληξε υπαινισσόμενος μία παράταση στο χρονοδιάγραμμα παραμονής των δυνάμεων της "KFOR", υποστηρίζοντας πως "οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένες, οπλισμένες και άρα περισσότερο κατάλληλες για να έχουν την ευθύνη της διατήρησης της ασφάλειας στην περιοχή"...

Στο μεταξύ, ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γίρι Ντίνστμπιρ, προέβη χτες σε κριτική της τακτικής και πρακτικής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, προειδοποιώντας για "κινδύνους εγκατάστασης νέου ολοκληρωτικού καθεστώτος"...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε συντάκτη της τσέχικης εφημερίδας "ΠΡΑΒΟ", ο Ντίνστμπιρ σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα φαίνεται να δέχεται παθητικά "νέα εγκλήματα στο Κόσσοβο, όπου δολοφονούνται άνθρωποι και πυρπολούνται σπίτια κατά δεκάδες, αν όχι κατά εκατοντάδες".

Συμφωνία Ρουγκόβα - Χάτσι για το μεταβατικό συμβούλιο;

Η Νάντια Γιούνες, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Πρίστινα, ανακοίνωσε χτες πως επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στον ηγέτη του "UCK" Χασίμ Χάτσι και τον αρχηγό του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο μεταβατικό συμβούλιο της επαρχίας. Πληροφόρησε δε πως η προγραμματισμένη επόμενη συνεδρίαση Σέρβων και Αλβανών αξιωματούχων που συγκροτούν το "Μεταβατικό Συμβούλιο" θα γίνει στις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η συνάντηση Ρουγκόβα - Χάτσι κράτησε γύρω στις 3,5 ώρες και έγινε παρουσία του ανώτατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κόσσοβο Μπερνάρ Κουσνέρ. Η Γιούνες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πληροφορίες που διέρρευσαν από την παράταξη του Ρουγκόβα, ότι δηλαδή συμφωνήθηκε η αύξηση των εδρών του "Μεταβατικού Συμβουλίου" κατά μία, προκειμένου να εκπροσωπηθεί στέλεχος κόμματος που συμμαχεί με τον "Δημοκρατικό Σύνδεσμο".

Από πηγές προσκείμενες στον "UCK", αλλά και από δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ηγέτης της οργάνωσης Χασίμ Χάτσι, η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών (που είναι η πρώτη εδώ και επτά μήνες) κατέληξε σε συμφωνία για τερματισμό του μποϊκοτάζ συνεδριάσεων του "Μεταβατικού Συμβουλίου" από τα στελέχη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ρουγκόβα.

"Θεωρώ ότι ήταν μία καλή συνάντηση" δήλωσε ο Χάτσι, τονίζοντας πως κυρίως συζητήθηκαν οι τρόποι υπερπήδησης των δυσκολιών που υπάρχουν.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως κανένα στέλεχος του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" και ιδιαίτερα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν έχει προβεί σε σχόλια ή δηλώσεις για την παραπάνω συνάντηση.

Το Μαυροβούνιο υιοθετεί τις οδηγίες της Ουάσιγκτον...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλη μία απόδειξη της ποδηγετούμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Μαυροβουνίου ήρθε χτες με αφορμή την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα σχέδια της Ποντγκόριτσα για ριζικές αλλαγές στο καθεστώς σχέσεων της Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας και την επαναφορά της "απειλής" διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας σε τουλάχιστον έξι βδομάδες.

"Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να παραμείνει εντός της Ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας για... να διασφαλίσει από εκεί την προστασία των δικαιωμάτων του" σημείωσε αργά προχτές το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν.

Ωρες πριν είχε, όπως είναι γνωστό, προηγηθεί η γνωστοποίηση των προτάσεων της ηγεσίας του Μαυροβουνίου για ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο των ομοσπονδιακών σχέσεων της Ποντγκόριτσα με το Βελιγράδι, αλλά και η επαναφορά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας έως τις αρχές Οκτώβρη, σε περίπτωση που οι παραπάνω προτάσεις απορριφθούν.

Χτες, πάντως, οι μαυροβούνιες αρχές άλλαξαν "σκοπό" με τον πρόεδρο του κυβερνώντος συνασπισμού δυνάμεων να λέει πως η Ποντγκόριτσα "διόλου δε βιάζεται να κερδίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της, τουλάχιστον με τον τρόπο που επιχείρησε η Κροατία, η Βοσνία ή το Κόσσοβο". Ο ίδιος στη συνέχεια, πιθανότατα για να προλάβει αρνητικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή την αμερικανική "οδηγία" περί "αυτοσυγκράτησης", υποστήριξε πως το Μαυροβούνιο "που είναι από τις παλιότερες χώρες στην Ευρώπη δε δέχεται παρεμβάσεις ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα"...

ΒΟΛΒΟ - ΣΚΑΝΙΑ
Διά της "κατάποσης" παρήχθη μεγαθήριο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Στο χώρο της αυτοβιομηχανίας, η "Βόλβο" επί χρόνια ορεγόταν τη "Σκάνια" και τελικά κατάφερε να την "καταπιεί". Μέχρι χτες, ο επενδυτικός όμιλος "Ινβέστορ" που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Σκάνια έδειχνε ανένδοτος στις "προκλήσεις". Ωστόσο, ο Μάρκους Βαλεμπέργι, διευθύνων σύμβουλος της Ινβέστορ δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι συμφώνησαν με τη "Βόλβο" για την αξία της "Σκάνια", προκειμένου να ενισχυθεί στην παγκόσμια αγορά.

Τώρα πια η"Βόλβο - Σκάνια" είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο στην παραγωγή φορτηγών αυτοκινήτων. Πρώτη έρχεται η "Μερσέντες" με 165.000 φορτηγά το χρόνο, ακολουθεί η "Βόλβο - Σκάνια" με 125.000 φορτηγά. Η αγορά στοίχισε στη "Βόλβο" 60 δισ. σουηδικές κορόνες, 10 δισ. κορόνες παραπάνω από ό,τι είχε πάρει η "Βόλβο" από την αμερικανική "Φορντ" όταν πούλησε τα ΙΧ.

Αστραπή εν αιθρία, χαρακτήρισε την απόφαση της συγχώνευσης ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη "Σκάνια"Τσελ Βαλίν. Το μόνο παρήγορο, κατά τη γνώμη του, είναι ότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι "Βόλβο" και "Σκάνια" θα διατηρήσουν τις επωνυμίες τους, επομένως υπάρχει ελπίδα να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές στην παραγωγή, δηλαδή απολύσεις...

Ο ελάχιστος οπλισμός του "UCK", που έχει παραδοθεί μέχρι τώρα, επιδεικνύεται και φωτογραφίζεται διαρκώς για τις εντυπώσεις...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ