ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχεται καύσωνας από την Αφρική

Μαρτυρική θα είναι η επόμενη βδομάδα για εκείνους που θα βρεθούν στην Αθήνα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτός από την πρόβλεψη προτείνει την εξόρμηση σε παραλίες, κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη, αφού το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς.

Από σήμερα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή αύξηση, ενώ ο καύσωνας της Τρίτης και της Τετάρτης θα πλήξει κυρίως τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο λόγος της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες που έρχονται από τα νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή της Τυνησίας. Μαζί με την άπνοια που θα επικρατεί θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι φορείς της χώρας, ενόψει της βαθμιαίας ανόδου της θερμοκρασίας. Εχουν διαμορφωθεί κλιματιζόμενες αίθουσες για την υποδοχή των θερμοπλήκτων, ενώ έχουν ενταθεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Γενικά, συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα όσοι είναι ηλικιωμένοι ή έχουν προβλήματα υγείας. Παραθέτουμε μια σειρά οδηγιών, που καλό είναι να ακολουθήσετε όσο θα διαρκέσει ο καύσωνας.

  • Να μένετε στη σκιά, σε δροσερό μέρος, όπου δημιουργείται κάποιο ρεύμα αέρα με φυσικά ή τεχνητά μέσα.
  • Περιορίστε όσο γίνεται την κυκλοφορία σας κάτω από τον καυτό ήλιο, καθώς και τη σωματική καταπόνηση.
  • Να ντύνεστε ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα ρούχα και ανοιχτό λαιμό.
  • Να πίνετε άφθονο δροσερό ή κρύο νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα πολλά γλυκά και τα οινοπνευματώδη.
  • Τρώτε όσο γίνετε πιο ελαφρά. Ρίξτε περισσότερο αλάτι, απ' ό,τι συνήθως, στο φαγητό σας.
  • Μη μένετε τελείως ακίνητοι μέσα στο σπίτι. Να περπατάτε.
  • Να κάνετε συχνά ντους με δροσερό νερό.
  • Αποφεύγετε τα μέρη όπου μαζί με τη μεγάλη ζέστη υπάρχει υψηλή υγρασία.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Πιθανά να χρειαστεί να ελαττώσετε τις δόσεις.
  • Τα εξασθενημένα ή κατάκοιτα άτομα να μεταφέρονται στο κέντρο του δωματίου, όπου ο αέρας ανανεώνεται καλύτερα. Να τα βοηθάτε να μετακινούνται.
  • Στη θάλασσα να χρησιμοποιείτε καπέλο. Σε περιπτώσεις καύσωνα το κολύμπι είναι δροσιά και όχι άσκηση. Να ξαπλώνετε στη σκιά και όχι στην καυτή άμμο.
  • Οι πάσχοντες από διάφορα νοσήματα να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς και οι πνευμονοπαθείς.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Αλίμονο σ' όποιον πάσχει από καρδιά

Χωρίς εντατική μονάδα ένα νησί με 25.000 ανθρώπους το καλοκαίρι

Το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων των ακριτικών νησιών φέρνει πάλι στην επιφάνεια ο θάνατος του 67χρονου Ηλία Καλλέργη στην Κάλυμνο πριν τρεις μέρες. Ο ασθενής υπέστη οξύ πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης πάνω στην ίδια την υγεία τους. Για το λόγο αυτό στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την απόφαση μάλιστα αυτή την είχαν πάρει ένα μήνα πριν συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό. Αιτία, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλύμνου, Ηλίας Μακρυλός,είναι το γεγονός πωςενώ στο νοσοκομείο έχει χτιστεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία έχει και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μονάδα Αιμοδοσίας, δε λειτουργεί επειδή δεν έχει αλλάξει ο Οργανισμός του νοσοκομείου ώστε να προβλέπει τη δημιουργία της Μονάδας και την επάνδρωσή της με νοσηλευτικό προσωπικό. Η αλλαγή του Οργανισμού έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας αλλά δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, όταν το ΕΚΑΒ λειτουργεί με κεντρικό άξονα λειτουργίας του την Αθήνα, ασφαλώς χάνεται πολύτιμος χρόνος και γι' αυτό πρέπει να μοιραστούν τα ελικόπτερα και να εδρεύουν στα νησιά του Αιγαίου. "Το έμφραγμα που υπέστη ο ασθενής ήταν πάρα πολύ βαρύ, μας επισήμανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, αλλά του στερήθηκε η περίθαλψη στη ΜΕΘ, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Προφανώς την υγεία των κατοίκων των νησιών τη μετράνε με βάση το οικονομικό της κόστος". Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καλύμνου, Γ. Θανάτσης,μας διαβεβαίωσε μεν πως είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις των γιατρών στο νοσοκομείο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανάγκες των 25.000 κατοίκων το καλοκαίρι, αλλά είναι κενές το ένα τρίτο των θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού. Επανέλαβε επίσης το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής το ένα από τα νέα ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το ΕΚΑΒ να σταθμεύει μόνιμα στα Δωδεκάνησα και κατά προτίμηση στην Κω ώστε να μη χάνεται χρόνος ώσπου να έρθει το ελικόπτερο από την Αθήνα. Ανάλογο αίτημα, υπενθυμίζουμε, έχουν και οι κάτοικοι όλων των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΕΚΑΒ χτες ανακοινώθηκε πως το ΕΚΑΒ όταν δέχτηκε την κλήση για αεροκομιδή, αμέσως ξεκίνησε τη διαδικασία ναύλωσης ελικοπτέρου από την "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα" και το οποίο απογειώθηκε στις 11.20. Το ΕΚΑΒ, τονίζεται στην ανακοίνωση, με κανέναν τρόπο δεν εμπλέκεται και ως εκ τούτου καθόλου δεν ευθύνεται (όπως με ευκολία κατηγορείται) για τους χρόνους και τη διαδικασία πτήσης του ελικοπτέρου.

Με το ζόρι διάλυση

Τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει περίπτωση να μη μεταφερθούν οι κλινικές από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο ΓΠΝ "Παπαγεωργίου", εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ν. Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι εργαζόμενοι από τις κλινικές που έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν στο νέο νοσοκομείο αρνηθούν να μετακινηθούν, θα αντικατασταθούν από άλλους εργαζόμενους του ίδιου νοσοκομείου ή ακόμη και από εργαζόμενους του ΕΣΥ που ανήκουν σε άλλα νοσοκομεία.

Οσον αφορά τις διαρκώς αυξανόμενες αντιδράσεις σχετικά με την τελευταία τροποποίηση για το "Παπαγεωργίου", ισχυρίστηκε ότι αυτές οφείλονται σε παραπληροφόρηση, αλλά και "σε συντεχνιακά συμφέροντα". Σημείωσε ακόμη ότι οι οκτώ κλινικές που πρόκειται να μεταφερθούν στο "Παπαγεωργίου" θεωρούνται από τις καλύτερες στα νοσοκομεία της πόλης. Με τον τρόπο αυτό παραδέχτηκε ότι με την τροποποίηση υποβαθμίζονται και τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η δημιουργία του Νοσοκομείου Δυτικών Συνοικιών υποτίθεται ότι θα αναβάθμιζε τις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΣΥ στην πόλη.

Το νοσοκομείο θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις: Από τις 16 Αυγούστου τα εξωτερικά ιατρεία και ορισμένα εργαστήρια και στο τέλος του έτους οι 8 κλινικές που θα μεταφερθούν από τα άλλα νοσοκομεία. Στην πρώτη φάση θα απασχοληθούν οι 200 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ άλλοι 250 περίπου εργαζόμενοι θα έρθουν από τις κλινικές που θα μεταφερθούν.

Με ανακοίνωσή τους οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι η κυβερνητική απόφαση για το "Παπαγεωργίου" "προκαλεί αναστάτωση στους συνταξιούχους, που έχουν απόλυτη ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, αφού με τα υπάρχοντα και του ΙΚΑ οι λίστες αναμονής φθάνουν στους 4 και 5 μήνες και η πολιτική λιτότητας και η φορολογία των συντάξεών μας δεν αφήνουν περιθώρια προσφυγής σε ιδιωτική περίθαλψη".

ΕΪΤΖ
Αυξάνονται τα κρούσματα

Αυξητική είναι και το πρώτο εξάμηνο του 1999 η πορεία εμφάνισης νέων κρουσμάτων ΕΪΤΖ. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι θα ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό πληθυσμό διαθέτοντας μία ολόκληρη αυτοκίνητη μονάδα ενημέρωσης!

Η ανακοίνωση του υπουργείου αφορά ουσιαστικά την προβολή του προγράμματος "Αφροδίτη", που αναφέρεται στις εκδιδόμενες γυναίκες. Ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης ανακοίνωσε ότι στο εξάμηνο δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) 81 έφηβοι και ενήλικες με ΕΪΤΖ και 1 παιδί κάτω των 12 ετών, το οποίο μολύνθηκε από τη μητέρα του. Ετσι ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ΕΪΤΖ ανέρχεται σε 1.964 άτομα, από τα οποία τα 31 είναι παιδιά. Από τους 1.933 εφήβους και ενήλικες, οι 1.689 (87%) είναι άνδρες και οι 244 (13%) είναι γυναίκες, ενώ από τα 31 παιδιά τα 18 (58%) είναι αγόρια και τα 13 (42%) κορίτσια. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με έκθεση προόδου του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών παρατηρείται αύξηση των HIV οροθετικών κρουσμάτων και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με την καταγραμμένη αύξηση των κρουσμάτων ΕΪΤΖ στις γυναίκες που μολύνονται ετεροφιλικά. Από την 1η Γενάρη 1999, που ξεκίνησε ταυτόχρονα με τη δήλωση ΕΪΤΖ και ο Μαζικός Ανώνυμος Μη Ταυτοποιήσιμος Ελεγχος και η δήλωση των ΗΙV οροθετικών περιπτώσεων, από όλους τους γιατρούς της χώρας μόνο μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 1.700 οροθετικά άτομα, τα οποία δεν έχουν αναπτύξει πλήρες ΕΪΤΖ και εκ των οποίων τα 18 είναι παιδιά.

Παράλληλα ανησυχητικός είναι και ο εκτιμούμενος αριθμός αύξησης των εκδιδομένων αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας. Το 1991 ο αριθμός αυτός σύμφωνα με το ΚΕΕΛ έφτανε τις 1.500. Το 1996 αυξήθηκε στις 6.100 και το 1997 εκτιμάται γύρω στις 13.300.

Στην πράξη το πρόγραμμα "Αφροδίτη" σημαίνει ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11 μέχρι τις 3 τη νύχτα μια κινητή μονάδα ενημέρωσης θα επισκέπτεται χώρους συγκέντρωσης εκδιδομένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια κ. λ. π.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αργά αντέδρασε ο δήμαρχος

Να γίνονται κάτω από καθεστώς πλήρους διαφάνειας και σεβασμού των θεσμών όλα όσα έχουν σχέση με διαχείριση κονδυλίων, ζητά με χτεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της υπουργού Εσωτερικών για τις χρηματοδοτήσεις που απλόχερα "μοίρασε" στην ΤΑ. Κατηγορεί επίσης την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου, ότι αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ ή τις ΤΕΔΚ μοίρασε με προσωπικά κριτήρια τους θεσμοθετημένους αυτοτελείς πόρους της ΤΑ.

"Είναι χαρακτηριστικό της αδικίας την οποία υφίσταται ο Δήμος Θεσσαλονίκης το γεγονός ότι ενώ έχει στη δύναμή του το 1/25 του πληθυσμού της χώρας παίρνει από την κατανομή το 1/250 των κονδυλίων που διατίθενται, δηλαδή το 1/10 των όσων δικαιούται", τονίζεται στη δήλωση του δημάρχου.

Σχολιάζοντας την "οργισμένη" αντίδραση του δημάρχου, που στους 7 μήνες διοίκησης του δήμου μόνο φραστικά αντιτίθεται στις κυβερνητικές επιλογές, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", Αγάπιος Σαχίνης, σημείωσε: "Για μια φορά ακόμη η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε διαπιστώσεις και αρέσκεται στην απλή περιγραφή των όσων συμβαίνουν στην ΤΑ. Αρνείται την ενεργοποίηση των δημοτών και τη συμμετοχή τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Την πρακτική της αυτή την καταλαβαίνουμε καλά γιατί είναι δέσμια της ίδιας πολιτικής. Μιας πολιτικής φορομπηχτικής όπως εκφράζεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της. Οι δημότες πρέπει με τους αγώνες τους πρώτα να καταδικάσουν την πολιτική που εκφράζει η κυβέρνηση. Παράλληλα όμως και αυτούς που άμεσα ή έμμεσα με τα μισόλογά τους τη στηρίζουν".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ