ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Με τεράστιες ελλείψεις σηκώνει το βάρος της περίθαλψης εγκαυματιών

Να στραφεί ο αγώνας ενάντια στις πραγματικές αιτίες καλεί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου

Το «Θριάσιο»
Το «Θριάσιο»
Για άλλη μια φορά, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Μάνδρα πριν από 8 μήνες, και τώρα οι πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική.

Και στις δύο περιπτώσεις αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ η γεωγραφική θέση του νοσοκομείου, στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης, με καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», καθιστά επιτακτική την ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης και του «Θριάσιου» με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αναμόρφωση του οργανισμού για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) - Πλαστική του Κέντρου Εγκαυμάτων, με συνολική δύναμη 24 κρεβάτια (όπου σήμερα νοσηλεύονται 12 εγκαυματίες - οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς).

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν τουλάχιστον 2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή απαιτούνται τουλάχιστον 48 νοσηλευτές. Αντ' αυτού, σήμερα εργάζονται μόλις 17 νοσηλευτές (εκ των οποίων η μία έχει προσληφθεί μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και κινδυνεύει με απόλυση το Φλεβάρη του 2019), μία... βοηθός θαλάμου καθώς και ένας τραυματιοφορέας, που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων!

Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Στην Αιμοδοσία, επίσης, εκτός από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας, υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών και εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί γιατροί, ενώ ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση.

Μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετήθηκαν μόνο χάρη στην προσφορά των εργαζομένων της Αιμοδοσίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό και ακυρώσεις κανονικών αδειών) και στη βοήθεια εργαζομένων από άλλα τμήματα, αναδεικνύοντας και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ολόκληρο το βάρος της συλλογής αίματος για τους εγκαυματίες έπεσε μόνο σε τρεις νοσοκομειακές μονάδες Αιμοδοσίας.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές (π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική κ.ά.) και τμήματα του νοσοκομείου, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία βδομάδα καλοκαιρινής άδειας, και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερεύσουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα περί "αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας"».

Μεταξύ άλλων, το σωματείο αναδεικνύει ως προτεραιότητα την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας - ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απάντηση σε αιχρές επιθέσεις από μερίδα των ΜΜΕ

Eurokinissi

Την αισχρή επίθεση σε βάρος των πυροσβεστών καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του δημοσιογράφου του «ΣΚΑΪ» Τ. Τέλλογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αφού δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες πυροσβέστες στην πυρκαγιά στο Μάτι, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα καμένο πυροσβεστικό αυτοκίνητο, αποδεικνύεται πως η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και ότι οι πυροσβέστες δεν επενέβησαν στην πυρκαγιά.

Ανάλογη επίθεση, στην ίδια βάση, εξαπολύθηκε και με δηλώσεις άλλων δημοσιογράφων. Η επίθεση αυτή, καταγγέλλει η ΕΑΚΠ, εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια αποδόμησης της πυροπροστασίας, αξιοποιώντας τις συνέπειες και αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, «για να προωθηθούν πιο σύντομα οι διαλυτικές αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία 20ετία, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες και εθελοντικές οργανώσεις».

Οι εκτιμήσεις αυτές, κατά την ΕΑΚΠ, «επιβεβαιώνονται από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες δεν εμπεριέχεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως η ενίσχυση των πιστώσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα, για την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών του, για τη Δασική Υπηρεσία προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα έγκαιρα, για την Πολιτική Προστασία ώστε να επιτελέσει στην πράξη και όχι στα χαρτιά το ρόλο που της αναλογεί.

Δεν εξαγγέλθηκε επίσης ούτε μία επιπλέον πρόσληψη σε κανέναν από τους τρεις φορείς, διατηρώντας παράλληλα αυτούσιο όλο το σαθρό και αναχρονιστικό οικοδόμημα ενός στρατιωτικοποιημένου Πυροσβεστικού Σώματος, πέρα από επιλογές προσώπων και την επίκληση της "φιλανθρωπίας" οικονομικών παραγόντων. Πρόκειται για τις ίδιες αντιδράσεις και εξαγγελίες όπως και το 2007, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο σημερινό προαναγγελθέν έγκλημα».

Οπως επισημαίνεται, η επίθεση αυτή εξαπολύεται την ώρα που οι πυροσβέστες «ρίχνονται καθημερινά στις φλόγες για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας και του δασικού πλούτου της χώρας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τους αμέτρητους κινδύνους που έχει το συγκεκριμένο επάγγελμα, μετρούν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες εξαιτίας της προκλητικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής, που με την πολιτική τους έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, οχήματα, εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στα συμβάντα. Εχουν απολέσει αρκετά εργασιακά δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, εργάζονται ακατάπαυστα στα συμβάντα, με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς να πληρώνονται για τις υπερωρίες και χωρίς τη στοιχειώδη διοικητική μέριμνα».

Η ΕΑΚΠ καλεί τους πυροσβέστες και όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και από αυτήν την ολέθρια καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα καταστρέφουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Θέλουν εμάς τους πυροσβέστες αναλώσιμους και εξιλαστήρια θύματα. Πρέπει να τους δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Να αντισταθούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΑΚΠ. Να απομονώσουμε συνδικαλιστικά όλους αυτούς που υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πυροσβεστών, τη δήθεν αναβάθμιση και το κύρος της Υπηρεσίας μας».

Εργα «μη επιλέξιμα»...

Μια ακόμα πλευρά του θέματος που αναδεικνύει σήμερα από το πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», είναι και τούτο: Η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό, είναι σαφές ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για το κράτος και την ΕΕ του κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στο ποια έργα θεωρούνται επιλέξιμα, για να χρηματοδοτηθούν από το περίφημο ΕΣΠΑ, καθώς τα κριτήρια (μεταξύ αυτών και της ανταποδοτικότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους) αφήνουν «εκτός» έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς βλέποντας και τις προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή των προϋπολογισμών των Περιφερειών για τα αντιπλημμυρικά έργα και άλλες σχετικές υποδομές.

Τα έργα που προτάσσονται είναι αυτά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, που δείχνει τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης, δίνεται βάρος σε έργα που αφορούν τον τουρισμό πολυτελείας, τη μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών...

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα δάση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συμβάλλουν σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή, μηδαμινά κονδύλια, ενώ υπάρχουν κωδικοί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Ενα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται (οδικοί άξονες, αεροδρόμια κ.λπ.) δεν λαμβάνουν υπόψη την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής, επηρεάζοντας αρνητικά την αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, ο όποιος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι τόσο αποσπασματικός από δήμο σε δήμο, ακόμα και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, που, πολύ συχνά, ακόμα κι αυτά τα έργα που γίνονται, σώζουν ένα δήμο ή μια περιοχή και πνίγουν τον γειτονικό...


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ