ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ανακύκλωση των ανέργων και ζεστό χρήμα στην εργοδοσία

Η οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων και η πάλη για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλους

Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της βδομάδας για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά συνέχιση της πολιτικής που ανακυκλώνει την ανεργία και προσφέρει ζεστό χρήμα και φθηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Πρόκειται για προγράμματα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δε θέλει ή δεν μπορεί, αλλά κύρια διότι η ανεργία γεννιέται και αναπαράγεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι σύμφυτη με αυτό και οξύνεται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης.

Ετσι, την ίδια ώρα που η ανεργία θα διογκώνεται, η κυβέρνηση και η τρόικα θα «χρυσώνουν το χάπι» στους ανέργους, τάζοντάς τους δουλειά λίγων μηνών - καθιστώντας τους, με αυτόν τον τρόπο, ομήρους της πολιτικής τους - με ελάχιστη αμοιβή. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι καλούνται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να οργανώσουν την πάλη τους. Αλλωστε, η ανεργία ήταν στα ύψη ακόμη και στις φάσεις ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας και τώρα, στη φάση της κρίσης, γιγαντώνεται. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαία η συντονισμένη και οργανωμένη πάλη εργαζομένων και ανέργων για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Να μην επιτρέψουν την αποστέρηση βασικών αναγκών στους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους παιδικούς σταθμούς. Να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Θερίζει η ανεργία - λεφτά στην εργοδοσία


Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την ανεργία, από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2011 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2012, δηλαδή για ένα χρόνο, ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δισ. ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δισ. ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Επιπρόσθετα - και πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας - θα «ωφεληθούν» από το σύνολο των προγραμμάτων «από 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τα 900.000 άτομα».

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που δίνουν ένα ...«σκασμό λεφτά» στην εργοδοσία για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, αυτή διαρκώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία τον Απρίλη του 2011 έφτασε στο 15,8% από 11,9% που ήταν τον περασμένο Απρίλη. Οι άνεργοι έφτασαν τους 786.459 αυξημένοι κατά 207.736 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (σε ποσοστό κατά 35,9%). Βεβαίως, τα παραπάνω στοιχεία απεικονίζουν μέρος της τραγικής πραγματικότητας καθώς με βάση τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ δε θεωρείται άνεργος κάποιος που την εβδομάδα πριν την καταγραφή έχει δουλέψει έστω και μια ώρα! Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλη του 2011 ήταν 815.927, το Μάη 769.455 και τον Ιούνη 770.256. Ακόμη, όμως, και αυτά τα νούμερα είναι μικρότερα, αφού πολλοί είναι οι άνεργοι που δεν εγγράφονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, ακριβώς γιατί δεν έχουν ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά.


Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων, αντί να ενισχύσει ουσιαστικά τα επιδόματα ανεργίας, αυτό που κάνει είναι να δίνει ζεστό χρήμα στην εργοδοσία με το ένα χέρι και με το άλλο να κόβει ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ μηνιαίως. Ποσό, που το μήνα Μάη, από τους 685.000 εγγεγραμμένους ανέργους στη λίστα του ΟΑΕΔ, πήραν μόλις οι 222.976, δηλαδή το 1/3 των ανέργων!

Αναλυτικά, τα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

Προγράμματα που σαρώνουν τη σταθερή εργασία...

1) Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους.

«Κοινωφελής εργασία» σημαίνει εργασία για πέντε μήνες σε ανέργους με μισθό μόλις 625 ευρώ και ασφαλιστική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Στόχος του προγράμματος είναι η άλωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτό, οι ΟΤΑ θα γνωστοποιούν τις ανάγκες τους σε «φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα» (π.χ. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ινστιτούτα συνδικάτων, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις) και οι τελευταίοι θα φροντίζουν να στέλνουν τους δικαιούχους στους δήμους. Τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει και ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι του Λεκανοπεδίου προχωρούν σε μνημόνια συνεργασίας με Μη Κερδοσκοπικές - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να τα υλοποιήσουν. Είναι προγράμματα, στην κυριολεξία, δουλεμπορικά, που χτυπούν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και ανοίγουν το δρόμο να γενικευτεί αυτή η μορφή εκμετάλλευσης. Ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα γενικευτούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Διοίκηση.

2) Ηδη κατατέθηκε το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία (θα ψηφιστεί αρχές Σεπτέμβρη) με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, θεσπίζεται ένας νέος τύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοιΣΠΕ), καθώς και αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία (π.χ., συνεταιρισμοί, ΜΚΟ). Ανεργοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, ΑμΕΑ, πρώην τοξικομανείς κ.ά.) θα μπορούν να συστήνουν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία. Η κυβέρνηση, δηλαδή, αντί να φροντίσει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, τους «βαφτίζει» επιχειρηματίες και, μάλιστα, σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του κράτους, να είναι αναβαθμισμένες και να παρέχονται δωρεάν σε όλους.

...και προωθούν την επανακατάρτιση

3) Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους με το σύστημα voucher (κουπόνια κατάρτισης).

Ο κάθε άνεργος, αλλά και ο εργαζόμενος θα παίρνει ένα «κουπόνι κατάρτισης» από τον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια θα μπορεί να πηγαίνει σε κάποιον «πιστοποιημένο φορέα κατάρτισης» (π.χ. ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ.) ή και απευθείας σε κάποιον εργοδότη. Εκεί ο άνεργος ή ο εργαζόμενος θα καταρτίζονται και θα επανακαταρτίζονται, ενώ την ίδια ώρα οι σχολάρχες θα «εξαργυρώνουν» τα κουπόνια του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για πρόγραμμα που συνδέεται άμεσα με τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί ταυτόχρονα. Τελικός σκοπός είναι η διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων, οι οποίοι θα μετατρέπονται σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με μισθούς ...Κίνας.

4) Θεσμοθέτηση Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ (θα ψηφιστούν στον ίδιο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία).

Τα ΤΟΠΣΑ θα είναι 8μηνα και θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία ανέργων και ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Λες και ευθύνεται η χαμηλή κατάρτιση και ειδίκευση για την ανεργία και όχι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Φορείς εφαρμογής των ΤΟΠΣΑ θα είναι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (π.χ., ΟΤΑ, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις). Στην πράξη τα ΤΟΠΣΑ διαμορφώνουν προσωρινές θέσεις εργασίας και εμπειρίας, κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Επιπρόσθετα, εκτός από τα παραπάνω, προβλέπονται και νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ στα οποία περιλαμβάνεται και η «επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών.Στην πράξη, όμως, το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη πρόγραμμα κατάρτισης και αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα ...απασχόλησης για 10.000 ανέργους.


Κ. Τρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ