ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
56 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Η μαύρη επέτειος επιτάσσει όξυνση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η εκδήλωση μνήμης και αγώνα

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1944. Ναγκασάκι, 9 Αυγούστου 1944. Πενήντα έξι χρόνια μεσολάβησαν από την πραγμάτωση της απόλυτης φρίκης, από την εκδήλωση της μεγαλύτερης, της πιο συγκλονιστικής ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας. Από εκείνο το πρωινό, που το αμερικάνικο βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» «ξέρναγε» το θάνατο και έκανε την ανθρωπότητα οργισμένο μάρτυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Πενήντα έξι χρόνια μετά, εικόνες και μνήμες εξακολουθούν να διεγείρουν και να προκαλούν τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία, την ίδια αποστροφή. Να υπενθυμίζουν την ανάγκη να τιμήσεις όσους χάθηκαν, εκτελώντας το ανεξόφλητο χρέος της τιμωρίας όσων έφταιξαν. Να υπογραμμίσουν τον επιτακτικό χαρακτήρα της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, σήμερα, που στα άνδρα του ιμπεριαλισμού νέα εξοπλιστικά προγράμματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται, τώρα που ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος δεν είναι απλά υπαρκτός, μα απειλητικά μεγάλος.

Η μαύρη επέτειος δεν προσφέρεται για φιέστες, παρά μόνο για την ανάληψη και ανανέωση αυτής της δέσμευσης για συνεχή, αδιάκοπη πάλη. Για να μετατραπεί η πρώτη ενστικτώδικη αντίδραση, αυτή η γεμάτη οργή και απόγνωση κραυγή του «Ποτέ πια!», σε συνειδητή απόφαση για συστράτευση στις γραμμές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την έναρξη του δικού μας πολέμου εναντίον όσων δε θα διστάσουν ξανά, αν τα συμφέροντά τους το επιτάσσουν, να προκαλέσουν νέες Χιροσίμες, νέα Βιετνάμ, Σεράγεβα και Κοσσυφοπέδια. Αλλωστε, εκτός από χρέος, είναι και δικαίωμά μας να παλέψουμε για έναν κόσμο απαλλαγμένο ακόμη κι από το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ολέθρου. Και γι' αυτόν τον πόλεμο καμιά θυσία δεν είναι αρκετή, τίποτα δε δικαιολογεί την απουσία από το προσκλητήριό του...

Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Από παλιότερη περικύκλωση της Ακρόπολης
Ας είμαστε όλοι εκεί λοιπόν, το οφείλουμε στην ιστορία, στον εαυτό μας και το μέλλον. Αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, 8 Αυγούστου, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα που πραγματοποιούν στις 7.30 το βράδυ η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Τιμάμε τα θύματα, συνεχίζουμε τον αγώνα

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως 56 χρόνια μετά οι ιμπεριαλιστές της νέας τάξης πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, προκαλώντας εγκλήματα και καταστροφές κατά της ανθρωπότητας.

«Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες πυρηνικές βόμβες σε διάφορα σημεία σε όλο τον πλανήτη, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα της Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας, που παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις και τη συνθήκη, με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Το πρόγραμμα, με την παραπλανητική ονομασία, δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα ούτε του αμερικάνικου έθνους ούτε των συμμάχων του. Στόχο έχει την ενίσχυση της ικανότητας των ΗΠΑ για μια πυρηνική προληπτική επίθεση ενάντια σε άλλα έθνη, επιδιώκοντας μ' αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια κυριαρχία, μέσω της πυρηνικής τους υπεροχής».

«Οι κινητοποιήσεις στο Σιάτλ - σημειώνεται - στην Πράγμα, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα, δείχνουν ότι οι αγώνες των λαών αναπτύσσονται και δυναμώνουν. Δυναμώνει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό μέτωπο. Αυτό που θα φρενάρει τη νεοταξίτικη βαρβαρότητα σήμερα. Αυτό που αύριο θα την τσακίσει».

Τιμάμε τα θύματα - καταλήγει η ανακοίνωση - και καταδικάζουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας. Απαιτούμε την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Το σταμάτημα του προγράμματος του «πολέμου των άστρων» από τις ΗΠΑ. Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίσταση και πάλη

Φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Αυτό το σύνθημα τάραξε χθες τη φαινομενική ηρεμία της Θεσσαλονίκης. Το φώναξαν δυνατά οι εκατοντάδες φιλειρηνικοί πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και πήραν μέρος στην εκδήλωση μνήμης για τις εκατόμβες νεκρών αθώων θυμάτων, που άφησε πίσω της, πριν από 56 χρόνια, η βάρβαρη επίθεση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Χθες βράδυ, εκεί στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, αντάμωσαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και, με την πορεία που πραγματοποίησαν στη συνέχεια μέχρι το Αμερικάνικο Προξενείο, αγωνιστικά, απότισαν φόρο τιμής στα εκατομμύρια νεκρών που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο ιμπεριαλισμός. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στο «πρώτο μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τη χρήση της ατομικής βόμβας». Υπενθύμισε πως «από τότε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μαζί με τους συνεταίρους του, ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνεχίζουν τα εγκλήματα κατά των λαών, κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων, κατά των ελευθεριών των μικρών κρατών παντού στον κόσμο». Και ανέφερε ως μεγάλους σταθμούς εγκλημάτων τον πόλεμο που επέβαλαν στο Βιετνάμ, τον πόλεμο στο Ιράκ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Τέλος, ο Μ. Σπυριδάκης προειδοποίησε πως «ο χαρακτήρας των δυνάμεων του πολέμου έγινε πιο επικίνδυνος μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης» και γι' αυτό προκύπτει η ανάγκη, το αντίπαλο δέος να γίνουν οι λαοί. «Οι λαοί πρέπει να μην ξεγελαστούν, να ενωθούν και αποφασισμένοι να οργανωθούν στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό φιλειρηνικό μέτωπο, προκειμένου να γιγαντωθεί και να μπει εμπόδιο στα σχέδια και στις παραπέρα εγκληματικές δραστηριότητες που ετοιμάζουν».

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές ύψωσαν τις πικέτες και τα πανό και ξεχύθηκαν στο δρόμο. Με πορεία και φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα, μετέφεραν το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα στους δρόμους της πόλης. «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε».

Εξω από το Αμερικάνικο Προξενείο οι φωνές έγιναν μια και η καταγγελία διατυπώθηκε: «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί έξω, η Ε. Αθανασιάδου, εκ μέρους της ΝΔΕ, διάβασε το ψήφισμα της διαδήλωσης, που διαπιστώνει πως η πυρηνική απειλή παραμένει. «Σ' όλο τον κόσμο βρίσκονται αποθηκευμένες περισσότερες από 30.000 πυρηνικές κεφαλές, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα». «Η ελληνική κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ξέφραγο αμπέλι των ιμπεριαλιστών οφείλει έστω και τώρα να αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Λίγο πιο πέρα, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, η διαδήλωση ολοκληρώθηκε και οι διαδηλωτές επισήμαναν, για άλλη μια φορά, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει το πρόγραμμα «πόλεμος των άστρων» των ΗΠΑ, να καταργηθούν τα πυρηνικά, βιολογικά και ραδιενεργά όπλα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

Καβάλα

Αντίστοιχα μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην Καβάλα, όπου οι φίλοι της ειρήνης πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκδήλωση μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης και στη συνέχεια έκαναν μαχητική πορεία - λαμπαδηφορία στον παραλιακό δρόμο της πόλης, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ κατέληξαν στο πάρκο Φαλήρου, όπου μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας ο οργανωτικός γραμματέας της Κώστας Μακέδος. Ο ομιλητής συνέδεσε την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα με τις επιδρομές που ακολούθησαν από τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟικούς στο Βιετνάμ, στον Περσικό κόλπο, στα Βαλκάνια, καθώς και τις άλλες επικίνδυνες για την παγκόσμια ειρήνη πολεμικές πράξεις τους. «Με την εκδήλωση μας αυτή, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές πριν 56 χρόνια», τόνισε ο Κ. Μακέδος. Κάλεσε τους Καβαλιώτες να δυναμώσουν με την αγωνιστική τους παρουσία το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και ζήτησε να φύγουν οι ξένες βάσεις, να εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ την περιοχή των Βαλκανίων και να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες στην πατρίδα.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συναυλία με τοπικά μουσικά συγκροτήματα.

Σέρρες

Στο μεταξύ, εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία των Σερρών. Διοργανώθηκε από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης και περιλάμβανε προβολή βίντεο με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών Γιώργος Μπουσμπούκης, ο οποίος τους κάλεσε να πλαισιώσουν ενεργά το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της περιοχής.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης και φωνές υπέρ της ειρήνης...

Από τις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία
ΧΙΡΟΣΙΜΑ.-

Εκατοντάδες λευκά περιστέρια ξεχύθηκαν το περασμένο 24ωρο στον ουρανό της Χιροσίμα σαν να ήθελαν με το πέταγμά τους να ξεπλύνουν τον εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι της μαρτυρικής ιαπωνικής πόλης σαν χτες, πριν 56 χρόνια. Οι φωνές δεκάδων παιδιών ενώθηκαν σε ένα απλό μα συνταρακτικό και γεμάτο νόημα τραγούδι ειρήνης... Μισό αιώνα και πλέον, το πρώτο πυρηνικό ολοκαύτωμα στην ιστορία, που προκάλεσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, δεν ξεχάστηκε. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν χτες «παρών» στη Χιροσίμα όχι μόνο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολέθρου αλλά και για να θυμίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύει η ρηξικέλευθη μιλιταριστική πολιτική υπερδυνάμεων για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.

«Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου δε σήμανε αυτόματα την έναρξη ενός αιώνα ειρήνης και ανθρωπιάς. Ο κόσμος είναι ακόμη υπό τη βαριά σκιά όχι μόνον της άμεσης βίας των εμφύλιων πολέμων αλλά και από αναρίθμητες άλλες μορφές βίας», επισήμανε στην ομιλία που εκφώνησε στον κεντρικό χώρο εκδηλώσεων μνήμης (Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα) ο σημερινός δήμαρχος της πόλης, Ταντατόσι Ακίμπα...

Πολλοί από τους πάνω από 50.000 συγκεντρωθέντες, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα τουλάχιστον 140.000 θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, συμφώνησαν μαζί του... Σ' αυτούς ήταν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που υποσχέθηκε (λεκτικά...) πως θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί παγκοσμίως μία απαγόρευση στις δοκιμές ατομικών όπλων...

Associated Press

«Εμείς που ζούμε στη μόνη χώρα που είχε την εμπειρία μίας πυρηνικής επίθεσης έχουμε κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων με στόχο την οικοδόμηση μίας διαρκούς ειρήνης ώστε ποτέ ξανά να μην επαναληφθεί η καταστροφή ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε.

Την προσεχή Πέμπτη, παρόμοιες εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν και στην άλλη ιαπωνική πόλη που γνώρισε τον πυρηνικό εφιάλτη, το Ναγκασάκι.

ΛΟΥΤΡΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Τα ΜΜΕ, η «κοινή γνώμη» και ο ρατσισμός...

Είναι ν' απορεί κανείς πώς ένα γεγονός, που ούτως ή άλλως σε μια μικρή κοινωνία θα έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε, χρησιμοποιείται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για προπαγανδιστικούς, στην κυριολεξία, λόγους.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στα Λουτρά Μυτιλήνης, σ' αυτό το χωριό των 500 κατοίκων περίπου, και στα συμβάντα που έγιναν εκεί την προηγούμενη βδομάδα. Μια ομάδα εφτά Αλβανών λειτούργησαν ως «νονοί της νύχτας» - έκδηλο είναι πάντως πως πίσω απ' τις ενέργειές τους υπάρχει Ελληνας - και έκαναν επίθεση σε μπαρ της περιοχής, τραυματίζοντας τον υπάλληλό του Π. Γκαγκάτση. Απ' την ομάδα των Αλβανών συνελήφθησαν οι τέσσερις, έγινε η δίκη τους την περασμένη Πέμπτη, καταδικάστηκαν σε 37 μήνες φυλάκισης και αποφασίστηκε η απέλασή τους απ' τη χώρα. Αυτή είναι η είδηση. Τα όσα ακούστηκαν, όμως, ειδικά τις τελευταίες δύο μέρες από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις πολύ απέχουν απ' την απλώς ρεαλιστική καταγραφή των παραπάνω γεγονότων...

Ούτε λίγο-ούτε πολύ αυτό που κατάλαβαν οι «ακροατές» και οι «τηλεθεατές» είναι πως στα Λουτρά Μυτιλήνης οι κάτοικοι έχουν βγάλει τα... κουμπούρια και κυνηγούν Αλβανούς. Οτι οι Αλβανοί θα διωχτούν απ' το νησί, γιατί υπάρχουν, λέει, αποφάσεις Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων. Οτι το νησί είναι καζάνι που βράζει και το δίκιο θα αποδοθεί απ' τους μαινόμενους κατοίκους.

Η εξήγηση ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να γεμίσουν τον «πολύτιμο» χρόνο τους (ειδικά αυτή την εποχή, που υπάρχει «ανομβρία» θεμάτων) με μια «πιασάρικη» είδηση, είναι η εύκολη δικαιολογία. Στην πραγματικότητα, για μια ακόμα φορά επιχειρούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, να παίξουν πάλι το παιγνίδι τους, ειδικά μ' αυτά τα θέματα που δημιουργούν «κοινή γνώμη», που αναπτύσσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Στη Μυτιλήνη, πάντως, απ' όσο μας διαβεβαίωσαν κάτοικοι του νησιού, δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση που να λέει στους Αλβανούς να φύγουν. Φυσικά στο συγκεκριμένο χωριό υπάρχει αναστάτωση, μπορεί και εχθρικό κλίμα προς τους μετανάστες, αλλά αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει σε μια κλειστή κοινωνία, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, όπου τα γεγονότα παίρνουν αναπόφευκτα μια μεγαλύτερη του δέοντος έκταση, όπου ο τραυματίας υπάλληλος του μπαρ μπορεί να είναι αδελφός, ανιψιός ή θείος. Αλλά απ' αυτό το σημείο, μέχρι το ότι «όλο το χωριό είναι στο πόδι και θέλει να πάρει το αίμα του πίσω», υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Τους πήρε ο πόνος για τον Εύξεινο Πόντο...

«Μαύρη Θάλασσα - Ευρωπαϊκή Ενωση: Προοπτικές συνεργασίας». Με αυτό το - ομολογουμένως κομψά διατυπωμένο - θέμα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 10 του Σεπτέμβρη, ημερίδα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την τελευταία της μελέτη για τις οικονομικές προοπτικές της παρευξείνιας περιοχής, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρέσβης Βαλερί Τσετσελασβίλι, επικεφαλής του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, ο Ερσόι Βόλκαν, πρόεδρος της Τράπεζας, ο Ζαν Φρανσουά Ντρεβέ, υποδιευθυντής REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κώστας Μασμανίδης, γενικός γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΟΣΕΠ, ο Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου, και άλλοι.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου η ημερίδα αποσκοπεί στην προώθηση της στενότερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η δυναμική των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην παρευξείνια περιοχή και την ΕΕ, ενώ κατά τη διάρκειά της «επενδυτές, επιχειρηματίες και εμπορικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από "πρώτο χέρι" για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις προοπτικές συνεργασίας που αναπτύσσονται στην ευρύτερη ζώνη του Εύξεινου Πόντου».

Η αποκωδικοποίηση των παραπάνω, αν και αρκετά σαφή από μόνα τους, είναι απλή υπόθεση για όσους έχουν αντιληφθεί το «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη με «έπαθλο» τις αγορές της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου. Μια περιοχή που αποτελεί «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την οικονομική διείσδυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην οποία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωταγωνιστεί. Υποβοηθητικά στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν ημερίδες όπως η προκειμένη και άλλες ενέργειες και δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, ιμπεριαλιστικό ορμητήριο τελικά... πολλαπλών χρήσεων. Στόχος από την πρώτη στιγμή της ανατροπής του σοσιαλισμού και στη Σοβιετική Ενωση η πρόσδεση των χωρών της περιοχής στο άρμα του ιμπεριαλισμού, η κατάκτηση των αγορών τους και η ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου, με την ταυτόχρονη κατάλληλη τροποποίηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των δομών και των θεσμών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ