ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων οι λαοί θα πληρώσουν το μάρμαρο

«Πρασινίζει» την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο το Ευρωκοινοβούλιο

O τερματικός σταθμός στην Γερμανία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1
O τερματικός σταθμός στην Γερμανία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1
Εκτακτο νόμο που θα επιτρέπει τη «διάσωση» ενεργειακών εταιρειών με κρατικά κονδύλια (βλέπε διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους στην «απελευθερωμένη» αγορά) προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενόψει του πολύ πιθανού πλέον ενδεχομένου να διακοπεί πλήρως η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, διακινούνται σενάρια για ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο για τα λαϊκά νοικοκυριά, ή η θέρμανση δημόσιων κτιρίων να ξεκινήσει αργότερα από ό,τι συνήθως. Ο νόμος παράλληλα θα προβλέπει και την επιβολή ενός νέου φόρου που θα «διαμοιράζει» το κόστος των υψηλών ενεργειακών τιμών μεταξύ των εταιρειών και των καταναλωτών, δηλαδή το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Το αρχικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τώρα αναμένεται να εγκριθεί από τα δύο νομοθετικά σώματα, την Κάτω και την Ανω Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρ. Χάμπεκ, αιτιολόγησε τον νόμο λέγοντας ότι αποσκοπεί «στην ομαλή τροφοδοσία και τη διασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ενεργειακών αγορών για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται ενόψει του επερχόμενου χειμώνα». Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει ανακοινώσει έναρξη εργασιών συντήρησης του αγωγού «Nord Stream 1». Η μείωση των παρεχόμενων ποσοτήτων από τη Ρωσία ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη γερμανική «Uniper», τη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας, η οποία αναμένεται να είναι και η πρώτη εταιρεία που θα ενισχυθεί με κρατικά κονδύλια διάσωσης. Την περασμένη Κυριακή άλλωστε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ο. Σολτς, αναφέρθηκε σε κάποιο «πακέτο διάσωσης», ανάλογο με αυτό που είχε λάβει η γερμανική εταιρεία αερομεταφορών «Lufthansa», ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας πρόσφατα σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών Ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μοιάζει αναπότρεπτη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περαιτέρω «αντισταθμιστικά μέτρα».

«Καθαρό καύσιμο» το φυσικό αέριο, «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια

Το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερψήφισε τη συμπερίληψη των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στις δραστηριότητες «φιλικές προς το κλίμα». Μετά από την παραπάνω έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση χρήσης πυρηνικών και φυσικού αερίου (με τη λήψη σχετικών κονδυλίων ενίσχυσης από τα «πράσινα» ταμεία της ΕΕ) εκτός κι αν το επόμενο διάστημα η πλειοψηφία, τα 2/3 των κρατών - μελών, αντιταχθεί στην απόφαση, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, καθώς προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου η Ρωσία

Περιβαλλοντικούς λόγους επικαλέστηκε ρωσικό δικαστήριο διατάσσοντας την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC), ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς του κόσμου που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στον τερματικό σταθμό του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, να αναστείλει τη δραστηριότητά του για 30 μέρες, καθώς εντοπίστηκαν ζητήματα με τη... διαχείριση πετρελαιοκηλίδων. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι αμερικανικές «Chevron» και «ExxonMobil». Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Ρόιτερς», οι εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό συνεχίζονταν μέχρι χτες το πρωί, ενώ επίσημα η κοινοπραξία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις εργασίες του αγωγού, ωστόσο ανακοίνωσε ότι η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βικτόρια Αμπραμτσένκο, έδωσε εντολή στις ρυθμιστικές αρχές να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της. Να σημειωθεί ότι από τον εν λόγω αγωγό εξάγονται μέχρι και 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τη μέρα ή περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής...

Μικρότερη του αναμενομένου η ύφεση της Ρωσίας

Πολύ πιο ήπια του αναμενομένου φαίνεται ότι θα είναι τελικά η ύφεση της ρωσικής οικονομίας, με την πτώση του ΑΕΠ να περιορίζεται γύρω στο 3,5%, όταν τα αρχικά σενάρια τον περασμένο Φλεβάρη έκαναν λόγο ακόμη και για διψήφια πτώση. Οι προβλέψεις έρχονται από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan μετά την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του περασμένου Μάη, όπου τόσο η μεταποίηση όσο και η καταναλωτική δαπάνη έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης. Αντίστοιχα και ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3,9%, από 4% τον Απρίλη. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, η ρωσική οικονομία τα πήγε καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, αφού διατήρησε τους υψηλούς ρυθμούς εξαγωγών Ενέργειας. Η πρόβλεψη πλέον δείχνει συρρίκνωση του ΑΕΠ για φέτος κατά 3,5%, από -5% τα προηγούμενα χρόνια, αν και στην έκθεση εκφράζονται ελπίδες ότι ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθούν πλήρως οι επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.


ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαφωνίες για τη γαλλική πρόταση αλλά και για την ανάγκη να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία

Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου

Εντείνεται στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας η κριτική κατά της γαλλικής πρότασης για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ. Τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιούλη έγιναν νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια, στη διάρκεια των οποίων μασκοφόροι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο της Βουλής και σύμφωνα με την αστυνομία υπήρξαν 47 τραυματισμοί, αλλά και 11 προσαγωγές.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξή του για λόγους ασφαλείας, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας την αντιπολίτευση και κυρίως τοκεντροδεξιό VMRO - DPMNE ότι έχει σκοπό «την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων, που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ». Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα της γαλλικής πρότασης, αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ηγέτης του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, μίλησε για σχέδια «βουλγαρικής αφομοίωσης» της χώρας, ενώ εμφανίστηκαν και σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας.

Και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του SDSM πάνω στη γαλλική πρόταση, ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είπε ότι «η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία». Εκανε λόγο για «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ότι «η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια» και χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της χώρας την άμεση έναρξη, καλώντας σε «δύσκολες αποφάσεις». όπως η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, «που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην ΕΕ ότι εδώ στα Βαλκάνια με τον ευρωπαϊκό τρόπο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την ΕΕ». Επικρίνοντας δε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είπε ότι «έρχονται ξανά στο προσκήνιο η σταθερότητα, η ασφάλεια και όλα τα θετικά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν καταλυτική».

Χτες, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο Ζάεφ επιχειρηματολόγησε ότι η γαλλική πρόταση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάση διαπραγματεύσεων, ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση, επειδή «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν» αλλά «το σημαντικό είναι το κράτος να προχωρήσει μπροστά, ειδικά σε τέτοια στρατηγικά θέματα». Εξέφρασε δε την ελπίδα «η ΕΕ να έμαθε κάτι από τη ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία» και επεσήμανε ότι «εμείς και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε επιρροές από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Η Ρωσία και η Κίνα δεν προσφέρουν δημοκρατία και ελευθερία». Κλείνοντας είπε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι σημαντικές χώρες», των οποίων «οι πολίτες θα επωφεληθούν εάν βρεθούν λύσεις», και εστίασε στα οφέλη «από τους ενεργειακούς πόρους αν συνεργαστούν».

Την ίδια στιγμή, η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» μετέδωσε πως και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (ρωσική Ανω Βουλή) «αξιολόγησε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να εξετάσει κάθε επιλογή ως απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες της Σόφιας, φτάνοντας ακόμα και στη διακοπή των σχέσεων». Σχολιάζοντας την απέλαση των 70 Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η κυβέρνηση Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, Γκριγκόρι Καράσιν, ανέφερε ότι «πρόκειται για απόφαση άνευ προηγουμένου».

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία εμπόδισε την εκτέλεση ενός τραπεζικού εμβάσματος αξίας περίπου 890.000 δολαρίων που προοριζόταν για τη ρωσική πρεσβεία. Ο υπουργός Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ υποστήριξε ότι το έμβασμα «εμπίπτει ευθέως στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ότι «δεν υπάρχουν δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί». Πρόσθεσε δε ότι η ρωσική πρεσβεία επιδίωξε εξαίρεση, επειδή τα κεφάλαια χρειάζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού της, και ότι η Σόφια διεξάγει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το αν θα άρει τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί η τραπεζική μεταφορά.

Αναγνώριση του Κοσόβου ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Στο μεταξύ, σε χτεσινό του ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου «μη αναστρέψιμη» και καλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμα επίσημα, να το πράξουν άμεσα. Αναφέρεται η «ισχυρή προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στην ένταξη του Κοσόβου στην ΕΕ», αλλά και ότι το προτεκτοράτο «έχει εδραιωθεί ως ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος, βαθιά ενταγμένος στην ευρωπαϊκή και διατλαντική συμμαχία».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία, όμορφα, αξιοπρεπώς και με ευγενικό τρόπο, λέει "όχι". Ούτε καν έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο». Σχολιάζοντας δε νέες εκκλήσεις για συστράτευση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι «όσο σημαντική είναι η ένταξη στην ΕΕ, άλλο τόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει η Σερβία το δικαίωμα και την ελευθερία να αποφασίζει με βάση τα εθνικά της συμφέροντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ