ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει τη δημοσίευση των παρεμβάσεων στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 Μάη, με θέμα την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία. Σε αυτό το φύλλο δημοσιεύουμε τις παρεμβάσεις του Μιχάλη Σκαρβέλη και του Ακη Δουλόπουλου.


Τι πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι για την πυρασφάλεια στις βιομηχανικές ζώνες

Η τοποθέτηση του Ακη Δουλόπουλου, εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με ειδικότητα την πυρασφάλεια

Το σκέλος που είναι εξίσου τεράστιο και σοβαρό είναι η πυροπροστασία μέσα στην πόλη, με ιδιαίτερη σημασία στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, όπως του Θριασίου.

Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις, ας αναλογιστούμε σε τι κίνδυνο μπαίνει όλη η Αττική, και η Αθήνα, σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο.

Ανοίγοντας το θέμα για την ασφάλεια και την υγεία, τα μέτρα πυρασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων που δουλεύουν και ζουν γύρω από τις βιομηχανικές ζώνες, μπορούμε σύντομα να σταθούμε σε ορισμένα παραδείγματα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα, τις αιτίες τους, αλλά και τι αιτήματα και διεκδικήσεις πρέπει να προτάξουμε.

Μια σειρά «ατυχήματα» σε εργοστάσια αναδεικνύουν - στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων - υπευθύνους τους εργοδότες για τη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ή ακόμα κι αν είχαν παρθεί μέτρα, επί της ουσίας να μην επαρκούν για να αποφευχθεί το «ατύχημα», οπότε ο πιο σωστός χαρακτηρισμός είναι εργοδοτικά εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν είναι και θανατηφόρα.

Αναδεικνύουν λοιπόν τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και της πολιτικής που ακολουθείται.

2-3 γεγονότα μόνο από τα δεκάδες αποδεικνύουν τα παραπάνω:

  • Η μεγάλη φωτιά στην ανακύκλωση, που ταλαιπώρησε για πολλές μέρες με τις στάχτες και το νέφος την Αθήνα, με τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης της καταπολέμησης της πυρκαγιάς: Λόγω του κόστους τού να μεταφερθούν τόνοι χώματος για τον αποπνιγμό της, ριχνόταν νερό το όποιο τη συντηρούσε και τη διασκόρπιζε.
  • Εργοστάσιο «Sunlight» στην Ξάνθη. Μπήκε σε καραντίνα μια ολόκληρη περιοχή, που έχει γεμίσει με μόλυβδο.
  • Εργοστάσιο «Simmetal» στη Μάνδρα Αττικής. Με ανεπάρκεια στο οδικό δίκτυο ώστε να φτάσει έγκαιρα το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και το ασθενοφόρο, κάτι που ήταν μοιραίο για έναν συνάδελφό μας, ο όποιος ξεψύχησε στο δρόμο για το νοσοκομείο με το Ι.Χ.
  • Φυσικά το 2015, με τους 4 νεκρούς στα ΕΛΠΕ.
  • Οι πλημμύρες στη Μάνδρα.

Ολα αυτά αναδεικνύουν με επάρκεια τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και οι εργοδοτικές ενώσεις, που δεν το κρύβουν και το λένε ευθαρσώς ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος γι' αυτούς.

Τι πρέπει να διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι:

1) Υλικοτεχνική υποδομή, σε συνάρτηση με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό. Διότι μπορεί, για παράδειγμα, συνήθως να βρίσκονται πολλοί εθελοντές για τη δασοπροστασία, αλλά να μην υπάρχουν ούτε στολές για να τους δώσουν. Ετσι και στα εργοστάσια, όχι μόνο στα 40 που είναι στη «λίστα Σεβέζο», αλλά στο σύνολο των επιχειρήσεων πρέπει να υπάρχει και επαρκές προσωπικό, με οργανωμένα τμήματα ειδικευόμενα πάνω στην ειδικότητα, αλλά και υποδομή για να στηριχτούν, καθώς και να υπάρχει μέριμνα με τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση στο σύνολο των εργαζομένων ενός εργοστασίου για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

2) Σύνδεση και άμεση συνεργασία των εργοστασίων - βιομηχανικών μονάδων με το Πυροσβεστικό Σώμα: Με τακτές συναντήσεις και εκπαίδευση μέσω γυμνασίων σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

3) Απεξάρτηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας από την εργοδοσία: Ο τεχνικός ασφαλείας ενός εργοστασίου να μην είναι υπάλληλος της εταιρείας, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί αμερόληπτα, και όχι κατά παραγγελία του εργοδότη, κάνοντας τα στραβά μάτια. Με άλλα λόγια, να μην ελέγχει ο εργοδότης τον εαυτό του.

4) Επάνδρωση των κρατικών υποδομών σωμάτων επιθεώρησης: Σε μια ολόκληρη περιοχή, υπάρχουν μετρημένοι στα δάχτυλα επιθεωρητές εργασίας.

Το κυνήγι του κέρδους έρχεται σε αντιδιαστολή με την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους. Με αυτές τις λογικές πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο στο σύνολό του το εργατικό κίνημα και να βάλουμε πλώρη για διεκδικήσεις, για να έχουμε δικαίωμα στην εργασία με απολαβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά και να γυρίζουμε σπίτι μας αρτιμελείς και ασφαλείς.


Αιτία για την καταστροφή των δασών η εμπορευματοποίηση της γης

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Σκαρβέλη, Δρ. Δασολόγου - Τεχνολόγου Ξύλου, Καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Eurokinissi

Είναι γνωστό ότι ο ρόλος του δάσους είναι πολυσχιδής. Εχει χαρακτηριστεί η «ραχοκοκαλιά» του φυσικού περιβάλλοντος, ο «πνεύμονας» του πλανήτη, αφού είναι πηγή οξυγόνου, το οικοσύστημα - παράγωγος φυσικών προϊόντων, με πιο σημαντικό το ξύλο. Επιδρά καθοριστικά στη διαχείριση των υδάτων, την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία, τη δημιουργία γόνιμου εδάφους, τη θηραματοπονία, την αναψυχή, τη βιοποικιλότητα. Είναι με άλλα λόγια ρυθμιστής του περιβάλλοντος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, η δράση των επιχειρηματικών ομίλων και των κρατών που ελέγχουν, στοχεύει στην εξασφάλιση με το ελάχιστο δυνατό κόστος της εκμετάλλευσης όλων των φυσικών πόρων και των δασών, ως πρώτη ύλη και ως γη για κερδοφόρες επενδύσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η μείωση των δασών κατά 1.290 εκατομμύρια στρέμματα τα τελευταία 25 χρόνια (στοιχεία του FAO), μια έκταση που αντιστοιχεί με αυτήν της Νότιας Αφρικής.

Η Ελλάδα είναι χώρα κυρίως ορεινή, με δασοκάλυψη (δασικά οικοσυστήματα συνολικά) περίπου 65% και όμως είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε ξύλο και προϊόντα ξύλου. Στις δεκαετίες '70 - '80, που η οικοδόμηση ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η εισαγωγή ξυλείας και προϊόντων ξύλου αποτελούσε τη δεύτερη αιτία συναλλαγματικής αιμορραγίας, μετά από τα υγρά καύσιμα. Σήμερα, πάλι εισάγονται οι περισσότερες από τις ποσότητες που είναι αναγκαίες.


Οι λόγοι της ελλειμματικότητας είναι:

-- Η διαχρονικά μη ορθή διαχείριση των δασών και ορθή αξιοποίηση της παραγόμενης ξυλείας.

-- Η καταστροφή των δασών από εκχερσώσεις και από δασικές πυρκαγιές.

-- Το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον των ιδιωτών αλλά και των κρατικών φορέων.

Οι δασικές πυρκαγιές, πέρα από τις επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και τη γενικότερη καταστροφή του περιβάλλοντος και των λαϊκών περιουσιών, έχουν επιπτώσεις και στην παραγωγή του ξύλου. Με τις πυρκαγιές καταστρέφεται/υποβαθμίζεται και η ξυλεία των δασών, που αποτελεί - μαζί με τα λοιπά δασικά προϊόντα (καρπούς, ρητίνη κ.ά.) - εθνικό κεφάλαιο.

Οταν συνέφερε το κεφάλαιο, αναπτύχθηκε και η Δασική Υπηρεσία συνολικά. Τις δεκαετίες 1950 και '60, αυτή στελεχώθηκε και χρηματοδοτήθηκε, οπότε επιτέλεσε σημαντικό έργο με πολλές υποδομές σε δρόμους, γέφυρες, αντιπλημμυρικά έργα, αναδασώσεις κ.λπ. Οι δασικές πυρκαγιές στα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει.

Εμπρηστική πολιτική

Το πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές έγκειται στο ότι από τη δεκαετία του '50 μέχρι και το 2000, οι δασικές πυρκαγιές σε ποσοστό 55-65% του αριθμού τους είναι αποτέλεσμα εμπρησμών και άγνωστων αιτίων (δηλαδή ανεξιχνίαστων κατά κανόνα εμπρησμών) και καταστρέφουν το 85-90% των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας.

Το αίτιο για αυτήν την πραγματικότητα είναι η εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών οικοσυστημάτων. Αντί να επικρατήσει το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, ο χωροταξικός σχεδιασμός διαμορφώνεται με κριτήριο τον ανταγωνισμό για το κέρδος. Η πολιτική γης και οι χρήσεις της, η οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έδωσαν ώθηση στο φαινόμενο των πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό το τι έκαναν οι διάφορες κυβερνήσεις.

Αναθεωρούν το Σύνταγμα σε επίμαχα άρθρα σε βάρος της προστασίας των δασών. Καταργούν το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση. Προωθούνται οι Δασικοί Χάρτες ως εργαλείο όχι προστασίας των δασών, αλλά κατοχύρωσης ιδιοκτησιών, καταπατήσεων, εκχώρησης κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες, για να συγκεντρωθεί η γη σε επόμενη φάση σε λιγότερα χέρια. Ολη η μεταπολιτευτική ιστορία αυτό επιβεβαιώνει. Τους νόμους αυτούς υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (2014) έλεγε ότι θα τους καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση.

Οι διαθέσιμοι πόροι για τα δάση μειώνονται διαρκώς. Από το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού μεταπολιτευτικά, βρισκόμαστε σήμερα στο 0,035% του προϋπολογισμού. Ομως είναι παράλληλα δραστική και η αφαίμαξη των δασών από άλλες πηγές. Το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας & Δασών (όπου τα κύρια έσοδα προέρχονταν από την αξιοποίηση των προϊόντων των δημόσιων δασών) μεταφέρθηκε στο «Πράσινο Ταμείο» και οι πόροι μοιράζονται κατά το δοκούν και όχι για τα δάση. Για να συμβεί αυτό, απαιτήθηκε μέχρι και η μετακίνηση της Δασικής Υπηρεσίας από το υπ. Γεωργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με πρόσχημα την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από την ΕΕ.

Ο διαχωρισμός της αντιπυρικής προστασίας, και ειδικά η μεταφορά του τμήματος της καταστολής στην ΠΥ, είχε ως αποτέλεσμα και την περικοπή μεγάλου μέρους των πόρων που δίνονταν στη Δασική Υπηρεσία.

Επομένως, πώς να διαμορφωθεί ουσιαστική πρόληψη χωρίς νομικές, οργανωτικές και υλικές προϋποθέσεις;

Το πρόβλημα επιτείνεται με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή. Η πρόληψη είναι - όπως είπαμε - πενιχρή. Η καταστολή βαρύνει πρόσθετα στο λοιπό έργο την ΠΥ, που δεν έχει μέσα και ανθρωπινό δυναμικό για να μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ αναδεικνύονται και ζητήματα ολοκληρωμένης γνώσης της επιστήμης των δασικών πυρκαγιών και της συμπεριφοράς τους στα δασικά οικοσυστήματα. Η από αέρος κατάσβεση αναδεικνύεται σε βασική δράση, ενώ είναι γνωστό ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κύρια από το έδαφος.

Η ολοκληρωμένη δασοπροστασία από κάθε κίνδυνο και εχθρό μπορεί να εξασφαλιστεί όταν διαμορφωθούν όλες οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, με βασικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος συνολικά. Οταν και η υπόθεση της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και εκεί ενταγμένης της βιομηχανίας ξύλου αποτελέσει βασικό στοιχείο του αγώνα για να γίνουν και τα δάση ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, με βασικό εργαλείο τον επιστημονικό σχεδιασμό και την έρευνα. Σε αντίθεση με κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει τα δάση και τη γη ως εμπόρευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ