ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Σε Κοινή Ανακοίνωση κατέληξε η συνάντηση των ΥΠΕΞ για το Ιράν

Μεταξύ άλλων συγκλίνουν στην «προστασία των εταιρειών από τις εξωεδαφικές επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων»

Από τη συνάντηση στη Βιέννη

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση στη Βιέννη
ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε συγκλίσεις για τη διατήρηση της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) κατέληξαν, σε συνάντησή τους την Παρασκευή στη Βιέννη, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιράν, δηλαδή των χωρών που παρέμειναν στη Συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στη συνάντηση συμμετείχε και προέδρευσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη και ενεργό εφαρμογή» της Συμφωνίας, ενώ «συζήτησαν τις πρόσφατες προσπάθειες που αποσκοπούν στην παροχή πρακτικών λύσεων με στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας εξομάλυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν».

Η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης, ενώ οξύνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί σε μια σειρά μέτωπα (βλ. Μέση Ανατολή, εμπορικές συνεργασίες), αναδεικνύει το βάθεμα των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στους στόχους που καθορίζει η Ανακοίνωση περιλαμβάνεται και «η συνέχιση των ιρανικών εξαγωγών συμπυκνωμάτων πετρελαίου και αερίου, προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών», την ώρα που η Ουάσιγκτον διακηρύσσει ως βασική της προτεραιότητα τον εκμηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών στην Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για: Τη «διατήρηση και προώθηση ευρύτερων οικονομικών και κατά τομέα σχέσεων με το Ιράν». Τη «σαφή και αποτελεσματική στήριξη για τους επιχειρηματίες που εμπορεύονται με το Ιράν» (ωστόσο εδώ υπάρχει η προσθήκη «ειδικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», που μάλιστα αποκαλούνται «σπονδυλική στήλη των οικονομιών μας»). Την «προστασία των εταιρειών από τις εξωεδαφικές επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων».

Μετά τη συνάντηση, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Ζαρίφ είπε: «Εκείνο που διαπίστωσα στη συνάντηση είναι πως όλα τα μέλη, ακόμα και οι τρεις σύμμαχοι (σ.σ. της Ουάσιγκτον: Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο) δεσμεύθηκαν και έχουν την πολιτική βούληση να λάβουν μέτρα και να αντισταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πάντως, είναι καθαρό ότι η διατήρηση της JCPOΑ είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν οξύνει την πίεση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ και και η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει εγγυήσεις πως θα διατηρήσει τα οφέλη που της έδινε η Συμφωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Πέμπτης ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας χαρακτήριζε «απογοητευτικές» τις προτάσεις που μέχρι τότε είχαν διατυπώσει οι Ευρωπαίοι για διατήρηση της JCPOA, υποστηρίζοντας ότι «απλά επαναλαμβάνουν» δεσμεύσεις «γενικού χαρακτήρα».

Από τη μεριά της Γερμανίας, η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ δήλωσε την ίδια μέρα ότι «αυτό που έχει σημασία είναι πως γνωρίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θέλουμε να παραμείνουμε στη Συμφωνία, και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος ειρηνικά», ενώ ο ΥΠΕΞ Χ. Μάας σημείωσε ότι «δεν θα είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε για όλα όσα προκύψουν από την αποχώρηση των εταιρειών από το Ιράν».

Από τη μεριά της Γαλλίας, ο ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, εργάζονται για να βρουν «έναν οικονομικό μηχανισμό» για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

ΣΥΡΙΑ
Η προέλαση Ασαντ στο Νότο οξύνει την αντιπαράθεση

Χωρίς απόφαση, με παρέμβαση της Ρωσίας, η συνεδρίαση την Πέμπτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χωρίς απόφαση έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την Πέμπτη το βράδυ, που είχε συγκληθεί «εκτάκτως», για την «αντιμετώπιση» της κατάστασης στη νότια Συρία (όπου ο συριακός στρατός προελαύνει τις τελευταίες μέρες), με διάφορες πλευρές να καταγγέλλουν παραβίαση συμφωνιών για «ζώνες αποκλιμάκωσης».

Η Ρωσία ήταν αυτή που διαφώνησε με την έκδοση απόφασης, ενώ ο πρέσβης της Μόσχας στο ΣΑ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε: «Δεν έχουμε ανακοίνωση για τον Τύπο επειδή εστιάζουμε στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Συμφωνούμε στην ανάγκη για τη διασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για τη βοήθεια εκείνων που έχουν επηρεαστεί (από τις μάχες)».

Πάντως, ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ανάγκη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή υπήρχε και τον προηγούμενο καιρό «και τότε δεν συζητήσαμε το θέμα καθόλου (στο ΣΑ)». Αμφισβήτησε στοιχεία για νούμερα εκτοπισμένων και γενικά αυτό που άλλες πλευρές χαρακτηρίζουν «ανθρωπιστική καταστροφή», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το ζήτημα αποκτά διαστάσεις με τη σκόπιμη παρέμβαση δυνάμεων που εναντιώνονται στο καθεστώς Ασαντ και ανησυχούν για τα δεδομένα που διαμορφώνει η προέλαση του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν πάλι οι επαφές ανάμεσα σε δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και τη Ρωσία, οι οποίες την Τετάρτη είχαν λήξει άκαρπες. Αντικείμενο ήταν οι ισορροπίες στη νότια Συρία, με τη Μόσχα να παρεμβαίνει για να αναγνωριστεί ότι την περιοχή πλέον ελέγχει το καθεστώς Ασαντ και διαμορφώνοντας όρους για το συνολικότερο παζάρεμα της επόμενης μέρας στη Συρία. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν αποχωρήσει, καταγγέλλοντας μη ικανοποιητικούς όρους για την παράδοση του οπλισμού, τη δικαστική δίωξη στελεχών τους κ.τ.λ.

Ο πρέσβης της Σουηδίας - που προεδρεύει του ΣΑ αυτήν την περίοδο - Ολοφ Σκουγκ είπε ότι «μια μεγάλη πλειοψηφία χωρών» θεωρούν επείγουσα την εφαρμογή συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό που διαφέρει λίγο είναι η έμφαση που δίνουν ορισμένα μέλη (του ΣΑ) που εμπλέκονται έντονα σε ό,τι γίνεται στο έδαφος (της μάχης)».

Για την κατάσταση στη νότια Συρία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και το Ισραήλ, που εξακολουθεί να κατέχει τα εδάφη του Γκολάν, για τα οποία λέγεται ότι επιδιώκει τη διατήρηση της (σχετικής) «ηρεμίας» που υπήρχε τόσα χρόνια (δηλαδή και επί Ασαντ). Αραβικά δημοσιεύματα εμφανίζουν το Τελ Αβίβ να ανησυχεί ειδικά για την πιθανότητα ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν (με το οποίο διατηρεί μεγάλες αντιθέσεις) στην περιοχή.

  • Νέο «επεισόδιο» σημειώθηκε την Παρασκευή στο Γκολάν, όταν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε φυλάκιο του συριακού στρατού, από το οποίο - σύμφωνα με τους Ισραηλινούς - νωρίτερα είχε βομβαρδιστεί τμήμα «ουδέτερης ζώνης» στη διάρκεια μάχης με αντικαθεστωτικούς.
Ξανά στην Πιονγιάνγκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Πομπέο γίνεται δεκτός στην Πιονγιάνγκ

Copyright 2018 The Associated

Ο Πομπέο γίνεται δεκτός στην Πιονγιάνγκ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής την τρίτη κατά σειρά επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, από τον περασμένο Μάρτη, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τη δράση τους για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε Ασία - Ειρηνικό. Ο Πομπέο έφτασε στην Πιονγιάνγκ μερικές βδομάδες μετά τη Σύνοδο των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, που έγινε στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Πομπέο συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών και απεσταλμένο της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας, ο οποίος πρόσφατα είχε βρεθεί με τη σειρά του στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες και ο Πομπέο δήλωσε «περήφανος για την εργασία της ομάδας μου». Αλλες πληροφορίες για τη συνάντηση δεν υπήρξαν. Οι επαφές του Πομπέο θα συνεχιστούν το Σάββατο. Η επίσκεψη Πομπέο στη Βόρεια Κορέα είναι μέρος ευρύτερης περιοδείας του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επαφές σε Τόκιο και Ανόι.

Και η Κίνα στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Ρωσίας, την Παρασκευή ήταν η σειρά της Κίνας να καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των ΗΠΑ, για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Αλλωστε, ήταν η πρώτη μέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή δασμοί που είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα, αλλά και αντίστοιχα μέτρα με τα οποία απάντησε το Πεκίνο.

Ανακοινώνοντας την προσφυγή, το Πεκίνο τόνισε πως θα συνταχθεί με άλλες χώρες προκειμένου να προστατεύσουν «το ελεύθερο εμπόριο και τους πολυμερείς μηχανισμούς».

Η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, χαρακτήρισε «ανησυχητική εξέλιξη» την «κλιμάκωση των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας» και ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και δύσκολα κερδίζονται».

Να σημειωθεί ότι και η Ρωσία την ίδια μέρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, μετά τους δασμούς που οι ΗΠΑ επέβαλαν στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Επισπεύδει την ενίσχυση της Frontex η ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα επισπεύσει νέα μέτρα που θα ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της, αναφέροντας πως το προσωπικό της Frontex θα αυξηθεί κατά 10.000 άτομα, από το 2020 και όχι αργότερα όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Ο Γιούνκερ συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς - με αφορμή την έναρξη της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ - ο οποίος από τη μεριά του είπε ότι η «ασφάλεια» και η «αντιμετώπιση της μετανάστευσης» είναι βασικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ