ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται και αυτήν τη βδομάδα η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζεται και αυτήν τη βδομάδα, από 6 έως 12 Ιούλη, η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Κώστα Σταματόπουλο και είναι γυρισμένο από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι' αυτόν το σκοπό.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται αποκλειστικά στους κινηματογράφους «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» και «STUDIO». Οι ώρες προβολών για το «STUDIO new star art cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33) είναι καθημερινά στις 19.00 και τις 21.00 και για το «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» (Ιουλιανού 42) μέχρι την Κυριακή στις 18.00 και τις 22.00.

Η δεκαετία 1940 - '49 είναι πολύ πλούσια, ανεξάντλητη πηγή σε ιστορικά συμπεράσματα με μεγάλη αξία, για όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας και γενικότερα.

Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στον αιώνα που πέρασε, αποτελεί η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αυτή η εποποιία, βεβαίως, δεν μπορεί να χωρέσει στα περιορισμένα χρονικά όρια μιας ταινίας - ντοκιμαντέρ.

Στο μέτρο του δυνατού, όμως, και ίσως ξεπερνώντας το, η ταινία «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» κατορθώνει να αναπλάσει μέσα από ντοκουμέντα, στην πλειοψηφία τους άγνωστα έως τώρα, βήμα το βήμα σημαντικές πλευρές από τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές. Ξεχωρίζει το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, ενώ τα πλάνα από τις μάχες δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές όπου απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ.

Από τις προβολές
Από τις προβολές
Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.

Κινηματογραφική ομάδα: Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού και Γιάννης Μαρούδας

Κείμενα - Ερευνα: Παύλος Ρούφας, Θανάσης Λεκάτης

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Ακούστηκαν οι ηθοποιοί: Μίλτος Δημουλής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Μόσχοβος, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστόφορος Γιακουμέλος.

Μουσική: Γιώργος Καλτσούνης

Η είσοδος για άτομα κάτω των 17 και άνω των 65 χρόνων θα είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες ή για οργανωμένα γκρουπ στο τηλέφωνο 210 8220008.


Το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη περιοδεύει

Για πρώτη φορά χορωδοί απ' όλη την Ελλάδα σχηματίζουν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μαντολινάτας θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη. Το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, αφού ενθουσίασε και συγκίνησε το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο τη Δευτέρα 19 Ιούνη, περιοδεύει σε επιλεγμένα θέατρα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα: Αρχαίο θέατρο Δίου 8 Ιούλη, Θέατρο Γης Θεσσαλονίκη 9 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ.

Την ενορχήστρωση και τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης. Μεταξύ άλλων: «Μικρές Κυκλάδες», «Αξιον Εστί», «Επιφάνια», «Ομορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων», όλα σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση του Παναγή Μπαρμπάτη.

Εκτός από την πελώρια χορωδία και τη Συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδας, στην παράσταση συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Κάτια Πάσχου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Στα κείμενα του βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Μπλάνα, τα οποία γράφτηκαν για την παράσταση, ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ' ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Γενική είσοδος: 15 ευρώ, σπουδαστικά - ανέργων: 10 ευρώ.


«Ηλέκτρα» από το «Διάχρονο»

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη στο Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το «Διάχρονο Θέατρο» ανεβάζει την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, την Δευτέρα 10 Ιούλη, στις 9 το βράδυ.

Η Ηλέκτρα και η Χρυσόθεμις, κόρες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, περιμένουν πότε θα επιστρέψει ο αδελφός τους Ορέστης για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του πατέρα τους, ο οποίος έχει καταφύγει στη Φωκίδα για να γλιτώσει. Με σύμβουλο τον παιδαγωγό του και βοηθό τον φίλο του Πυλάδη, φτάνουν όλοι μαζί στο παλάτι κρατώντας ένα αγγείο που υποτίθεται ότι περιείχε τις στάχτες του Ορέστη, που έχασε τη ζωή του σε ιππικό αγώνα. Στο άκουσμα όμως της είδησης του θανάτου, ο σπαρακτικός θρήνος της Ηλέκτρας αναγκάζει τον Ορέστη να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, ενώ στη συνέχεια σκοτώνει την μητέρα του Κλυταιμνήστρα καθώς και τον Αίγισθο μέσα στο ανάκτορο.

Μετάφραση: Ιωάννη Γρυπάρη. Σκηνοθεσία: Γιώτα Κουνδουράκη. Διανομή: Ηλέκτρα: Μαίρη Βιδάλη, Ορέστης: Γιάννης Αϊβάζης / Κώστας Φραγκολιάς, Κλυταιμνήστρα: Λουκία Παπαδάκη, Αίγισθος: Στέλιος Γεράνης, Παιδαγωγός: Πέτρος Αποστολόπουλος, Χρυσόθεμις: Μαριλένα Κάραλη - Ελενα Μιχαλάκη, Πυλάδης: Κώστας Φραγκολιάς / Σάββας Σουρμελίδης. Α' Κορυφαία: Καλλιόπη Βέττα, Β' Κορυφαία: Μαρία Γούλα. Χορός: Ρούλα Αντωνοπούλου, Μαριλένα Κάραλη, Ελενα Μιχαλάκη, Αλεξία Ξυγαλά, Ελενα Πετροπούλου, Δέσποινα Χαριάτη.

Ωρα έναρξης: 21.00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ, 5 ευρώ μειωμένο.


Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου... μόνο αν ξέρεις αγγλικά

Σκηνή από την ταινία. Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» μπορεί να θεωρηθεί και η πρώτη μερικώς έγχρωμη ταινία, αφού η σημαία που ανεμίζει, μετά την εξέγερση στο πλοίο, στην αρχική κόπια ήταν κόκκινη. Την είχε χρωματίσει ο ίδιος ο Αϊζενστάιν
Σκηνή από την ταινία. Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» μπορεί να θεωρηθεί και η πρώτη μερικώς έγχρωμη ταινία, αφού η σημαία που ανεμίζει, μετά την εξέγερση στο πλοίο, στην αρχική κόπια ήταν κόκκινη. Την είχε χρωματίσει ο ίδιος ο Αϊζενστάιν
Την Τετάρτη στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν», με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Εκπληκτο, όμως, το κοινό που πήγε να παρακολουθήσει ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα της νέας τέχνης που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση, διαπίστωσε ότι έπρεπε να γνωρίζει ξένη γλώσσα, καθώς οι υπότιτλοι της ταινίας ήταν μόνο στα αγγλικά!

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του χαρακτήρα που έχει προσδοθεί εδώ και χρόνια, και ακόμη περισσότερο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία, που ενισχύει την αναπαραγωγή του αστικού πολιτισμού, την περιβόητη «σύνδεση με τον τουρισμό» και τον αστικό κοσμοπολιτισμό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιλογή να προβληθεί η ταινία με αγγλικούς υπότιτλους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα κατανοήσει το κοινό το περιεχόμενο της ταινίας, αποτελεί κατάφωρη προσβολή στο λαϊκό περιεχόμενο του έργου. Ουσιαστικά, απαγόρευσαν σε έναν κόσμο την απόλαυση ενός έργου που υμνεί την ακατανίκητη δύναμη του λαού όταν συνειδητοποιήσει την ταξική του θέση. Η ταινία γυρίστηκε το 1925, ύστερα από παραγγελία της σοβιετικής κυβέρνησης, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Με το «Ποτέμκιν», ο Αϊζενστάιν θα εισαγάγει και θα εδραιώσει έναν νέο «ήρωα» στον κόσμο του κινηματογράφου: τον εξεγερμένο λαό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org