ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και «μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση «επενδυτών»

Την έγκριση της εκταμίευσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την «εγγύηση» βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, «στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) τηλεδιάσκεψη τα εκκρεμή ζητήματα θα αξιολογηθούν ως εκπληρωμένα».

Θυμίζουμε ότι οι «εκκρεμότητες» αφορούν ανάμεσα στα άλλα την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι περιοχές - «φιλέτα», ουσιαστικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο δήμο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις παραπέρα «απελευθερώσεις» στα επαγγέλματα των μηχανικών, καθώς και για το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», που αφορά ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων, ενόψει και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, όταν τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων

Την ίδια ώρα, βασικός πυλώνας της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων της επόμενης περιόδου αποτελεί το ζήτημα της κλιμάκωσης των ιδιωτικοποιήσεων, στη γραμμή της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, στη βάση βέβαια και της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό και τις εκτιμήσεις, τα συνολικά κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2018 αναμένονται σε 6 δισ. ευρώ και κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 3,5 δισ. ευρώ για το 2018.

Για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη «Fraport» (έχουν εισπραχθεί), το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, τον ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, από κάποια από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και από τις μαρίνες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ:

-- Ειδικό βάρος δίνεται στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, για καθένα από τα οποία ετοιμάζεται ολοκληρωμένη μελέτη. Στη συνέχεια θα εγκριθεί το πλάνο ιδιωτικοποίησης και θα προχωρήσει η «αξιοποίηση» των λιμανιών ή των τμημάτων τους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Μάλιστα, τυχόν αδιάθετα περιουσιακά στοιχεία (για τα οποία δεν θα βρεθεί «επενδυτής») θα περάσουν στη διαχείριση του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

-- ΔΕΗ: Τα έσοδα από την πώληση του 17% αναμένονται το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα κινηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, αναφορικά με τις διαδικασίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες και τη μείωση του μεριδίου στην αγορά, έτσι ώστε με βάση τις παρεμβάσεις αυτές να προσδιοριστεί στη συνέχεια το αντίτιμο για την εκχώρηση του 17% σε επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Ελληνικό: Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και θα ακολουθήσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χωροθετεί την «επένδυση», ενώ στη συνέχεια ο προς επιχειρηματική εκμετάλλευση χώρος θα παραδοθεί στους «επενδυτές». Παράλληλα, θα «τρέξει» και ο διαγωνισμός για το καζίνο που θα εγκατασταθεί στην περιοχή.

-- Εγνατία Οδός: Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρει εκτός από τα μετωπικά διόδια και 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων. Εως ότου γίνει η ιδιωτικοποίηση (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2018), τα νέα χαράτσια των διοδίων θα τα εισπράττει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

«Ηδη από το 1930 στην ΕΣΣΔ η ανεργία είχε εξαλειφθεί οριστικά. Ολοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του σοσιαλισμού».

«Μόλις το 1917 η εργατική εξουσία προχώρησε στην καθιέρωση της οχτάωρης εργάσιμης μέρας σε πανεθνική κλίμακα. Ενώ η εργάσιμη βδομάδα ήταν 5ήμερη».

«Το ύψος του επιδόματος για εγκυμοσύνη και τοκετό ανερχόταν στο 100% της αμοιβής εργασίας. Δικαίωμα για τέτοιο επίδομα είχαν οι εργαζόμενες γυναίκες ανεξάρτητα από το χρόνο εργασίας για όλο το διάστημα της άδειας για την εγκυμοσύνη και μετά από τον τοκετό».

«Ο νόμος πάνω στην προστασία της εργασίας όριζε πως οι μητέρες που θηλάζουν δεν είναι υποχρεωμένες να εργάζονται σε τοποθεσία που απέχει πάνω από δύο βέρστια από την κατοικία τους (1 βέρστι = 1.066,8 μέτρα)».

«Υπήρχαν 13.141 κέντρα διακοπών στην ΕΣΣΔ όπου μπορούσε κανένας να μείνει 24-26 μέρες και 2.600 σπίτια διακοπών για 1-2 μέρες. (...) Υπήρχαν σπίτια ανάπαυσης, τουριστικοί ξενώνες. Η τιμή της διαμονής 24 ημερών σε σπίτι διακοπών δεν ξεπερνούσε τα 35-50 ρούβλια που πλήρωναν οι εργαζόμενοι (μέσος μισθός 146 ρούβλια, ενώ δινόταν και επίδομα άδειας), τα υπόλοιπα πληρώνονταν από το εργατικό σωματείο, τα ιδρύματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τους δημόσιους οργανισμούς».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποσπάσματα περιέχονται στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης την Τετάρτη 12 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο). Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για έκδοση, προϊόν συλλογικής δουλειάς, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Μέσα από σπάνια υλικά, πλούσια στοιχεία και οπτικό υλικό, αναδεικνύει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην πρώτη χώρα που ξεκίνησε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η πρώτη ενότητα της έκδοσης καταπιάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας στο σοσιαλισμό, η δεύτερη ενότητα, που είναι και η μεγαλύτερη, με τις κοινωνικές κατακτήσεις και την κάλυψη των αναγκών. Η τρίτη, με τίτλο «Το πραγματικό αντίβαρο στον ιμπεριαλισμό», στέκεται στη συνεισφορά της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, αλλά και στη στήριξη που παρείχε στους λαούς όλου του κόσμου.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις στο 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στα Ιωάννινα, στο Πάρκο Πυρσινέλλα («Γιαννιώτικο Σαλόνι»), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Ιούλη.

Αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη, θα μιλήσει στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με την οποία θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του Διημέρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ