ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Παρασκευή η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών

Εντείνεται η επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να επενδύσουν τις ελπίδες τους σε «παζάρια» με οδηγό μονοπωλιακά συμφέροντα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την Παρασκευή θα γίνει η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι επαφές των δύο διαπραγματευτικών ομάδων. Χτες, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πάνω από τέσσερις ώρες, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το περιουσιακό, το εδαφικό και τον τρόπο διακυβέρνησης.

Στο μεταξύ, είναι διαρκή τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του έτους και τη διενέργεια δημοψηφίσματος τους επόμενους μήνες, αφενός αναδεικνύοντας την ένταση των διεργασιών γύρω από ένα ζήτημα που συνδέεται με πολλούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου ενισχύοντας τις αυταπάτες του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ότι είναι δυνατόν να προκόψει η πατρίδα του μέσα από διαπραγματεύσεις που καθορίζουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και αφορούν «εναλλακτικές» αντιλαϊκές συμμαχίες στη σφυρηλάτηση των οποίων πρωτοστατεί και η κυπριακή αστική τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακιντζί δήλωσε από την κατεχόμενη Λευκωσία ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για «μόνιμη ειρήνη», που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, έχουν δικαίωμα να υπάρχουν στην Κύπρο ως ισότιμοι εταίροι, κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί από διεθνείς φορείς. Η παράταση της μη λύσης δεν ωφέλησε κανέναν, πρόσθεσε ο Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που είναι σε εξέλιξη με την υποστήριξη της Τουρκίας, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, σε μια περίοδο που μια σειρά επιχειρηματικά επιτελεία στέλνουν συνεχή μηνύματα για τις προοπτικές που θα ανοίξει σε διάφορες μπίζνες μια «επανενωμένη» Κύπρος.

Στην Αγκυρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν, αυτή τη φορά στη «Μιλιέτ» (πάλι ανώνυμα), πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται έτσι ώστε να καταλήξουν το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς. «Η πραγματικότητα είναι με το μέρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, η νομιμότητα με το μέρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος, αλλά αυτά δεν είναι δυνατόν να τα κρατά κανείς ξεχωριστά επ' αόριστον». «Στην Κύπρο, αν δε συζητείται μια λύση ενός κράτους, θα συζητείται μια λύση δύο κρατών. Ο Αναστασιάδης το βλέπει αυτό και άρχισε διαπραγματεύσεις στη βάση της ισότητας των δύο κοινοτήτων. Μπήκαν στα θέματα ουσίας και προχωρούν. Οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν προς το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει το τελικό πάρε - δώσε» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, η «λύση» του Κυπριακού συνδέεται σταθερά με τη βελτίωση των σχέσεων Αγκυρας - Βρυξελλών και γενικά της Δύσης, ζήτημα που η Τουρκία «σταθμίζει» με όλο και μεγαλύτερη προσοχή, δεδομένων των σχεδιασμών της να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο ανακατατάξεων που κυοφορεί η κρίση στην Ουκρανία, η όξυνση των σχέσεων Ρωσίας - Δύσης κ.τ.λ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποιεί από σήμερα 7 Ιούλη μέχρι και τις 9 Ιούλη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης, «η επίσκεψη εντάσσεται στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών της σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με αυτές τις χώρες σε πολυμερές επίπεδο για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ασίας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων». Στις επαφές με τους εκπροσώπους της ιαπωνικής κυβέρνησης, θα συζητηθούν και οι σχέσεις Ιαπωνίας - ΕΕ, αλλά και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΥΕΜΕΝΗ
Σφαγή δεκάδων αμάχων στο Αντεν

Βομβαρδισμένες συνοικίες της Σαναά από τις επιδρομές του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού όπου πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία
Βομβαρδισμένες συνοικίες της Σαναά από τις επιδρομές του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού όπου πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία
ΣΑΝΑΑ.--

Οι βόμβες των αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους προκάλεσαν χτες σε λαϊκή αγορά της νότιας πόλης Αντεν νέο μακελειό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 αμάχους και τραυματίζοντας πάνω από 50 άλλους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών βρέθηκε λαϊκή αγορά του βόρειου προαστίου του Αντεν, Φαγιούς, η οποία μέσα σε δευτερόλεπτα μετατράπηκε σε σφαγείο, από τα δεκάδες πτώματα που είχαν πλημμυρίσει το χώρο και τους δεκάδες τραυματίες που έμεναν αιμόφυρτοι και αβοήθητοι στο έδαφος.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, είχε φτάσει στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ (Μαυριτανός διπλωμάτης) Ουλντ Σέικχ Αχμεντ με στόχο την πραγματοποίηση συνομιλιών με εκπροσώπους των Σιιτών Χούτι και των ένοπλων δυνάμεων ασφαλείας που στηρίζουν τον εξόριστο (στη Σαουδική Αραβία) Πρόεδρο Χαντ, ώστε να επιτευχθεί έως τις 17 τρέχοντος μηνός (κατά την ολοκλήρωση της νηστείας του Ραμαζανιού) συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας σε συνθήκες σφοδρότατων βομβαρδισμών προβάλλουν, επί του παρόντος, αδύναμες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει το «σενάριο» και για νέες εκλογές

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ παραγόντων από κάθε «στρατόπεδο»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά στην Τουρκία, όπου στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, η πλουτοκρατία αναζητά την καλύτερη τακτική υπεράσπισης και αναβάθμισης της θέσης της. Οι επαφές και οι συζητήσεις που συνεχίζονται, ενώ αναμένεται έναρξη των επίσημων διακομματικών συναντήσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, την ώρα ωστόσο που όλα τα κόμματα τα οποία μπήκαν στη Βουλή (το συντηρητικό AKP, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το ακροδεξιό MHP και το φιλοκουρδικό HDP) δηλώνουν πρόθυμα να συμβάλουν σε συμβιβασμούς, προς όφελος της καπιταλιστικής σταθερότητας και ανάπτυξης στη χώρα.

Πάντως, ενδεικτικές του κλίματος είναι μια σειρά επαφές που γίνονται, όπως αυτή που πραγματοποίησε ο βουλευτής του HDP, Σελάλ Ντογάν, με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με «προσωπική πρωτοβουλία» του πρώτου και χωρίς απαραίτητα να «δεσμεύει» συνολικά το HDP, όπως υποστήριζε χτες η «Χουριέτ», η οποία και μετέδωσε τη σχετική είδηση, επικαλούμενη «κύκλους του HDP». Στη συνάντηση, ο Ντογάν φέρεται να επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση AKP - MHP θα εκληφθεί από τους Κούρδους της Τουρκίας ως «κυβέρνηση πολέμου». Την ίδια στιγμή, ο Ντογάν φέρεται να παρουσίασε το κόμμα του έτοιμο να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για «να μειωθούν οι ανησυχίες» που προκαλούν οι εξελίξεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας, τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση του AKP αξιοποιεί για την προώθηση των αντιλαϊκών της σχεδιασμών, ακόμα και με ένοπλη εισβολή.

Να σημειώσουμε ότι ο Ντογάν, πριν εκλεγεί με τη στήριξη του HDP, ανήκε στο CHP και είχε εκλεγεί δήμαρχος στην περιοχή του Γκαζιαντέπ για τρεις συνεχόμενες θητείες. Είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαύλων που το HPD διατηρεί ανοιχτούς με αστικά κόμματα, αλλά και των τάσεων που υπάρχουν ισχυρές στο εσωτερικό του, στο πλαίσιο καθηκόντων που η αστική τάξη αναθέτει στο συγκεκριμένο κόμμα και για τη διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».

Επιπλέον, στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δε θεωρεί ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μακρόχρονη. Ολες οι επιλογές συνεργασίας θα καταλήξουν τελικά σε εκλογές».

Αντίστοιχα, «μικρό καλάθι» για το μέλλον μιας κυβέρνησης συνεργασίας «κρατούν» και διάφορες εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», που κατά διαστήματα είχε εμφανιστεί να προκρίνει μια κυβερνητική συνεργασία. Ωστόσο, οι ίδιες φωνές, που από τη μια πλευρά εκτιμούν ότι «πιθανώς δεν είναι πολλά» αυτά που μπορεί κανείς να περιμένει από μια κυβέρνηση συνεργασίας, από την άλλη επισημαίνουν ότι μια τέτοια απόπειρα θα πρέπει να ξεκινήσει με ζητήματα όπως η «διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας», η «τροποποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» και εκτιμούν ότι «καθώς προχωράμε προς τα εμπρός, πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας κινητοποιούνται για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων, σε αντίθεση με ρομαντικές ιδέες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 15 εργαζόμενοι σε αγροτικές δουλειές (οι 13 γυναίκες) σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση μιας νταλίκας και του φορτηγού που μετέφερε τους εργάτες, στη δυτική επαρχία Μανίσα της Τουρκίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ