ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέα κλιμάκωση της λεηλασίας του λαού
  • Η συγκυβέρνηση ξενικά νέο φορολογικό σαφάρι με στόχο τις λαϊκές οικογένειες
  • Ακόμα και τα έξοδα ...ψυχαγωγίας και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες θα εκπίπτουν από τους φόρους των επιχειρήσεων

Με τον πλέον απροσχημάτιστο τρόπο και με διαδικασίες που θυμίζουν λησταρχεία και «κουλοχέρηδες» οι κυβερνώντες ανακαλύπτουν τρόπους για να επιβάλλουν φόρο εισοδήματος ακόμα και σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εισόδημα! Επιχειρούν έτσι να κλείσουν το νέο κύκλο της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που εκατομμύρια νοικοκυριά είναι ήδη χρεοκοπημένα. Το φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε, επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο την αποφασιστικότητα τρόικας - κυβέρνησης και οικονομικής ολιγαρχίας να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά τους προκειμένου να βρεθούν κονδύλια, με τα οποία θα πληρωθούν οι πιστωτές και θα στηριχτεί το ντόπιο κεφάλαιο. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι καινούριες παραχωρήσεις και φοροαπαλλαγές που προσφέρονται στο όνομα της ανάπτυξη στις διάφορες ομάδες των επιχειρηματιών.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση:

Εισάγει φορολογική κλίμακα κλοπής για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ενδεικτικό του αντιδραστικού προσανατολισμού των κυβερνώντων είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 φορολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,
  • 32% για το εισόδημα 25.001 - 42.000 ευρώ.
  • 42% για τα επιπλέον ποσά.

Καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να καθιερώνεται η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Βέβαια, αν μετά από τρία χρόνια φορολογικών επιδρομών, εφαρμόζονταν αυτό το σύστημα πλήρως, αν, δηλαδή η κυβέρνηση απαιτούσε τους φόρους που προκύπτουν από τη φορολογική κλίμακα από τους οικονομικά εξαθλιωμένους που έχουν μηνιαίο εισόδημα λίγες δεκάδες ευρώ, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να ...αυξηθούν τα χρέη προς το δημόσιο. Γι' αυτό εισάγουν το μέτρο της λεγόμενης έκπτωσης φόρου, που για εισοδήματα μέχρι και 21.000 ευρώ είναι 2.100 ευρώ, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα θα φθίνει κατά 100 ευρώ, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα.

Ενα παράδειγμα: Πριν ξεκινήσουν οι φοροεπιδρομές των μνημονίων, εργαζόμενος με 15.000 εισόδημα πλήρωνε 540 ευρώ φόρο εισοδήματος. Τώρα αυτός ο ίδιος, με το ίδιο ακριβώς εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ! Η επιβάρυνση φαίνεται να είναι 660 ευρώ, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκτός από τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος, τώρα πληρώνει και «εισφορά αλληλεγγύης» που στην περίπτωσή του είναι 30 ευρώ, πληρώνει και το χαράτσι για τα ακίνητα, πληρώνει και περισσότερο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή, τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς επιλογής, θα είναι νέα επιβάρυνση 270 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, 540 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά και 2.550 για όσες οικογένειες έχουν τρία παιδιά.

Οι πίνακες που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», για το φόρο εισοδήματος που πληρώναμε για το οικονομικό έτος 2011 και για το τι θα μας χρεώσουν φέτος, εκτός από κατατοπιστικοί, είναι και αποκαλυπτικοί. Δείχνουν μία από τις πλευρές της άμεσης κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων. Υπάρχει η μείωση του μισθού. Η μείωση των αποδοχών μέσω της μείωσης της εργασίας. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του μισθού. Η μείωση των εισοδημάτων μας, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων. Μέθοδοι γνωστοί και δοκιμασμένοι. Εδώ, στην περίπτωση του φορολογικού, έχουμε μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος για το ίδιο ονομαστικό εισόδημα. Στον πίνακα «Η λεηλασία σε αριθμούς»:

  • Η πρώτη στήλη δείχνει το εισόδημα, από τις 10.000 μέχρι τις 30.000 ευρώ, που εξαιτίας του περιορισμένου χώρου το παρουσιάζουμε κατά 1.000, ή κατά 2.000 ευρώ.
  • Στις επόμενες στήλες αναφέρεται ο φόρος εισοδήματος για τον φορολογούμενο χωρίς παιδιά και με παιδιά.
  • Στη μεμονωμένη στήλη που επιγράφεται «Νέος Φόρος Εισοδήματος», έχει υπολογιστεί ο φόρος με βάση την καινούρια φορολογική κλίμακα, των τριών κλιμακίων, όπως αναφέρεται παραπάνω. Με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις φόρου λόγω παιδιών καταργούνται, όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως παιδιών, πληρώνουν τον ίδιο φόρο.
  • Στις επόμενες στήλες έχει υπολογιστεί το ποσό της επιβάρυνσης για κάθε περίπτωση, ανάλογα με το εισόδημα.

Η κλοπή των λαϊκών οικογενειών δε σταματάει στις επιβαρύνσεις που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα. Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώνουμε στο εξής θα είναι ακόμα πιο αυξημένος από ό,τι στους σχετικούς πίνακες, αφού η κυβέρνηση:

Καταργεί φορολογικές «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών. Με τη ρύθμιση αυτή δε θα ισχύει πλέον:

  • Η έκπτωση φόρου λόγω πληρωμής ενοικίου
  • Η αφαίρεση εισοδήματος για την πληρωμή τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας
  • Η έκπτωση φόρου για έξοδα φροντιστηρίων για τα παιδιά.
Κόλαση για τους ΕΒΕ

Φορολογική κλίμακα καταστροφής για τους αυτοαπασχολούμενους καθιερώνει η κυβέρνηση με το φορολογικό. Ο φόρος εισοδήματος μαζί με το «τέλος επιτηδεύματος», θα φτιάξουν ένα εκρηκτικό μείγμα, μια κινούμενη βόμβα που θα λειτουργήσει απειλητικά για δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Η νέα φορολογική κλίμακα που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση έχει δύο μόλις κλιμάκια και προβλέπει:

  • Συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
  • Συντελεστή 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα

Η πρόκληση, αν πάρει κανείς υπόψη του τα δεδομένα της αγοράς και την αναδουλειά στις μικρές επιχειρήσεις, είναι τεράστια. Πολύ περισσότερο που οι αυτοαπασχολούμενοι πέρα από το φόρο εισοδήματος είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και το χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος». Το τέλος αυτό από φέτος εκτοξεύεται στα 650 ευρώ. Κανονικά, αν το καλοσκεφτούμε η κλοπή είναι οφθαλμοφανής.

Ενα παράδειγμα: Μικρέμπορας της γειτονιάς, σαν τους δεκάδες χιλιάδες της χώρας, δήλωνε εισόδημα 10.000 ευρώ και με το σύστημα του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ δεν πλήρωνε καθόλου φόρου, χωρίς να σημαίνει ότι τα λεφτά του έφταναν για να ζήσει. Τώρα, με τις νέες διατάξεις για το ίδιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος (10.000Χ26%) 2.600 ευρώ και ακόμα 650 ευρώ το «τέλος επιτηδεύματος», δηλαδή 3.250 ευρώ. Αρα, από τις 10.000 έχασε ήδη το 32,5%, όμως ...ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υποχρεωτικές καταβολές του ανθρώπου μας δε σταματάνε εδώ, αφού θα πρέπει να πληρώσει και για το Ασφαλιστικό του Ταμείο. Ακόμα και να θεωρήσουμε ότι θα πληρώσει όσο γίνεται λιγότερο, ας πούμε το 20% του εισοδήματός του, προκύπτει ένα «κουστούμι» ακόμα 5.000 ευρώ. Αν από το αρχικό εισόδημα αφαιρέσουμε το φόρο, το τέλος και τις εισφορές, διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνώντες του ζητάνε να πορεύεται θεωρώντας ότι έχει εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά να ζήσει διαθέτοντας μόνο 1.750 ευρώ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!

Η άλλη πλευρά

Για τον τρόπο με τον οποίο ευνοείται το κεφάλαιο από κάθε φορολογική ρύθμιση, κάθε αστικής κυβέρνησης, οποιαδήποτε περίοδο εξέλιξης του συστήματος, οι κομμουνιστές έχουν μιλήσει πολλές φορές. Οπως και κάθε άλλη φορά, το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνεται και με το νέο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτό, επέρχεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρηματιών. Ετσι, για παράδειγμα:

«Ρίχνουν» κατά 15 ολόκληρες μονάδες το συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Μέχρι σήμερα ο φόρος που πλήρωναν οι μερισματούχοι υπολογίζονταν με συντελεστή 25%. Τώρα θα υπολογίζονται με 10%! Με αυτόν τον τρόπο οι φόροι που πληρώνουν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων μειώνεται κατά 60%!!! Η περίπτωση μιλάει από μόνη της.

Καθιερώνουν ειδικό τρόπο φορολόγησης εσόδων από ενοίκια. Για ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής 11%, ενώ για τα μεγαλύτερα έσοδα από νοίκια ο συντελεστής θα είναι 33%. Το μέτρο μπορεί να φαντάζει καλό για κάποιους μικρούς ιδιοκτήτες που έτυχε να βρεθούν με ένα σπιτάκι που νοικιάζουν, ωστόσο το πραγματικό όφελος υπάρχει για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, οι οποίοι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποκομίσουν σημαντικό κέρδος. Για να γίνει κατανοητό, αν υποθέσουμε ότι κάποιος μεγαλοϊδιοκτήτης είχε φέτος εισόδημα από κατοικίες 50.000 ευρώ, το δημόσιο του ζητούσε φόρο εισοδήματος 14.300 ευρώ και επιπλέον θα τον χρέωνα με το λεγόμενο «συμπληρωματικό φόρο» που είναι το 3% του εισοδήματος, δηλαδή, 1.800 ευρώ, δηλαδή, θα πλήρωνε συνολικά φόρο 16.100 ευρώ. Με βάση τις καινούριες ρυθμίσεις για το ίδιο ποσό ενοικίων ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 13.860 ευρώ!!! Δηλαδή, ο τύπος κερδίζει 2.240 ευρώ! Κι αυτή η περίπτωση τα λέει όλα.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων θα φορολογούνται με τον εξευτελιστικό συντελεστή του 15%, οι τραπεζικές καταθέσεις θα έχουν συντελεστή φορολόγησης επίσης 15% κ.ο.κ.

Τα νέα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου συγκυβέρνησης, ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ) και οικονομικής ολιγαρχίας, για τη διαμόρφωση νέων δεδομένων και ισορροπιών, στο θέμα των κρατικών εσόδων. Η βαρβαρότητα της αντίληψης ότι οι οικονομικά αδύναμοι πρέπει να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά την κρίση που προκάλεσαν τα μονοπώλια, είναι εκείνο που δεσπόζει και βρίσκεται πίσω από κάθε γραμμή του φορολογικού τερατουργήματος. Ενα τερατούργημα που μόνο αυτοί, οι οικονομικά αδύναμοι, μπορούν να αντιμετωπίσουν, έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν. Και μαζί να ανατρέψουν την πολιτική που τα γεννά και το σύστημα που τα έχει ανάγκη.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Απάτη για... μεγαλύτερα έσοδα

Τα μόνιμα θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, θα πληρώσουν και το λογαριασμό των τεκμηρίων

Δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες οικογένειες κρύβουν τα νέα τεκμήρια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Κύριο χαρακτηριστικό των τεκμηρίων είναι ότι καθιερώνουν ιδιαίτερα υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, με τρόπο τέτοιο που να απειλούνται να πληρώσουν φόρους φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Φέρνοντας το ζήτημα των τεκμηρίων στα ακριβή μέτρα της σκέψης εκείνων που πρωτοεμπνεύστηκαν έναν τέτοιο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, ή πιο σωστά κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί στο εξής ότι κάθε φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ. Κι αυτό βρέξει - χιονίσει... Είτε εργάζεται, είτε όχι. Είτε άντρας, είτε γυναίκα. Νέος και γέρος. Είτε μένει σε σπίτι, είτε είναι άστεγος. Είτε είναι αρτιμελής είτε ανάπηρος...

Κοντολογίς, σε άρθρο του νομοσχεδίου με τον προκλητικό και αποπροσανατολιστικό τίτλο «αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταφέρει όχι τα πορίσματα κάποιας μελέτης για το αντικειμενικά πραγματικό επίπεδο των εξόδων που μπορεί να έχει κάποιος κάτοχος ΙΧ, αλλά τα αποτελέσματα των υπολογισμών για τα ποσά που είναι απαραίτητο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία!

Και αυτές οι ρυθμίσεις για τα τεκμήρια σε καμιά περίπτωση δε συμβάλλουν στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Αλλωστε, δεν ήταν καν ο σκοπός τους τέτοιος. Σε ένα νομοσχέδιο - μοντέλο για τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, που προσφέρει στους εκπροσώπους του κεφαλαίου να μην πληρώνουν φόρους εν είδει επιδότησης ενοικίου, ακόμα και όταν διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις, δε θα ήταν δυνατό να εισήγαγε τεκμήρια για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Με αυτήν την έννοια εδώ έχουμε να κάνουμε με ρυθμίσεις που κλιμακώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Τα βασικά τεκμήρια προβλέπουν «αντικειμενικό εισόδημα» για:

  • Κάθε φορολογούμενο, ως δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ.
  • Ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας (ενοίκιο ή ιδιόκτητη κατοικία) 40 ευρώ το τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα, 65 ευρώ το τετραγωνικό για τα επόμενα 40 τετραγωνικά και 110 ευρώ για μέχρι και τα 200 τετραγωνικά.
  • Νοικιασμένη ή ιδιόκτητη δευτερεύουσα (εξοχική) κατοικία ποσά που αντιστοιχούν στο 50% των τεκμηρίων της κύριας κατοικίας.
  • Την κατοχή ΙΧ αυτοκινήτου 4.000 ευρώ για μέχρι 1.200 κυβικά. Για ΙΧ μέχρι 2.000 κυβικά το ποσό αυξάνεται κατά 600 ευρώ ανά 1.000 κυβικά εκατοστά. Για μεγαλύτερου κυβισμού ΙΧ η επιβάρυνση είναι 900 ευρώ ανά 1.000 κυβικά εκατοστά. Τα ποσά αυτά μπορούν να μειωθούν ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου.
  • Πληρωμές ιδιωτικών σχολείων καθώς και σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις αποδείξεις που εκδίδονται.

Είναι φανερό ότι με τέτοιου είδους τεκμήρια, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν «πανωπροίκια» στο φόρο εισοδήματος.

Ενα παράδειγμα: Συνταξιούχος με σύνταξη, παρόμοια με τη σύνταξη που έχουν οι περισσότεροι, 500 ευρώ το μήνα, κάπου 6.000 το χρόνο. Ο φορολογούμενος του παραδείγματός μας, μένει σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων, που το νοικιάζει χρόνια και του έρχεται φτηνά. Μοναδική του περιουσία ένα αυτοκίνητο, 1.600 κυβικά του είπαν ότι συμφέρει, αυτό πήρε... Κάνει ο άνθρωπος τη φορολογική του δήλωση, δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ και ξέρει ότι δε θα πληρώσει φόρο. Παίρνει και η Εφορία το χαρτί και το μολύβι και υπολογίζει:

  • Εξοδα διαβίωσης της χρονιάς που πέρασε 3.000
  • Σπίτι 90 τετραγωνικών, ακόμα 3.850 ευρώ
  • Αυτοκίνητο 1.600 κυβικά, ακόμα 6.200 ευρώ

Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς τα τεκμήρια φτάνουν τις 13.050 ευρώ!!!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνονται (6.000 ευρώ) και τα λεγόμενα τεκμαρτά εισοδήματα 13.050 ευρώ), θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Αρα ο συνταξιούχος μας, θα κληθεί τελικά να πληρώσει φόρο (7.050 Χ 26%) που φτάνει τα 1.833 ευρώ!!!


Κ.

Δύο παραδείγματα της ληστείας

Παράδειγμα πρώτο:

Φορολογούμενος που είχε εισόδημα 18.000 ευρώ και η σύζυγός του 12.000 ευρώ, κατοικούσαν, με το παιδί τους, σε σπίτι 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα, πλήρωνε φόρο 930 ευρώ.

Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, βάσει των νέων ρυθμίσεων θα πληρώσει:

1) Ο σύζυγος φόρο εισοδήματος 1.860 ευρώ.

2) Η σύζυγος φόρο εισοδήματος 540 ευρώ.

3) Για το χαράτσι της... «εισφοράς αλληλεγγύης», ο σύζυγος θα πληρώσει 180 ευρώ.

4) Για το άλλο το χαράτσι, το περιβόητο «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 540 ευρώ.

Μια απλή πρόσθεση δείχνει ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι, εκεί που πλήρωνε άμεσους φόρους 930 ευρώ, τώρα θα κληθεί να καταβάλει 3.120 ευρώ!!!

Παράδειγμα δεύτερο:

Φορολογούμενος που είχε εισόδημα 16.000 ευρώ και η σύζυγός του 13.000 ευρώ, κατοικούσαν, με τα δύο παιδιά τους σε σπίτι 80 τετραγωνικών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Με αυτά τα δεδομένα πλήρωναν για φόρο εισοδήματος 180 ευρώ, για τα εισοδήματα της συζύγου.

Το ίδιο ακριβώς ζευγάρι, με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα, θα πληρώσει:

1) Φόρο εισοδήματος 1.420 ευρώ ο σύζυγος και ακόμα 760 η σύζυγος, άρα 2.180 ευρώ.

2) Για «εισφορά αλληλεγγύης» ο σύζυγος θα πληρώσει 160 ευρώ και ακόμα 130 ευρώ η σύζυγος.

3) Για «τέλος ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου», 5 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 400 ευρώ, τα οποία, λόγω ηλικίας του ακινήτου, προσαυξάνονται κατά 20% και άρα θα πληρώσουν 480 ευρώ.

Με δυο λόγια: Εκεί που η συγκεκριμένη οικογένεια πλήρωνε άμεσο φόρο 180 ευρώ, η συνολική της επιβάρυνση στο εξής είναι της τάξης των 2.950 ευρώ!!!


Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ