ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίος κρατικός φορέας στη Ναυπηγοεπισκευή

Τα προβλήματα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» είχε χτες το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό.

Οι 1.400 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα» μετά την πώληση των ναυπηγείων (πριν τρεις μήνες) σε εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, από τη γερμανική Thyssen Krup, η οποία διατηρεί ισχυρό ποσοστό και στο νέο σχήμα.

Στο προσύμφωνο που υπογράφτηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η εκποίηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τμήματος και η διατήρηση μόνο του τομέα που αφορά σε παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Επί της ουσίας, η συμφωνία προαναγγέλλει το παραπέρα νέκρωμα του Ναυπηγείου, την απαξίωση και απόλυση του ειδικευμένου προσωπικού του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 160 εργαζόμενοι από το τμήμα τροχαίου υλικού μένουν χωρίς μεροκάματο εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, εξαιτίας της διαλυτικής τακτικής της πολυεθνικής.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο ναυπηγείο είναι παρελκυστική και αδιέξοδη και το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και σε πτώχευση. Μία πρακτική λύση υπάρχει αυτή τη στιγμή, να αναλάβει η κυβέρνηση, το κράτος τη λειτουργία του ναυπηγείου. Να εξασφαλίσει δουλειά, ασκώντας πίεση και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και δίνοντας τις απαραίτητες δουλειές που έχουν σχέση με το πολεμικό ναυτικό.

Γενικότερα, εμείς είμαστε υπέρ της προοπτικής ενός ενιαίου φορέα των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Πράγμα το οποίο μπορεί να διασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας και την αύξηση της δουλειάς σε αυτό το χώρο. Σε κάθε περίπτωση, δε δεχόμαστε ούτε ένας εργαζόμενος να χάσει τη δουλειά του. Θέλει η κυβέρνηση να το πει εκσυγχρονισμό, θέλει να το πει κρατικοποίηση, θέλει να το πει όπως να το πει, δεν δεχόμαστε ούτε ένας εργαζόμενος να χάσει τη δουλειά του, να γίνει θύμα δηλαδή μιας πολιτικής συνειδητής φθοράς και υποβάθμισης του κλάδου».

Για προσλήψεις και Ασφαλιστικό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους διορισμούς που έχουν κάνει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε: «Αν δεν είχαν αυτές τις διαφορές τα δύο κόμματα, τότε τι διαφορές θα είχαν; Αυτή είναι η απάντησή μας».

Σε ερώτηση, τέλος, για το Ασφαλιστικό και τις αντιδράσεις ενόψει της ψήφισής του, απάντησε:

«Το θέμα ξεκινάει από το εξής: Είσαι υπέρ ή κατά του μνημονίου; Που είναι ένα μνημόνιο σωτηρίας των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των πιστωτών, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Εάν είσαι κατά του μνημονίου, τότε πρέπει πραγματικά να καταψηφίζεις ό,τι γεννάει και σχετίζεται με το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Ολα τα άλλα τώρα, επιλεκτικά άρθρα, επιλεκτικές τροποποιήσεις, είναι κοροϊδία για τον κόσμο και προσβολή».


Δραστηριότητες του ΚΚΕ

Πλήθος συγκεντρώσεων με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - λαϊκή αντεπίθεση και η μάχη των τοπικών εκλογών» διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται:

Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιούλη:

  • Στον Ταύρο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 7, πρώην π. Σφαγεία, θα μιλήσει ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Στο Π. Φάληρο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας, θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος ΕΠ της ΚΟΑ.

Τη Δευτέρα 12 Ιούλη:

  • Στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ιζόλα».
  • Στη Ν. Ιωνία, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ.
  • Σε Πεύκη - Λυκόβρυση, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Πεύκης.
  • Σε Μελίσσια - Πεντέλη, στις 7 μ.μ., στο κολυμβητήριο Μελισσίων.

Την Τρίτη 13 Ιούλη:

  • Στη Ν. Σμύρνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Στο Βύρωνα (Καισαρείας 36-42), στις 8 μ.μ.

Την Τετάρτη 14 Ιούλη:

  • Στο Ν. Ηράκλειο, στις 8 μ.μ., στη Βίλα Στέλλα.
  • Στη Μεταμόρφωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.
Στη Θεσσαλονίκη

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιούλη η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές και τον «Καλλικράτη» στο Δημαρχείο Συκεών, με ομιλητή τον Γιώργο Βούρτσα, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., σύσκεψη για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές και τον «Καλλικράτη» στα γραφεία του ΚΚΕ στα Πεύκα.
  • Στις 8 μ.μ., σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ στην Κ. Τούμπα, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Αγιο Φανούρη.
Στη Φθιώτιδα

Σήμερα, Τετάρτη 7/7

  • Στη 1 μ.μ. στο εργοστάσιο «Τσιπίτα» θα μιλήσει η Λ. Παπά, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.
  • Στις 8 μ.μ. στην Ανθήλη θα περιοδεύσει ο Χ. Μιχαλάκης, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.

Αύριο Πέμπτη 8/7

  • Στις 7 π.μ. στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαμίας θα περιοδεύσει ο Θ. Τσέτσος, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ. στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» θα περιοδεύσει η Λ. Παπά, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.

Συνειδητή η επιλογή μας ως κομμουνιστές δημοσιογράφοι

Συνεχίζεται από την αστική προπαγάνδα η σπέκουλα με τους μισθούς των κομμουνιστών δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» και του «902». Και τι δεν έχουν γράψει. Οτι παραβιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις. Οτι εκβιάζονται οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι για ατομικές συμβάσεις. Οτι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» είναι επιχειρήσεις που πρώτες εφαρμόζουν στους εργαζομένους τους τα μέτρα της «τρόικας» - άλλοι λένε του ΔΝΤ - και πολλά άλλα. Περίσσεψε η υποκρισία των αστικών ΜΜΕ και των δημοσιολόγων τους, που ανέλαβαν να σηκώσουν αυτήν την τεράστια συκοφαντία προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Ξέρουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το ΚΚΕ. Οπως ξέρουν πολύ καλά πως η ένταξη στο ΚΚΕ είναι εθελοντική στράτευση, πέρα και έξω από κάθε υλικό κίνητρο, ανεξάρτητα από καθήκοντα, τομείς δουλειάς και δράσης.

Ξέρουν, επίσης, πολύ καλά πως ο καταμερισμός δουλειάς μελών και στελεχών είναι συλλογική υπόθεση και απόφαση των κομμουνιστών.

Επίσης, ξέρουν ότι ο «Ριζοσπάστης», ο «902» δεν είναι επιχειρήσεις. Είναι Μέσα καθημερινής διαφωτιστικής - προπαγανδιστικής δουλειάς του ΚΚΕ, με μοναδικό σκοπό τη διάδοση της ιδεολογίας και της πολιτικής του και όχι επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος.

Ξέρουν, επίσης, πολύ καλά πως και στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» δουλεύουν μέλη του ΚΚΕ, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιχειρήσεις για κέρδος, τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τηρούνται με ευλάβεια, όπως ίσως σε καμιά άλλη εφημερίδα, ή ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Αλλά, όπως είπαμε, και στην εφημερίδα και στο σταθμό δουλεύουν και κομματικά μέλη, και οπαδοί, και φίλοι του Κόμματος. Για μας, τους κομμουνιστές, η δουλειά στον «Ριζοσπάστη» και στον «902», είναι κομματικό καθήκον. Αλλωστε, δημοσιογράφοι γίναμε μαθαίνοντας μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902», εδώ αποκτήσαμε αυτήν την τιμητική ιδιότητα. Η επιλογή να δρούμε ως κομμουνιστές, συμβάλλοντας με τα γραπτά μας στην εφημερίδα, με τα ρεπορτάζ και τις εκπομπές στον «902», επιλογή καταμερισμού δουλειάς, όπως για όλους τους κομμουνιστές, στην οποία εντασσόμαστε συνειδητά, είναι κομματική δράση, και όχι κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, οικονομικό ή επαγγελματικής απασχόλησης στο Κόμμα, στην εφημερίδα, στο σταθμό. Είναι κομματική δουλειά. Κομματική προσφορά ακόμη και το ύψος του μισθού. Είναι επιλογή μας να προσφέρουμε και οικονομικά.

Το Κόμμα, μας χρέωσε με το καθήκον να δουλεύουμε καθημερινά στον «Ριζοσπάστη» και στο σταθμό. Υπηρετούμε μια δημοσιογραφία που οι αστοί δημοσιολόγοι όχι μόνο δεν μπορούν να την αντιληφθούν, αλλά την απεχθάνονται.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να παλεύεις για την εργατική τάξη και να γράφεις το δίκιο της και άλλο πράγμα να συμμετέχεις στα επιτελεία εκείνων που σχεδιάζουν την αντιλαϊκή επίθεση, όπως ακριβώς συμβαίνει με όσους πρωτοστατούν στην αντιΚΚΕ επίθεση, στην επίθεση των ταξικών αγώνων, του λαϊκού κινήματος. Είναι άλλο πράγμα να ξέρεις ότι κάθε μέρα ο οικοδόμος, ο ναυτεργάτης, ο νεολαίος δίνει ένα ευρώ από το υστέρημά του, για να μάθει, να εξοπλιστεί με επιχειρήματα και να δράσει πολιτικά και άλλο πράγμα να στηρίζεις με την πένα σου την αγριότητα της εκμετάλλευσης των αφεντικών και να πληρώνεσαι πλουσιοπάροχα γι' αυτό. Και θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αυταπάρνηση σε αυτό το καθήκον.


Του
Κώστα ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ