ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Κρίσιμο: Σε ποιο κόσμο αναφέρεσαι...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Πώς πας από τα Γιάννενα στη Θεσσαλονίκη, αν δε θέλεις να πας από το Μέτσοβο και δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο; Ακόμα χειρότερα: Πώς πας στα Γιάννενα, ή στην Καστοριά, αν μοίρα κακή το 'χει φέρει έτσι, που να επιμένεις - σε πείσμα διαφόρων «πατριωτών» - εσύ να ζεις σ' ένα από τα δεκάδες ενδιάμεσα χωριά, γεγονός που για το ιδιωτικό ΚΤΕΛ σημαίνει «ζημιογόνες γραμμές, άρα καταργούνται»;

Απλό: Παίρνεις το μουλάρι, ανεβαίνεις το Γράμμο, περνάς σ' ένα από τα κλασικά περάσματά του, φτάνεις στην Ερσέκα της Αλβανίας κι από εκεί έχει κάθε μέρα συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη.

Ε, άμα φτάσεις στη Θεσσαλονίκη, μπορείς με το ελληνικό ΚΤΕΛ να πας και στην Καστοριά και στα Γιάννενα, μόνον, όμως, μέσω Μετσόβου. Μια ματιά στο χάρτη δείχνει, βέβαια, το παράλογο του πράγματος. Αλλά αυτό είναι «ψιλά γράμματα» για όλους αυτούς τους «πατριώτες», που λυπούνται, γιατί η Ελλάδα, λέει, δεν έπιασε τους στόχους της Λισαβόνας, δεν έχει, δηλαδή, καταφέρει, ακόμα το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του να γονατίσει τόσο την εργατική τάξη, που να είναι ανταγωνιστική, δηλαδή υπερκερδοφόρα.

Θυμηθήκαμε την ιστορία των συγκοινωνιών στη συγκεκριμένη περιοχή και γιατί οι «πατριώτες» προκαλούν με την αρπαχτή των «Ευφυών Μεταφορών», αλλά, κυρίως, γιατί αυτοί οι ίδιοι «πατριώτες» είναι που προκαλούν διπλά και τριπλά, όταν κρύβονται πίσω από κάτι πανεπιστημιακούς τίτλους για να καλύψουν τη μαύρη - κατάμαυρη ιδεολογία τους.

Θα μιλήσουμε άλλη φορά για το λάκκο στη Φλώρινα. Μέχρι τις 29 Αυγούστου θα σκάσουν μύτη όλοι οι γυμνοσάλιαγκες, ήταν να μην πέσει το σύνθημα...

Κατά τ' άλλα: Τ' αφεντικό ζητάει ευθέως αυτό που θέλει: Θέλω τα πανεπιστήμια να ελέγχονται κατευθείαν από τις επιχειρήσεις. Απλά πράγματα.

Το αντίγραφο καταφεύγει σε πιο απλές κομπίνες. Ο πρώτος δικαιώνεται, ο δεύτερος πάει στην ψειρού, αν τον πιάσουν.

Η κομπίνα διδάσκεται. Ζητούμενο είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για τις ικανότητες του «σωτήρα». Το μπούκωμα του παπαγάλου είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Κι έτσι προκύπτουν κατασκευάσματα με πλατιά χαμόγελα, που, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το μαύρο του περιεχόμενου. Για την ιστορία, ο Τζουλιάνι είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, που δήλωνε πως ένας πιτσιρικάς που σπάει με την μπάλα του ένα τζάμι, είναι ο αυριανός εγκληματίας και με δόγμα τη «μηδενική ανοχή» αξίωνε τη σύλληψη καθενός «μελλοντικού εγκληματία». Το σύστημά του μάγεψε τον Χρυσοχοΐδη του ΠΑΣΟΚ, τώρα εμπνέει και τον Κακλαμάνη της ΝΔ. Αυτονόητη η ταύτιση.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών, το σύστημα τού «άρπαξε για να 'χεις». Είτε στη νομιμοποιημένη εκδοχή του καπιταλισμού, είτε στην παραβατική της καθημερινότητας, είναι το ίδιο. Γι' αυτό χωρά εντός του και η αρεστή «Αριστερά». Γι' αυτούς, όλα είναι θέμα διαχείρισης.

Για μας, παραμένουν όλα αντικείμενο ανατροπής.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ;

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ: «Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου ζητά το Ιδρυμα (σ.σ. ΙΟΒΕ). Η πλήρης αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων θα οδηγήσει στη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους» (το ρεπορτάζ με την αξίωση των βιομηχάνων στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ: «"Γλυκιά ζωή" μέσα στα πλούτη και στην πολυτέλεια έκανε χάρις στο θράσος ένας 53χρονος (...) Διαπιστώθηκε ότι υπέβαλλε στην Εφορία πλαστές φορολογικές δηλώσεις που τον εμφάνιζαν ως μεγαλοεισοδηματία. Ετσι χάρις στα παραπάνω μπορούσε να εκδίδει μεγάλα καταναλωτικά δάνεια, να πείθει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν αγορές πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά και να χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες (...) Με αυτήν τη μέθοδο είχε αποκτήσει μια πολυτελή μηχανή, μια τρίκυκλη "γουρούνα" καθώς και τρία πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ: «Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ κ. Ελευθέρογλου παρείχε επικοινωνιακές συμβουλές προς τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες (...) Προέτρεψε τους υποψήφιους να φροντίσουν κάθε δελτίο Τύπου να περιέχει είδηση και παράλληλα να χρησιμοποιούν το δέλεαρ της αποκλειστικότητας δίνοντας σε κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά μια αποκλειστική είδηση κατά καιρούς» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: «Ο Νικήτας Κακλαμάνης "τρέχει" ήδη την προεκλογική εκστρατεία του. Προσηνής, γελαστός, με τα ωραία πουκάμισά του, πάει παντού, σφίγγει χέρια και λέει καλά λόγια (...) Μιλάει για κατεδαφίσεις πολυκατοικιών, φαντασιώνεται την Αθήνα χωρίς διαδηλώσεις και "κλέβει" ιδέες από τον Τζουλιάνι της Νέας Υόρκης υποσχόμενος ασφάλεια στην πολυπληθή Γκράβα (...) Το βέβαιο είναι πως στις δημόσιες σχέσεις είναι αξεπέραστος» (ο Αντώνης Καρακούσης στα «ΝΕΑ»).

ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΒΟΛΙΚΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»: «"Η Αριστερά δικαιούται να της δοθεί μια ευκαιρία, όχι με καταγγελίες ή αντί, να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα απ' όλους" υπογράμμισε ο κ. Πανούσης» (η δήλωση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από την Παλαιστίνη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετεξεταστέοι και ...στις μεταρρυθμίσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αξιοκρατία και απλοποίηση των θεσμών σε 12 προτάσεις

Ο ΛΟΓΟΣ: Στην FIFA διαμορφωμένη η τροπολογία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΟΜΟΣ - ΓΚΟΛ στις καθυστερήσεις

ΕΘΝΟΣ: ΘΙΑΣΟΣ τρίτης ...ερασιτεχνικής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ πίσω από την κρίση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ τις αυξήσεις με νόμο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ραγδαίες οι αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό SOS για τα φυτοφάρμακα

Η ΑΥΓΗ: Αποκαλύπτεται το παρακράτος των απαγωγών της CIA

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΖΗΚΟΥ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ των υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο «επιστημονικός πατριωτισμός»

«Οι ηττηθέντες δεν έχουν λόγο να εορτάζουν την ήττα τους. Κυρίως δεν μπορούν να αξιώνουν τη σιωπή της άλλης πλευράς όταν, με τη σειρά τους, θελήσουν να γιορτάσουν τη νίκη τους εναντίον των κομμουνιστών ας πούμε στον Γράμμο, στις 29 Αυγούστου» (η σκυτάλη από τον Πρετεντέρη στον Δ. Δημητράκο, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Ο «πατριωτισμός» της αρπαχτής

«Μπορεί συγκοινωνίες - και ειδικά υπεραστικές - να μην έχουμε, αλλά και όσες διαθέτουμε στις περισσότερες περιπτώσεις (οχήματα και δρομολόγια) να συναγωνίζονται στα χάλια τους και την ταλαιπωρία του κοσμάκη, όλα αυτά, ωστόσο, δεν απέτρεψαν από κάποιους την ιδέα να τις εξοπλίσουν ...ηλεκτρονικά! (...) Δημοσιεύτηκε προκήρυξη του υπουργείου Μεταφορών με την οποία καλούνται να υποβάλουν προτάσεις ΚΤΕΛ και φορτηγατζήδες για την ανάπτυξη συστημάτων Ευφυών Μεταφορών! (...) Η ιστορία είναι απλή και ξεκάθαρη: Υπάρχουν λεφτά για μοίρασμα (...) Ευλόγως η ιστορία φέρνει στη σκέψη ορισμένων την ιστορία της Μαρίας Αντουανέτας με τον σύμβουλό της κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης: "Γιατί διαμαρτύρεται ο όχλος;". "Γιατί δεν έχουν ψωμί, κυρία". "Τότε δώστε τους παντεσπάνι"...» (ρεπορτάζ και σχόλιο στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

Και η θλίψη τους

«Η Ελλάδα έμεινε... μετεξεταστέα στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει στην Οικονομία για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και να προσεγγίσει τα κριτήρια της Λισαβόνας. Η χώρα μας βαθμολογήθηκε μόλις με τέσσερα (στην κλίμακα με άριστα το δέκα)» (το πρώτο θέμα στο «ΒΗΜΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ