ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά συνεχίζεται

Στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών
Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων OTA και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων που αυξάνονται συνεχώς, την απληρωσιά και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Εκατοντάδες απολυμένοι και χιλιάδες απλήρωτοι...

Οι πάνω από 600 απολυμένοι συμβασιούχοι και οι πάνω από 2.000 συμβασιούχοι που δεν θα πληρωθούν μέρος ή το σύνολο των δεδουλευμένων το μήνα Ιούνη, είναι τα πρώτα αποτελέσματα της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε κηρύξει.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, καθώς ήδη τις πρώτες μέρες εφαρμογής της κυβερνητικής τροπολογίας για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, «από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, 631 συνάδελφοι έχουν απολυθεί. Στους ήδη απλήρωτους σε πολλούς δήμους συναδέλφους προστέθηκαν με την τροπολογία άλλοι 1.519 οι οποίοι δεν θα πληρωθούν για τον μήνα Ιούνιο και άλλοι 620 θα πληρωθούν μόνο για την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου».

«Από την αρχή του αγώνα», πρόσθεσε, «είχαμε προειδοποιήσει πως η τροπολογία αυτή θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα, της απληρωσιάς και των απολύσεων. Από την αρχή βέβαια του αγώνα βρήκαμε απέναντί μας ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης - πλειοψηφίας δημάρχων και εργολαβικών συμφερόντων».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, το Συνδικάτο παρουσίασε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δείχνουν το μέγεθος του εμπαιγμού σε βάρος των συμβασιούχων. Από τη μια ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, δήλωνε το Γενάρη του 2017 ότι η κυβέρνηση θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, δήλωνε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν θα μονιμοποιηθούν.

Ακόμα το Συνδικάτο παρουσίασε, για πρώτη φορά, non paper που έδωσε η κυβέρνηση στα στελέχη της και σε δημοσιογράφους προκειμένου να «καθυβρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους», όπως σημείωσε ο Β. Πετρόπουλος.

«Εμείς μετά τον 11ημερο αγώνα», πρόσθεσε, «ξεκαθαρίσαμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά συνεχίζεται και ήδη συνεδριάζουν οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων καθώς και σωματεία, συνδικάτα για να οργανωθούν με νέες μορφές νέες κινητοποιήσεις. Το αίτημα παραμένει: Μετατροπή όλων των συμβάσεων όλων των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τέλος, απέναντι στην κοινωνία και τους δημότες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο πολυήμερο αγώνα, θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι τα σκουπίδια θα εμφανιστούν ξανά στους δρόμους, όχι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά από τις απολύσεις και την απληρωσιά, και την κύρια ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση».

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, υπογράμμισε ότι οι απολύσεις, η απληρωσιά, το σύνολο των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, έχουν οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μετράνε ήδη μία νεκρή συναδέλφισσα στου Ζωγράφου και έναν συνάδελφο που χαροπαλεύει στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα πρόσθεσε ότι σε πάρα πολλούς δήμους έχουν γίνει απολύσεις και στη θέση τους προσλαμβάνονται άλλοι συμβασιούχοι με δίμηνες συμβάσεις (Αλεξάνδρεια, Κιλκίς κ.α.) ή με 8μηνες συμβάσεις, όπως στο δήμο Αμφίπολης. Επίσης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων οι δημοτικές αρχές κράτησαν όλους τους συμβασιούχους, ενώ είχαν επιλέξει να κρατήσουν λιγότερους.

Η Μαρία Παπαδάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Κορινθίων, αναφέρθηκε στην περίπτωση των συμβασιούχων του συγκεκριμένου δήμου, όπου η δημοτική αρχή είχε αρνηθεί εξαρχής να παρατείνει τις συμβάσεις. Μίλησε για την κοροϊδία που εισέπραξαν από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη δημοτική αρχή. Ωστόσο, είπε, «θα συνεχίσουμε τον αγώνα, δεν θα ανεχτούμε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας, θα συνεχίσουμε μέχρι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέχρι να μπορούμε να εργαζόμαστε με ασφάλεια».

Η Κατερίνα Κυρίτση, μια από τους 38 πρόσφατα απολυμένους συμβασιούχους από το δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, κατήγγειλε τις απολύσεις και τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτές.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι των δήμων, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, καθώς το μυαλό όλων είναι στον συνάδελφό τους που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ο τραυματισμός του συναδέλφου τους, το βράδυ της Κυριακής την ώρα της δουλειάς, έξω από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική που ακολουθείται και στον τομέα της καθαριότητας θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τις θέσεις εργασίας, αλλά και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τις επόμενες μέρες θα παρέμβουν με τα αιτήματά τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων του νομού, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη και άμεση λύση είναι να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επικυρώθηκαν οι απολύσεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Ενάντια στις απολύσεις και υπέρ της παράτασης των συμβάσεων τάχθηκε ο Ν. Σοφιανός

Τις απολύσεις των εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο επικύρωσε χτες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε πως είναι αντιδεοντολογικό και αντεργατικό το να διαχωρίζει η διοίκηση του δήμου 83 εργαζόμενους, όταν εδώ και δύο χρόνια με τις ίδιες παρατάσεις συνεχίζουν να δουλεύουν, ενώ επισήμανε ότι «στους 83 είναι και φύλακες, διοικητικό και άλλο προσωπικό. Το λέω γιατί δεν θα μπούμε στη λογική να εξαιρέσουμε τους μεν από τους δε». Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στη διοίκηση του δήμου, ρώτησε:

«Από πού κι ως πού δεν είναι ανταποδοτικό το Βρεφοκομείο; Δηλώστε υπεύθυνα ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους γονείς που πάνε τα παιδιά τους δεν είναι ανταποδοτικές. Δεν πληρώνουν τροφεία; Τι είναι αυτό το μήνυμα κ. Γιαννοπούλου (σ.σ. πρόεδρος του Βρεφοκομείου) που στέλνετε σε έναν εργαζόμενο, "πλήρωσε 50 ευρώ αλλιώς θα σου διώξω το παιδί"; Και πριν κλείσει μήνα, ενώ ο κανονισμός λέει δύο μήνες. Εφόσον, λοιπόν, ο κόσμος πληρώνει και δεν έχετε καταργήσει τα τροφεία, έχετε ένα επιπλέον επιχείρημα πάνω στην περίφημη ερμηνεία (σ.σ. του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους)».

Συνεχίζοντας, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το προσωπικό το χρειαζόμαστε, παρατείνουμε τις συμβάσεις τους και η κυβέρνηση μετά αν θέλει ας πάρει το κόστος να τους κόψει και να πει "δεν είναι ανταποδοτικές". Είναι με αντίτιμο, όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης σε μια απάντηση. Αλλά εμείς αυτό που κάναμε για τους 240 πρέπει να το κάνουμε και για τους 83. Γιατί είναι αναγκαίοι, γιατί έχουν μειωθεί κατά 8 οι παιδικοί σταθμοί στα δικά σας χρόνια και γιατί παρ' όλα αυτά έχουμε ένα δίκτυο παιδικών σταθμών υποδειγματικό πανελλαδικά, και μάλιστα καλύπτουμε σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων, με τις 2.300 αιτήσεις και τις 3.150 επανεγγραφές, σχεδόν καλύπτονται όλοι. Αρα, υπάρχει δυνατότητα αυτοί οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τη δουλειά. Πρέπει να ψηφίσουμε και γι' αυτό. Πρέπει να ψηφίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάμεσα στην πρόταση της πλειοψηφίας που λέει "δεν παρατείνονται" και την πρόταση που καταθέτουμε εμείς - και πιθανόν και άλλες παρατάξεις - να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του Μάρτη».

Απολύσεις παρατασιούχων εργαζομένων στο δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας

Την ίδια ώρα, τρεις παρατασιούχους εργαζόμενους απέλυσε η δημοτική αρχή του δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Ιούλη, αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τριών συμβασιούχων παρατασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία Πρασίνου, με την αυθαίρετη δικαιολογία ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας

Η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ζητά να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και καταγγέλλει ότι «η δημοτική αρχή στέλνει στην ανεργία 3 εργαζόμενους, καταστρατηγώντας την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ζητούσε τη μετατροπή όλων των συμβάσεων όλων των εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η δημοτική αρχή προέτρεξε να δώσει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας προβληματισμός και σε επίπεδο ΚΕΔΕ για το ποιους εργαζόμενους συμβασιούχους αφορά η τροπολογία. Δεν είναι δυνατόν από την μια (και σωστά) να κατηγορείς στις ομιλίες ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει απολύσεις και από την άλλη να τρέχεις πρώτος να απολύεις εργαζόμενους».

«Να αναφέρονται αρμοδίως οι αρνήσεις συμμόρφωσης»...

Σε αποκλεισμό του δημαρχείου Μάνδρας - Ειδυλλίας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα προχώρησαν χτες οι απολυμένοι συμβασιούχοι και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ειδυλλίας, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων.

Παρά τις κινητοποιήσεις, η δήμαρχος αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, ωστόσο χτες η δημοτική αρχή βρήκε χρόνο να καταφερθεί εναντίον των μονίμων εργαζομένων που στηρίζουν ενεργά τον αγώνα των συμβασιούχων. Σε έγγραφό της χαρακτηρίζει παράνομη και αυθαίρετη (!) τη διακοπή λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, θεωρεί αδικαιολογήτως απόντες τους δημοτικούς υπαλλήλους που συμμετέχουν στον αποκλεισμό και ζητά από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων και των τμημάτων να επαναφέρουν «την εύρυθμη λειτουργία του δήμου» αλλά και «να αναφέρουν αρμοδίως τις αρνήσεις συμμόρφωσης»...

«Συμβατή» με το αντεργατικό πλαίσιο...

Για νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, η οποία θα αφορά χιλιάδες συμβασιούχους του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, έκανε λόγο χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα είναι «νομικά συμβατή» με το αντεργατικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και στρώνοντας το έδαφος για τελική ρύθμιση ακόμα χειρότερη και από αυτή που εμφανίζει σήμερα η κυβέρνηση, στο όνομα της «επιτροπείας».

«Η λύση που θα αναζητήσουμε», ανέφερε, «πέρα από το να είναι νομικά συμβατή με το Σύνταγμα και με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο της επιτροπείας, για να πείσουμε (...) ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ